Vrhunski priročnik za skupne pogone Windows

Če ste nekdo, ki je odraščal z operacijskim sistemom Windows, morda že veste veliko o pogonih pogonih Windows in preslikavi omrežnega pogona.


Ampak, ali veste vse?

Ste vedeli, da je vire, kot so trdi diski, zunanji diski in celo tiskalniki, preprosto deliti v istem omrežju? Danes, če želimo deliti datoteko med osebnimi računalniki, ki imajo dostop do iste internetne povezave, lahko:

Uporabite bliskovni pogon USB ali zunanji trdi disk

Prenesite ga v oblak nato ga prenesite

Uporabite skupne pogone

Prvi dve metodi delujeta na katerem koli računalniku, ne glede na njihov operacijski sistem, in morda je to razlog, da mnogi ljudje ne uporabljajo skupnih pogonov v Windows.

No, tukaj je nekaj novic za vas, čeprav je uporaba pogonov v skupni rabi Windows morda stara tehnika, vendar je še vedno zelo uporabna in učinkovita.

V tem članku bom razpravljala o vsem, kar je treba vedeti o Windows Shared Drives.

Zdaj ne dajem nobenih obljub, toda ta članek vas lahko spremeni v Windows Ninja.

Kaj so skupni pogoni Windows?

Microsoftov sistem Windows Windows uporabnikom omogoča skupno rabo:

Pogoni

Mape

Datoteke

Drugi viri

Z računalniki v istem omrežju.

Pogon v skupni rabi je mogoče neposredno preslikati na ciljnem računalniku, kjer lahko ločeni pogon ali vir (na primer tiskalnik) delite prek domačih skupin ali čarovnika za skupno rabo.  

Preden pa obravnavamo navodila, razpravimo o vseh temeljnih konceptih Windows, ki so v skupni rabi.

Spuščanje osnov

1. Uporabniški računi (Microsoft / lokalni račun)

Z več uporabniškim operacijskim sistemom, kot je Windows, morate imeti uporabniški račun za dostop do česar koli. Uporabniški račun vsebuje vse potrebne informacije in nastavitve, ki Windows povedo, do katerih map, datotek in omrežnih virov ima uporabnik dostop do računalnika.

Uporabniške račune lahko upravljate tako, da:

Nadzorna plošča -> Uporabniški računi in družinska varnost -> Uporabniški račun.

Vsak uporabniški račun v sistemu Windows ima naslednje atribute:

Uporabniško ime: Ime, dodeljeno računu

Geslo: Povezano z uporabniškim imenom, je potrebno za prijavo v sistem.

V sistemih Windows 7 in starejših različicah so veljala prazna gesla. Za prijavo v Windows obstajata dve vrsti uporabniških računov:

2. Microsoftov račun

Če za prijavo v sistem Windows namesto običajnega uporabniškega imena uporabljate e-poštno sporočilo, za dostop do sistema uporabljate Microsoftov račun.

Mnogi mislijo, da je e-poštno sporočilo Outlook edino povezano z Microsoftovim računom, vendar to ni res. Microsoft uporabnikom omogoča tudi registracijo e-poštnih storitev drugih proizvajalcev, ko prvič ustvarijo račun v sistemu Windows.

Pomembna prednost Microsoftovega računa je dejstvo, da imajo uporabniki tudi dostop do drugih Microsoftovih storitev, kot sta Microsoft Office Online in OneDrive.

Isti Microsoftov račun deluje tudi s telefoni Windows in konzolami Xbox. Za vsako storitev ni treba ustvariti ločenega računa.


© Cloudwards.net

3. Lokalni računi

Za razliko od Microsoftovih računov lokalni računi niso povezani z internetom.

Lokalni računi obstajajo samo v lokalnem sistemu. Z lokalnim uporabniškim računom je mogoče nekatere uporabnike nastaviti kot skrbnike, druge pa z omejenim dostopom.

Lokalni računi imajo lahko prazna gesla, a ker obstajajo samo lokalno, jih ne morete uporabljati za dostop do več naprav ali storitev.


© Cloudwards.net

4. Skupine uporabnikov

Vem, da se morda sprašujete, zakaj v članku o skupni uporabi pogonov v operacijskem sistemu Windows razpravljamo o uporabniških računih.

No, tukaj je razlog.

Če želite datoteko ali mapo deliti prek Windows Shared Drive, ustvarite skupino uporabnikov z enakim varnostnim dostopom in dovoljenji. Zbirka uporabniških računov se imenuje skupina uporabnikov, vsak uporabniški račun pa je del vsaj ene delovne skupine.

Zdaj obstajata dve vrsti uporabniških skupin – delovne skupine in domače skupine. Medtem ko oba definirata skupino računalnikov, ki si delijo vire, se razlikujejo po tem, kako s temi viri upravlja vsak grozd.

Takole se razlikujejo:

Domača skupina deluje samo z operacijskim sistemom Windows 7 ali novejšim

Delovne skupine sodelujejo z vsemi različicami sistema Windows pred 7

5. Delovna skupina

Delovna skupina je zbirka računalnikov, povezanih v isto lokalno omrežje. Vsi računalniki v tovrstni skupini so vrstniki in eden nima nadzora nad drugim.

Delovne skupine nimajo gesla in so v glavnem zasnovane za manjša omrežja. Microsoft priporoča, da v isto delovno skupino dodate največ 20 računalnikov.

Računalnikom, ki so del delovne skupine, ni treba uporabljati iste različice sistema Windows. Čeprav podpira tako IPv4 kot IPv6, za namestitev potrebujete vsaj nekaj osnovnega tehničnega znanja.

6. Domača skupina

Domača skupina je naprednejša oblika delovne skupine, saj zagotavlja zaščito z geslom in nima nobene omejitve števila računalnikov, ki se lahko pridružijo.

Tudi domače skupine imajo preprosto in nezapleteno nastavitev in se lahko raztezajo na celotnem podomrežju. Toda domače skupine zahtevajo sistem Windows 7 ali novejši in povezavo IPv6.

7. Ali je vaš računalnik del delovne skupine?

Kot sem že omenil, je vsak računalnik privzeto del delovne skupine, ki se ponavadi imenuje “WORKGROUP”.

Če želite preveriti, pojdite na: Nadzorna plošča ->  Sistem in varnost -> Sistem.

Zdaj bo na voljo razdelek z imenom nastavitve računalnika, domene in delovne skupine in tam bi morali najti ime delovne skupine računalnika.


© Cloudwards.net

8. Omrežni pogon in lokacija

Omrežni pogon je mapa, ki jo deli drug računalnik ali naprava v istem omrežju.

Te funkcije imenujemo tudi preslikani pogon:

Določena črka pogona, tako kot vsi drugi lokalni particirani diski

Za dostop do omrežnega pogona so potrebne poverilnice

Medtem ko se omrežni ali preslikani pogoni navadijo za skupno rabo datotek in map, Windows uporabnikom omogoča tudi skupno rabo in ustvarjanje bližnjic do strežnikov FTP in spletnih skupnih datotek.

Omrežna lokacija ustvari bližnjico do spletne lokacije. Lahko kaže na vire v omrežju ali na zunanje vire na internetu.

Tako kot omrežni pogoni tudi omrežna lokacija potrebuje prave poverilnice za povezavo, vendar z njo ni črka pogona.


© Cloudwards.net
Nasvet za profesionalce – Do njih lahko dostopa le uporabniški račun, ki se poveže z omrežnimi pogoni in lokacijami. Drugim uporabnikom niso na voljo, tudi če so prijavljeni v isti sistem.

 

9. Ime računalnika

Ko se operacijski sistem namesti v računalnik, Windows prosi uporabnika, da mu da ime sistema in to je od zdaj ime računalnika.

Zdaj je razlog, zakaj je ime računalnika tako pomembno, ta, da pomaga prepoznati računalnik, ko je del omrežja.


© Cloudwards.net

Nasvet za profesionalce – Če želite preveriti ime računalnika, pojdite na nadzorno ploščo -> Sistem in varnost -> Sistem. Ime računalnika najdete v razdelku Ime računalnika, domene in delovne skupine.

10. IP naslov

Ko je usmerjevalnik povezan z omrežjem, vsakemu računalniku ali napravi samodejno dodeli naslov IP, in ker so vsi naslovi IP edinstveni, pomagajo tudi razlikovati med različnimi računalniki v omrežju.

Medtem ko so naslovi IP dvojiški, se prikažejo v lahko berljivih zapisih, kot je 192.168.1.1.

Ko ste povezani v isto omrežje, ima vsaka naprava enkraten naslov IP s spremembo zadnje številke, ostale številke pa ostanejo enake. IP-jev računalnika je več, čeprav obstaja veliko načinov, kako deluje v vseh različicah sistema Windows:

Pojdite v ukazni poziv s pritiskom na Windows + R, da odprete zagnano okno, nato vnesite cmd in pritisnite enter.


© Cloudwards.net
V oknu ukaznega poziva vnesite ‘ipconfig’ in prikazan bo seznam vseh omrežnih vmesnikov skupaj z njihovimi naslovi IP.


© Cloudwards.net

Razumevanje nastavitev omrežne skupne rabe

Z vsemi osnovami, preidimo na omrežne nastavitve, ki so ključni del ustvarjanja novega pogona v skupni rabi Windows – ali konfiguracije obstoječih.

Če želite odpreti nastavitve omrežne skupne rabe v operacijskem sistemu Windows 7 ali novejših, pojdite na nadzorno ploščo -> Omrežje in internet -> Center za omrežje in skupno rabo.


© Cloudwards.net

Tu se dogaja vsa čarovnija. Tu je prisotnih več nastavitev, povezanih z omrežjem, vključno:

Nastavitve omrežne kartice

Nastavitve omrežne skupne rabe

Možnost nastavitve novih povezav

Čarovniki za odpravljanje težav

Kako spremeniti privzete nastavitve skupne rabe

Medtem ko so omrežne nastavitve prisotne na isti poti za Windows 7, 8 in 10, so privzete nastavitve skupne rabe prikazane v različnih naročilih. Če želite spremeniti privzete nastavitve skupne rabe, kliknite Napredne nastavitve skupne rabe, ki so prisotne v omrežju Network and Sharing Center.


© Cloudwards.net

Za Windows 7

Vse nastavitve omrežne skupne rabe v operacijskem sistemu Windows 7 so razvrščene v dve glavni kategoriji:

Javno

Dom ali služba


© Cloudwards.net

Če želite vedeti, katera omrežna lokacija je dodeljena trenutni omrežni povezavi, poglejte pod “Trenutni profil.”

Ne pozabite, da so tukaj nastavitve veljavne samo za trenutni profil in ne za druge. S klikom na različne profile boste lahko uredili nastavitve skupne rabe omrežij za vsakega od njih.

V večini primerov bodo vsi profili imeli enake nastavitve skupne rabe omrežja, razen povezav HomeGroup, saj je slednja na voljo samo za dom ali službo.

Ker ima vsaka omrežna nastavitev drugačno vrednost za drugo lokacijo, lahko Windows gladko prilagodi omrežne nastavitve, odvisno od omrežja, na katerega je uporabnik povezan..

Uporabniki lahko prilagajajo tudi privzete nastavitve.

Za Windows 8.x in 10

V podoknu Napredne nastavitve skupne rabe v sistemih Windows 8 in 10 sta na voljo dve možnosti:

Gost ali Javni

Vsa omrežja


© Cloudwards.net

Pod možnostjo Zasebna so tri nastavitve:

Odkrivanje omrežja: Omogoča sistemu Windows iskanje drugih naprav in računalnikov, ki so povezani v isto omrežje

Skupna raba datotek in tiskalnikov: Datoteke in tiskalniki v skupni rabi postanejo vidni drugim računalnikom v istem omrežju

Povezave domače skupine: Windowsu omogoča upravljanje nastavitev domače skupine


© Cloudwards.net

V programu Network Discovery je na voljo nenavadna nastavitev, ki je označena kot “Vklopi samodejno nastavitev omrežno povezanih naprav.”

Zanimivo je, ker Microsoft nima nobene dokumentacije o tem in funkcija nima uradne uporabe. Ta nastavitev je na voljo samo v okviru zasebne možnosti in je privzeto omogočena.

Medtem ko nekateri raziskovalci trdijo, da vpliva na način, kako se omrežne naprave, kot so zunanji trdi diski, povežejo z drugimi osebnimi računalniki ali usmerjevalniki, ne da bi uradno pojasnilo Windows, bi predlagal, da ga pustite preverjeno, kot je privzeto..

Pod možnostjo Gost in Javnost sta na voljo dve možnosti, ki sta uporabni samo za povezave z javnimi omrežji:

Odkrivanje omrežij

Skupna raba datotek in tiskalnikov

Zadnja možnost, skupina “Vsa omrežja”, je uporabna za vse omrežne povezave in vključuje zasebne in javne povezave.

Razpoložljive nastavitve v vseh omrežjih so:

Skupna raba javnih map: Ko je ta možnost aktivirana, lahko uporabniki v istem omrežju ali domači skupini dostopajo do javnih map računalnika

Pretok medijev: Uporabniki v istem omrežju lahko dostopajo do slik, videoposnetkov in glasbe v računalniku

Skupna raba povezav: Skupna raba datotek se aktivira s šifriranjem 40, 56 ali 128 bit  

Skupna zaščita z geslom: Samo uporabniki s pravilnim geslom lahko dostopajo do skupnih virov.


© Cloudwards.net

Ko se ukvarjate s temi nastavitvami, je pomembno, da ne pozabite na varnost, saj lahko na koncu delite javno mapo, ki bi morala biti zaščitena z geslom.

Skupna raba datotek z delovno skupino

Kot sem že omenil, delovno skupino sestavljajo osebni računalniki in naprave, povezane v isto omrežje, in pomaga deljenje datotek in virov, kot so tiskalniki in zunanji trdi diski.

Za skupno rabo datotek in virov bi morali biti vsi osebni računalniki povezani v isto delovno skupino. Vsi računalniki Windows imajo privzeto isto delovno skupino, imenovano “WORKGROUP.”

Preden ustvarite eno, se prepričajte, da imajo vsi računalniki, povezani v isto delovno skupino, edinstvena imena. Če imata dva ali več računalnikov v isti delovni skupini isto ime, se bodo pojavili problemi ali spori.

Če se želite pridružiti delovni skupini, sledite tem korakom:

Pojdite v Moj računalnik in kliknite »Lastnosti« ali pojdite na nadzorno ploščo in izberite Sistem

Pod možnostjo »Ime računalnika, nastavitve domene in delovnih skupin« kliknite »Spremeni nastavitve«.  


© Cloudwards.net
V novem oknu kliknite gumb »Network ID«

Pod “Član od” izberite delovno skupino in vnesite ime delovne skupine, ki se ji želite pridružiti

Če je vneseno ime delovne skupine trenutno, se bo pojavilo potrditveno sporočilo in Windows vas bo pozval, da znova zaženete sistem

Nasvet za profesionalce – Če računalnik deluje v domači izdaji sistema Windows 8 ali novejši, se ne bo mogel pridružiti delovni skupini. Možnost ID-ja omrežja bo prikazana v tem primeru:


© Cloudwards.net

Kako deliti mape in datoteke z delovno skupino

Preden karkoli delite, se prepričajte, da so v naprednih nastavitvah skupne rabe vključene omrežno odkritje, skupna raba map in tiskalnika ter dostop do javne mape.

Zdaj je tu nekaj, kar morate storiti:

Z desno miškino tipko kliknite mapo ali datoteko, ki jo je treba dati v skupno rabo, izberite »Skupna raba z« in kliknite »Določeni ljudje.«


© Cloudwards.net
V spustnem meniju izberite »Vsi« in kliknite »Dodaj«.


© Cloudwards.net
Zdaj kliknite Skupna raba in končali ste

Kako dostopati do skupnih datotek v delovni skupini

Pojdite v »Moj računalnik« ali »Ta računalnik«, odvisno od različice sistema Windows, ki jo uporabljate, in izberite »Omrežje«.

Če možnost ni vidna v glavnem oknu, jo najdete na spustni plošči na levi strani.


© Cloudwards.net

Če odkritje omrežja in skupna raba datotek ne bosta vklopljena, se bo na vrhu pojavil pojavni oken.


© Cloudwards.net

Po vklopu omrežnega odkrivanja in skupne rabe datotek bodo vidni vsi računalniški sistemi in naprave, povezane v isto delovno skupino. Upoštevajte, da bodo vidne vse naprave, priključene na isto internetno povezavo, vendar bo prenos datotek mogoč le, če so v isti delovni skupini.

Kako zapustiti delovno skupino

Računalnik lahko zapusti delovno skupino, v vsakem trenutku pa mora biti vedno povezan z delovno skupino.

Če želite zapustiti, samo sledite korakom, da se pridružite delovni skupini in namesto, da se pridružite novi delovni skupini, vnesite privzeto delovno skupino – WORKGROUP

Skupna raba datotek z domačo skupino

Kot smo že omenili, se uporabniki Windows Home ne morejo povezati z različnimi delovnimi skupinami, vendar to ne pomeni, da ne obstaja način, da se povežejo z drugimi računalniki v omrežju. 

Namen domače skupine je pomagati deliti datoteke in tiskalnike v domačem omrežju. Tudi domače skupine ne delujejo s poslovnimi ali javnimi omrežji.

Ustvarjanje domače skupine v operacijskem sistemu Windows

Postopek ustvarjanja domače skupine je enak za Windows 7, 8 in 10.

Opomba: Domačih skupin ni mogoče nastaviti v nobenem operacijskem sistemu pred Windows 7, izberite delovne skupine ali neposredno skupno rabo omrežja, če uporabljate starejši operacijski sistem.

In tukaj je, kako to storite:

Pojdite na nadzorno ploščo -> Omrežje in internet -> Domača skupina (v spodnjem desnem delu je prikazana v razdelku »Glej tudi«


© Cloudwards.net
Če prvič ustvarjate domačo skupino, vas bo Windows o tem obvestil

Kliknite “Ustvari domačo skupino” in začel se bo nov čarovnik


© Cloudwards.net
Kliknite katero od privzetih knjižnic ali tiskalnikov, ki jih je treba dati v skupno rabo


© Cloudwards.net
Windows bo samodejno ustvaril geslo za domačo skupino


© Cloudwards.net
Kliknite na Dokončaj

Nasvet za profesionalce – Ni mogoče ustvariti več kot ene domače skupine v istem omrežju.

Če je domača skupina že prisotna, Windows ne bo dal možnosti za ustvarjanje nove. Edini način, da imamo več domačih skupin, je prek različnih omrežij.

Doma imam na primer dve povezavi Wifi, tako da lahko imam dve domači skupini za vsako od njih.

Kako se pridružiti domači skupini

Če je v omrežju že ustvarjena domača skupina, bo Windows obvestil uporabnika, ko se odpre zavihek domača skupina.

Če se želite pridružiti, najprej ugotovite geslo domače skupine in nato kliknite Pridruži se. Vnesite geslo, izberite vse vire, ki jih je treba deliti, in kliknite V redu.

Spreminjanje gesla domače skupine

Kot smo že omenili, Windows samodejno ustvari geslo za domačo skupino, vendar lahko kateri koli računalnik v domači skupini spremeni to samodejno ustvarjeno geslo. Če pa se geslo spremeni, se bodo morali vsi sodelujoči računalniki ponovno pridružiti domači skupini in vnesti novo geslo.

Če želite spremeniti geslo domače skupine:

Pojdite na nadzorno ploščo domače skupine

V razdelku »Druga dejanja domače skupine« kliknite »Spremeni geslo« in odprl se bo čarovnik


© Cloudwards.net
Vnesite novo geslo ali kliknite gumb »ustvari geslo«, da ustvarite novo naključno geslo


© Cloudwards.net
Za zaključek postopka kliknite Dokončaj

Kako deliti datoteke in dostopati do njih z domačo skupino

Ko je domača skupina ustvarjena v omrežju, je samodejno dostopna vsem uporabnikom, ki so povezani s tem omrežjem.

Seveda bodo za dostop do datotek potrebovali geslo. V domači skupini so vse izbrane knjižnice sistema Windows izmenljive z uporabniki.


© Cloudwards.net

Kako zapustiti domačo skupino

Pojdite na nadzorno ploščo domače skupine in pod »Druga dejanja domače skupine« kliknite »Zapusti domačo skupino« in potrdite.


© Cloudwards.net

Skupna raba datotek prek Čarovnika za skupno rabo

Z delovnimi skupinami in domačimi skupinami datoteke in mape postanejo delljive z uporabniki v različnih računalniških sistemih, povezanih v isto omrežje.

Kaj pa različni uporabniki, ki dostopajo do sistema?

Kot je omenjeno v uporabniških računih, lahko različni uporabniki dostopajo do istega računalnika z različnimi poverilnicami za prijavo in vsak od njih bo imel različne ravni dostopa.

Za skupno rabo datotek z različnimi uporabniškimi računi moramo samo slediti istim korakom kot pri deljenju datotek v delovni skupini.

Z desno miškino tipko kliknite mapo ali datoteko, ki jo je treba dati v skupno rabo, in izberite »Daj v skupno rabo«

Izberite »Specific People« in odprlo se bo novo okno

Pojdite v spustni meni in tukaj bodo navedeni vsi drugi uporabniški računi v sistemu

Izberite tisto, ki ji je treba omogočiti dostop, in kliknite »Dodaj«


© Cloudwards.net
Kliknite na Preberi, da izberete raven dostopa

Kliknite na Share

Če želite ustaviti skupno rabo, bodite prekrižati ime s seznama v skupni rabi ali v celoti prenehati deliti mapo, z desno miškino tipko kliknite mapo in izberite »Skupna raba z -> Ustavi skupno rabo.


© Cloudwards.net

Preslikava omrežnega pogona

Ker sem delal kot inženir programske opreme, je bilo kar polovico moje zaposlitve preslikava omrežnih pogonov. Vendar se postopek zdi tako enostaven in zapleten hkrati, da si nikoli nisem mislil, da ga je mogoče uporabiti tudi za osebne računalnike.

No, izkaže se, da lahko!

Skupna raba posameznih datotek in map je hitra, vendar ni idealna rešitev, če ste v domačem omrežju z nekaj računalniki in nenehno želite podatke iz drugih računalnikov.

In prav zato je preslikava omrežnih pogonov dobra ideja! Ko je mrežni pogon preslikan, ga sistem obravnava kot lokalni pogon.

Ker pogon lahko preslika več kot en računalnik, lahko skupni pogoni postanejo pogost vir več računalnikov v omrežju.

Če želite preslikati omrežni pogon, sledite spodnjim korakom:

Pojdite na »Ta računalnik« ali Moj računalnik (odvisno od vaše različice sistema Windows)

Dotaknite se možnosti »Računalnik« na vrhu

Kliknite na omrežni pogon Zemljevida


© Cloudwards.net

Zdaj je tu težaven del.

Tukaj imena imena mape ni mogoče neposredno napisati, ker mora Windows vedeti, v katerem računalniku je ta omrežna mapa.

Zato je oblika, ki se uporablja pri mapiranju omrežnega pogona:

\\ Ime računalnika \ Ime mape v skupni rabi

Torej, če se mapi imenuje Media in je v računalniku z imenom Admin2, potem bo pot

\\ Administrator2 \ Mediji

Kvačica »Ponovno se poveži pri prijavi«. Ta možnost samodejno preslika omrežni pogon vsakič, ko se računalniški sistem ponovno vklopi. To možnost pustite brez potrditve, če je kartiranje omrežnega pogona samo enkratno.

Kvačica »Poveži se z različnimi poverilnicami«, če računalniški sistem, ki je lastnik omrežne mape, uporablja drugačne poverilnice za prijavo v gostiteljskem računalniku.


© Cloudwards.net

Če so poverilnice za uporabniški račun, je treba uporabniško ime dodati v tej obliki

Ime / uporabniško ime računalnika

Torej, če je ime računalnika Admin2 in je uporabniško ime ritika, potem bo vpisano kot:

Admin2 / ritika

Kliknite V redu in pogon je treba preslikati

Vsi preslikani pogoni bodo zdaj dostopni pod možnostjo Omrežna lokacija v Mojem računalniku

Tiskalnike lahko delite med osebnimi računalniki prek domače skupine ali omrežja.

Medtem ko sta obe metodi enostavni za uporabo, bo ta, ki jo izberete, odvisna od vrste operacijskih sistemov, nameščenih na povezanih računalnikih.

Če imajo vsi računalniki Windows 7 ali novejšo različico, lahko tiskalnik preprosto delite z ustvarjanjem domače skupine. Če pa ima celo eden od računalnikov različico, ki je nižja od sistema Windows 7, bo najboljša možnost tiskanje tiskalnika neposredno po omrežju.

Nasvet za profesionalce – Če sta možna oba, se vedno odločite za domačo skupino, saj omogoča zaščito z geslom.

Če želite tiskalnik deliti z domačo skupino:

Odprite podokno z nastavitvami domače skupine na nadzorni plošči -> Omrežne in sistemske nastavitve.

Možnost »Domača skupina« mora biti na spodnji desni strani.

Če domača skupina že obstaja, označite možnost Printer (Tiskalnik).

V primeru, da ni domače skupine, se vrnite na korake za ustvarjanje nove domače skupine


© Cloudwards.net

Če želite tiskalnik deliti z omrežjem:

Pojdite na nadzorno ploščo -> Strojna oprema in zvok -> Naprave in tiskalniki

Tu morajo biti vidne vse naprave, povezane z računalnikom, skupaj s tiskalnikom

Z desno miškino tipko kliknite tiskalnik, ki ga je treba dati v skupno rabo, in izberite Printing Preferences

V novem oknu pojdite na zavihek Skupna raba in potrdite polje »Skupna raba tega tiskalnika«

Tiskalniku dajte ime skupne rabe in kliknite V redu

Težave pri skupni rabi tiskalnika v omrežju ali domači skupini

Medtem ko so omrežja tiskalniki v preteklosti veliko uporabljali, tako da so lahko vsi njihovi zaposleni tiskalnike uporabljali s stola, se je situacija zdaj popolnoma spremenila..

Živimo v svetu brezžičnih naprav. Ko lahko iz pametnih telefonov spremenimo kanal na našem televizorju, zakaj bi kdo uporabljal žični tiskalnik?

Če je možnost na voljo, se vedno odločite za brezžični tiskalnik prek tiskalnika v skupni rabi; in zakaj:

Pri skupni rabi tiskalnika je treba vklopiti tako primarni tiskalnik kot računalnik, da lahko drugi računalniki v omrežju dostopajo do njega.

Tiskanje je precej počasno, saj se podatki najprej pošljejo v skupni računalnik in nato tiskalnik.

Napake in težave se pojavljajo precej pogosto.

Dokumentov ni mogoče neposredno tiskati iz mobilnega telefona ali tabličnega računalnika.

Seveda, če že imate doma priključen žični tiskalnik, bo skupna raba z drugimi računalniki v omrežju veliko bolj dostopna možnost kot nakup novega tiskalnika.

V povzetku…

Skozi ta priročnik smo izvedeli skoraj vse o Windows Shared Drives, kot so:

Uporabniški računi

Delovne skupine

Domače skupine

Čarovnik za skupno rabo omrežja

Preslikava pogona

Pravzaprav so skupni pogoni ena najmočnejših lastnosti sistema Windows, prav tako pa je razlog, da mnoga vrhunska IT podjetja še vedno uporabljajo Windows v svojih pisarnah vsak dan. Ko pa delite datoteke in mape, tudi v domačem omrežju, ne pozabite postaviti varnostno spredaj in v sredino.

Odločite se za domače skupine, namesto da neposredno delite karkoli v omrežju, saj slednja zagotavlja zaščito z geslom.

V nasprotnem primeru lahko vsi, ki poznajo vaše geslo za Wifi, dostopajo tudi do datotek v skupni rabi v omrežju. Če sem kaj zamudil, mi to sporočite v spodnjem razdelku s komentarji!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me