10 цоол ствари које можете учинити са Цлоуд Стораге-ом у 2020. години

Упркос ономе што име сугерира, за похрану датотека више нема „складиштења у облаку“. У супротном, датотеке можете једноставно похранити на сервер и радити с њим, без потребе за коришћењем наменских услуга складиштења у облаку. 


Међутим, данашњи облачни сервиси су се развили да би пружили многе друге функционалности. У овом чланку ћемо истаћи 10 цоол ствари које можете да урадите са складиштем у облаку.

Ако желите да знате више о складишту у облаку или нашим омиљеним услугама, погледајте чланак о најбољим опцијама складиштења у облаку. Такође желимо да истакнемо да су складиштење и резервне копије веома различите звери, па ако желите знати више о томе, прочитајте чланак о складишту у облаку насупрот мрежном резервном чланку. 

Сада, без додатног дивљења, погледајмо све занимљиве ствари које можете да урадите са складиштем у облаку.

1. Креирајте и делите фото албуме

Дани штампаних фотографија углавном пролазе, сада када можете без стотина снимати стотине дигиталних слика. Међутим, ако се било шта догоди вашим уређајима, то би могло значити губитак свих тих фотографија. Чување у облаку је идеално решење.

Иако фотографије можете једноставно пренијети и створити албуме користећи било који сервис за складиштење у облаку, неки то раде боље од других. Упоређивали смо услуге по том критеријуму у нашој најбољој мрежи складишта фотографија, с тим да је пЦлоуд један од наших омиљених.

10-цоол ствари-албуми

Да бисте креирали албуме са фотографијама и делили их, прво морате да отпремите своје фотографије. Након што то учините, можете их одвојити у мапе које одговарају вашим албумима. Затим можете да делите те мапе са другима.

2. Отпремите и шифрирајте своје осетљиве податке

Иако је складиштење у облаку све популарније, и даље можда оклевате да чувате своје осетљиве податке у облаку. Међутим, услуге складиштења у облаку су тога добро свесне и имају за циљ да пруже најбоље мере безбедности у облаку. Главни међу тим мерама је шифровање нултег знања, што је још један назив за приватну, крајњу енкрипцију.

10-цоол ствари-уплоад

Већина услуга пружа шифровање, али то често није приватна верзија, јер услуге задржавају ваш кључ за шифровање. Међутим, приватно шифровање осигурава да сте једини са кључем, и скенира ваше датотеке тако да их нико осим вас не може прочитати. 

Део „крај до краја“ значи да шифрирање шири ваше датотеке пре него што напусте рачунар, а не када дођу до сервера за складиштење у облаку. Саставили смо листу најбољих облачних услуга са нултим знањем које можете да изаберете, а можете завирити и у наш најбезбеднији круг складиштења у облаку.

3. Чувајте лозинке у облаку

Да бисте избегли губитак лозинки, можете их сачувати у облаку помоћу менаџера лозинки. Неки од најпопуларнијих менаџера лозинки на тржишту – Дасхлане, ЛастПасс и 1Пассворд – нуде мало другачије функције, па свакако прочитајте наш водич о томе како сигурно чувати лозинке у облаку, а који пружа више детаља о ова три менаџера. 

Пре него што то учините, проверите да ли сте креирали јаку лозинку. Нема смисла чувати лозинку ако је она толико слаба да ју једноставни напади грубе силе могу покварити. 

4. Водите белешке и чувајте их у облаку

Прављење белешки на папиру може вам бити досадно и брзо се претворити у ноћну мору ако нисте организовани тип. Међутим, можете да користите облак и избегнете да сређујете папире како бисте сакупили своје мисли. Поред тога, не треба да бринете о губитку белешки у случају да се рачунар сруши јер ће се они сигурно складиштити у облаку.

10-цоол ствари-гоогле-задржите

Можете да користите разне алате: Гоогле Кееп и Еверноте су неке од најпопуларнијих опција, али њихове су сврхе различите. Гоогле Кееп је најбољи за креирање листа и доношење мисли (прочитајте нашу рецензију Гоогле Кееп-а), а Еверноте је одличан за дубинско истраживање (прочитајте нашу рецензију Еверноте).

Ако желите детаљнију упоредбу, прочитајте наш чланак о најбољим апликацијама за биљешке. За другачију звер која ради са различитим медијским датотекама, прочитајте нашу рецензију Дропбок Папер.

5. Управљајте својим документима

Ако радите са документима, ваше потребе могу бити веће од једноставног прављења белешки. Срећом, ту се појављује Гоогле-ов одличан Г Суите. Г Суите укључује Гоогле документе, Гоогле табеле и Гоогле презентације, који вам омогућавају рад са документима, табелама и презентационим слајдовима..

10-цоол ствари-гоогле-доцс

Не чуди што се Г Суите интегрише са Гоогле диском, што олакшава креирање докумената који се налазе унутар ваше Гоогле Цлоуд платформе. Након што креирате свој документ помоћу Гоогле диска, можете позвати остале да сарађују на њему у готово стварном времену. Све апликације из Г Суите садрже додатке – већина њих је бесплатна – који вам помажу да учините више.

Поред тога, ако сте у покрету, можете да користите свој паметни телефон или друге уређаје повезане на Гоогле диск да бисте радили на документима и остали продуктивни (прочитајте нашу рецензију на Гоогле диску). За алтернативне услуге које добро раде са документима, обратите се нашем најбољем складишту у облаку за преглед документа.

6. Дељење садржаја

Дељење садржаја је велики део коришћења услуге складиштења у облаку јер омогућава сарадњу и помаже вам да избегнете замишљене методе – као што су флеш дискови и прилози е-поште – за пренос датотека. 

Већина услуга на тржишту омогућава вам дељење датотека, али они се разликују у томе колико добро раде. То се највише очитује у начину на који вам услуге омогућавају да заштитите и управљате својим акцијама. За услуге које су добре у дељењу, погледајте нашу најбољу облаку складиште података за листу дељења.

Датотеке можете делити генерисањем веза, али дељење фасцикли обично захтева да позовете кориснике и да им дате дозволе за приступ. Након што делите садржај, можда ћете га моћи заштитити додавањем лозинке, постављањем рока важења, означавањем „само за приказ“ или чак шифрирањем..

7. За унапређење сарадње користите апликације трећих страна

Услуге складиштења у облаку се интегришу са многим апликацијама које могу побољшати вашу сарадњу. Иако се већина услуга складиштења у облаку интегрише са услугом управљања документима и можда је са неколико других апликација, корпорација синхронизације датотека и услуга дијељења – или „ЕФСС“ укратко – обично има велику библиотеку интеграција трећих страна које можете изабрати.

10-цоол ствари-егните-библиотека

Апликације попут Трелло, Зохо, ОнеЛогин и других су основне опције код многих ЕФСС сервиса. С друге стране, ако желите да уредите фотографије, неке интеграције вам помажу и у томе. Они који желе да појачају своју безбедност могли би да се интегришу са Бокцриптор-ом, додатком за шифровање.

Навели смо услуге погодне за рад са другима у нашем најбољем облаку складишта за колапс за колаборацију, који Дропбок фор Бусинесс сврстава у наш топ избор. Ако сте део велике организације, проверите нашу листу најбољих ЕФСС услуга на тржишту.

8. Стреам музика и видео

Ако имате огромну библиотеку музике и филмова, имаћете користи од њиховог складиштења у облаку јер ће вам то омогућити да уживате у њима где год да се налазите. Међутим, зависно од величине ваше библиотеке, можда ће вам требати план претплате који пружа много простора за складиштење.

10-цоол ствари-стреам-филмова

Услуге се такође разликују у томе колико добро подносе велике датотеке, колико су велике величине и колико су добре у репродукцији садржаја из облака. Све ово узели смо у обзир у нашем најбољем складишту за видео снимке у облаку. Ако сте више обожавалац музике, посаветујте се са нашим најбољим складиштем у облаку за преглед музике.

9. Ослободите простор на тврдом диску

Иако је синхронизација одличан начин преноса датотека на ваше уређаје, чување датотека из облака на рачунару може брзо појести простор на чврстом диску. Да бисте то избегли, можете да одлучите да користите опцију мрежног диска која је доступна са неким сервисима за складиштење у облаку или да одаберете селективну синхронизацију само датотека које су вам потребне.

Подразумевано, опција мрежног диска не чува датотеке на рачунару. Уместо тога, приказује их само у фолдеру мрежног погона и на захтев их усмјерава на рачунар. Међутим, то значи да су вам датотеке доступне само ако сте на мрежи.

Ако желите да су ваше датотеке доступне чак и ако сте ван мреже, можете да користите фасциклу за синхронизацију и ослоните се на селективну синхронизацију да бисте умањили утицај на ваш чврсти диск. Селективна синхронизација омогућава вам да одаберете које датотеке желите да синхронизујете из облака. Услуге које добро синхронизују можете пронаћи у нашем најбољем облаку за складиштење уз преглед синхронизације.

10. Креирајте сопствени облак користећи Нектцлоуд

Нектцлоуд је софтверско решење које вам помаже да подесите и одржавате сервер за складиштење у облаку. Таква софтверска решења позната су као „уради сам за складиштење у облаку“. Они вам помажу да створите свој облак пружајући лакши начин за подешавање вашег сервера и инсталирање клијентског софтвера за ваше уређаје.

10-цоол ствари-нектцлоуд

Нектцлоуд има Ентерприсе издање које може примити од 50 до 10 милиона корисника. Ако вам то ипак није потребно, можете се претплатити на Нектцлоуд Стандард или користити опен-соурце издање, које је бесплатно.

Као и власничка решења, Нектцлоуд вам омогућава дељење садржаја, обезбеђује јаку сигурност и има библиотеку која садржи 162 апликације са којима можете да се интегришете. Ако желите да сазнате више о Нектцлоуд-у и другим услугама уради сам у облаку, прочитајте наш најбољи алат за складиштење у облаку „уради сам“.

Последње мисли

Прегледали смо шта је складиште у облаку и како га можете користити. Описали смо и неколико добрих ствари које можете да урадите са њима, укључујући креирање албума, прављење белешки, чување лозинки у облаку, дељење садржаја и још много тога.

Шта мислите о тим цоол стварима које можете да урадите користећи услуге складиштења у облаку? Да ли им је довољно да почнете да користите облак? Јавите нам у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me