Najboljša shramba v oblaku za Evropo 2020

Če živite v ZDA in svoje podatke naložite v oblak, bo NSA tam videla tako kot vi. Ni tako v Evropi, kjer strogi zakoni o zasebnosti pomagajo, da se vaši osebni podatki ne bi izognili radovednim očem. V tem članku si bomo ogledali najboljše shranjevanje v oblaku v Evropi, tako za ljudi, ki živijo v starem svetu kot tudi v Novem..


Ljudje, ki živijo v Evropi, bodo lahko uživali v boljšem času nadziranja in prenašanja, medtem ko se bodo uporabniki drugje lahko počutili varne, če vedo, da so njihovi podatki zaščiteni z boljšimi zakoni o zasebnosti, kot jih uživajo doma. Internet vam omogoča, da potujete po svetu iz udobja svojega doma, zakaj ga ne bi izkoristili? 

Preden se podrobneje seznanimo z najboljšimi storitvami za shranjevanje v Evropi, si najprej poglejmo, na čem smo temeljili naš izbor in razloge za izbiro evropske storitve za shranjevanje v oblaku.

Najboljša shramba v oblaku za Evropo 2020

Zakaj bi morali razmisliti o oblačnih storitvah s sedežem v Evropi

ZDA počasi postajajo strašljivo in strašljivo mesto: medtem ko smo se pred tem večinoma morali bati za »samo« PRISM in Patriot Act, se imamo zdaj spoprijeti tudi CLOUD. Ta del zakonodaje bo agencijam za abecedo omogočil pridobivanje informacij ameriških državljanov, tudi če so shranjene v tujini, kar pomeni, da želite preiti na storitev z ničelnim znanjem v trenutku, ko uradno preidejo. Ne bomo omenjali niti nevtralnosti mreže.

Ne pa, da je v Evropi vse popolno: številne države v EU občasno ne bodo upoštevale pravic do zasebnosti, da bi se borile proti “terorizmu.” Vendar pa ti zakoni glede moči, ki jo zagotavljajo obveščevalnim agencijam, niso tako daljnosežni kot tisti v ZDA..

Poleg tega zakoni EU o zasebnosti dobivajo tudi nadgradnjo z nečim, imenovanim Splošna uredba o varstvu podatkov ali GDPR. Prvotno predlagano januarja 2012, po štirih letih priprave pa je bilo dokončno odobreno 14. aprila 2016. Veljati začne maja 2018.

Največja sprememba je razširjena pristojnost. Nova uredba bo veljala za vsa podjetja, ki obdelujejo podatke ljudi, ki prebivajo v sindikatu, ne glede na to, kje se ta družba nahaja. Prav tako dodaja nove pravice, kot so obvezna prijava kršitve, pravica do pridobivanja podatkov ljudi, pravica do pozabe in zasebnost z načrtovanjem. Skupno je morda pravi čas, da začnete uporabljati evropske storitve v oblaku.

1. Najboljše skladišče v oblaku za Evropo: Tresorit

Vsekakor prvak v tej kategoriji ponuja Tresorit veliko storitev. S tem mislimo, da ima Tresorit odlično varnost in zanjo veljajo zakoni o zasebnosti na Nizozemskem in Irskem. Dobri zakoni, vendar ne tako dobri kot v Švici, kjer je njen sedež.

Največja prednost Tresorita je, da je ena redkih in najboljših storitev v oblaku z ničelnim znanjem. To pomeni, da izberete svoje geslo in ga nastavite, ne da bi vedeli, kako ga boste dali podjetju Tresorit, zaradi česar podjetje ne more izročiti vaših podatkov nikomur drugemu. Slaba stran je, da če pozabite geslo, vam Tresorit ne more pomagati, da ga dobite.

Tresorit omogoča tudi šifriranje AES-256. “256” preprosto pomeni, da je šifrirni ključ dolg 256 bitov. Ocenjujejo, da bi super računalnik potreboval milijardo let, da bi ga pokvaril, zaradi česar je eden najvarnejših storitev za shranjevanje v oblaku.

Enako ni mogoče reči za gesla, saj lahko šibke sile zlahka zlomijo. Tresorit ima dvofaktorno avtentikacijo za pomoč pri tem, tudi če ima kdo vaše geslo, bo moral vnesti tudi varnostno kodo, če se bo poskusil prijaviti iz neznane naprave. Ta varnostna koda se pošlje na vaš e-poštni naslov ali pametni telefon.

Tresorit ponuja tudi najboljše v varnosti podatkovnega centra: so skladni z najnovejšimi standardi ISO in jih vodi Microsoft Azure. Zaposlujejo nadzor, varnostne patrulje in biometrično skeniranje. Tudi če pride do kršitve, brez uporabljenega ničelnega znanja, tatovi ne bi storili. To ni Fort Knox, ampak je blizu.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Tresorit

Vključena je tudi podpora za Linux, kar ni nekaj, kar je običajno med storitvami za shranjevanje v oblaku, kar pomeni, da se Tresorit uvršča visoko v naš najboljši oblak za shranjevanje v članku o Linuxu. Ima tudi odlično sinhronizacijo naprave ali sinhronizacijo, kar pomeni, da lahko do istih podatkov dostopate iz različnih naprav, pri čemer se spremembe na eni prikazujejo skoraj takoj na drugi.

Za sinhronizacijo datotek med napravami ustvarite “tresor” (to je nemško za “trezor”), ki je dodan v posebno mapo datotečnega sistema, imenovano “moji tresorji”. Vsaka datoteka v tresorju bo privzeto shranjena na trdem disku in v oblaku. Vsaka sprememba datoteke se skoraj v realnem času odraža tudi v oblaku in vseh vaših napravah.

Skupna raba povezav odlično deluje s Tresoritom. Namesto da ustvarite povezavo, jo lahko zaščitite z geslom, datumom poteka in omejitvami za prenos. Če jih ne želite izgubiti iz vida, lahko preverite, katere povezave ste ustvarili v pogledu »povezave«.

Vendar ima Tresorit tudi slabo stran: cena. Obstajata dva individualna načrta. Ena je znašala 12,50 USD za 200 GB, druga pa 30,00 USD za 2TB. Oba načrta zaračunavata več kot nekatere druge storitve, z manj prostora za zagon. Prav tako ni prostega načrta.

Če želite izvedeti več o Tresoritu, si oglejte naš poglobljeni pregled Tresorit ali pa ga preizkusite, če ste bolj primerni.

2. Dropbox za podjetja

Takoj za Tresoritom prihaja ena najstarejših storitev v svetu za shranjevanje v oblaku. Z imenom, ki se mnogim uporabnikom sliši znano, ni težko razumeti, zakaj nekateri ne vidijo več kot Dropbox.

Storitev je bila ustvarjena leta 2008 in je imela vzpone in padce, največji padec pa je bila ena največjih tatvin podatkov v letu 2012. Vendar je Dropbox od takrat sprejel številne ukrepe za zagotovitev varnosti: postavil je številne trende v sinhronizaciji in datotečnih datotekah delitev, ki se še danes izpopolnjujejo.

Dropbox za podjetja

Za razliko od osebnega načrta Dropbox uporabniki Dropbox Business lahko strežnike, ki se nahajajo v Evropi, uporabljajo za gostovanje svojih podatkov, zato je na tem seznamu našel mesto. Vendar pa upoštevajte, da boste morda želeli uporabiti Boxcryptor za šifriranje datotek, preden jih pošljete v oblak. Preberite naš pregled Boxcryptorja za več o tej priročni storitvi.

Izboljšana varnost, ki smo jo že omenili, prihaja v obliki 256-bitne AES enkripcije, utrjenih podatkovnih centrov, 128-bitne AES-enkripcije med tranzitom, dvofaktorne avtentikacije in nenazadnje lahko izvedete tudi oddaljeno brisanje v primeru, da sinhronizirana naprava se ukrade.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Dropbox Business

Dropbox namizna aplikacija v sistem doda posebno mapo, povezano z oblakom. Ta »mapa za sinhronizacijo« je temelj celotne uporabniške izkušnje. Poleg tega obstaja tudi spletna aplikacija, ki omogoča dostop do datotek.

Navigacija po vsebini vas ne opraska po glavi, meniji so organizirani, barvno shemo je enostavno pogledati, povleci in spusti pa poenostavi izkušnjo. Deluje tudi na različnih platformah – Windows, Mac, Linux, Android in iOS. Ne glede na to, katero uporabo uporabljate, je uporabniška izkušnja Dropboxa precej tekoča.

Dropbox je skupni model sinhronizacije izumil leta 2008, vendar ga vodi tudi danes. To je zahvaljujoč prenosom datotek na ravni bloka, znan tudi kot diferencialna sinhronizacija. Namesto da zamenja celotno datoteko, nadomesti le spremenjene dele.

Dropbox Business ima odlične funkcije za skupno rabo map in datotek, ki so enostavne za uporabo. Vključite lahko tudi datume poteka, da prekinete povezave in gesla za natančno nastavitev nadzora vsebine.

Če se ne hvalite z enakimi varnostnimi ukrepi kot Tresorit, to storitev postavlja na drugo mesto. Če to ni vaša glavna skrb, Dropbox Business ponuja 30-dnevno brezplačno preskusno različico. Če želite izvedeti več, si oglejte naš poglobljeni pregled Dropbox for Business.

3. Jottacloud

Po prvih dveh se polnjenje zadnjih vrst bolj zmanjša na tisto, kar je na voljo v Evropi, in ne na najboljše; smo jih postavili enako. Najprej je Jottacloud, norveška platforma za varnostno kopiranje in sinhronizacijo. Je sorazmerno poceni in enostaven za uporabo.

Sedež je na Norveškem, državi, ki ima nekaj najboljših zakonov o zasebnosti na svetu. Ima garancijo o zasebnosti, ki obljublja, da ne bo spremljala informacij, ki jih shranjujete. Vendar se zabeležijo osebni podatki in metapodatki. Jottacloud ima vsaj dvofaktorno avtentikacijo.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Jottacloud

Jottacloud ponuja brezplačen načrt s 5 GB prostora za shranjevanje, poleg tega pa ima neomejen načrt za 9,99 USD. Na voljo je tudi odlična varnostna kopija fotografij z razstavljivim imenom Jottacloud Photos. Varnostno kopiranje redkih vrst datotek za Jottacloud ni težava.

4. Livedrive

Livedrive je skozi leta doživel številne spremembe, največja sprememba pa je ta, da so se njegovi podatkovni centri preselili v Združeno kraljestvo. To je bistveno izboljšalo njegovo kakovost in zdaj je programska oprema polna funkcij.

Ni se vse izboljšalo, kar se odraža v nekaterih groznih klavzulah politike zasebnosti. Na primer, določba 40 določa, da bo Livedrive odstranil varnostne kopije z vseh računalnikov, ki niso bili povezani s storitvijo v 30 dneh. Druga določba določa, da Livedrive pridržuje pravico do arhiviranja podatkov v objektih, kjer morda ne bo na voljo za takojšen dostop.

To nikakor ni storitev ničelnega znanja in to ne pomaga klavzuli 14. V njej je navedeno, da bo Livedrive pregledal vaše datoteke in izbrisal vse, kar ima “razumno prepričanje”, da nimate ustreznih pravic do.

Livedrive v svoji politiki zasebnosti tudi navaja, da bo pod določenimi pogoji aktivno vzpostavljal stike z organi pregona, zato nikakor ne smete hraniti občutljivih podatkov.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi Livedrive

Služba za stranke hitro odziva na zahteve strank in se trudi zagotoviti kakovostno storitev. Obstaja tudi obsežen seznam pogostih vprašanj. Prav tako najcenejši načrt cen ponuja neomejen prostor za rezervno kopiranje.

Livedrive je poceni za shranjevanje v velikem obsegu, vendar je postopek prijave bolj zapleten, kot bi moral biti, prav tako prekliče. Za več informacij preberite naš pregled Livedrive.

5. CloudMe

Naš zadnji izbor je storitev, ki prihaja iz Švedske. Kot takšen ima koristi od zakonov, ki pomagajo varovati zasebnost podatkov, ki se tam gostijo. CloudMe je ustanovil Xcerion in se je sprva imenoval iCloud. Potem ko je Apple pridobil domeno, se je razdelil na CloudTop kot virtualno namizje v oblaku in CloudMe za sinhronizacijo in shranjevanje datotek.

Na voljo je z več različnimi načrti za oblikovanje cen potrošnikov. Prvi trije ne ponujajo veliko prostora in so dragi glede na vrednost za denar. Zadnja dva ponujata več, a sta še dražja. Najdražji načrt ponuja le 500 GB za ceno 30 evrov na mesec.

Obstaja brezplačen načrt, s katerim lahko preizkusite CloudMe. Ponuja 3 GB prostora za shranjevanje in največjo velikost datoteke 150 MB. CloudMe ne ponuja šifriranja nobene vrste. Niti ene možnosti za klepet ne bi smele priti do podpore, ampak samo forum, ki vsebuje razdelek s pogostimi vprašanji.

Drugi razlogi, zakaj imamo radi CloudMe 

Ne maramo. Verjetno bi se morali tej storitvi izogniti.

Zaključek

Z ameriško pokrajino zasebnosti podatkov, ki začne spominjati na Orwellovo leto 1984, Evropa izgleda vse bolj kot varno zatočišče za shranjevanje vaših podatkov. Zlasti z GDPR, ki začne veljati maja 2018. Tu je naš seznam petih najboljših odločitev, kjer bo Tresorit prevzel vodstvo za shranjevanje v oblaku v Evropi.

Katera je vaša najljubša storitev shranjevanja v oblaku s sedežem v Evropi? Kaj menite o naših odločitvah? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map