Pregled EDS Lite za Android – Odprite vsebnike TrueCrypt na poti


©


V tem svetu po Edvardu Snowdnu so ljudje veliko bolj ozaveščeni glede varnosti in zasebnosti svojih podatkov kot kadar koli prej. TrueCrypt, ki je brezplačen in odprtokoden *, je zagotovo najbolj varna rešitev za lokalno šifriranje datotek.

Ena bolj uporabnih lastnosti TrueCrypt je sposobnost ustvarjanja TrueCrypt zabojniki –– šifrirane datoteke, ki jih je mogoče prikriti kot običajne datoteke in jih nato montirati in uporabljati tako kot pravi disk. V takšnih datotekah je mogoče ustvariti tudi skrite zvezke, ki jih je mogoče namestiti z drugačnim geslom, vendar je sicer nemogoče dokazati. Ti skriti zvezki zagotavljajo verodostojno zanikanje, tako da se lahko, čeprav je cilj prisiljen v razkritje gesla zunanje prostornine, če so sprejeti pravilni previdnostni ukrepi, nasprotnik ne more zavedati, da skrit volumen obstaja tudi.

Upoštevajte, da je TrueCrypt mogoče uporabiti za šifriranje celotne particije ali pomnilniške naprave ali celo za skrivanje celotnega operacijskega sistema na tej particiji, vendar to presega področje uporabe tega članka.

Kako deluje TrueCrypt

Kontejnerje TrueCrypt lahko naložite v storitev za shranjevanje v oblaku in glede na avtorjeve izkušnje z njihovo uporabo z Dropboxom deluje dobro. Čeprav ta poskus kaže, da je lahko sinhronizacija velikih vsebnikov TrueCrypt v oblaku problematična, vsaj pri nekaterih storitvah.

Če želite svoje datoteke ohraniti varne, do njih pa želite dostopati tudi z mobilne naprave, lahko uporabite varnostno zavedeno storitev v oblaku, kot sta SpiderOak ali Wuala. Te imajo številne prednosti pred preprosto šifriranjem datotek z TrueCryptom in nalaganjem v oblak, vključno z enostavno sinhronizacijo v številnih napravah, različico datotek in možnostjo šifriranja in dešifriranja posameznih datotek namesto celotnih vsebnikov.

Vendar pa dejstvo, da nobena storitev ni odprte kode, pomeni, da niso tako varne, kot so rešitve TrueCrypt-a, in nekateri dodatni manjši varnostni kompromisi omogočajo oddaljeno sinhronizacijo..

Tako se to vrne v TrueCrypt in ponuja najboljšo varnost datotek. Ko je bil David Miranda, partner kontaktne osebe Edwarda Snowdena iz Guardiana, brazilski poročevalec Glen Greenwald, pridržan in mu je bil zaplenjen trdi disk po britanskem zakonu o terorizmu, je detektivski nadrejeni Karoline Goode izjavil: 

“TrueCrypt gradi zelo težko dostopen.”

Za odpiranje vsebnikov TrueCrypt na poti z napravo Android je na voljo nekaj možnosti. Cryptonite je na nek način bolj elegantna rešitev, saj omogoča neposredno manipulacijo s posodami, shranjenimi v Dropboxu, vendar je žal naprava potrebna, da se naprava ukorenini, da lahko upravlja z datotekami TrueCrypt (vendar lahko z encFS datotekami brez korenine).


© Kriptonit

Za tiste, ki ne želijo izkoreniniti svojih naprav (povsem razumljivo), obstaja EDS (Encrypted Data Store). Na žalost ni nobene aplikacije za iOS, ki bi lahko obdelovala vsebnike TrueCrypt, ki jih poznamo, čeprav BoxCryptor deluje s posodami EncFS.

Šifrirana shramba podatkov (EDS) Lite za Android

EDS Lite je brezplačna in odprtokodna aplikacija, ki zahteva, da se datoteke shranjujejo lokalno; bodisi preneseno prek USB-ja, bodisi preneseno iz storitve v oblaku v napravo Android. Seveda, ko jih lokalno spremenite, jih lahko ponovno naložite v oblak za medsebojno sinhronizacijo naprav in platform. Ta način je znan kot “običajni” način delovanja in je edini način, ki ga podpira brezplačna različica EDS.


©

Celotna različica stane 7,30 dolarja in ima „nameščen“ način, ki podpira šifriranje in dešifriranje „med letenjem“, skupaj s številnimi drugimi funkcijami (navedenimi pozneje). Ker pa je v nameščenem načinu potrebna zakoreninjena naprava in ker plačljiva različica ni odprtokodna, se bomo omejili na pregled EDS Lite.

Začeli smo z ustvarjanjem preskusnega 50Mb TrueCrypt vsebnika v sistemu Windows, ki smo ga nato dodali v našo Dropbox mapo. Da so datoteke TrueCrypt združljive z EDS, morajo:

  • Šifrirajte se z algoritmi za šifriranje AES, serpent ali TwoFish
  • Uporabite SHA-512, RIPEMD-160 ali Whirlpool Hash algoritme.
  • Uporabite datotečni sistem FAT

Posodo (preobleko v preprosto besedilno datoteko) smo lokalno prenesli v napravo Android z uporabo odličnega raziskovalec datotek ES. Nato smo posodo namestili s klikom na ikono ‘pin’, se pomaknili do njene lokacije in vnesli geslo. Treba je opozoriti, da EDS Lite ne prepozna skritih količin, vendar plačljiva različica.

Nato lahko uporabite EDS Lite kot raziskovalec datotek, priloženi volumen pa obravnavate kot običajno mapo. EDS Lite deluje tudi kot splošna aplikacija za raziskovanje datotek, čeprav smo opazili, da ni prepoznala zunanje kartice SD. Slikovne datoteke si je mogoče ogledati v programu Lite, medtem ko bi morala celotna različica predogledati večino vrst datotek.


©

Na žalost, kar zadeva ta pregled (vendar je dobro za varnost na splošno), bloki bloki onemogočajo zajem zaslonskih posnetkov funkcij raziskovalec datotek. Datoteke se odprejo s privzetimi nastavitvami za Android.

EDS Lite vam omogoča tudi enostavno ustvarjanje vsebnikov TrueCrypt. Poleg tega plačana različica EDS, čeprav ni odprte kode, vključuje nekaj odličnih dodatnih funkcij, vključno z:

  • Podpora za skrite posode
  • Dovoli odpiranje zabojnikov iz omrežne skupne rabe (npr. Neposredno iz Dropbox-a)
  • Na napravi Android je mogoče namestiti tudi mape skupnih omrežij
  • Datoteke si lahko ogledate neposredno
  • Dropbox posode je mogoče sinhronizirati
  • Način “nameščen” podpira enkripcijo in dešifriranje med letenjem (zahteva root)

Zaključek

EDS Lite je preprost, varen in zanesljiv način za dešifriranje in šifriranje vsebnikov TrueCrypt na poti. V brezplačni različici aplikacije manjka nekaj zabavnih zvonov, ki jih najdemo v polni različici, kar ponuja številne prednosti, ki jih ponujajo veliko dražje rešitve v oblaku, kot sta SpiderOak ali Wuala, vendar izgubi odprtokodno naravo svojih brezplačno sorojenstvo.

Za težke uporabnike TrueCrypt so dodatne funkcije plačane različice verjetno vredne majhne kompromisne varnosti, toda za resno paranoične ali samo tiste, katerih potrebe po TrueCryptu so skromnejše, EDS Lite svoje delo opravi dobro in brez pretiravanja.

Nekateri elementi TrueCrypt so, strogo gledano, na voljo vira in ne resnično FOSS (Free Open Source Software). Trenutno je revidiran projekt množičnega financiranja, da bi preveril, ali so na prostem in drugih grdih presenečenj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me