Цлоуд Стораге вс Онлине Бацкуп: у чему је разлика?

Много је добрих разлога да копије рачунарских датотека држите у облаку. Постоје такође и бројне одличне софтверске могућности које ће вам то омогућити. Међутим, избор погрешног алата за ваше потребе обично заврши мало као покушај постављања квадратног клипа у округло рупу.


Први корак за проналажење правог алата за вас није погрешка што мишљење да складиштење у облаку ради исто као и мрежна израда сигурносних копија или обрнуто. Тај задатак постаје нешто збуњујући због чињенице да се понекад чување у облаку назива „мрежна израда сигурносних копија“, а мрежна израда сигурносних копија назива се „облака сигурносна копија“.

Разумевање прецизне разлике између ове две збркане технологије и онога што свака може учинити за вас је пресудни први корак ка проналажењу најбољег складишта у облаку или најбољег мрежног резервног алата за ваше прецизне потребе.

У овом чланку ћемо вам помоћи да учините управо то. Са тим знањем ћете моћи да прецизније прегледате услуге детаљне у нашим прегледима складишта у облаку и библиотеке за преглед резервних копија са оштријим гледиштем, поред тога што вашем кредибилитету дајете леп подстицај.

Пре него што уђемо у оно што је другачије, хајде да разговарамо о томе шта је исто: облак.  

Шта је облак, свеједно?

Сам термин “облак” је толико маркетиншка реч, колико и смислен технички жаргон, скован средином 90-их (вероватно) руководиоци Нетсцапе-а који сањају о неограниченој будућности (сећате се Нетсцапе-а?).

У овом се случају облак односи на софтвер који ради на удаљеној мрежи сервера, за разлику од локализованог на рачунару. Ако то звучи попут Интернета, онда је то зато што је: облак је софтвер који се покреће на Интернету (и још више: погледајте детаље у нашем чланку о облачној терминологији).

Постоје приватни облаци, које поседује и користи поједина компанија или домаћинство (сазнајте како да подесите своје лично складиште у облаку) и јавни облаци, који се обично продају као услуга. Међутим, и приватни и јавни облаци омогућавају вам приступ истом софтверу и информацијама с било којег рачунара овлашћеног за то.

Што се тиче јавног облачног софтвера, постоји много различитих врста програма који сада функционишу на овај начин, од апликација за е-пошту као што су Гмаил до рачуноводствених апликација попут КуицкБоокс Онлине (прочитајте наш КуицкБоокс Онлине преглед ако је то подстакло ваше интересовање). Спремање у облаку и сигурносно копирање на мрежи су две такве услуге.

И складиштење у облаку и сигурносно копирање на мрежи раде хостингом датотека у облаку и омогућавају вам да приступите тим датотекама са различитих уређаја, укључујући рачунаре и паметне телефоне, све док су ти уређаји повезани на Интернет.

Иако је инфраструктура можда слична, генерално понашање складиштења у облаку и сигурносна копија путем интернета раздваја их и даје им врло специфичне, другачије намене.  

Карактеристике Цлоуд Стораге-а

Вероватно вам нећемо сметати ако кажемо да је циљ складишта у облаку – или интернетска меморија, ако желите – складиштење.

Средином 90-их, када је гомила ускоро изумрлих руководилаца Нетсцапе-а сковала реч која се неће популаризовати пре више од 10 година касније, просечни кућни хард диск кретао се између 400 и 1000 мегабајта. То би данас требало да траје око селфија за викенд (или за сат времена ако сте Кардасхиан).

Иако је величина хард дискова скочила нагло, количина података које поседујемо више је него у току. Поврх тога, замена плоддинг-а, механичких хард-дискова (ХДД-ова) са зиппи солид-стате драјвовима (ССД-овима) привремено је повећала цену складиштења.

Због тог скока цена није реткост да видите лаптоп рачунаре са уграђеним меморијом од 256 ГБ. Повремено ћете чак видети и иначе напредне лаптопове упаковане са 128 ГБ складишног простора. То је у реду, међутим, и складиштење у облаку је разлог зашто.

Погледајмо Синц.цом као пример како функционише складиштење у облаку: догађа се да је то један од наших најдражих сервиса за складиштење у облаку, о чему можете прочитати у нашој рецензији Синц.цом. Делом то је зато што омогућава енкрипцију са нултим знањем и мноштво других одличних сигурносних функција у облаку.  

Такође је Синц.цом једна од најбољих понуда у облаку складиштења, која тренутно кошта око 8 УСД месечно за 2ТБ простора за складиштење.

Та меморија од 2 ТБ може се користити за допуну вашег тврдог диска. То значи да уместо да смештате све слике вашег љубимца и видео записе са НЛО-а на лаптоп, можете да их сместите у облак.

Поврх тога, том простору за складиштење можете приступити са било којег прегледача на било којем уређају који такође имате. Већина услуга складиштења у облаку, укључујући Синц.цом, такође чине мобилне апликације за Андроид и иОС за приступ и чување података.

Проширење могућности физичког складиштења вашег уређаја или уређаја је најважнија и значајна карактеристика било ког решења за складиштење у облаку. Савремена решења – она ​​која су се уздигла изнад удела – имају тенденцију да учине нешто више, али са две карактеристике уобичајеније од осталих: синхронизацију и дељење.

Синхронизација и дељење складишта у облаку

Синхронизација, која је кратка за синхронизацију уређаја, је функција складиштења у облаку која вам омогућава да уређујете датотеку на једном уређају и да се те измене одразе на другом уређају у скоро стварном времену. Идеја је заслужна за Древ Хоустона, оснивача Дропбока, који тврди да га је смислио након што је на путовању аутобусом између Нев Иорка и Бостона схватио да је иза себе оставио УСБ уређај.

Основни механизам који стоји иза замисли Древ Хоустон-а, и основни механизам који користи већина сервиса за складиштење у облаку који нуде синхронизацију за дан, је „фасцикла синхронизације“. Мапа синхронизације је мапа која изгледа и понаша се слично као и било која друга мапа на вашем чврстом диску, осим што су датотеке смештене у тој мапи сачуване на вашем диску и у облаку.

Било који уређај на коме је инсталиран клијент за складиштење у облаку ће такође имати инсталирану ову мапу, која се огледа на свим уређајима повезаним на ваш облачни простор за складиштење. Облак је посредник и преноси ажурирања направљена на рачунару другима.  

Међутим, један од проблема са синхронизацијом је тај што чува датотеке и у облаку и на вашем чврстом диску. Чини се да ово, можда сте схватили, побија основну вредност вредности складишта у облаку коју смо раније поставили (допуна складиштења).

Да бисте то узели у обзир, многе услуге складиштења у облаку нуде или засебну фасциклу која не синхронизује садржај или функцију која се зове „селективна синхронизација“ која вам омогућава да искључите синхронизацију за садржај ако не желите да будете задржани и на чврстом диску и у облак. Неки, укључујући Синц.цом, имају и једно и друго.

Дељење датотека односи се на једноставно омогућавање другима да прегледавају, уређују или преузимају датотеке које сте поставили у свој простор за складиштење у облаку. Неколико услуга складиштења у облаку такође омогућава другима да спреме своје датотеке у ваш простор за складиштење у облаку.

Пошто је то услуга заснована на Интернету, уобичајени механизам који стоји иза дељења датотека у облаку је генерација УРЛ-а који упућује на датотеку – или чак и фасциклу датотека – коју желите да делите.

Можете да копирате и залепите везу да бисте је ручно дистрибуирали, на пример у Слацк каналу, или је понекад аутоматски послали путем е-поште или је објавили на друштвеним мрежама. Неки сервиси, попут пЦлоуд (да, имамо преглед пЦлоуд-а), такође вам омогућавају заштиту лозинком и тим датумима додају датуме важења – или чак чине да их нула знања.

То је све што треба да синхронизујете и делите, осим да кажемо да данас постоји неколико пословних оријентисаних услуга складиштења у облаку, које су више изграђене око аспеката продуктивности и сарадње тих двеју карактеристика, него што надопуњују ваш хард диск. Називају их услугама „синхронизација и дељење датотека предузећа“, а о креми усјева можете прочитати у водичу за најбоље купце ЕФСС-а.

Пре него што уђемо у резервну копију на мрежи, такође је вредно споменути да се неки сервиси за складиштење у облаку интегришу са алатима софтвера као услуге, као што су Мицрософт Ворд Онлине и Гоогле Доцс. Међутим, то је углавном ограничено на већа имена на тржишту, од којих су најпознатији Дропбок, Гоогле Дриве и ОнеДриве. 

Карактеристике Онлине Бацкуп-а

Витална сврха складиштења у облаку је надопуњавање вашег тврдог диска; витална сврха мрежне копије је копирање.

Другим речима, сигурносна копија путем интернета односи се на опоравак од катастрофе. Тако је да чаша проливеног млека – у овом случају нестала између пукотина на вашој тастатури – заиста не вреди плакати.

Напитци са напитцима су само један од начина да изазовете пустош на датотеке сачуване на вашем чврстом диску. Поплава, пожари, губици, крађе – превише је начина за рачунање да можете изгубити податке пре него што чврсти диск неизбежно дође до краја његовог века трајања..

Тај радни век, према истраживању које је спровео мрежни произвођач резервних копија Бацкблазе, износи око 1,5 година за отприлике пет одсто ХДД-ова. Тај почетни број смртних случајева углавном је последица неисправне градње. Након тога, стопа неуспјеха смањује се на један проценат годишње за наредна три.

Поред тога, ваш чврсти диск се врти на позајмљено време: ССД-ови могу да продуже тај век, наравно, можда чак и деценијама. Међутим, то је пуно чаша млека (млеко је метафора за пиво, зар не?) Које се није пролило.

Без резервне копије на мрежи, под претпоставком да је ваш чврсти диск још у вашем власништву, можете да платите продавницу за поправку рачунара можда стотине долара како бисте покушали да вратите неке своје податке. Можете испробати и алат за опоравак података попут оног споменутог у нашим најбољим рецензијама софтвера за опоравак података.    

Онлине израда сигурносних копија је боља опција. Већина таквих алата ради континуирано како би се осигурало да се датотеке реплицирају у облаку готово чим су креиране или промењене. Ако вам је драже, већина вам омогућава да поставите заказане резервне копије тако да се резервне копије могу изводити ноћу, када је процес мање спретан да веже системске ресурсе..

Царбоните Хоме је добар пример. Унутар десктоп клијента можете да га правите сигурносно копирање континуирано, једном дневно или да не правите резервне копије између одређених сати.

Решења за складиштење у облаку немају могућности заказивања, али већи разлог зашто баш нису погодна за израду резервних копија на тврдом диску је тај што такође не задржавају структуру вашег датотечног система, јер на крају морате све да ставите у синхрону фасциклу.

Услуге израде сигурносних копија на мрежи задржавају структуру вашег датотечног система и омогућавају вам да све вратите онако како је било у случају да морате обновити чврсти диск.

Поред ових карактеристика, постоји низ других који разликују једно резервно решење од другог.

Неки, попут Бацкблазе-а, користе чињеницу да нису неограничени да једноставно праве сигурносне копије свих уобичајених типова датотека (прочитајте све о неограниченом сигурносном копирању у нашој рецензији Бацкблазе). Мало је потребе да радите много тога осим инсталирања клијента како бисте осигурали да све ваше претходне фотографије, видео снимци, имејлови и документи буду укључени у резервни план.

Остале интернетске сигурносне копије, попут Царбоните-а, захтијевају да ручно означите сваку мапу и датотеку коју желите заштитити изван неких мапа које софтвер аутоматски предлаже. 

Још паметни корисници ће волети ЦлоудБерри Бацкуп (прочитајте наш преглед ЦлоудБерри Бацкуп-а) који укључује низ функција дизајнираних да повећају ваше могућности за опоравак од катастрофе. Ове карактеристике укључују хибридно копирање, НАС-ове сигурносне копије, снимање диска, верзију датотеке и задржавање избрисаних датотека.

Међутим, основна идеја је иста за све мрежне алате за сигурносно копирање и то је верна репликација вашег тврдог диска.

Закључак – Цлоуд Стораге вс Онлине Бацкуп

Многе интернетске сигурносне копије, укључујући Царбоните, омогућавају вам дијељење датотека. Међутим, обично те могућности нису толико исцењене као добра услуга чувања у облаку.

Неки облачни сервиси иду мало даље и замагљују линије између складиштења и резервне копије. Услуга израде резервних копија СпидерОак (прочитајте наш СпидерОак ОНЕ преглед), на пример, омогућава вам да синхронизујете све датотеке додате у резервни план. Ацронис Труе Имаге (прочитајте наш преглед Ацронис Труе Имаге) и ИДриве, још две услуге израде резервних копија потрошача, омогућавају вам да синхронизујете датотеке без обзира да ли су део вашег резервног плана или не.

Међутим, већим дијелом, линија између похране у облаку и сигурносне копије на мрежи остаје истинита, а ваша најбоља опклада је одабрати услугу складиштења у облаку ако желите складиштење и интернетску сигурносну копију ако желите сигурносну копију. Или одаберите обе.

Следећи кораци? Препоручујемо да надопуните нова сазнања тако што ћете проверити нашу најбољу табелу за упоређивање простора у облаку. Оба чланка не само да детаљно описују кључне карактеристике које треба тражити, већ дају најбоље могућности за сваку од функција. Већина услуга о којима пишемо омогућава вам да их испробате и бесплатно, било да је реч о 5 ГБ бесплатне меморије у облаку са Синц.цом или 30-дневној пробној верзији са Царбоните-ом.  

Питања или коментари? Употријебите одјељак за коментаре у наставку да бисте нам оставили црту – и хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me