Дељење Гоогле датотека: Комплетан водич за 2020. годину

Гоогле диск није само услуга за складиштење и синхронизацију у облаку, већ је и добра алтернатива Мицрософт Оффице-у. Омогућава програм за обраду текста, презентацијски програм, програм за цртање, програм за прављење образаца и табеле. Такође у потпуности подржава популарне Мицрософтове типове датотека, укључујући ПДФ, ХТМЛ, ТКСТ и још много тога. 


То олакшава дељење датотека са сарадницима, без обзира да ли имају Оффице или друге сличне програме. То значи да сарадници могу прегледати и уређивати датотеке са вама, под условом да имају прегледач и интернетску везу. 

У овом водичу ћете научити основе дељења датотека помоћу Гоогле диска, као и начин на који можете контролисати ко може да гледа, уређује, пише коментаре и још много тога. Такође можете да прочитате нашу рецензију на Гоогле диску да бисте добили више информација о овој услузи складиштења и синхронизације датотека.

Contents

Како делити датотеке на Гоогле диску

Датотеке Гоогле диска можете да делите са било ким, све док имате њихову адресу е-поште. Када делите те датотеке, можете контролисати ко их може прегледати, уређивати или коментарисати. Показаћемо вам како делити датотеке сачуване на Гоогле диску са ПЦ, Андроид или иОС уређаја.

Дељење датотека на Гоогле диску са прегледником

Отворите Гоогле диск и пронађите одређену датотеку коју желите да делите. Кликните на датотеку, а затим притисните икону „схаре“ (која делује као особа са знаком „плус“) у горњем десном делу екрана. Такође можете десним тастером миша кликнути на датотеку и изабрати „схаре“.

гоогле-филе-схаринг-гоогле-дриве-схаре

Да бисте делили више датотека, држите „схифт“ на тастатури и изаберите две или више датотека. Затим кликните на „схаре“ у горњем десном углу екрана. 

За Гоогле форме могућности дељења су различите у поређењу са другим врстама датотека. Можете да делите образац са сарадницима, како бисте заједно радили на њему. Да бисте то учинили, отворите образац, кликните три тачке у горњем десном углу екрана и изаберите „додај сараднике“. 

гоогле-филе-схаринг-гоогле-форм-море-адд-сурадници

Упишите име или адресу е-поште свог сарадника, а затим кликните „пошаљи“. Сарадник тада може да измени било који део обрасца, укључујући сачуване одговоре. 

гоогле-филе-схаринг-гоогле-форм-море-адд-сурадници-име-е-адреса

Белешка: Ако не желите да се дељена веза пошаље е-поштом сваком сараднику, кликните на „Напредно“.

гоогле-датотеке-дељење-људи-дозволе-напредне

Тада можете поништити одабир оквира за „обавести људе“.

гоогле-схаре-филе-пеопле-пермиссионс-нотифи-пеопле

Дељење датотека Гоогле докумената са одређеним људима и дозволама

Да бисте делили датотеку Гоогле докумената, кликните на икону „схаре“ или кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите „схаре“. Овај скочни прозор отвара кутију на којој пише “делите са другима.” Под ставком „људи“ можете да унесете адресу е-поште одређених људи са којима желите да делите датотеке Гоогле докумената. Ако прималац нема Гоогле налог, моћи ће да га прегледа само.

гоогле-дељење датотека-људи

Да бисте дефинисали дозволе за приступ, кликните икону „оловка“ на десној страни искачућег оквира „подели са другима“. Добићете три опције дељења: „може да уређује“, „може да коментарише“ или „може да прегледа“. Изаберите жељену опцију, а затим кликните „пошаљи“.

дозволе гоогле-схаре-датотеке-људи-људи

Како делити датотеке на Гоогле диску

 1. Отворите Гоогле диск
 2. Пронађите датотеку коју желите да делите
 3. Кликните на икону „схаре“ или кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите „схаре“
 4. За више датотека држите “схифт” на тастатури, одаберите две или више датотека, а затим кликните на “схаре”
 5. Отворите образац за Гоогле Формс, кликните на „више“ и изаберите „додај сараднике“. Упишите име или адресу е-поште својих сарадника и кликните „пошаљи“
 6. У поље „подели са другима“ унесите испод „људи“ адресе е-поште особе или људи са којима желите да делите датотеке 
 7. Кликните на икону „оловка“ са десне стране, изаберите „може да уређује“, „може да погледа“ или „може да коментарише“, и кликните „пошаљи“

Дељење датотека са групама

Дељење Гоогле датотека је ограничено на 200 људи или група. До 100 људи може истовремено коментарисати и уређивати, али више од 100 људи може прегледати датотеку, мада је лакше објавити је и створити изменљиву везу.

Такође можете да делите датотеке са до 200 људи или група, али осим тога, морате да креирате Гоогле групу и делите датотеку са групом путем једне адресе е-поште.

гоогле-филе-схаринг-гоогле-гроупс-цреате

На пример, можете да креирате групу са одређеном адресом е-поште – као што је [заштићена адреса е-поште] – и додате чланове у групу. Затим можете да користите групну адресу е-поште да бисте делили датотеке са члановима групе.

Ако делите садржај са подгрупом главне групе, чланови подгрупе могу приступити истом садржају који су подељени са родитељском групом. Такође можете да уклоните чланове из групе и они ће изгубити приступ заједничкој мапи или датотеци. 

Нови чланови које касније додате у групу могу да отворе датотеке путем УРЛ-ова, али дељена фасцикла или датотека неће се одмах појавити у приказу „дељено са мном“ на Гоогле диску. Уместо тога, поново ћете морати да делите садржај са групом или појединачно са сваким новим чланом.

Такође можете да ограничите способности ваше групе за дељење садржаја са другима и дозволите само одређеним особама из ваше организације да приступе датотекама.

Да бисте датотеку поделили са групом, направите документ на Гоогле диску или отворите постојећу, а затим кликните на „дели“.

гоогле-филе-схаринг-гоогле-дриве-схаре

Кликните на „Напредно“, а затим унесите адресу е-поште групе под „позвати људе“ и изаберите нивое дозволе за приступ: „може да уређује“, „може да коментарише“ или „да може да погледа“. Затим кликните на „готов“.

дозволе гоогле-датотеке-дељења-људи-позиви-људи

Како делити датотеке са групом на Гоогле диску

 1. Направите документ на Гоогле диску или отворите постојећи
 2. Кликните на „схаре“
 3. У „позвати људе“ унесите адресу е-поште групе
 4. Одаберите нивое дозвола за приступ: „може да се уређује“, „може да коментарише“ или „може да прегледа“
 5. Кликните на „готов“

Како делити везу до датотеке

Такође можете да пошаљете заједничку везу датотеке са другим људима тако да јој сви могу приступити. 

Изаберите датотеку, а затим кликните на икону „гет схареабле линк“ – која изгледа као веза ланца – у горњем десном углу екрана. У супротном, кликните десним тастером миша на датотеку и одаберите „гет схареабле линк“.

гоогле-схаре-филе-гет-схареабле-линк

Кликните на „подешавања подешавања“. 

подешавања гоогле-филе-схаре-гет-схареабле-линк-схаринг

Кликните стрелицу „доле“ поред „свако ко има везу“ да бисте изабрали опције дозволе.

дозволе гоогле-филе-схаре-гет-схареабле-линк-евери-витх-линк-дозволе

Копирајте везу и залепите је у е-пошту или где год желите да је делите. 

Да бисте јавно поделили датотеку тако да свако ко је на вебу могао да је претражује, проналази и отвори, кликните на „гет схареабле линк“, кликните стрелицу „довн“ поред „било ко са везом“ и кликните „море“.

гоогле-схаре-филе-гет-схареабле-линк-евери-витх-линк-море

Кликните на „јавно на интернету“, а затим притисните „сачувај“.

гоогле-схаре-филе-гет-схареабле-линк-евери-витх-линк-публиц

Белешка: Ако отворите датотеку и видите анонимну животињу уместо имена особе, то значи да особа која приступи датотеци није пријављена на Гоогле налог.

Како делити везу на Гоогле диску

 1. Кликните на „гет схареабле линк“ или десном типком миша кликните датотеку и одаберите „гет схареабле линк“
 2. Кликните на „подешавања подешавања“, а затим кликните стрелицу „надоле“ поред „свакога са везом“ да бисте изабрали опције дозволе
 3. Копирајте везу и залепите је где год желите да је делите
 4. Да бисте јавно поделили датотеку, кликните на „гет схареабле линк“, а затим кликните стрелицу „довн“ поред „било ко са везом“
 5. Кликните „више“ и одаберите „јавно на вебу“. Кликните на „саве“, затим „доне“.

Како зауставити дељење датотеке на Гоогле диску

Ако више не желите да делите датотеку са одређеним људима, најлакши начин да то промените је да десним тастером миша кликнете на датотеку или фасциклу, идите на „дељење“, а затим кликните на „напредни“. Одатле можете уклонити људе са којима више не желите да делите једноставним кликом на „к“ са десне стране.

Дељење датотека на Гоогле диску помоћу апликације за мобилне уређаје

Ако користите Гоогле диск са свог Андроид или иОС уређаја, поступак је сличан, али са малим изменама у верзији за радну површину. Да бисте делили једну датотеку, отворите апликацију Гоогле диск и додирните икону „више“ (три тачке) поред имена датотеке.

гоогле-схаре-филе-море

Додирните „дели“.

гоогле-филе-схаре-море-схаре

Да бисте делили више датотека, креирајте фасциклу и додајте датотеке у њу, а затим додирните икону „још“ поред имена фасцикле да бисте делили целокупну мапу.

гоогле-филе-схаре-фолдер-схаре

Дозволе за дељење датотека на Андроид или иОС уређајима

Ако користите Андроид или иОС уређај, можете да делите датотеке са одређеним људима који имају Гоогле налог. Под ставком „људи“ унесите адресу е-поште особе или Гоогле групу са којом желите да делите.

гоогле-дељење датотека-људи

Додирните икону „пошаљи“.

гоогле-схаре-филе-пеопле-сенд

Белешка: Ако не желите да се људи обавештавају путем е-поште, додирните икону „више“ (три тачке) на врху и изаберите „прескочите слање обавештења“.

гоогле-схаре-филе-прескочи-слање-обавештење

Како делити датотеку на Гоогле диску на мобилном уређају

 1. Отворите апликацију Гоогле диск и додирните икону „више“ (три тачке) поред имена датотеке
 2. Додирните „схаре“
 3. За више датотека направите фасциклу и додајте датотеке у њу, а затим додирните икону „још“ поред имена фасцикле да бисте делили целокупну мапу
 4. Под ставком „људи“ унесите адресу е-поште особе или Гоогле групу са којом желите да делите
 5. Додирните „пошаљи“

Дељење датотека помоћу везе на мобилном уређају

Можете добити заједничку везу и послати је другим људима тако да свако ко има везу до датотеке може приступити њој. 

Додирните икону „више“ (три тачке) поред имена датотеке и тапните на „дељење везе“ да бисте је укључили.

гоогле-схаре-филе-схаре-линк-дељење

Додирните „копирај везу“, а затим је залепите где год желите да је делите.

гоогле-филе-схаре-линк-линк-цопи-линк

Белешка: Ако немате датотеку, нећете видети опцију „линк схаре“. У овом случају, питајте власника датотеке за дозволу за дељење датотеке.

Како делити везу са Гоогле диском на мобилном уређају

 1. Додирните икону „више“ (три тачке) поред имена датотеке и додирните „дељење везе“
 2. Додирните „копирај везу“, а затим је залепите где год желите да је делите

Дељење датотеке јавно са вашег мобилног уређаја

Своју датотеку можете јавно делити и путем свог мобилног уређаја тако да је свако може претраживати, пронаћи и отворити на интернету.

Додирните икону „више“, а затим „подели“. Померите се према доле и тапните на „ко има приступ.“

гоогле-схаре-филе-вхо-хас-аццесс

Додирните „дељење везе искључено“ да бисте је укључили.

гоогле-филе-схаринг-аццесс-аццесс-линк-дељење-искључено

Додирните стрелицу „надоле“ да бисте изабрали опције дозволе: „измени“, „коментар“ или „прегледај“.

дозволе гоогле-филе-схаринг-било-ко-са-линком

Налепите везу где год желите да је делите.

Како јавно делити датотеку Гоогле диска са свог мобилног уређаја

 1. Додирните икону „више“, затим „информације“ и одаберите „дељење везе искључено“
 2. Додирните стрелицу „надоле“ да бисте изабрали опције дозволе: „измени“, „коментар“ или „погледај“
 3. Налепите везу где год желите да је делите

Дељење датотека Гоогле: приватност и безбедност

Дељење и дистрибуција датотека на Гоогле диску је лако, али има неколико недостатака. Једна од највећих је та што не можете да поставите датуме истека или лозинку за везе тако да само они са лозинком могу да прегледају или преузму заједничку датотеку. Сигурно дељење датотека са Гоогле диском је варљиво и не препоручујемо да га користите за осетљиве датотеке.

Већини других услуга складиштења у облаку такође недостаје ово, иако је неколико изузетака међу нашим најбољим облаком за складиштење података за провајдере дељења. Наш горњи предлог са те листе складиштења у облаку је Синц.цом, који шифрира дељење датотека и омогућава вам да одредите датуме истека, лозинке и ограничења за преузимање на везама (прочитајте наш Синц.цом преглед).

Поред тога, требало би да знате да уговори и услови Гоогле диска дају компанији дозволу за скенирање садржаја који је похрањен и дељен. Један од разлога за то је заштита од дељења материјала заштићених ауторским правима, попут филмова, посебно ако су мучени. 

Ако тражите мало више приватности, боље је да користите једног од најбољих провајдера за складиштење у облаку са нултим знањем, као што су Синц.цом, Тресорит или пЦлоуд.

Последње мисли

Дељење датотека један је од најважнијих елемената на Гоогле диску, без којег не би био међу нашим најбољим изборима за најбољу похрану у облаку за дељење. Већином је поступак једноставан, и надамо се да ће вас овај водич упутити на прави пут.

Ако само желите да сарађујете, делите и радите са документима, Гоогле Дриве је одлична опција. Ако вам је приоритет сигурност и приватност, дајте наше најбоље алате за складиштење у облаку за сарадњу да бисте прочитали више опција. Јавите нам шта мислите у одељку за коментаре испод. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map