Zapier vs IFTTT: Kaj je najboljše za avtomatizacijo na delovnem mestu?

Ko gre za ustvarjanje samodejnih odnosov med spletnimi aplikacijami, najpogosteje pridejo na pamet dve storitvi: Zapier in IFTTT. Oboje je upravljanje delovnega toka preprosto z vmesniki, ki so enostavni za uporabo in odlična podpora aplikacijam.


Čeprav se glede na to, kaj lahko stori vsak, veliko prekrivata, obstajajo pomembne razlike med njimi, ki lahko spremenijo izbiro najboljšega orodja za avtomatizacijo nalog za vaše potrebe. Za lažjo izbiro smo pripravili ta pregled, ki analizira integracijo, uporabniško izkušnjo in stroške vsake storitve..

Čas je za Zapier proti IFTTT.

Kaj je avtomatizacija na delovnem mestu?

Cilj avtomatizacije delovnega toka je zmanjšati število ročnih, rutinskih opravil, ki jih morate opraviti, prihranite čas, denar in morda zmanjšate možnost napak in nadzora nad vsakodnevnimi opravili.

Premik sodobnega delovnega mesta v oblak z uporabo orodij, kot je shramba v oblaku, za sodelovanje pri datotekah, računovodskih aplikacij za upravljanje financ, navideznih ekipnih aplikacij, kot sta Slack in Trello, za krepitev oddaljene delovne sile in orodij za socialne medije za širjenje prepoznavnosti blagovne znamke, olajšala življenje vsem.

Orodja za avtomatizacijo delovnih mest sorte Zapier in IFTTT si prizadevajo nadaljevati ta trend. To storijo tako, da aplikacije povežejo prek odnosov med vzroki in posledicami ali sprožitvijo in dejanji. Pomeni, da se nekaj, kar se zgodi v eni aplikaciji, samodejno zgodi v drugi. Preprosto povedano: če je A, potem B.

Primer rutinske naloge, ki jo lahko avtomatizirate, je beleženje novo ustvarjenih kartic Trello v preglednico Google Sheets. Druga možnost je ustvarjanje opombe v Evernoteju (preberite naš pregled Evernote), kadar se ustvari nov tvit.

Medtem ko se Zapier in IFTTT uvrščata med velika imena v industriji, obstajajo še druga, kot sta Integromat in Stringify. Pravzaprav naj bi, tako kot industrija upravljanja več oblakov, tudi v prihodnjih letih avtomatizacija nalog med aplikacijami v oblaku dosegla veliko rast, z impresivno letno stopnjo rasti 23,56 odstotka med letoma 2023, ko se bo približala 20 milijardam dolarjev.

Zapier proti IFTTT: Bitka za avtomatizacijo

Zapier in IFTTT imata veliko podobnosti v tem, kar lahko počneta, in podpirata več istih aplikacij. Vendar pa je dovolj razlik, da bi izbira enega nad drugim lahko bila napaka za vaše posebne potrebe.

Čeprav menimo, da je Zapier bolj smiselno kot poslovno orodje in IFTTT je boljši za domačo uporabo, se obe značilnosti preveč posplošujeta. Tako kot pri večini primerjav spletnih aplikacij, ki smo jih pripravili, naj bo to Dropbox vs Google Drive ali Hostgator vs Bluehost, je tudi spodnja vrstica tega tekmovanja osebna in specifična za vaše potrebe.

Za lažjo odločitev bomo primerjavo razdelili na tri kroge: integracija, ustvarjanje delovnega toka in stroški. Po vsakem krogu bomo povzeli svoje ugotovitve in razglasili zmagovalca. Nato bomo na koncu dela izbrali skupno šampionko. Pojdimo do tega.

Prvi krog: Podprte aplikacije

Najprej se bomo spustili v enega najpomembnejših dejavnikov izbire med aplikacijami Zapier in IFTTT: podprte. Preden bomo izbrali zmagovalca v krogu, bomo preučili kategorije aplikacij, določene aplikacije in skupno število aplikacij.

Aplikacije, ki jih podpira Zapier

Celoten seznam programov, ki jih podpira Zapier, si lahko ogledate na spletnem mestu podjetja. Na žalost ni nobenega direktnega štetja, koliko jih je, in ne želimo šteti zadnjih pet (na primer pet najboljših storitev v oblaku za brezplačno shranjevanje).

Zapier zahteva preko 1000 priključkov, kar je impresivno. Pred dvema letoma je bilo število okrog 650, ko je podjetje prešlo milijon uporabnikov. Za tem uspehom se skriva dejstvo, da Zapier velik del razvoja aplikacij daje v roke svojih uporabnikov, bodisi posameznih avtorjev ali razvijalcev aplikacij..

Posledično je predstavljenih več kategorij aplikacij. Ni kategorije za shranjevanje v oblaku, zato smo morali raziskati, kaj je podprto. Med našimi ugotovitvami so bili Google Drive, OneDrive, Dropbox, Egnyte Connect, Box in SugarSync. Manjkali so iz izbora priljubljeni favoriti, kot so iCloud, MEGA in pCloud.

Vključeni sta najboljši aplikaciji za zapisovanje Evernote in OneNote, tako kot Zoho Notebook in vse druge Zohove spletne aplikacije. Naše najboljše izbire najboljše programske opreme za računovodstvo so na voljo tudi v Quickbooks in FreshBooks.

Spletna orodja za upravljanje projektov predstavljajo enega izmed bolj konkurenčnih trgov v oblaku in Zapier jih podpira na desetine. Nekateri izmed naših najljubših so Trello, Asana, JIRA, Podio, Wrike in Basecamp.

Kritično boste odkrili tudi storitve velikih seznamov opravil, ki jih podpirajo Todoist, Wunderlist, Toodledo in novice Google Tasks. Manjkalo pa je veliko v Any.do.

Aplikacije zaznamkov so še ena zabavna kategorija za avtomatizacijo. Zapier je v času tega pisanja podpiral pet samostojnih zaznamkov: Pinterest, Pocket, Instapaper, Pinboard in Vookmark.

Storitve socialnih medijev so med najpogostejšimi, ki so vključene v avtomatizirana razmerja med delovnim tokom, zato je dobro videti velike, integrirane v Zapier: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest in Linkedin.

To so nekatere glavne kategorije in aplikacije, za katere bo vsak uporabnik videti privlačen. Zapier je velik za aplikacije na delovnem mestu, kar pomeni, da boste našli veliko več nišnih orodij za ljudi, kot so tržniki družbenih medijev (Facebook Lead Ads, MailChimp, ClickFunnels) in razvijalci programske opreme (GitHub, Bitbucket, Visual Studios).

Aplikacije, ki jih podpira IFTTT

IFTTT, kolikor lahko povemo, podpira približno dve tretjini celotnega števila aplikacij, ki jih ima Zapier. Po podatkih spletnega mesta IFTTT šteje nekaj več kot 600. IFTTT uporablja bolj interni pristop k dodajanju aplikacij kot Zapier, zato je brez dvoma zato število toliko manjše.

Izbira bo verjetno dovolj za domače in majhne poslovne uporabnike, vendar veliko aplikacij na delovnem mestu, vključenih z Zapierjem, ni.

Kjer IFTTT zasenči Zapier, je podpora za naprave, zaradi česar je popolna za avtomatizacijo v domu. V tej prednosti je podpora pametnim vozliščem, kot so SmartThings, iHome Control, Z-Ware in približno 50 drugih. Podprta sta tudi domača pomočnika Amazon Alexa in Google Assistant.

Na spletnem mestu IFTTT je mogoče brskati celotna kategorija “naprav”. Našli boste IoT naprave, kot so pomivalni stroji, hladilniki, pečice, pomivalni stroji, sušilniki in aparat za kavo.

Dokaz, da je prihodnost zdaj: s IFTTT lahko svojemu kavniku WeMo poveste, da začne pivati, ko vas FitBit zapestni pas registrira kot budnega. Lahko pa rečete Alexa, naj svojem pametnejšemu kotličku reče, naj vre vodo. Lahko pa zgodovino pralnih in sušilnih strojev tudi samodejno zapišete v Google Sheet, kar je odlično za to, da vaši otroci sledijo svojim opravilom med počitnicami v Belizeju.

IFTTT se kot težko nadaljuje z napravami podpira dostojno paleto kategorij oblakov, četudi ni tako impresiven kot tisto, kar imate pri Zapierju.

Na primer, ko Egnyte Connect ni podprt, so na voljo Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box in Amazon Drive. Obstaja tudi nekaj osebnih možnosti za shranjevanje v oblaku za tiste, ki imajo doma nastavitve, vključno z QNAP, Seagate Personal Cloud in WD My Cloud, od katerih nobena ne dobi podpore Zapier.

Ponudba produktivnosti dela vključuje upravljavce seznamov opravil, kot sta Todoist in Toodledo, ne pa Wunderlist. Aplikacije za upravljanje projektov Trello in Asana sta podprti, čeprav nista Wrike ali Basecamp. Med najboljšimi aplikacijami za zapisovanje sta Evernote in OneNote, ne pa tudi Zoho Notebook ali celo Google Keep.

Podpora za družbene medije vsaj ne zaznamuje nobenih pomembnih lukenj: Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Tumblr, Pinterest in Twitch so podprti..

Všeč nam je tudi vključitev glasbenih predvajalnikov, kar prispeva k pozicioniranju IFTTT-a kot nevronske mreže za samozadovoljen šmarthome. Zastopani so Spotify, SoundCloud, Muzik, Musixmatch, Songkick in še marsikaj, Zapier pa ima samo Spotify in SoundCloud.

Okrogla ena misel

Ali uporabljate Zapier ali IFTTT, je odvisno predvsem od tega, ali so podprte aplikacije, ki jih uporabljate. Na splošno se zdi, da je Zapier bolj usmerjen v poslovanje in razvoj programske opreme, medtem ko je IFTTT bolj smiseln za domačo uporabo, zlasti za podporo pametnim napravam..

Če ignoriramo primere uporabe, moramo Zapierju dati prvo krogo. Podpira več aplikacij in dovoljuje vsakemu uporabniku dodajanje programov v postavitev, če ima ta API, ki temelji na REST ali XML-RPC.

Zmagovalec prvega kroga: Zapier

Drugi krog: Ustvarjanje delovnega toka

Zdaj bomo začeli ustvarjati delovne tokove z Zapierjem in IFTTT. Pri Zapierju se samodejno razmerje med dvema aplikacijama imenuje “zap”, IFTTT pa ima bolj tradicionalno oznako “applet” (družba jih je imenovala recepte).

Zapier: Kako ustvariti Zaps

Včasih imate določeno predstavo o tem, katere naloge želite avtomatizirati. Drugi, samo veste, da mora obstajati način za hitrejše in pametnejše delo. V zadnjem primeru Zapier ponuja vmesnik za iskanje za iskanje zaps za vse vaše aplikacije.

Za dostop do tega vmesnika se prijavite v svoj račun Zapier in kliknite na zavihek »integracije«.

Vpišete lahko ime aplikacije, ki ga želite vključiti, ali ga izberete s seznama. Ko izberete aplikacijo, spodaj na strani boste videli, kaj so na voljo zapsi, ne da bi jih sami ustvarili.

Hkrati lahko vnesete aplikacije, če želite videti bolj konkretna razmerja med delovnim tokom. Če na primer izberete »Egnyte« in »Slack«, se vam prikažejo možni zapsi, ki vključujeta ti dve aplikaciji.

Zapier ponuja čarovnika, ki vas bo vodil skozi postopek ustvarjanja zapa, kar zahteva določitev sprožilca in dejanja. Za to ni potrebno posebno razvojno znanje, za razliko od dodajanja nove aplikacije.

Na levem robu lahko poimenujete svoje korake za pregled in pregled in urejanje. Osrednje podokno vmesnika vsebuje trenutni korak, začenši z izbiro programa za sprožitev.

Izberete lahko tretjo aplikacijo ali eno od več aplikacij Zapier. Možnosti vključujejo razporejevalnik, ki vam bo pomagal sprožiti določeno dejanje v aplikaciji, na primer hkratno objavo Facebooka in Twitterja ali začetek e-poštne kampanje MailChimp.

Ko se odločite, se vam prikaže seznam možnih sprožilcev za to aplikacijo. Na primer, izberite Evernote in prikazani bodo trije pogosti sprožilci:

  • Nova opomba: sproži se, ko je ustvarjena nova beležka
  • Dodana je nova oznaka: sproži se, ko je oznaka dodana v beležko
  • Nov opomnik: sproži se, ko je datumski opomnik dodan v zvezek

Izberite enega in boste morali Zapierju omogočiti dostop do aplikacije. Mnoge aplikacije uporabljajo OAuth, kar pomeni, da Zapier ne bo shranil vašega gesla. Nastavite lahko tudi, kako dolgo bo Zapier imel dovoljenje za dostop do njega.

Zapier vas bo nato vodil po korakih, specifičnih za aplikacijo, in sprožil vaše misli. S svojim Evernote zapom smo morali izbrati določeno oznako in navesti, na katere zvezke želimo, da se zap uporablja.

Ko boste naredili vse to, bo Zapier poskusil preizkusiti. Za iskanje boste morali imeti nedavni sprožitveni dogodek (pri Evernoteju smo potrebovali opombo, nedavno označeno kot “ideja o knjigi”).

Nato morate izbrati aplikacijo za dejanje. To je aplikacija, v kateri se bo zgodilo dejanje, če bi se sprožil. Na splošno se akcije začnejo približno pet minut po sprožitvi za naročnike ali 15 minut za brezplačne uporabnike (glej tretji krog, cene).

V Zapierju boste lahko poiskali seznam podprtih programov, med katerimi lahko izbirate. Po tem bo predstavljen seznam priljubljenih akcij. Manj priljubljene akcije si lahko ogledate tudi s klikom na “prikaži manj običajne možnosti.”

Kot našo akcijsko aplikacijo smo izbrali Slack in izbrali sprožilec za pošiljanje novega neposrednega sporočila, kadar se bo v našo opombo dodala oznaka »ideja knjige«. To odpira več možnosti prilagajanja, na primer, da se DM zdi, kot da prihaja od nas, v nasprotju z Zapier-jevim botom, izdelava določenega sporočila in izbira ikone bota..

Ko boste izbrali možnost, boste lahko pregledali dejanje.

Kliknite »Nadaljuj« in Zapier bo preizkusil dejanje in se prepričal, ali deluje. Ko končate, lahko dodate še en korak ali kliknete »končaj«.

Zaps je mogoče izklopiti ali vklopiti, kot želite. Najlažje to storite na nadzorni plošči Zapier, kjer lahko tudi preimenujete in urejate zaps.

Na nadzorni plošči so tudi zavihki za pregled sproženih zaps (zgodovina opravil) in pooblastil aplikacij (povezani računi). Na zavihku Zgodovina opravil lahko razvrstite zaps po datumu in zapišete statuse, kot so “uspeh”, “ustavljen / napačen” in “čakanje / načrtovan.”

Na kartici za povezovanje računov lahko dodate nove račune ali onemogočite vse, ki jih ne uporabljate več. To olajša čiščenje neželenih dovoljenj.

Na splošno je Zapier enostaven za uporabo. Nismo se dotaknili veliko več tehničnih stvari, ki jih lahko naredite, ki vključujejo večjo krivuljo učenja, vendar večina uporabnikov ne bo potrebovala, da se potopite tako daleč v mehaniko orodja.

IFTTT: Kako ustvariti aplete

Appleti so po definiciji majhni programi, namenjeni izvajanju uporabnih funkcij. Pri IFTTT se programčki nanašajo na odnose sproženja in dejanja, ki jih ustvarite med programi. Kot pri zapsih, so tudi najpogosteje uporabljeni apleti že ustvarjeni. Vse, kar morate storiti, je, da izberete svoje aplikacije, da vidite, kaj je mogoče.

Spletno mesto IFTTT ima zavihek »za odkrivanje« in za iskanje. Zavihek odkrivanje je zasnovan za predlaganje idej za avtomatizacijo, o katerih si morda niste mislili drugače.

V večini primerov boste želeli uporabiti zavihek za iskanje, ki vam omogoča iskanje po določenih aplikacijah in brskanje po kategorijah. Ko izberete aplikacijo, ki jo želite graditi okoli, bo IFTTT vrnil seznam že izdelanih apletov.

Na primer, vnesite »Google Sheets« in IFTTT bo vrnil priporočila za stvari, kot so shranjevanje tvitov v preglednico in samodejno sledenje delovnih ur v Google Drive.

Kliknite katero od priporočil, da ga vklopite.

Preden začnete uporabljati aplikacijo, boste morali seveda odobriti povezavo med katero koli vpleteno aplikacijo in IFTTT.

Če ne najdete vnaprej izdelanega apleta, ki bi ustrezal funkciji, ki ste jo imeli v mislih, lahko ustvarite svojo s klikom na gumb »nov applet« v zgornjem desnem kotu vmesnika. Preusmerjeni boste na novo stran z besedilom “če je to potem to” v velikem besedilu po vsem zaslonu.

Kliknite “nato”, da dodate sprožilec. Preusmerjeni boste na stran s seznamom podprtih aplikacij. Brskajte po seznamu ali uporabite iskalno vrstico in poiščite aplikacijo, ki jo nameravate uporabljati.

Po odobritvi dostopa do aplikacije vam bo prikazan seznam možnih sprožilcev za izbrano aplikacijo.

Nekateri sprožilci imajo tudi definicije pod sprožilca. Če na primer izberete sprožitev dogodka vsakič, ko objavite tvit, lahko izberete, ali želite vključiti retvitove in @replies.

Ko ste pripravljeni, kliknite »ustvari sprožilec«. Vrnili se boste na primarni zaslon za ustvarjanje aplikacij, kjer lahko zdaj dodate dejanje s klikom na “nato”.

Ponovno lahko izbirate med seznamom programov, pri čemer ima vsaka vrsto možnosti. Google Sheets na primer omogoča dodajanje vrstice v preglednico ali posodobitev celice preglednice.

Glede na to, katero aplikacijo boste izbrali, boste imeli možnost, da to dejanje dodatno določite. S pomočjo Google preglednic in dejanja “posodobi celico” smo lahko navedli pot mape, ime preglednice, lokacijo celice in pritrdili na tviteje (Twitter smo uporabili kot testni sprožilec).

Ko to storite, lahko pregledate svoj programček in kliknete »dokončaj«, če ste zadovoljni.

V nadaljevanju lahko s pomočjo zavihka »appleti« v območju »moji апčki« ogledate vse, kar ste naredili. Če jih želite vklopiti ali izklopiti, samo kliknite želeni programček in uporabite stikalo.

Prav tako si lahko ogledate in prekinite povezavo s storitvami, pooblaščenimi za dostop do IFTTT, s klikom na zavihek “storitve” na desni strani zavihka appleti..

Na aplikaciji boste morali klikniti nastavitve, na strani z aplikacijami kliknite Nastavitve, na strani z nastavitvami prekini povezavo in nato potrditi, da veste, kaj počnete. Na kratko: IFTTT ne olajša upravljanja s povezanimi aplikacijami kot Zapier, s katerimi je to mogoče storiti na eni strani.

Medtem ko si lahko ogledate zgodovino dejavnosti z vmesnikom IFTTT, možnosti za pregledovanje apletov in dogodkov niso tako dobro izdelane ali informativne, kot so na Zapierju.

Okrogla dva razmišljanja

Obe storitvi sta enostavni za uporabo, čeprav se začetnikom morda zdi IFTTT bolj dostopen. Zapier ponuja več možnosti za izgradnjo odnosov med aplikacijami in boljšo nadzorno ploščo za nadzor nad vsem, kot je IFTTT. Spet smo na strani Zapierja.

Zmagovalec drugega kroga: Zapier

Tretji krog: Cene

Če imate boljšo predstavo o tem, kaj lahko naredi vsako orodje, je povsem mogoče, da ste že izbirali med Zapierjem in IFTTT, ki temelji na zmogljivostih, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam.

Med obema je dovolj prekrivanja, da odločitev pri nekaterih ni očitna. Morda boste ugotovili, da vaša odločitev temelji na drugih premislekih, kot so stroški, ki so predmet našega zadnjega kroga.

Zapierjevi načrti cen

Zapier ima lepo ponudbo naročnin, začenši z brezplačnim načrtom, ki bo dovolj za nekatere uporabnike. Zapier Free vam omogoča, da hkrati vzdržujete pet aktivnih zapov in vas omeji na 100 opravil na mesec (naloga je zaključen zap).

Z brezplačno različico ne morete vključiti premium aplikacij v zaps. Nekaj ​​primerov premium aplikacij vključuje Salesforce, Shopify, PayPal in Quickbooks Online (preberite naš pregled Quickbooks).

Druge omejitve programa Zapier Free so, da vam ni dovoljeno ustvarjati večstopenjskih zaps ali samodejnih ponovnih nalog. Samodejno predvajanje pomeni, da če naloga ne uspe zaradi nečesa, kot je začasno onemogočena storitev, bo Zapier poskusil znova, zato vam ni treba ročno.

Če te omejitve ne delujejo za vas, imate na voljo štiri stopnje naročnin. Težava je, da te naročnine niso poceni.

Načrti: Brezplačno: Zaganjalnik: Strokovno: Profesionalno Plus:
Mesečni strošek (zaračunava se letno)prost20 USD50 USD125 dolarjev
Mesečni stroški (mesečno obračunani)prost25 dolarjev62,50 USD156,25 USD
Zaps5 naenkrat20 naenkrat50 naenkrat125 naenkrat
Naloge na mesec1001000300010000
Premium aplikacijeNeDaDaDa
Naloge samodejnega igranjaNeNeDaDa

Najnižja stopnja, Zapier Starter, vam bo povrnila 20 dolarjev na mesec – in samo, če plačate leto dni vnaprej. Pojdite iz meseca v mesec in to vas bo stalo 20 odstotkov več.

Za večino domačih in majhnih poslovnih uporabnikov bo Starterjev načrt uresničljiv, saj se bo strošek več kot podvojil, če boste morali nadgraditi na Zapier Professional. Professional Plus je medtem draga po ceni 125 USD na mesec, če plačate leto vnaprej (to je 1500 USD vnaprej).

Zapier ima pravilnik o vračilu denarja, če ste nezadovoljni, kar vključuje povračila za tiste, ki so pozabili odpovedati svojo storitev ali so bili šele nekaj mesecev nezadovoljni..

Načrti cen IFTTT

IFTTT je brezplačen brez kakršnih koli omejitev. Možnosti naročnine sploh ni, kar je presenetljivo glede na to, da je na trgu avtomatizacije aplikacij konkurenca redka.

Če se sprašujete, kako FTTT ostaja v poslovanju, se podjetje večinoma zanaša na vlagatelje. Po poročanju Crunchbase je prejel več kot 60 milijonov dolarjev financiranja.

Okrogle tri misli

Tretji krog brez vprašanja sodi v prid IFTTT. Medtem ko se pojavljajo govorice o IFTTT, ki uvaja naročniške storitve, se nobena ni uresničila. Seveda vlaganje stroškov na vlagatelje ne bo trajalo večno, saj radi dobivajo donos.

Za zdaj ni razloga, da ne izberete IFTTT prek Zapierja, če ima aplikacije, ki jih uporabljate, razen če Zapier Free ne ustreza vašim potrebam.

Zmagovalec tretjega kroga: IFTTT

Razsodba

V dveh krogih do enega nimamo težav reči, da je Zapier bolj impresivna storitev avtomatizacije. To pa ne pomeni, da je za vas boljša storitev.

Za tiste, ki želijo avtomatizirati uporabo gospodinjskih aparatov, Zapier ne bo pomagal. Večina domačih in malih podjetij bo pod okriljem IFTTT našla vse aplikacije, ki jih potrebujejo. Ker je IFTTT brezplačen in Zapier lahko postane drag, bodo uporabniki najprej želeli IFTTT. Če IFTTT ne ustreza vašim potrebam, potem Zapier (poglejte, kaj smo tam storili?).

Končni zmagovalec: Zapier

Katero od obeh je izbrano vaše orodje za avtomatizacijo? Spodaj delite svoje misli in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me