Zunanji HD-ji / NAS v primerjavi z varnostnim kopiranjem v oblaku: Strategija za leto 2020

Nekateri uporabniki imajo raje varnost varnostne kopije v oblaku, drugi pa hitrost lokalnega shranjevanja. Na Cloudwards.net si želimo vsega, zato se običajno lotimo hibridne strategije.


V tem priročniku si bomo ogledali temeljne prednosti in slabosti tako varnostnih kopij storitev v oblaku, kot je Carbonite, in zunanjih varnostnih kopij. Govorili bomo o prenosnih pogonih na enem disku ter o več diskovnih RAID in NAS rešitvah, kot je Synology DiskStation.

Na koncu vam bomo pokazali, zakaj je najboljši pristop za zagotovitev, da se vaši podatki nikoli ne izgubijo, ki združuje lokalno in oblačno varnostno kopijo.

Cloud Backup v primerjavi z oblakom za shranjevanje

Razumevanje razlike med shranjevanjem v oblaku in varnostno kopijo v oblaku je prvi korak pri zagotavljanju varnih podatkov. Mnogi ljudje za zaščito datotek uporabljajo storitve za shranjevanje v oblaku, kot so Dropbox in Google Drive. Resničnost pa je, da so te storitve bolje zasnovane za opravljanje dela kot varovanje vsebine.

Tudi storitve za shranjevanje v oblaku, ki dajejo poudarek varnosti, kot sta Sync.com in pCloud, niso primerne za obnovo po poškodbah in zrušitvah trdega diska..

Glavna težava pri uporabi storitev za shranjevanje v oblaku za varnostno kopiranje je, da vas prisilijo, da vsebino premaknete v sinhronizacijsko mapo, povezano z oblakom. Storitve varnostnega kopiranja v oblaku medtem omogočajo shranjevanje datotek, ne da bi vam bilo treba na trdem disku premikati vsebino. V napravi lahko vzdržujete natančno strukturo datotečnega sistema in jo po potrebi obnovite.

Prednosti varnostne kopije v oblaku

Trdi diski ne trajajo večno. Občutljivi mehanski deli se lahko poškodujejo zaradi padcev, pregrevanja ali vode. Tudi če zelo dobro skrbite za računalnik, bo običajna obraba fizičnih komponent pogona povzročila, da ne bo uspel.

Stroški za obnovitev podatkov s poškodovanih ali pokvarjenih pogonov so lahko previsoki. Na primer, prodajalec elektronike Best Buy zaračuna med 200 in 1450 dolarjev glede na resnost težave. Tudi takrat okrevanje ni nobeno zagotovilo.

Rešitve za varnostno kopiranje v oblaku vam omogočajo, da povrnete svoje podatke za več kot stroške naročnine, ne glede na to, ali ste kavo prelili na prenosnem računalniku ali vas je prevrnil tovornjak.

Zahvaljujoč močni konkurenci med storitvami varnostnega kopiranja v oblaku je ta cena na splošno dostopna vsem. Backblaze in karbonit vam zagotavljata neomejeno varnostno kopijo za samo 5 USD na napravo.

StoritevMesečna cenaSkladiščenje
Karbonit5 USDNeomejeno
Backblaze5 USDNeomejeno
CrashPlan6 USDNeomejeno
Jaz vozim4,34 USD1TB

Ko datoteke shranjujete v “oblak”, jih resnično shranjujete na oddaljene strežnike. Očitno je, da ti strežniki sami uporabljajo trde diske. Tako kot pogon v računalniku so tudi ti dovzetni za poškodbe diska in veliko časa.

Dobri ponudniki varnostnih kopij v oblaku se zelo trudijo, da določene neizogibne napake ne povzročijo izgube podatkov. Karbonit ponuja lepo podrobno besedilo o njihovih praksah varnosti podatkov, zato jih bomo uporabili kot primer.

Utrjeni centri podatkov

Strežniki karbonita se hranijo v tako imenovanih “utrjenih” podatkovnih centrih. Utrjeno podatkovno središče je zgrajeno tako, da prenese naravne škode, kot so potresi in požari, in umetno škodo, kot so teroristični napadi.

Da bi dosegli to raven zaščite, so podatkovni centri s karbonitom nadzorovani s podnebnimi spremembami in vključujejo tako varnostno kopijo baterij kot tudi generatorje na kraju samem. Varnostno osebje tudi 24 ur na dan patruljira po njihovih centrih, vse dejavnosti pa spremljajo preko CCTV. Za vnos so potrebni biometrični skenerji in elektronske kartice s ključi.

Odvečno shranjevanje podatkov

Tudi ob takšnih ukrepih strežniški diski sčasoma ne bodo uspeli. Da bi zagotovili, da takšne napake ne vplivajo preveč na vas, Carbonite v svojo arhitekturo pomnilnika vključuje tehnologijo RAID.

RAID pomeni „odvečen niz neodvisnih diskov“. V različici programa RAID za Carbonite se vaši podatki razdelijo na bloke in se razširijo na 15 različnih diskovnih pogonov. Na teh 15 diskih so vsaj tri kopije vsakega podatkovnega bloka. Tako ena napaka diska ne bo nikoli povzročila izgube podatkov. Ko disk ne uspe, ga takoj zamenjamo z delujočim diskom.

Orodja za upravljanje podatkov

Kljub očitnim prednostim mnogi še vedno nimajo varnostnih kopij računalnikov. Po raziskavi iz leta 2015, ki jo je izvedel Backblaze, le osem odstotkov ljudi varnostno kopira svoje podatke dnevno. 25 odstotkov sploh ne rezervno.

Del razlogov za to je morda nerazumevanje tega, kako enostavno celoten postopek zagotavlja varnostno kopiranje v oblaku. Na primer IDrive vam omogoča ročno izbiranje map in datotek, ki jih želite kopirati s priročnim namiznim orodjem.

Nekaj ​​storitev, kot je karbonit, poenostavlja postopek. Karbonit vam omogoča tudi uporabo namiznega orodja. Toda namesto da bi ročno izbirali datoteke in mape, storitev samodejno označi vse datoteke določene vrste za varnostno kopiranje.

Karbonit lahko to stori, ker nudijo neomejeno varnostno kopijo. To pomeni, da vam ni treba izbrati, katere podatke boste varnostno kopirali in katere podatke boste izgubili. Samodejno varnostno kopiranje datotek pomeni tudi, da vam ni treba iskati v datotečnem sistemu trdega diska za vsak delček vsebine, ki ga želite shraniti, in morda spregledati nekatere datoteke v postopku.

V redkem primeru vrsta datoteke ni samodejno označena, karbonit pa lahko le desno kliknete na datoteko in jo označite za varnostno kopiranje v oblaku.

Orodja za namizje lahko uporabite tudi za obnovitev trdega diska. Včasih pa boste morda morali pridobiti datoteko, ko uporabljate računalnik drugega. Da vam za to ni treba prenesti orodja, storitve varnostnega kopiranja v oblaku omogočajo tudi dostop do vaše vsebine z brskalniškimi orodji.

Slabosti varnostne kopije v oblaku

Ena redkih pomanjkljivosti pri kopiranju podatkov v oblaku je, da je postopek lahko zelo počasen, tudi s širokopasovnimi hitrostmi. Stvari postanejo še posebej počasne, če v oblak pošljete na stotine gigabajtov podatkov ali poskušate izvesti popolno obnovitev trdega diska.

Številne storitve varnostnega kopiranja v oblaku pomagajo pospešiti stvari, skupaj s tehnikami prenosa datotek, ki prihranijo čas. Carbonite to stori tako, da vam ponuja možnost diferencialne in inkrementalne varnostne kopije, ki sta zasnovani tako, da zmanjšate velikost rutinskih tekov.

Kljub temu pa je postopek lahko precej počasnejši, kot bi bil, če bi se vrnili k lokalnemu pogonu. Zaradi tega Carbonite in IDrive ponujata poštne storitve, da pospešita postopek obnovitve:

  • Carbonite Courier Recovery Service
  • IDrive Express

Poštne storitve kljub lepemu dotiku še vedno zahtevajo, da počakate kakšen dan ali več, da dobite nazaj svoje podatke.

Prednosti lokalne varnostne kopije

Dostopnost in hitrost sta glavni prednosti lokalne varnostne kopije. V primeru okvare trdega diska vam ni treba čakati dni ali tednov, medtem ko je nov pogon obnovljen, da vlečete vsebino z oddaljenih strežnikov.

Večina lokalnih rezervnih rešitev uporablja povezavo USB 3.0, ki podpira do pet gigabitnih hitrosti na sekundo. Za uporabnike Mac je tehnično mogoče deset hitrosti na sekundo, če najdete varnostno napravo, ki podpira Thunderbolt.

Stroški za lokalno shranjevanje bodo odvisni od vrste naprave, ki jo izberete. Izbire so od prenosnih zunanjih pogonov do rešitev z več diski RAID in NAS.

Zunanji trdi diski

Kot samostojni igralec imam raje življenjski slog, ki ni odvisen od lokacije. Ker rad potujem v svetlobo, mi najbolj ustreza prenosni zunanji trdi disk. Takšni pogoni se gibljejo od 1TB do 5TB, kar sprejme večino ljudi.

Seagate in Western Digital sta dve najbolj priljubljeni izbiri. Druge možnosti, kot sta Transcend StoreJet M3 in LaCie Rugged Mini, so boljše izbire, če boste na prestavi grobi, zahvaljujoč gumijastim, protipotresnim ohišjem.

Blagovna znamkaModelZmogljivostMSRP
SeagateBackup Plus prenosni HD500 GB-5TBOd 60 dolarjev
SeagateRazširitev Zunanja HD2TB-8TBOd 120 dolarjev
Western DigitalElementi prenosni HD1TB-3TBOd 50 dolarjev
Western DigitalMoj potni list prenosni HD1TB-4TBOd 60 dolarjev
Western DigitalZunanja HD knjiga3TB-8TBOd 110 dolarjev
PrestopitiStoreJet M31TB-2TBOd 60 dolarjev
LaCieRobusten mini1TB-4TBOd 110 dolarjev

Obstajata tudi dva večja modela, zunanji HD-ji, ki omogočata več shranjevanja na račun cene in prenosljivosti. Težava teh primerov zunanjega pomnilnika je, da vsi delujejo na enem disku. Zaradi tega so na koncu izpostavljeni istemu vprašanju kot notranji pogon vašega računalnika.

Če resno razmišljate o gradnji zanesljive lokalne varnostne rešitve, je nastavitev RAID ali NAS (ali oboje) verjetno boljša ideja, če si jo lahko privoščite.

RAID

Prej sem omenil, da je prednost uporabe karbonita v tem, da storitev uporablja tehnologijo RAID v svoji arhitekturi shranjevanja. Ohišje diskov RAID vam bo omogočilo enako varnost pri odpuščanju doma.

To dosežemo z uporabo več diskovnih pogonov. Komercialna ohišja RAID imajo še dva ležišča trdega diska. Znotraj vsakega ležišča lahko namestite svoje trde diske, kar vam omogoča, da rešitev prilagodite svojim potrebam. Večina najboljših rešitev podpira trde diske SATA (2,5 ”ali 3,5”). Nekateri podpirajo SSD diske.

Blagovna znamkaModelŠtevilo zalivovMSRP
NoontecTerraMaster2 ali 4Od 200 dolarjev
MedianskoProBox4Od 100 dolarjev

Ko nastavite ohišje za disk RAID, lahko odvisno od tega, koliko oddaj ima vaš ohišje, nastavite eno od petih različnih ravni: RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 ali RAID 10.

RAID 0 potrebujeta vsaj dva diska. Bloki RAID 0 so črtasti, kar je postopek razdeljevanja podatkov v bloke za shranjevanje na več diskov. To izboljšuje hitrost prenosa podatkov. Problem RAID 0 je v tem, da vam ne daje nobene stopnje odvečnosti.

RAID 1 prav tako zahteva dva diska. Namesto v črtaste bloke se bloki zrcalijo preko diskov, kar zagotavlja odvečnost. Vendar pomanjkanje striptiz nekoliko ovira delovanje.

Zato se na splošno RAID 5 ali 6 šteje za boljše možnosti kot RAID 0 in 1. Obe ravni RAID sta v svojo arhitekturo vključeni zrcalni in črtasti bloki. Kombinacija zrcalnega in črtastega prinaša dobro kombinacijo zaščite podatkov in zmogljivosti. Doseg je, da nastavitve RAID 5 in 6 zahtevajo vsaj tri diske.

Čeprav je na splošno veliko dražja rešitev, saj zahteva štiri ali več odsekov, je RAID 10 trenutno najbolj varna in zmogljiva možnost za lokalne nastavitve pomnilnika. Poznan kot “ogledalo”, je idealen za varnostno kopiranje kritičnih poslovnih podatkov.

NAS

NAS, ki pomeni “omrežno shranjeno shranjevanje”, omogoča več povezav lokalnih naprav zahvaljujoč brezžični tehnologiji. Čeprav niso tako hitri kot žična povezava, so sistemi NAS še vedno veliko hitrejši kot povezovanje z varnostnimi kopijami v internetu v oblaku. Kakor koli že, NAS-ovi sistemi vam ponujajo tudi izbiro povezave USB za pospešitev večjih operacij varnostnega kopiranja ali obnovitve.

V bistvu vam NAS-ov sistem omogoča ustvarjanje lastnega osebnega varnostnega središča v oblaku. Nobena storitev to ne poudarja več kot nastavitev podjetja Synology Cloud Station. Namestite strežnik Cloud Station v sistem NAS in pogon Cloud Station v računalnik in lahko z varnostnimi kopijami podatkov in obnovitvami upravljate z relativno lahkoto, tako kot z Carbonite.

Synology celo vključuje mobilne aplikacije za povezovanje z vašo NAS-jevo rešitev, ko ste zunaj in približno.
Izdelujejo vrsto NAS-jevih možnosti, da ustrezajo različnim potrebam in proračunom.

Blagovna znamkaModelŠtevilo zalivovMSRP
SynologyDS2162Od 190 dolarjev
SynologyDS4164Od 290 dolarjev
SynologyDS416 Play4Od 415 dolarjev
SynologyDS9164Od 600 dolarjev
SynologyDS15155Od 700 dolarjev
SynologyDS18158Od 850 dolarjev

Večina večsistemskih sistemov NAS vsebuje tudi RAID, tako da lahko obe tehnologiji implementirate v lokalno varnostno kopijo.

Ena izmed drugih prednosti uporabe Synology je tudi ta, da njena programska oprema omogoča tudi povezovanje NAS-ove naprave z drugimi, ki niso nastavljeni za RAID sisteme, ki ste jih postavili. Za boljši pogled na to deluje, je naša strategija za varnostno kopiranje in shranjevanje v letu 2017 popoln kraj za začetek.

Slabosti lokalne varnostne kopije

Ne glede na to, ali grete za prenosni pogon z enim diskom ali osem-ležiščni NAS sistem, je nastavitev neke oblike lokalne, zunanje varnostne kopije zelo dobra ideja. To še posebej velja, če vodite svoje podjetje. Kljub temu pa tako kot varnostni sistemi v oblaku niso brez težav, tudi lokalni sistemi niso popolni.

Največja skrb je, da so izpostavljeni mnogim istim grožnjam kot računalniki. Poškodba vode ali pregrevanje bi lahko porušila celoten sistem. Tudi kraje ni mogoče izključiti.

Čeprav je Synology NAS zmožen 24-urni nadzor doma, večina ljudi verjetno nima sredstev, da bi najela zaščito za vsak dan ali namestila biometrične skenerje na svoja vhodna vrata.

Zaradi vsega tega je izbira med varnostno kopijo v oblaku in lokalnim sistemom NAS razumljivo težka odločitev. Zato na Cloudwards.net zagovarjamo tretjo, veliko bolj zabavno možnost.

Varnostno kopiranje in lokalna shramba sta skupaj boljši

Zagovorniki varnostnih kopij ponavadi promovirajo strategijo, imenovano “3-2-1.” Bistve te strategije so preproste in intuitivne:

  • Shranite vsaj tri kopije podatkov
  • Ohranite kopije na vsaj dveh različnih nosilcih podatkov (tj. Napravah)
  • Naj bo vsaj ena kopija zunaj mesta

To bi spremenil v besedilo “3-3-1.” To je zato, ker uporaba treh nosilcev (HD naprave, zunanji HD in varnostno kopijo v oblaku) omogoča, da izkoristite hitrost lokalnega shranjevanja in večjo varnost, ki jo shranjujete v shranjenem podatkovnem centru.

Mnogo najboljših rešitev za varnostno kopiranje v oblaku ustreza tej strategiji, tako da vam omogoča upravljanje lokalne pomnilniške naprave prek njihovih namiznih aplikacij. Tako boste lahko zmanjšali količino dela, ki ga morate opraviti, in zagotovili, da datotek ne boste slučajno spregledali.

Priporočam, da si ogledate naš pregled najboljšega oblaka za zunanje trde diske, če se še niste ustalili pri prodajalcu. Za ljubitelje Synology vam bo pred kratkim posodobljen vodič o “Najboljši varnostni kopiji v oblaku za Synology” predstavil najboljše možnosti za vas.

Misli o podvojitvi varnostne kopije v oblaku in zunanje shrambe? Sporočite nam v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me