Napredni vodnik za uporabo WordPressa: WP Wizardry

WordPress je ena najgostejših platform za gradnjo vašega spletnega mesta. V tem naprednem priročniku za uporabo WordPressa bomo pokazali, zakaj. V teh razdelkih bomo zajemali napredne možnosti za optimizacijo, razvoj WordPressa in nekaj splošnih nasvetov o platformi, ko se boste pot posvetili popolnemu obvladovanju.


Za razliko od naših prejšnjih vodnikov tu ne bo veliko vadnic. Ko pridete do naprednega konca WordPress-a, stvari postanejo veliko bolj zmedene. Tu si želimo samo, da bi vas opremili z izhodiščnim znanjem o teh zapletenih temah, ne pa se jih v celoti poglabljali. Konec koncev, samo za celoten razvoj teme bi potreboval več člankov z več kot 5000 besedami.

Kljub temu je ta vodnik zasnovan tako, da vas z WordPressom izvleče iz območja udobja in s pomočjo številnih orodij v spletu izboljša vaše znanje o platformi in njenih pretankah. Če iščete bolj osnovni pristop k WordPress-u, si oglejte druga navodila, preden se lotite tega.

 • Vodnik za uporabo za WordPress za začetnike
 • Vmesni vodnik za uporabo WordPress-a

Napredna optimizacija

V naših treh vodnikih za WordPress smo zajeli različne oblike optimizacije od osnovnega urejanja slik do naprednejših vtičnikov, kot je WP-Optimize. V tem razdelku se poglobimo v optimizacijo in se dotaknemo, kako lahko še bolj pospešite spletno mesto s CDN-om, predpomnjenjem in postopnim nalaganjem slik.

Dinamična vsebina s CDN

Najboljši način za zmanjšanje časa nalaganja z WordPressom je uporaba statične vsebine. Statična vsebina, na primer objava v blogu, se na strani nalaga hitreje preko dinamične vsebine, kot je datoteka CSS, ki se lahko prebere in prebere vsakič, ko prejme poizvedbo.

CDN ali omrežje za pošiljanje vsebin naredi prav to. Filtrira skozi vašo dinamično vsebino, predpomni jo in jo streže statično. Ponudnik CDN (ki je ločen od ponudnika spletnega gostovanja) ima množico strežnikov po vsem svetu, da si naloži časov nalaganja.

Recimo, da je najbližji podatkovni center vašega spletnega gostitelja v Los Angelesu. Nekdo, ki se nahaja v Združenih državah Amerike, bo imel čas hitrejšega odziva pred nekom, ki se nahaja v Evropi. Zamuda pri prenosu podatkov vašega spletnega mesta bo daljša, saj mora prehoditi nadaljnjo razdaljo.

CDN odpravlja te težave. Omrežje (dokler je ugledno) bo imelo strežnike po vsem svetu, kar pomeni, da bo evropski uporabnik prejel predpomnjeno različico vašega spletnega mesta od bližjega strežnika. Vaše hitrosti bodo na mednarodni ravni izginile, kar bo zagotovilo enako izkušnjo za vsako občinstvo, ne glede na to, kje se nahajajo.

Poleg tega CDN izčrpa vire vašega spletnega gostitelja. Ker nadrejeni strežnik ne prejme poizvedbe vsakič, ko se vaše spletno mesto naloži, bo CDN pomagal preprečiti trke in napade DDoS, da vaše spletno mesto ostane na spletu.

Vsak CDN ima na voljo nekoliko drugačen način izvajanja, zato ne moremo preko vsega. Namesto tega se bomo osredotočili na Cloudflare, enega najbolj priljubljenih CDN-jev in skupno funkcijo, ki smo jo videli v naših pregledih spletnega gostovanja. Kljub temu nekateri ponudniki vključujejo brezplačno različico Cloudflareja z vsakim spletnim mestom, zato vam ga ni treba znova nameščati, če je to tako.

Najprej pojdite na Cloudflare in se prijavite za brezplačen račun. Ko dosežete svojo nadzorno ploščo, v zgornjem desnem kotu kliknite »+ dodaj spletno mesto«. Vnesite svojo WordPress domeno in kliknite »začni skenirati«.

Po nekaj minutah bo Cloudflare dvignil vaše zapise DNS in dve možnosti. Če želite izkoristiti CDN, izberite “CDN in zaščito” med obema. Vaš zapis (vaša domena) mora imeti v stolpcu »status« prikazan oranžni oblak. Za druge zapise, na primer zapise MX, ki se uporabljajo za e-pošto, ni treba uporabljati CDN, zato ne skrbite, če imate v statusu prazen prostor.

Nadaljujte z nastavitvijo, ko zagotovite, da so vaši zapisi DNS točni. Vedno se lahko vrnete in spremenite ta razdelek, zato ne skrbite preveč, če bo treba pozneje kaj spremeniti. Na naslednjem zaslonu izberete svoj načrt. Cloudflare je nekoliko drag, vendar bi moral biti brezplačen načrt za večino uporabnikov dobro.

Ko je Cloudflare pripravljen, ga morate konfigurirati. V bistvu morate svojo domeno usmeriti v oblak Cloudflare, ki bo nato usmeril nazaj na vaše spletno gostovanje. Cloudflare preprosto deluje kot posrednik, ki traja nekaj časa za nastavitev.

Pojdite do svojega registrarja domen in usmerite svojo domeno proti strežnikom imen Cloudflare. Za spodnji posnetek zaslona smo uporabili InMotion (preberite naš pregled InMotion Hosting), vendar mora biti postopek dokaj preprost, ne glede na to, kje se nahaja vaša domena.

Ko je vaša domena usmerjena v Cloudflare, morate Cloudflare usmeriti na svojega spletnega gostitelja. Prijavite se v Cloudflare in na kartici “DNS” kliknite kartico. Vaš zapis, ki je vaša domena, mora navajati naslov IP strežnika vašega spletnega gostitelja. To lahko preprosto najdete v cPanelu (preberite naše najboljše spletno gostovanje s cPanelom), toda poiščite podporo, če vaš spletni strežnik ne podpira tega vmesnika.

Po tem je Cloudflare pripravljen za uporabo z vašim WordPress spletnim mestom. Kljub temu obstaja poseben vtičnik, s katerim je upravljanje Cloudflareja preprosto na nadzorni plošči WordPress. Preprosto namestite in zaženite pozive in morali bi biti v redu. Edino, kar boste potrebovali, je ključ API Cloudflare, ki ga najdete tukaj.

Ta vtičnik je precej odličen, še posebej, če imate plačljiv načrt. Ogledate si lahko pasovno širino, ki jo Cloudflare varčuje, dohodne zahteve za CDN in število edinstvenih obiskovalcev, ki jih je postregel. Plačani člani bodo lahko v vtičniku konfigurirali tudi požarni zid spletne aplikacije in napredno zaščito DDoS.

Progresivno nalaganje slik

V našem prejšnjem priročniku smo govorili o optimizaciji slik za spletno uporabo s prilagoditvami velikosti in ločljivosti, pa tudi z nekaj vtičniki, da boste zmanjšali vso možno maščobo. Vendar lahko storite še več, da zmanjšate čas nalaganja slik.

Ključ pri britju nekaj milisekund s slikami je postopno nalaganje slik. To pa ni isto kot odzivno nalaganje slik, saj jih je mogoče pogosto zamenjati. Progresivno nalaganje slik se nanaša na to, ko se slika naloži na stran, medtem ko se odzivno nalaganje ukvarja s celotno postavitvijo spletnega mesta.

V bistvu se slike, ki se postopno nalagajo, dejansko ne naložijo na stran, dokler se uporabnik ne pomakne nanje. To zmanjšuje obremenitev strežnika, saj naloži samo tisto, kar je “nad pregibom”, ko nekdo pristane na vašem spletnem mestu.

Vse slike lahko nastavite tako, da se postopoma nalagajo prek HTML-ja, vendar je to precej težaven postopek. Namesto tega priporočamo, da za vas namestite len nakladalni vtičnik, ki bo kos delu z nogami. Večina vtičnikov lahko lenobno naloži komentarje in videoposnetke, zato upoštevajte to. Tukaj je nekaj naših najljubših:

 • A3 leno obremenitev
 • BJ Lazy Load
 • Neskončno drsenje – Ajax naloži več

Optimizacijo lahko opravite tudi pred nalaganjem. Kot smo že omenili v našem prejšnjem priročniku, priporočamo .png datoteke za katero koli grafiko ali posnetke zaslona, ​​saj se format ne stori tako enostavno pod stiskanjem. Fotografije na drugi strani so veliko bolj primerne kot .jpgs.

V večini primerov so fotografije obsežne datoteke in tudi po nekaj spreminjanju velikosti si nekaj časa naložite na spletno stran. Večina programov za urejanje slik bo izvozila .jpg, nekoliko manjšo datoteko, ki s stiskanjem ohrani čim več podrobnosti..

Progresivni .jpgs so nekoliko večji, vendar uporabljajo drugačen način nalaganja. Namesto da bi poskušali naložiti celotno sliko za vrstico, bo progresivni .jpg v daljšem časovnem obdobju nalagal niz vrstic, kar bo dalo sliko dojemanja na vaši strani, vendar bo omogočilo več časa za nalaganje. Kot da naložite YouTube video v SD nekaj sekund, preden samodejno skoči na HD (čeprav je tehnologija drugačna).

To je vsekakor sekundarni ukrep za optimizacijo uporabe lenega nalaganja. Ne boste prihranili prostora na strežniku in na vaš skupni čas nalaganja strani ne bo vplivalo. Lahko pa odpravi težavo s sliko, ki naključno poskoči na stran po nalaganju.

Posebej napredni .jpgs najbolje delujejo za velike slikovne datoteke. Majhne datoteke .jpgs morajo biti v osnovnem formatu v redu, saj se naložijo dokaj hitro na kateri koli spletni strani. Če želite fotografije z visoko ločljivostjo, progresivni .jpgs poskrbi, da na vaši strani ni črne pike, medtem ko se slika nalaga.

Pogled na predpomnjenje WordPressa

V našem prejšnjem priročniku smo seznanili omenjeno predpomnjenje WordPressa in zakaj je pomembno pospešiti stvari na vašem spletnem mestu. Nismo še razmišljali, zakaj je tako. Tukaj si bomo podrobneje ogledali predpomnjenje WordPressa, zakaj pospeši vaše spletno mesto in zakaj lahko v nekaterih primerih razbije vašo temo.

Začnimo z dejanskim razumevanjem, kaj je to. Ko nekdo vtipka vaš URL in pritisne na “enter”, se začne s piškotki datoteke prenesti s strežnika na ciljni stroj. V bistvu nekdo obišče vaše spletno mesto, WordPress poišče vse datoteke v vaši zbirki podatkov, spletni strežnik pa podatke zbere na stran HTML, da jih lahko pošlje uporabniku.

Vendar obstaja težava s tem pristopom. WordPress dinamično ustvarja vsebino, kar pomeni, da se vsakič, ko uporabnik pristane na vašem spletnem mestu, naloži sveža vsebina, tudi če je bila tam že prej. To je v glavnem nepotrebno, saj se objava spletnega dnevnika in splošno oblikovanje spletnega mesta verjetno ne bosta spreminjala vsakodnevno.

Tukaj prihaja predpomnjenje. Ustvari statično različico vaše vsebine in namesto tega pomeni, da bodo ob vrnitvi obiskovalcev na vaše spletno mesto videli predpomnjeno različico, ki bi morala biti veliko hitrejša. Znova uporablja podatke in zmanjšuje pretok med strežnikom in uporabnikom.

Na voljo sta dve vrsti predpomnilnika: na strani odjemalca in na strežniku. Predpomnjenje na strani odjemalca je zunaj vašega nadzora. Uporablja se v večini sodobnih brskalnikov, da pospeši čas nalaganja s ponovno uporabo predhodno prenesenih podatkov. Vaše spletno mesto (če je združeno s sodobnim brskalnikom) že izvaja predpomnjenje na strani odjemalca.

Vaše kraljestvo je na strani strežnika. Obstajajo različni protokoli za predpomnjenje, ki sestavljajo celoten prostor predpomnjenja WordPressa. Tu je kratek opis vsakega:

 • Predvajanje strani: Najčistejša oblika predpomnjenja. To je postopek, ki shranjuje datoteke HTML statično in jih streže iz predpomnilnika. To pomeni manj izvajanja skriptov PHP in poizvedb po zbirki podatkov MySQL
 • Predvajanje podatkovnih baz: To se nanaša na predpomnjenje rezultatov določene poizvedbe baze podatkov. Namesto da WordPress vsakič išče nekaj v bazi podatkov, se rezultat shrani v predpomnilnik in WordPress bo to naložil. Kljub temu boste morali ob vsakem posodobitvi baze podatkov očistiti predpomnilnik
 • Predvajanje predmeti: Predpomnjenje predmetov je vgrajeno v WordPress od začetka. Podobno je s predpomnjenjem baze podatkov, vendar je videti rezultate večkratnih poizvedb. Tukaj vam ne bo treba veliko zajebavati, saj bo WordPress samodejno shranjeval predmete v predpomnilnik
 • Predogled predpomnjenja: WordPress v svojem srcu uporablja seznam skriptov PHP. Kadarkoli se zažene PHP skript, ga morate sestaviti, da ustvarite izvršljivo kodo. Optično predpomnjenje v bistvu pripelje rezultat prevajalnika PHP v predpomnilnik, da zmanjša število izvedb

Ali razumete, da predpomnjenje zahteva neke vrste shranjevanja. Skupno gostovanje (o katerem lahko izveste v našem najboljšem priročniku za spletno gostovanje) ponavadi zagotavlja le trdi disk, kar pomeni, da bo vaš predpomnilnik zavzel prostor na trdem disku. VPS in namenski strežniki lahko izkoristijo namenski RAM, veliko hitrejši pomnilnik, ki bo pospešil predpomnjenje. Preberite naš DreamHost pregled, če želite izvedeti o načrtu WordPress VPS, ki je odličen.

Zdaj je predpomnjenje v teoriji videti kot sanje, v praksi pa je lahko malo boleče. Sodobna spletna mesta imajo številne dinamične funkcije, ki se posodabljajo, tudi če ne spremenite niti ene stvari. Na primer, vaš Instagram Instagram se bo nenehno posodabljal, čeprav dejansko ne spreminjate svojega spletnega mesta.

Ta nenehno posodobljena dinamična vsebina se bo najprej zlomila pri predpomnjenju in ne posodabljanju, kadar nekdo pristane na vašem spletnem mestu. Predpomnilnik se nanaša na vse, kar je bil prej shranjen, kar pomeni, da se elementi, kot je ta, ne bodo naložili.

Elementi, kot je ta, se zlomijo le, če za izvajanje uporabljajo PHP, ker predpomnilnik Opcode shrani izhod. Najboljša rešitev je zanašati se na vtičnike ali pripomočke, ki uporabljajo JavaScript ali AJAX za ustvarjanje izhoda, saj delujejo na strani brskalnika. S tem bo brskalnik tudi pri predpomnjenju strani ustvaril dinamične funkcije.

Če se zanašate na določeno funkcijo, ki uporablja PHP, je najboljša rešitev preprosto izklopiti predpomnjenje na določeni strani. To lahko vpliva na vaše hitrosti, vendar je bolje, da imate počasno funkcionalno spletno mesto, nato pa hitro pokvarjeno.

V prejšnjem priročniku za predpomnjenje vtičnikov smo podali nekaj priporočil. Za hitri nastop so tukaj naši trije najljubši:

 • WP Super predpomnilnik
 • W3 Skupaj predpomnilnik
 • Optimizacija hitrosti strani kolibrov

Napredne možnosti oblikovanja

Z znanjem otroških tem, vtičnikov in stranskih vrstic se želimo nadaljevati v nekaterih naprednejših možnostih oblikovanja v WordPressu. Določili bomo jezike, ki se uporabljajo za razvoj v WordPressu, in na kratko preučili, kako jih uporabiti v praksi na platformi.

Preden se potapljamo v razvijanje lastnega vtičnika, želimo definirati nekaj pojmov. Če poznate HTML, CSS, Javascript in PHP, lahko preskočite naprej. Za novorojenčke bomo ločili štiri, vendar se prepričajte, da se boste naučili jezike, če vas zanima vtičnik ali razvoj teme.

HTML

HTML ali jezik označevanja HyperText obravnava vso vsebino vašega spletnega mesta. Ta jezik je temelj vašega spletnega mesta. Spletni brskalniki poiščejo datoteke HTML, ko dostopate do svojega spletnega mesta in prevedejo skript v svojo vsebino.

Dober način za osnovno razumevanje HTML-ja je prehod v urejevalnik besedil v WordPressu. Tu boste videli osnovne funkcije, kot so vstavljanje videoposnetkov, dodajanje sprememb besedila in dodajanje slik.

To je osnovna struktura vašega spletnega mesta. Če naredimo analogijo s stavbo, bi bil HTML sama zgradba, ne glede na to, kaj bi lahko bilo znotraj nje.

CSS

CSS ali Cascading Style Sheets upravljajo s celotnim videzom in slogom vašega spletnega mesta. To pomeni, kako se objavljajo objave, kako se slike prikazujejo na strani, barve, pisave itd. CSS ravna s tem, kako izgleda vaše spletno mesto..

Kljub temu, da je mogoče nekaj stajlingov opraviti s HTML, na primer spreminjanje pisave, CSS obravnava celoten videz vašega spletnega mesta, ki velja za vse objave ali strani. Omogoča veliko več nadzora nad univerzalnimi barvami, postavitvijo in pisavo vašega spletnega mesta, ločeno od posameznih nastavitev.

V nadaljevanju z našo stavbno analogijo bi bil CSS delo s barvami in celotnim videzom stavbe, pa tudi prostorov v njej. HTML upravlja z vsebino, CSS pa s stili.

JavaScript

Zaokrožitev triade tehnologij, ki sestavljajo katero koli spletno mesto, JavaScript obravnava odzivnost vašega spletnega mesta. Ne uporablja se samo za lepo sliko paralakse (čeprav se uporablja v ta namen), ampak kakršno koli interakcijo, ki jo ima nekdo z vašim spletnim mestom.

To pomeni, da uporabite iskalno vrstico, klik na sliko ali izvedbo povezave. JavaScript je tisto, kar omogoča vašemu spletnemu mestu, da se odzove na vnos uporabnikov, ne glede na to, kako osnovno je. Za razvoj vtičnikov in tem ne bo treba veliko storiti s JS.

Kar se tiče naše stavbe, je JavaScript najlažje v primerjavi z vrati, dvigali itd. Spreminja betonsko ploščo v nekaj funkcionalnega.

PHP

PHP ali Hypertext Preprocessor je skriptni jezik na strani strežnika, ki se uporablja pri zalednem spletnem razvoju z MySQL. Uporablja se za obdelavo spletnih strani, ustvarjenih s HTML. Vsako spletno mesto bo imelo en skriptni jezik na strani strežnika za izvajanje skript HTML.

To bi lahko bila Java (ne JavaScript, različne stvari), PHP ali Python. Za razliko od velikih treh, ki tečejo prek spletnega brskalnika, se skripti PHP izvajajo na samem strežniku. Običajno to pomeni shranjevanje in odvzem podatkov iz baze podatkov MySQL.

Večina WordPress spletnih mest uporablja PHP, zato je najpomembnejše, da se ga naučite preko Java ali Python-a, če se nameravate razvijati na platformi. Za našo stavbo bi bil PHP arhitekt in izvajalec, ki je to naredil.

Pisanje lastnega vtičnika

Zajeli smo ogromen seznam vtičnikov med našimi tremi vodniki za WordPress. Tukaj bomo razčlenili, kako si lahko naredite svoje. Vendar morate upoštevati, da to ni pouk o PHP. Če ne poznate PHP, boste morda lahko sledili našemu majhnemu vodniku tukaj, vendar ne bo imel veliko praktične uporabe, dokler se ne naučite jezika.

Začnimo s tem, kaj vtičnik pravzaprav je. V bistvu je le skripta PHP, ki nekaj spremeni na vašem spletnem mestu. Teme spreminjajo videz vašega spletnega mesta, vtičniki pa spreminjajo njegovo delovanje.

Zveni dovolj osnovno, toda dva imata v resnici veliko crossoverja. Kot je omenjeno v našem vmesnem priročniku, ima vsaka tema funkcijo.php, ki obravnava, kako se obnaša vaše spletno mesto. To datoteko lahko uredite tako, da dosežete tisto, s čimer delate vtičnik, vendar ni vedno praktično.

Spremembo, kot je dolžina objave ali velikost razdelka komentarjev, je mogoče enostavno spremeniti v vaših tematskih datotekah, vendar je nekaj bolj intenzivnega, na primer poštni seznam, bolj primeren z lastnim vtičnikom.

Ustvarjanje vtičnika je v WordPressu dejansko mrtvo preprosto. Pojdite na svoje spletno mesto prek FTP in se usmerite po poti „public_html > wp-vsebina > vtičniki. ” Ustvarite nov imenik in ga poimenujte, kar želite. V tej vadnici jo bomo poimenovali samo “myplugin.”

Odprite NotePad ali kateri koli urejevalnik skriptov in vnesite naslednje:

<?php

  / *

  Ime vtičnika: Moj vtičnik

  URI vtičnika: http://my-fake-plugin.com

  opis: >-

 V WordPress lahko dodam vtičnike

  Različica: 1.0

  Avtor: Plugin Developer

  URI avtorja: http://plugin-developer.com

  Licenca: GPL2

  * /

?>

To datoteko vstavite v mapo, ki ste jo pravkar ustvarili, in jo poimenujte »myplugin.php.« Od vseh možnosti tukaj je potrebno le ime vtičnika, vendar je dobro dodati čim več podrobnosti, če nameravate vtičnik distribuirati po spletu.

Po nalaganju datoteke lahko greste na nadzorno ploščo WordPress in jo aktivirate. Seveda dejansko ne bo naredil ničesar, vendar je to le demonstracija, ki vam pokaže, kako postopek deluje. Odvisno od vas je, da scenarij v resnici napišete.

Kljub temu, da vtipkate svoj skript in ga vržete v mapo, ni vedno tako preprosto. Včasih je bolje, da svoj vtičnik razbijete v več datotek, odvisno od potrebe. Če ste nov v razvojnem procesu, priporočamo, da si ogledate skripte priljubljenih vtičnikov, da vidite, kako so strukturirani.

Preden preidemo na teme, želimo nekaj opomb o stvareh, ki jih vsi vtičniki potrebujejo. WordPress ponuja tri kljuke, s katerimi zagotovite, da vaš vtičnik shranjuje informacije le, ko je aktiviran, in vse te podatke vzame s seboj, ko je deaktiviran ali odstranjen.

 • register_activation_hook (): To je funkcija, ki se zažene, ko je vtičnik v programu WordPress aktiviran. To je kavelj, ki se pokliče, ko je vtičnik aktiven in izvede prvo funkcijo v skriptu.
 • register_deactivation_hook (): Tako kot zgoraj zgoraj, tudi ta sproži WordPress, da zažene funkcijo, ko je vtičnik izključen. Običajno tukaj ne boste izbrisali podatkov, ampak obrežite maščobe, ki niso potrebne, če vtičnik ni aktiven.
 • register_uninstall_hook (): To je funkcija, ki se zažene, ko se vaš vtičnik izbriše na nadzorni plošči WordPress. Dobro je, da izbrišete vse podatke, ki jih ostane vtičnik. Vtičnik mora imeti možnost, da deluje ločeno od trnka, da se lahko pravilno odstrani. Če ne morete priti do tja, boste morali ustvariti datoteko uninstall.php.

Ne moremo se spuščati v posebnosti razvoja lastnega vtičnika, saj je potreben ne glede na vašo idejo in pogosto izkušnje s pisanjem scenarijev. Če imate oboje, priporočamo, da si ogledate priročnik za vtičnike WordPress, če želite izvedeti, kakšni so vnosi in izhodi sistema.

Pisanje lastne teme

Obstaja vtičnik za skoraj vse in razvoj je zelo vpleten, če potrebujete nekaj, kar najdete v bazi vtičnikov. Za mnoge je razvoj teme veliko bolj praktičen. Kljub temu boste potrebovali poznavanje CSS-ja in PHP-ja, če želite izvesti svoj lastni razvoj tem.

Zunaj tega znanja je razvoj teme povsem preprost. Gradimo na podatkih v našem vmesnem priročniku o otroških temah, zato se pred nadaljevanjem prepričajte, da ste to prebrali (povezava je zgoraj).

Obstajata dve možnosti za razvijanje lastne teme: prek okvirne teme ali iz nič. Priporočamo prvo, saj lahko vstanete in zaženete dokaj hitro, medtem ko še vedno ohranjate nadzor nad oblikovanjem svojega spletnega mesta.

To je enak postopek uporabe otroške teme v WordPressu. V tem primeru je okvir nadrejena tema in vaša otroška tema obravnava vse stajlinge. Zaženite postopek nazaj v prejšnjem vodniku o namestitvi tematskega okvira in ustvarjanju datoteke style.css in function.php, da oboje skupaj povežete.

Vsak okvir je drugačen, tako kot je vsaka tema. Nekateri imajo cenovno oznako, nekateri pa imajo drugačne lastnosti drugih. Ne pozabite pogledati naokoli in poiskati tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Tu so trije naši najljubši:

 • Geneza
 • Gantry
 • Hibridno jedro

Samo tehnično razvijanje lastne teme zahteva dve datoteki: index.php in style.css. Vendar pa številne teme vključujejo še nekaj datotek, da določite glavo, nogo in stranske vrstice spletne strani. Tu je kratek opis datotek, ki jih bo imela večina tem:

 • index.php: Jedro vaše teme. To je glavno območje, ki bo določilo, kje se nahajajo vse vaše možnosti teme. Pravilno imenovan, je kazalo za vašo temo
 • style.css: To je celoten videz vašega spletnega mesta. Tu boste določili barve, pisave, razmike itd. Glavne vsebine
 • header.php: Skript za ustvarjanje vseh informacij o zaglavju, vključno z logotipom, glavnim menijem itd
 • sidebar.php: Vse informacije o tem, kako delujejo stranske vrstice v vaši temi. Oglejte si naš vodnik za začetnike (zgoraj povezan), če želite izvedeti več o stranskih vrsticah
 • footer.php: Tako samoumevno kot zadnji trije obravnava odsek o nogi vašega spletnega mesta

Vaš cilj je začeti z indeksno datoteko, z uporabo okvira, kot je Bootstrap, da začnete in ga razširite tako, da to datoteko razbijete v ločene datoteke za glave, noge in stranske vrstice. Podobno kot vtičniki je dobra vaja, da preberete tematske datoteke, ki so priložene WordPressu, da vidite, kako so strukturirani.

V mnogih primerih je najboljši način sprejetje okvira za oblikovanje teme. Vsa osnovna scenarija se bodo znebila tako, da boste imeli funkcionalno spletno mesto in vam omogočili, da se vrnete nazaj in spremenite celoten slog tega.

Če se želite odpraviti sami, se pripravite na dolge vleke. Razvoj vtičnikov ni tako težaven kot marsikje, vendar veliko več časa. Če želite izvedeti vse o obliki in strukturi teme, glejte priročnik s temo WordPress.

Splošni nasveti za WordPress

V kompleksnosti WordPressa se je enostavno izgubiti v vsem vozlišču. Kot priklon naši tridelni seriji o WordPressu vam bomo dali nekaj splošnih nasvetov o uporabi CMS, da boste lahko spletno mesto pravilno zagnali.

Naj bo preprosto

Predvsem pa je pomembno, da je WordPress čim bolj preprost. Tone vtičnikov, po meri slogov in zapletenih modelov objav redko izplačajo kaj pozitivnega za vaše spletno mesto. Rezultati so pogosto počasni časi nalaganja, nezdružljivosti vtičnikov in pokvarjene spletne strani.

Svoje spletno mesto zaženite samo z osnovnimi vtičniki in možnostmi sloga. Ob količini podatkov, ki jih WordPress prenaša, vsak vtičnik ali ekstravagantna možnost samo poveča čas nalaganja, ki je že precej dolg. Če želite nekaj bliskovitega, bodite pripravljeni na resno optimizacijo ali namesto tega uporabite graditelja spletnega mesta.

Če ste na koncu kodiranja stvari, to pomeni, da se tudi sami ne boste samozavajali. Koda naj bo čista in se ne potrudite, če razvijate svoj vtičnik ali temo. Konec koncev to le še oteži izvajanje skripta za WordPress.

Posodabljajte pogosto

Te točke ne moremo dovolj poudariti. WordPress je nenehno razvijajoča se platforma s številnimi gibljivimi deli. Posodobitev enega vtičnika ali funkcije lahko povzroči nezdružljivosti z drugim, kar vodi do pokvarjenega ali porušenega mesta.

Takoj, ko se začne posodobitev, jo izvedite na svojem spletnem mestu. V nekaterih primerih lahko to povzroči nezdružljivost, zato poskrbite, da varnostno kopirate spletno mesto (ki ga bomo objavili v naslednjem razdelku), da ga lahko vrnete, če se to zgodi.

Bolje pa je, da nadaljujete in opravite posodobitev. Sedenje na velikem kupu sprememb bo vaše spletno mesto le upočasnilo in, tudi če se pri vtičniku prelomi posodobitev drugega, lahko razložite razvijalce, da bodo lahko sprožili popravek.

Varnostno kopirajte

Potem ko bi opravili vse delo na svojem spletnem mestu WordPress, bi bilo škodljivo, če bi ga izgubili na kramp ali prekaljenem strežniku. Čeprav je malo verjetno, bi morali varnostno kopirati spletno mesto čim pogosteje z uporabo ene izmed najboljših spletnih storitev za varnostno kopiranje.

Obstaja vrsta WordPress vtičnikov, ki se integrirajo v spletno varnostno kopiranje in shranjevanje v oblaku, da bi vaše spletno mesto odpravili. Ena najboljših možnosti za to je UpdraftPlus, ki omogoča shranjevanje varnostnih kopij neposredno v Dropbox (preberite naš pregled Dropbox) ali Google Drive (preberite pregled Google Drive).

Malo verjetno je, da bodo podatki na vašem spletnem mestu v celoti izbrisani, vendar zagotovo možni. To je majhen davek za plačilo miru, ki bo zagotovo plačal dividende v katastrofalnem primeru, da se kateri koli od vaših podatkov izgubi.

Končne misli

S tem smo zaključili naš tridelni tečaj učenja WordPressa. Čeprav smo te smernice veliko pokrivali, je o platformi veliko več. Preberite v WordPress Codexu, če želite izvedeti vse, kar tukaj ni zajeto.

Tudi ob vsem znanju o WordPressu je zaman, če nimate trdnega spletnega gostitelja, ki bi izvajal vaše spletno mesto. Poskrbite, da si oglejte naše najboljše spletno gostovanje za WordPress in tako zagotovite, da je vaše trdo delo povezano s trdnim strežnikom.

Katera druga vprašanja o WordPressu imate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me