Strategija za varnostno kopiranje in shranjevanje Cloudwards.net 2017

Novo leto, nova strategija za varnostno kopiranje: zame je leto, v katerem bom bolj kot kdaj koli prej delal fotografije in video datoteke, zato bom potreboval več prostora kot kdajkoli prej, da jih shranim.


Poleg tega, da jih shranim, bom potreboval tudi popolnoma novo strategijo varnostnih kopij za te nove vrste datotek. Včasih sem imel več gigabajtov, ki jih je treba varnostno kopirati, zdaj pa gledam terabajte podatkov, ki jih je treba zaščititi pred izgubo.

Kot si lahko predstavljate, bi bilo izguba katerega koli od teh katastrofa zame in mojega podjetja, zato svojo strategijo za varnostno kopiranje prevzemam na novo raven z več rešitvami, tako strojno kot programsko.

Trenutno shranjujem vse svoje datoteke na dva trda diska 4TB, kar se morda zdi veliko, dokler ne začnete rezati videoposnetkov in ne začnete fotografirati z visoko ločljivostjo. Zdaj se polnijo kot nore in jih moram čim prej zamenjati. Poleg tega se vedno bolj in bolj gibljem proti 4K, zato je treba v prihodnosti preverjati.

Spodaj boste našli mojo natančno strategijo, poleg tega pa je tudi videoposnetek, v katerem podrobno razložim nekatere svoje odločitve.

1. Strojna oprema

Zamenjava trdega diska, ki sem jo izbral, je sedem trdih diskov 8TB Seagate Archive, skupaj 56TB prostora za shranjevanje. Ker bom imel RAID in NAS ustanovljen del svoje rezervne strategije, tega ne bom uporabil, v resnici bom celo izgubil nekaj zaradi RAID-a, vendar bi me moral zadržati gre v predvidljivo prihodnost.

Razlog, da sem šel v arhiv Seagate, je, ker ta proizvajalec ponuja veliko razmerje med stroški in koristmi; to so dobri pogoni in jaz sem jih lahko dobil za približno 300 dolarjev. Kljub temu se lahko precej razlikujejo po ceni, zato bodite pozorni na stran Amazon, saj v času, ko pišete, znašajo približno 225 USD (o!).

Ker nimam ohišja računalnika, ki bi vseboval sedem trdih diskov, bom uporabljal TerraMaster D5-300, ki je v bistvu le stojalo, na katerega lahko obesim pet svojih novih trdih diskov. Vzrok za TerraMaster je ta, da ponuja velike hitrosti prenosa podatkov, deloma tudi zaradi priključka USB 3.0, ki ga bom potreboval pri urejanju videa.

Ker shranjevanje ne bo več, poglejmo, kakšno varnostno rešitev želim imeti. Že prej sem omenil RAID, preden pa pridem do tega, želim govoriti o Synology NAS, ki ga bom uporabljal.

NAS so odlični iz dveh razlogov: po eni strani, ker so povezani z internetom, ga lahko uporabite namesto ponudnika varnostnih kopij in izrežete vsaj en mesečni račun. Po drugi strani pa služijo kot odlična varnostna kopija za varnostno kopijo, tako da lahko brez težav veste, da bodo vsi odpuščanja, ki ste jih nastavili, varovali vaše podatke, kar koli pride..

Za nastavitev te odvečnosti bom dva preostala trda diska priključil v NAS, ki se bosta nato povezala s petimi trdi diski Seagate, ki bodo uporabljali Synology Hybrid RAID. To na kratko pomeni, da če en pogon ne uspe, bodo ostali štirje lahko pobrali ohlapnost. Za več podrobnosti o tem, kako deluje RAID, priporočamo to objavo o Synology DiskStation.

Torej, da povzamem: moj računalnik bo povezan s TerraMasterjem s petimi trdi diski in nameščenim RAID 5, kar mi bo dalo eno, omejeno varnostno kopijo. Ta je skupaj z vsako drugo napravo, ki jo imam v lasti, nato povezan z mojim NAS, ki ima dva trda diska plus vgrajen pomnilnik, ki služi kot druga omejena varnostna plast. To bi mi moralo omogočiti vso shranjevanje, ki ga potrebujem, čeprav me malo skrbi hitrost prenosa podatkov, razen če preklopim na RAID 0, kar posledično ne bi imelo nobenega medpomnilnika.

To je nekaj težkih odločitev, vendar sem prepričan, da sem izbral pravo strategijo z RAID 5, saj se bo izkazalo za zelo priročno. Omogočil mi bo prehod iz delovne postaje v prenosni računalnik, ne da bi me bilo treba skrbeti, kje bom pustil vse datoteke, ki jih ustvarjam. Hkrati sem ustvaril spodobno obrambo pred izgubo podatkov.

Vendar bom tudi postavil drugo vrstico prek nekaterih storitev v oblaku, ki bodo zaščitile to omrežje, če bi karkoli naenkrat prepražilo celoten sistem.

2. Programska oprema

Ker RAID in NAS tehnično nista popolni varnostni kopiji, priporočam, da se vedno zanesete na neko obliko storitev v oblaku, da zagotovite, da vaši podatki v njej ostanejo varni. En sam porast moči bi se lahko pretresel in ob tem pomislil, da bi izbrisal celoten sladek opis, ki sem ga opisal, in ne samo, da bi mi zmanjkalo veliko denarja, moje podjetje se morda nikoli ne bo povrnilo zaradi izgube podatkov.

V zgornji namestitvi lahko neposredno naredim varnostno kopijo TerraMasterja z večino storitev v oblaku, vendar jih bo malo od njih omogočilo varnostno kopijo NAS (razen za CrashPlan, odvisno od situacije). Vendar bo TerraMaster s polno zmogljivostjo zdržal 32TB (en trdi disk je rezerviran za RAID), tako da so nekateri ponudniki zunaj, preden se dirka sploh začne.

Glede na svoj položaj se mi zdi, da je Backblaze najboljša možnost, ker ponuja neomejeno varnostno kopiranje, ki mi omogoča, da celoten nered odložim na njihove strežnike. Všeč so mi tudi cena Backblaze-ja, enostavna uporaba in varnost, tako da lahko v enem poteku poskrbim za vse potrebe po varnostni kopiji. Ne da bi Backblaze moral biti najbolj primeren za vas: z nekaterimi, ki se ogledujete, boste lahko našli tudi najboljšo varnostno rešitev za vaše potrebe..

S tem ne morem skrbeti, vse, kar moram še vedno paziti, je, da se vse te različne naprave in dodatki pogovarjajo med seboj, tako da lahko preklapljam naprave, vendar še vedno delujejo v isti datoteki, kot je nisem nikoli premaknil.

Sync.com je moja redna storitev za tovrstne stvari in ne vidim razloga, da bi se spreminjal, saj menim, da ponuja odlično ceno, strelovodne sinhronizacije kot tudi varnost ničelnega znanja, kar pomeni, da nihče ne bo mogel priti do mojih podatkov, razen če jim dovolim. V tandemu s Sync.com bom uporabljal tudi pCloud, predvsem zato, ker ima odlično mobilno aplikacijo, ki jo potrebujem, če potujem in ne morem uporabljati prenosnika.

Te dve storitvi mi bodo omogočili, da se moji novi trdi diski ne bodo prehitro polnili, saj lahko z njimi preprosto postavim vse, kar ni množična video datoteka, hkrati pa mi omogoči takojšen dostop od kjer koli in kadar koli.

Med vso novo strojno opremo in temi tremi ponudniki varnostnih kopij in shranjevanja v oblaku bi moral imeti možnost, da ne shranim samo novih datotek, ki jih bom ustvarjal, ampak bodo varne pred motnjami in do njih bi moral imeti dostop kadarkoli in kamor hočem.

Če imate kakršna koli vprašanja, mi sporočite v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map