Najvarnejša protivirusna programska oprema 2020: Varnost nad vsem

Varnost je na prvem mestu pri izbiri protivirusnega programa. Čeprav so uporabnost, cena in število podprtih naprav pomembni, je vse zaman, če zaščita postane ravna. Izmed programske opreme, ki smo jo preizkusili v svojih protivirusnih pregledih, je teh pet najbolj zaščitenih.


V tem priročniku za najvarnejši protivirusni program bomo namenili najboljši protivirusni programski opremi drug proti drugemu, da bi vam dali najboljše možnosti na trgu. Delili bomo, kako smo se odločili, nato pa primerjali laboratorijske rezultate z našim praktičnim testiranjem, da bomo pokazali, kako uspešen je bil določen antivirus..

Od velikosti najbolj priporočamo Bitdefender, saj ima odlične rezultate zaščite, na tone funkcij in intuitiven vmesnik za zagon. Medtem ko si tu ogledamo varnost, nam Bitdefender to uspe in vse ostalo dobro.

Več o:

  • Najboljša protivirusna programska oprema 2020
  • Najboljša brezplačna protivirusna programska oprema za leto 2020
  • Najboljši antivirus za Android 2020

Najvarnejša protivirusna programska oprema 2020

Izbira najbolj varne protivirusne programske opreme

Obstaja veliko dejavnikov pri izbiri protivirusne programske opreme, od uporabnosti do funkcij in naprej. Vendar je to vodilo naravnost enostavno. Varnost je naš glavni dejavnik, vse drugo pa je drugotnega pomena.

Varnost ocenjujemo na dva načina: laboratorijske rezultate in praktično testiranje. Naše praktično testiranje je rudimentarno z uporabo uveljavljenih orodij za testiranje, ki so na voljo na spletu. Način uporabe protivirusov je resnični svet in testiranje njegove osnovne funkcionalnosti.

Kljub temu so rezultati laboratorij bolj prepričljivi, zato jih uporabljamo kot glavni dejavnik pri ocenjevanju varnosti. Navajamo tri neodvisne laboratorije, ki nekajkrat letno testirajo protivirusne sisteme z uporabo dolgega seznama resnične zlonamerne programske opreme.

Vendar zaščitne številke niso edino, na kar gledamo. Dodatna, proaktivna zaščita je še eno področje, s katerim se ukvarjamo. To vključuje zaščito pred odškodninsko programsko opremo, zaščito spletnih kamer, požarni zid in varen brskalnik.

Pomembni so tudi načini optičnega branja. Pričakujemo, da bo protivirusni sistem imel celoten sistem in ciljno usmerjene preglede, zato izstopa še kaj več. Zlasti iščemo skeniranje UEFI, ki lahko odstrani globoke rootkite.

Vendar ne gledamo vključenih upraviteljev gesel, razen Kasperskyjevih. Pri našem testiranju so v primerjavi z najboljšimi skrbniki gesla ostali brez dvoma. Dashlane je veliko boljša možnost in prva, ki jo priporočamo (preberite naš pregled Dashlane).

Ta področja najbolj pripomorejo k vsem drugim, vendar v tem priročniku upoštevamo tudi ceno, splošno uporabnost in funkcije. Če protivirusni program ohrani, vendar ima odlično zaščito, bo še vedno vključen v ta vodnik.

Najprej bomo preučili varnost vsakega protivirusnega sistema, nato pa bomo govorili o drugih razlogih, ki so nam všeč. S tem ne gremo na seznam najbolj varne protivirusne programske opreme.

1. Najvarnejši antivirus: Bitdefender

Bitdefender je nenehno v vrhunskih laboratorijskih rezultatih. To je bil eden od samo štirih protivirusnih sistemov, ki je v celotni spektralni analizi MRG Effitas Q1 2018 dobil certifikat stopnje 1, ki je testiral 337 vzorcev zlonamerne programske opreme na 18 ponudnikih.

Tudi drugi laboratoriji so poročali o impresivnih številkah. V aprilski analizi AV-Test je Bitdefender v aprilski analizi AV-Testa blokiral 100 odstotkov nič in široko zlonamerne programske opreme. Takrat je povprečje industrije znašalo 99,5 odstotka.

Bitdefender-vmesnik

AV-primerjalci so našli podobne rezultate. Bitdefender je prejel Advanced +, najvišjo možno stopnjo, glede zmogljivosti, odkrivanja datotek in odstranjevanja zlonamerne programske opreme. Med junijskim testiranjem je Bitdefender blokiral 99,8 odstotkov zlonamerne programske opreme.

Naše praktično testiranje odraža te rezultate. Bitdefender je bil stoodstotno uspešen pri blokiranju Amtsovih in Wicarjevih vzorcev. Testi so segali od standardne preskusne datoteke Eicar do rudarja kriptovalute JavaScript.

Bitdefender ima na voljo tudi druge zaščitne ukrepe, vključno z zaščito pred vsiljeno programsko opremo in varnim brskalnikom. Svoj varni brskalnik imenuje “Safepay”, ki se uporablja za spletne transakcije. To je ločena različica namizja, ki bo prekinila vse povezave, razen aktivne.

Drugi razlogi, ki so nam všeč Bitdefender

Zaščitni rezultati Bitdefender-a so sijajni, vendar veljajo tudi druge njegove lastnosti. Ima enega najboljših protivirusnih vmesnikov, kar smo jih videli, z uporabo razpoložljivega prostora, ne da bi bili zmedeni. Na glavnem zaslonu je mreža, ki jo lahko prilagodite s “hitrimi dejanji”. Ploščice odpirajo druga področja aplikacije, na primer virtualno zasebno omrežje, z glavnega zaslona.

Obstajajo tudi profili, ki jih lahko prilagodite v stranki. Bitdefender je v kompletu nekaj konfiguriranih, ki jih lahko dodatno prilagodite. Profili bodo na določen način povečali ali odpravili zaščito, odvisno od naloge, ki jo opravljate. Delovni profil bo na primer bolj zaščitil pred lažnimi shemami. Profili so izbirni, če jih ne želite uporabljati.

Bitdefender-Profil-nastavitve

Edina slabost Bitdefenderja je njegova cena. Lahko dobite načrt za razmeroma poceni ali celo brezplačno, če želite samo osnovno skeniranje. V dragih načrtih manjkajo glavne zaščitne funkcije, kot je požarni zid, in podpirajo le Windows. Je drago, vendar priporočamo, da popolna varnost ne pride v poštev.

Več o Bitdefenderju lahko izveste v našem pregledu Bitdefender ali se prijavite s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

2. F-Secure

F-Secure ima vrat in vrat z Bitdefenderjem v laboratorijskih rezultatih. Prejeli so certifikat stopnje 1 v analizi celotnega spektra MRG Effitas Q1 2018 in certifikat stopnje 2 v analizi Q2. V testiranju Q2 je propadel zaradi slabe učinkovitosti s potencialno nezaželenimi aplikacijami, vendar bi zdrava pamet vseeno morala večino preprečiti.

Tudi pri drugih laboratorijih je šlo dobro. V svojih ocenah maja in junija je AV-Test v svojih ocenah maja in junija ugotovil, da je 100-odstotno učinkovit proti razširjeni zlonamerni programski opremi brez ničle, kar je nad 99,6-odstotnim povprečjem. Zmogljivost je bila dobra tudi z 12-odstotno upočasnitvijo ob zagonu priljubljenih spletnih mest.

F-Secure vmesnik

F-Secure je imel rezultate AV-primerjalne bolje kot Bitdefender. Blokiral je 100 odstotkov vzorcev in si prislužil napredno oceno. AV-Comparatives pa je dodelil le dve od treh možnih zvezd.

Laboratoriji so se strinjali, da je F-Secure vrnil visoko stopnjo lažnih pozitivnih rezultatov. V marčevem testiranju AV-Comparatives je imel F-Secure 30 od 216 uporabljenih vzorcev napačno. Trend Micro je bil drugi najvišji med le devetimi (preberite našo Trend Micro Antivirus + recenzijo).

Naše preizkušanje pa je bilo dobro. F-Secure je blokiral Wicarjeve vzorce in pet od šestih Amtsovih vzorcev. Kategorija za prenos s prenosom pogona ni uspela, vendar je bila datoteka odstranjena iz našega stroja, preden bi lahko naredila škodo.

Spletno mesto F-Secure Antivirus blokirano

F-Secure vključuje tudi požarni zid, spremljanje v realnem času in zaščito pred nabojem programske opreme. Če kupite drag skupen paket, boste prejeli tudi brezplačni VPN Freedome. To je dobro za paketno storitev, ki ustreza politiki brez dnevnika in s sedežem na Finskem, ki ima stroge zakone o zasebnosti.

Ni tako dobro kot naša izbira za najboljši VPN, vendar še posebej ExpressVPN (preberite naš pregled ExpressVPN).

F-Secure nenavadno ne vključuje svojega upravitelja gesel v noben načrt. Bila bi izjema od našega pravila „brez upravljavcev gesel“. V našem pregledu F-Secure Key smo mu dali visoko oceno in menimo, da bi bil odličen dodatek v prihodnosti.

Drugi razlogi, ki so nam všeč F-Secure

F-Secure ima lahek namestitveni program, velikosti le 1 MB, ki konča namestitev v manj kot minuti. Ta lahek pristop prenaša na vmesnik, ki je eden izmed naših najljubših delov F-Secure.

Stranka nima nič posebnega, na primer hitre akcije ali profili. Namesto tega F-Secure segmentira svojo moč, tako da lahko uporabniki dostopajo samo do želenih funkcij. Nikoli vam ne bi bilo treba na primer v nastavitve, toda tam lahko najdete veliko prilagoditev.

Orodja F-Secure

F-Secure ima tudi spletni upravitelj za vse vaše naprave. Ker je poudarek na več uporabniških načrtih, je vmesnik brskalnika samo smiseln. Ogledate si lahko stanje svojih naprav, ne glede na napravi, ki jo imate, in tam konfigurirate starševske nastavitve.

Prodajno mesto za F-Secure je njegova varnost. Več o tem lahko izveste v našem pregledu F-Secure Antivirus ali se prijavite s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

3. Kaspersky Anti-Virus

Kaspersky je zanimiva vključitev tega seznama. Ima odlične laboratorijske rezultate in tudi naša praktična testiranja so bila impresivna, vendar obstajajo trditve, da je vohunila za svoje stranke in poročala ruski vladi, ki ni do zasebnosti..

Mogoče gre za histerijo, povezano z Rusijo, glede na to, da se zdi, da se težava osredotoča le na ZDA, vendar ga še vedno želimo zabeležiti, še posebej, če razmišljate o prevzemu kopije Kasperskega.

Njegova zasebnost je sicer vprašljiva, vendar njena zaščita ni. Kaspersky je prejel certifikat stopnje 1 v analizah celotnega spektra MRG Effitas Q1 in Q2. Avira je bila edina druga programska oprema, ki si je certifikat prislužila dvakrat zapored.

Kaspersky antivirusni vmesnik

Kaspersky je opravil tudi ostro bančno simulacijo, ki jo ima MRG Effitas. Dve tretjini antivirusov, ki so bili podvrženi temu testu, ni uspelo, vključno s F-Secure.

Naše preizkušanje je bilo dobro, vendar ne tako dobro kot F-Secure ali Bitdefender. Kaspersky ni uspel dveh od šestih testov Amtso in treh od 13 iz Wicarja. Ko so bile datoteke naložene, jih je Kaspersky identificiral in odstranil.

Kaspersky ima tudi številne zaščitne funkcije. Vključuje varen brskalnik, spremljanje v realnem času, požarni zid, zaščito pred lažnim predstavljanjem, zaščito pred računalniki, zaščito spletnih kamer in še več. Priporočili smo ga v našem priročniku, kako zavarovati spletno kamero.

Kaspersky tracker blocker

Drugi razlogi, ki so nam všeč Kaspersky

Kaspersky vam za svoj denar daje veliko. Načrti so poceni, pod 50 dolarjev za najvišjo stopnjo na petih napravah, prihaja pa z upravljalnikom gesel, VPN in Varnim denarjem, varnim brskalnikom, podobnim Safepay.

Kaspersky-Safe-Money

Kaspersky’s Password Manager je bil eden izmed naših izbir za najboljšega upravitelja gesel. Odlikuje se po prijaznosti do uporabnikov in lastnostih, za paketno programsko opremo pa nam je zelo všeč. Več lahko izveste v našem pregledu Kaspersky Password Manager.

VPN ni tako vroč. Kaspersky Secure Connection je le odpoved Hotspot Shield-a, ponudnika VPN, ki smo ga v našem pregledu Hotspot Shield ocenili kot »pravičnega«. Njegova enostavna uporaba in funkcije so spodobne, toda zaskrbljujoča politika zasebnosti je slaba izbira VPN-ja.

Kljub temu ni na voljo. Kaspersky ima dovolj funkcij, da zlahka opravičujejo ceno, vključno s čistilom za zasebnost, ki pomesti vaše datoteke za prepoznavanje podatkov. To je odličen vsestranski antivirus z nizko ceno, odličnim naborom funkcij in najvišjimi rezultati zaščite.

Več lahko izveste v našem celotnem pregledu Kaspersky Anti-Virus ali se prijavite s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

4. Norton Varnost

Podjetje Norton Security je v rezultatih laboratorij doseglo približno tako kot Kaspersky in F-Secure. MRG Effitas je v svoji analizi celotnega spektra Q2 podelil certifikat stopnje 1 in certifikat stopnje 2 v analizi Q1.

Medtem ko je raven 2 nižja certifikacija, kar pomeni, da je protivirus blokiral vsaj 98 odstotkov zlonamerne programske opreme, je Norton v testiranju Q1 to komaj dobil. Majhna količina vedenjske blokade, približno dva odstotka, je bila posledica Nortonovega padca.

Norton-vmesnik

Kljub temu je jasno, da je zaščita odlična. AV-Test je aprila ugotovil, da je 100-odstotno učinkovit proti ničelni in razširjeni zlonamerni programski opremi, kar je bilo nad 99,5-odstotnim povprečjem v industriji. Med obema vrstama napadov je AV-Test testiral več kot 5.600 vzorcev.

AV-primerjalci so v majskih testih pokazali tudi 100-odstotno zaporo. Kljub odlični uspešnosti je Norton doživel enako lažno pozitivno vprašanje kot F-Secure. Vseeno ni bilo tako slabo, če sem od 80 odvrnil 11 lažnih pozitivnih rezultatov.

Norton ima tudi vse proaktivne zaščitne ukrepe, ki jih radi vidimo. Vključuje zaščito pred odkupovanjem programske opreme, zaščito pred lažnim predstavljanjem in požarni zid, ki se prilagaja programom, ki jih pogosto uporabljate in se povezujejo na internet.

Če se iz nekega razloga zlonamerna programska oprema vključi v vaš računalnik, bo Norton brezplačno očistil vašo napravo ali vam povrnil celotno povračilo. Nortonova 100-odstotna garancija je ena izmed močnih točk.  

Drugi razlogi smo všeč Nortonovi varnosti

Symantec je veliko podjetje, kar pomeni, da lahko Norton ponudi dolg seznam načrtov. Cene so primerljive z drugimi ponudniki, približno 30 dolarjev za osnovno zaščito in približno 50 dolarjev za več naprav in vrhunski paket, vendar ponuja višji nivo varnostnega paketa, ki ga ima le malo drugih ponudnikov.

LifeLock ali Nortonov usmerjevalnik in VPN lahko združite z Security Deluxe. Za 300 dolarjev letno boste dobili vse funkcije Deluxeja s podporo do petih naprav in do 1 milijona dolarjev povračila ukradenih sredstev.

Norton je potreben za namestitev

LifeLock ima tudi proaktivno zaščito pred krajo identitete. Prejemate opozorila za svojo številko socialnega zavarovanja in dobroimetja, sumljivo dejavnost bančnih in kreditnih kartic, 401 (k) in naložbeno dejavnost, kazniva dejanja, storjena v vašem imenu, in letno kreditno poročilo treh birojev.

Tudi pri vsej tej zaščiti je dobro, da sledite našim šestim nasvetom, da preprečite krajo identitete.

Norton ima nekaj težav, vključno z nadležno orodno vrstico in razširitvijo brskalnika, vendar na splošno uporabniška izkušnja in raven zaščite odtehtata te težave. Več lahko preberete v našem pregledu Norton Security ali pa preizkusite z velikodušno 60-dnevno garancijo vračila denarja.

5. ESET NOD32

ESET je imel na laboratorijskih testih mešane rezultate. Nekateri testi ga hvalijo z odličnimi rezultati zaščite, pri drugih pa pade ravno. Naše praktično testiranje je bilo impresivno, zato ESET-ove več možnosti skeniranja in ravnanje z zlonamerno programsko opremo zaslužijo mesto na našem seznamu..

Tako kot pri Nortonu je tudi ESET prejel certifikat stopnje 1 v testu MRG Effitas Q2 in certifikat stopnje 2 v testu Q1. Začetne stopnje odkrivanja v prvem četrtletju so bile dobre, vendar ne odlične. ESET je od 337 testiranih izpustil dva vzorca, dva v roku 24 ur blokiral še dva in vedenjsko blokiral še enega.  

Vmesnik ESET NOD32

Drugi laboratoriji pa so imeli nekaj težav. AV-Test je ugotovil, da je stoodstotno učinkovit proti razširjeni zlonamerni programski opremi, vendar se je spotaknil pred napadi brez dnevnega napada. Novembra 2017 je blokiral le 97,9 odstotka, decembra pa 98,9 odstotka, kar je pod industrijskim povprečjem 99,5 odstotka.

Podjetje AV-Comparatives je med februarjem in junijem 2018 ugotovilo 99,1-odstotno stopnjo zamašitve med spremljanjem programa ESET. Vendar se testiranja razlikujejo, rezultat pa se je znižal v najslabšem mesecu aprilu, kjer je stopnja zaščite znašala 98,2 odstotka.

ESET je blokiral vse vzorce, ki smo jih uporabili pri praktičnem testiranju – šest iz podjetja Amtso in 13 iz Wicarja. Všeč nam je, da vas ESET obvešča, da deluje. Ostali antivirusi delujejo v ozadju in ne kažejo, da je grožnja blokirana.

Še posebej dobro obravnava potencialno nezaželene aplikacije. Med nameščanjem lahko izberete, ali naj vas ESET obvesti o PUA-jih ali jih samodejno blokira. Ko smo ga prenesli, nas je ESET obvestil in vprašal, ali želimo nadaljevati.

ESET NOD32 potencialno nezaželena aplikacija

Načini skeniranja so tudi impresivni. ESET lahko skenira na ravni datotek, impresivno glede na to, da se nekateri antivirusi ne morejo niti dotakniti map. Prav tako ima obsežen pregled UEFI, da ujame vsako zlonamerno programsko opremo, ki je preveč delovala v vašem operacijskem sistemu.

Drugi razlogi, ki so nam všeč ESET

ESET-ov vmesnik, zlasti pri skeniranju, deluje dobro. Datoteko ali mapo lahko povlečete in spustite v vmesnik in optično branje se začne takoj. To je bolj intuitiven način za obravnavanje ciljanih pregledov kot brskanje po hierarhiji map.

Nastavitve skeniranja ESET NOD32

Če nadgradite mimo osnovnega zaščitnega paketa NOD32, dobite dodatne funkcije. Internet Security vključuje varen brskalnik, ki loči običajno namizje od vašega bančnega. Tako kot Bitdefender tudi on prekine vse povezave zunaj vaše bančne seje.

Če izberete Smart Security, lahko dodate dodatno plast zaščite pred odškodninsko programsko opremo. Vključuje šifriranje datotek, kar pomeni, da je vsaka mapa, datoteka ali odstranljiva datoteka zaščitena, če dobite odkupno programsko opremo in jih poskuša zagrabiti.

Nastavitve namestitve ESET Smart Security

Vsi načrti so tudi poceni, dokler potrebujete le eno samo napravo. ESET ima čudno shemo cen v primerjavi z drugimi vodilnimi protivirusnimi programi, ki vam omogoča, da izberete točno število naprav, ki jih potrebujete, in polnite 10 USD na.

Za svoj denar dobite veliko, ne nazadnje je intuitiven vmesnik. V tem pogledu je AVG (preberite naš pregled AVG), vendar je še vedno dober. Več lahko izveste v našem pregledu ESET NOD32 ali pa preizkusite s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Končne misli

Na splošno so Bitdefender, Kaspersky in F-Secure najbolj varni antivirusi na trgu. ESET in Norton sta tudi dobra, vendar obstaja nekaj slabosti, zaradi katerih jih ne priporočamo za vrh tega seznama..

Kibernetska kriminaliteta postaja vse bolj razširjena in močan antivirus je prvi korak za zaščito pred njo. Upravitelj gesel veliko pomaga tudi, saj vas ščiti pred napadi grobe sile in keyloggerjev.

Kateri protivirusni program uporabljate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me