Prvih pet načinov računalništva v oblaku se uporablja v korist človeštva

Računalništvo v oblaku ni samo za shranjevanje dragocenih spominov ali celo skupno delo na velikem projektu. Čeprav so te stvari pomemben del oblaka, so le nasveti ledene burge, ko gre za to, kaj lahko resnično storijo ti množični strežniki. Mnogo stvari je mogoče doseči z uporabo zmogljivih računalnikov.


Katerih je pet najboljših projektov računalništva v oblaku, ki se uporabljajo v korist človeštva?

Google in pobuda za raziskave podnebja

Google ponuja njihovo tehnologijo v oblaku, ki koristi znanstveni skupnosti na več področjih.

Ena izmed njih je sodelovanje z znanstveniki v vladni pobudi za raziskave podnebnih sprememb. Velikan iskalnika je za ta projekt podaril 50 milijonov ur računalništva v oblaku. Informacije, pridobljene iz teh podatkov, bodo uporabljene za pomoč skupnostim in organizacijam glede razmer na njihovem območju.


© Márcio Cabral de Moura

Pobuda za podnebne podatke upa, da bo napovedovanje tveganj, povezanih s podnebjem, natančnejše. Raziskovalci imajo dostop do orodij v programu Google Earth Engine za izvajanje svoje geoprostorske analize. Znanstveniki lahko dostopajo tudi do interaktivnih zemljevidov in grafov planeta. Te tabele zajemajo podatke od leta 1984 do 2012.

Z zagotavljanjem raziskovalcem razširljivega dostopa do programa Earth Engine, Google upa, da se bodo informacije lahko hitreje premikale in postale zunaj laboratorijskih nastavitev ter v roke javnosti. Končno je cilj ustvariti izdelek za spremljanje in spremljanje suše v realnem času z visoko ločljivostjo za celinske Združene države.

Intel in The Michael J. Fox Foundation

Intel uporablja zmogljivosti računalništva in shranjevanja v oblaku, da pomaga pri boju proti zelo specifični bolezni. Parkinson prizadene približno 100 milijonov ljudi samo v ZDA, pri čemer se vsako leto diagnosticira od 50.000 do 60.000 novih primerov. Zato je Intel sodeloval s fundacijo Michael J. Fox, da bi našel nove načine, kako odkriti zdravilo.

Intel razvija novo nosljivo napravo v obliki ure, ki ves dan spremlja gibanje pacientov. Vsaka podatkovna točka se prek WiFi povezav prenaša v oblak. Ko tam tam program za računalništvo v oblaku Cloudera obdela podatke, ki iščejo anomalije, ki zdravnikom lahko pomagajo bolje razumeti napredovanje bolezni.

Te informacije skupaj z dnevnikom, ki ga vodi pacient, bodo zdravnikom natančneje predstavile napredek bolezni. Pomaga tudi raziskovalcem, da odkrijejo boljše načrte zdravljenja in katere terapije najbolje delujejo za bolnika.

Google in DNK raziskave

Podnebje je pomembno, vendar skoraj ni edino področje, na katerem Google ponuja svoje storitve za shranjevanje in računalništvo v oblaku. Velikan iskalnika se ukvarja tudi s področja genetike. V začetku tega leta se je Google pridružil Globalni zvezi za genomiko in zdravje.

Ta koalicija raziskovalnih univerz, forumov o življenjskem življenju in izvajalcev zdravstvenih storitev poskuša spodbuditi druge v panogi, da združijo svoje raziskave in sodelujejo pri določanju standardov za upravljanje podatkov. Google zato raziskovalcem brezplačno zagotavlja hrambo in varnost za množične projekte.


© Ordo

Google še zdaleč ni edini ponudnik, ki ponuja prostor raziskovalcem. Amazon je znanstvenikom začel ponujati brezplačno skladiščenje pred nekaj leti. Vendar morajo tisti, ki želijo uporabljati računalniško moč v oblaku Amazonovih strežnikov S3, plačati stroške uporabe.

Genetiki lahko z Googlovimi računalniškimi močmi v oblaku napajajo stotine gigabajtov podatkov, da odklenejo potrebne namige. Raziskovalci upajo, da bo to privedlo do oblikovanja zdravil, ki rešujejo življenje.

DNA Nexus je podjetje, ki uporablja Googlovo moč v oblaku, da genetikom ponudi možnost, da zlahka razvrstijo v nacionalno skladišče SRA.

Podjetje Mountain View je zrcalilo bazo podatkov o 350 terabajtih prostora v oblaku. Novi vmesnik genetikom omogoča, da hitro najdejo določene informacije o zaporedju DNK. Ti podatki bodo uporabljeni za odkrivanje medicinskega in biotehnološkega napredka.

IBM in Coriell Life Science prevzemata PACE

IBM ponuja tudi storitve računalništva v oblaku v imenu zdravstvene oskrbe. Podjetje s programom Softlayer sodeluje s podjetjem Coriell Life Science pri programu za vseobsegajočo oskrbo starejših, bolj znanem kot PACE. PACE deluje za izboljšanje varnosti zdravil za starejše z razumevanjem, kako ti načini zdravljenja medsebojno vplivajo na genetski ravni.

Na obrazih bolnikov se odvzamejo brisi. DNK se nato shrani na mesto za shranjevanje v oblaku – zagotavlja IBM.


© Nuffield Bioetika

Za preseganje več kot 3 milijarde podatkovnih točk, ki jih lahko posamezen genom proizvede, Corielle Life Science za izračun uporablja SoftLayer. GeneVault, kot se imenuje njihovo območje za shranjevanje, omogoča zdravnikom dostop do podatkov, da določijo najboljše zdravilo za svojega pacienta.

Recept je določen po tem, ko se na podlagi podatkov o DNK, ki se nahajajo v trezorju, opravijo številni testi. Analiza tega genetskega koda lahko napoveduje učinkovitost zdravila. Te podatke varno delimo z zdravniki, da lahko varno upravljajo recepte za starejše in se izognejo življenjsko nevarnim razmeram.

Geološke nevarnosti in meglica Helix

Iskanje geo-nevarnosti je težka naloga, vendar popolna za računalništvo v oblaku. Meglica Helix je v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, Centrom National d’Etudes Spaciales v Franciji in Nemškim letalsko-vesoljskim centrom, da bi ustvarila platformo opazovanja Zemlje. Cilj je osredotočiti se na raziskave potresa in vulkanov.


© José Manuel De Arredondo

Organizacija Geo-nevarnosti Supersites spremlja dinamiko zemlje in oceno geo-nevarnosti, da bi zmanjšala izgubo življenja in premoženja, ki jih povzročajo te naravne nesreče. Meglica Helix bo gostila obsežne informacije, ki jih je zbrala skupina, vključno s satelitskimi podatki ESA. Ponudnik računalniškega oblaka naj obdeluje in korelira obsežen nabor podatkov.

To sodelovanje med Organizacijo za nadomestitev geo nevarnosti in meglico Helix bo uporabnikom iz celega sveta omogočilo izmenjavo podatkov. Upanje je najti način za napovedovanje potresov in vulkanske aktivnosti ter povečanje baze uporabnikov znanosti.

Zaključek

Računalništvo v oblaku lahko pomaga odkriti skrivnosti človeškega genoma, preslikati podnebne razmere in pomaga napovedati naravne katastrofe.

Ali je gradnja tehnologije v oblaku osnova za napredek humanistike? Sporočite nam vaše misli v spodnjih komentarjih.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map