V teh dneh so vsi, ki imajo pametni telefon, fotograf. Prostora na trdem disku ni težko zaužiti s posnetki in selfiji, še posebej z uporabo kamere visoke ločljivosti. Organiziranje vseh teh slik je lahko zelo glavobol, zato smo sestavili seznam najboljših možnosti programske opreme za upravljanje fotografij, ki vam bodo pomagale ohraniti zbirko v popolnem vrstnem redu..


Poleg tega, da so vsi organizirani, bodo ti programi pomagali zaščititi vaše fotografije pred nesrečami: trdi diski niso najbolj zanesljivi kosi strojne opreme; le nekaj časa je, preden se bodo tvoji zrušili in sežgali, morda vzamete s seboj svoje slike.

Čeprav boste v tem primeru lahko uporabili programsko opremo za obnovitev fotografij, da povrnete izgubljene posnetke, je treba pripraviti najboljši pristop, čeprav je dobro uporabljati tudi eno najboljših spletnih varnostnih kopij za fotografije..

S spletnimi aplikacijami za upravljanje fotografij, kot so podrobno opisane spodaj, lahko naložite fotografije iz računalnika in naprav v oblak ter tako pomagate zaščititi svoje spomine v primeru kraje, izgube ali poškodbe. Če pa fotografije, ki niso v oblaku, lahko fotografije shranjujete lokalno s programsko opremo brez povezave, pristop, ki ga bomo preučili tudi spodaj.

Flickr je naša slikovna rešitev, vendar je na voljo veliko odličnih možnosti. Preden se lotimo teh možnosti, se dotaknimo več prednosti programske opreme za upravljanje fotografij.

Zakaj bi morali uporabljati programsko opremo za upravljanje fotografij

Programska oprema za upravljanje fotografij vam bo pomagala razvrstiti fotografije glede na datume, oznake (na primer »nori bratranci« ali »dopust«) in vaše osebne ocene za lažje iskanje povezanih slik. Upravitelji fotografij lahko vaše fotografije obogatijo tudi z metapodatki: datumom in časom, dimenzijami in podatki EXIF ​​(znamka kamere, model, ISO, vrednost zaslonke, bliskavica, seznam se nadaljuje).

Večina upraviteljev bo dala vsaj osnovne možnosti urejanja, nekateri pa vam bodo celo dovolili, da manipulirate s slikami v srčni vsebini. Morda ste najbolje posneli svoje fotografije, vendar je v objavi vedno treba kaj storiti. Prilagajanje izpostavljenosti, tona, ostrine, obrezovanja in barvnih filtrov je le vrh ledene gore.

Nekatere možnosti bodo vse vaše fotografije uvozile v eno knjižnico, kar olajša upravljanje zbirke. Mape in albumi bodo na voljo z le nekaj kliki, skozi čas pa lahko celo pogledate svoje fotografije v kronološkem vrstnem redu. Pomagal vam bo celo znebiti se dvojnikov, ki zavzemajo dragocen prostor. Upravitelji lahko tudi sinhronizirajo fotografije v svojih napravah.

Druge storitve vam omogočajo, da fotografije naložite v oblak in nato razvrstite v ustrezne albume, galerije ali skupine. Uporabili boste lahko tudi osnovne urejevalnike za izboljšanje fotografij med letenjem brez uporabe namenske programske opreme, kot sta Photoshop ali PaintShop Pro, če pa jo potrebujete, nekatere storitve ponujajo popuste na takšno programsko opremo. Prav tako si lahko ogledate napredno statistiko svojih fotografij.

Cloud Photo Management VS Local Photo Management

Programska oprema, ki uporablja oblak, vam omogoča ogled fotografij kjer koli in kadar koli, dokler imate internetno povezavo. Takšne storitve vam lahko nudijo dostop do žive skupnosti ljudi, ki vam bo posredovala povratne informacije in všeč fotografije, kar vam bo pomagalo postati boljši fotograf.

Obstaja tudi možnost, da se povežete s podjetji za tisk in pridobite svoje odtise. Svoje delo lahko tudi prodate, saj se spletna programska oprema zlahka poveže s tržnicami, kot so Amazon, Ingram in Blurb Bookstore.

Poleg tega bo uporaba oblaka zagotovila prostor za dihanje vašega trdega diska, saj vaše fotografije ne bodo zavzele prostora. Za poceni ceno lahko dobite neomejeno, na stotine gigabajtov ali celo terabajt prostora za shranjevanje.

Upravljanje fotografij v oblaku prav tako olajša skupno rabo vsebine z določenimi posamezniki, skupinami, prek družbenih medijev in povabi druge, da jih delijo z vami.

Spletni ponudniki imajo mobilne aplikacije, ki omogočajo dostop do vaše vsebine, nalaganje novih fotografij in predstavitev drugim uporabnikom v telefonu. Med storitvami za shranjevanje v oblaku so tiste, ki izstopajo po fotografijah, seveda Google Photos in Amazon Prime Photos. Obe storitvi sta razširitvi storitve za shranjevanje v oblaku, in sicer Google Drive in Amazon Drive.

Storitve, ki so namenjene izključno fotografijam, med njimi štejejo Flickr, ki je bil ustvarjen leta 2004 in je zdaj v lasti SmugMug-a, 500px, mesto za profesionalce in navdušence, da pokažejo svoje delo, SmugMug, storitev, ki uporabnikom ponuja namensko spletno mesto za nalaganje svojih fotografij v in Apple iCloud Photo Library, ki samodejno hrani vse fotografije in videoposnetke, ki jih posnamete v iCloud.

Upravljanje fotografij brez povezave: Prednosti

Z upravljanjem fotografij brez povezave lahko izkoristite to, da svojih fotografij ne boste morali naložiti, kar pomeni, da je pozneje na splošno hitrejši dostop. Takšne rešitve običajno prihajajo tudi z veliko močnejšimi možnostmi urejanja. Vendar pa je skupna raba počasnejša, saj boste najprej morali naložiti fotografije ali jih izvoziti v drugo napravo. Tudi indeksiranje ogromnih knjižnic fotografij lahko traja nekaj časa, prav tako tudi datoteka za indeksiranje, ki zasede prostor na vaši diski.

Aplikacije brez povezave se razlikujejo tudi v tem, kateri operacijski sistemi so na voljo, vendar jih lahko večino uporabljate v operacijskem sistemu Windows ali MacOS.

Danes lahko izbiramo med številnimi različnimi aplikacijami, a nekatere med njimi že dolgo obstajajo. Veterani industrije so se začeli v 90. letih.

Med njimi je ena najbolj priljubljenih in trajnih aplikacij za ogled in organiziranje fotografij ACDSee. Prva različica je bila izdana leta 1994. Danes imamo različico 20 ACDSee, skupaj z več različicami. MAGIX prihaja iz Dresdna v Nemčiji. Začelo se je leta 1993 in danes ponuja MAGIX Photo Manager kot orodje za organizacijo fotografij.

Adobe je začel s programoma Adobe Photoshop in Adobe Lightroom, čeprav ni organizator, bi Adobe izdal Adobe Photoshop Album, nato pa ga ukinil, končno se postavil na Adobe Photoshop Elements in Adobe Bridge kot svoji aplikaciji za organiziranje fotografij.

V drugi polovici desetletja, leta 1996, je bil IrfanView prvič izdan in je brezplačen za nekomercialno uporabo. Daminion se je predstavil leta 1999 in se je prej imenoval picaJet.com. Ponuja več uporabniški sistem za upravljanje fotografij z istim imenom, kar ni tako pogosto med samostojnimi programi za fotografije. Ponuja tudi samostojno aplikacijo za upravljanje fotografij, imenovano picaJet.

XnView ni nov za blok, saj se je predstavil leta 2008. Danes je na voljo izboljšana različica z imenom XnView MP, ki deluje tudi v Linuxu, pa tudi v sistemih Windows in Mac.

Team Linux ima organizator Shotwell slike, ki je na foto sceno stopil leta 2010 in je postal standardno slikovno orodje za več distribucij Linuxa. V kampu MacOS obstaja domača aplikacija Apple Photos, ki je nadomestila aplikaciji iPhoto in Aperture.

Windows ima Phototheca, ki ponuja različne funkcije, Zoner Photo Studio iz češkega podjetja Zoner Software in FastStone, pregledovalnik slik in organizator, ki je brezplačen za osebno in izobraževalno uporabo.

Nov dodatek tega seznama brez povezave je Mylio, predstavljen leta 2014. Več o njegovih zmogljivih funkcijah urejanja in organiziranja pa preberite v nadaljevanju članka.

Medtem ko se programska oprema brez povezave resnično dobro odloča, imamo še vedno raje spletne aplikacije in se bomo te možnosti dotaknili v preostalem delu članka. Preden začnemo s seznamom, si poglejmo, po katerih kriterijih smo ocenili programsko opremo za upravljanje fotografij.

Kaj je najboljša programska oprema za upravljanje fotografij

Primerjali smo načrte cen in funkcije, ki jih ponujajo v celotnem spektru spletnih fotografij. Večina orodij za upravljanje fotografij ponuja brezplačen načrt ali vsaj preizkus. Razlikujejo se tudi po tem, koliko plačljivih načrtov ponujajo, večjo cenovno prilagodljivost imajo, bolje je. Nekateri samo nekaj, drugi pa kar 13 načrtov, med katerimi lahko izbirate.

Na podlagi tega smo kot naše najpomembnejše merilo upoštevali vrednost, kot jo dobite za svoj denar.

Nalaganje je precej enostavno, ne glede na to, katero storitev uporabljate. Nekateri celotno spletno mesto naredijo območje, kjer lahko hitro povlečete in spustite, medtem ko drugi zahtevajo dostop do gumba za nalaganje, ki vam daje območje, kjer lahko povlečete in spustite ali izberete datoteke.

Ko izberete svoje fotografije, vam bodo nekatere storitve ponudile dodatne možnosti, kot so sprememba njihovih imen, dodajanje oseb, določitev albumov, v katerih se gredo, dodajanje oznak, druge pa bodo preprosto naložile vašo fotografijo in vam omogočile, da ročno prilagodite vse, kar potrebujete do. Uganite lahko, kaj je boljše za uporabniško izkušnjo.

Ena posebnost spletne programske opreme je, da je na voljo v različnih operacijskih sistemih. Vendar njihove mobilne aplikacije niso ustvarjene enako. Od nekaterih smo dobili boljšo uporabniško izkušnjo kot od drugih in to se je najbolj izkazalo pri samem oblikovanju in ko smo jih uporabili za nalaganje fotografij.

Uredniki so na voljo tudi v vseh oblikah in velikostih. Nekateri imajo samo osnovne možnosti, kot so barvni filtri in ravnotežje, drugi so bolj napredni in nas pozdravljajo z različnimi možnostmi, medtem ko drugi preprosto ne delujejo tako, kot smo pričakovali,.

Seveda bi bile fotografije samo goli deli podatkov, če jih nihče dejansko ne bi pogledal. Skupna raba je skrbna in ogledali smo, kako enostavno je širiti ljubezen, in primerjali možnosti skupne rabe, ki jih ponujajo.

Bolj ko jih ponujajo, bolj smo veseli.

Najboljša programska oprema za upravljanje fotografij: Flickr

Flickr s svojim brezplačnim načrtom ponuja impresivnih 1TB prostora za shranjevanje. Količina prostora se s plačljivimi načrti ne poveča, kar je nenavadno, vendar glede na količino prostora, ki jo dobite, bi moralo biti dovolj, da boste dlje časa zadovoljni. Flickr je tudi častna omemba v našem najboljšem članku za shranjevanje fotografij.

Mesečni načrt, ki ga dobite pri 5,99 USD na mesec, je uporaba samodejnega nalaganja na namizju, brskanje in skupna raba brez oglasov in naprednih statističnih podatkov na vaših fotografijah. Poleg tega letni načrt ponuja popuste na izdelke Adobe za 49,99 USD na leto.

Nalaganje je enostavno: samo kliknite ikono za prenos in fotografije lahko povlečete ali spustite iz računalniškega datotečnega sistema. Preden dejansko naložite fotografije, lahko dodate oznake ali ljudi ter jih dodate v skupino ali albume.

Nastavite lahko tudi nastavitve zasebnosti (prijatelji, družina itd.) In filtre vsebine. Takšne funkcije nadziranja vsebine so vedno prijeten dotik.

Ko so vaše fotografije na spletu, jih lahko pregledate v svojem fotostregu, poimenovanem katalogu fotografij. Lahko pa si ogledate tudi zvitek fotoaparata, ki prikazuje zgodovino časovnih vrst prenosa. Druga zanimiva možnost so “galerije.” Z njim lahko ustvarite prilagojeno galerijo fotografij, ki jo bodo ljudje lahko videli.

Z vgrajenim urejevalnikom fotografij Flickr je enostavno delati in ponuja veliko možnosti. Obstajajo standardne prilagoditve obrezovanja, filtrov in barv ter zamegljenosti, krtače in okvirjev. Svojo fotografijo lahko shranite kot kopijo, če ne želite zmešati izvirnika s čudaškimi filtri in ščetkami.

Fotografije Flickr lahko delite na Facebooku, Tumblrju, Twitterju in Pinterestu. Lahko pa kopirate povezavo, jo pošljete po e-pošti ali jo celo vgradite na svoje spletno mesto. Flickr vam omogoča tudi skupno rabo vseh fotografij z deljenjem fototoka.

Naše izkušnje s Flickr

Flickr vas pozdravlja z zanimivo predstavitvijo del z vsega sveta. Zasnova se zdi nekoliko zastarela, vendar je vmesnik bogat z možnostmi. Meni »vi« je enostavno opaziti in ponuja vam več možnosti, ki vam omogočajo predogled svojega dela.

Če želite naložiti fotografije, preprosto povlečete in spustite, saj spletno mesto ni samo čisti prostor za shranjevanje, morali boste vložiti klik na ikono oblaka in nato lahko fotografije povlečete ali spustite ali jih izberete med vašimi datotekami.

Naslednji korak za tem vam omogoča urejanje metapodatkov in zasebnosti fotografij. Menimo, da je to boljši pristop, kot da bi ga morali storiti kasneje. Tukaj lahko fotografije preprosto razvrstite po posnetih datumih in jih dodate v album ali skupino. Ko čakate, da Flickr konča svoje delo, vas pozdravi s sporočili, kot so “drži se, tiger” in “jo!” ki je osvežujoč, vendar ni primeren za vse.

flickr-fotostream

Photostream prikazuje vse vaše fotografije, vendar če je vrsta nastavljena na “datum posnet” namesto na “datum naložen”, morda ne boste videli fotografij, ki ste jih pravkar naložili kjer koli. Zaslon kamere (morali smo ga znova napolniti, da deluje) je precej zanimiva možnost. Omogoča vam hitro listanje po letih (in mesecih), medtem ko vam čarobni pogled omogoča ogled fotografij v kategorijah, na primer ptice, arhitektura itd..

Če želite urediti več fotografij, vam Flickr olajša delo, ker lahko uporabite funkcijo “organiziranje paketov”. Všeč nam je, kako lahko preprosto uporabite povleci in spusti za izbiro fotografij, ki jih želite urediti, in ko jih končate, jih lahko dodate v albume ali skupine.

Nadaljnja potrditev, da je Flickr kralj organizacije, pride v obliki zbirk. Zbirke pomagajo organizirati vaše albume in lahko vsebujejo tudi druge zbirke. Na primer, lahko imate zbirko vseh smučarskih izletov ali festivalov, ki ste jih obiskali.

Mobilne aplikacije Flickr so na voljo za Android in iOS. Ikona kamere je v zgornjem desnem kotu in ima isto barvo kot druge, tako da ni zelo očitna. Ko se ga dotaknete, vidite vmesnik, ki omogoča fotografiranje, kar bi lahko bilo nekoliko zmedeno, če želite naložiti obstoječo fotografijo. Če želite to narediti, morate v spodnjem levem kotu tapniti ikono galerije in nato izbrati med svojimi galerijami.

Flickr ponuja veliko prostora za shranjevanje, hkrati pa nudi dobre organizacijske zmogljivosti in možnosti za urejanje slik. Vse to je zavito v prijetno uporabniško izkušnjo. Zaradi tega smo Flickr postali naš najboljši izbor za najboljšo programsko opremo za upravljanje fotografij.

500 slikovnih pik

500px cilja na strastne polprofesionalce in profesionalce, kar pa ni idealna izbira za ljubiteljske uporabnike. S svojo tržno funkcijo ponuja neposredne povezave med fotografi in strankami.

Za brezplačne uporabnike je omejitev sedmih prenosov fotografij na teden. “Super” načrt zagotavlja neomejeno prostora za shranjevanje le 2,99 USD na mesec. Pro načrt je nekoliko dražji za 3,99 USD, vendar vam daje prednostne sezname v imeniku 500px, možnost prikaza delavnic (tečajev, ki jih lahko kupijo drugi) in nadaljnjo prilagoditev vašega profila.

Načrt Pro + vam omogoča spletno mesto po meri s spletno trgovino za 15,99 USD na mesec. Te cene boste dobili, če letno plačujete naročnino; nekoliko več, če greš mesečno.

Nalaganje fotografij je enostavno in podobno kot druga programska oprema, čeprav ne morete nalagati celotnih map hkrati. Med nalaganjem lahko dodate metapodatke, da bodo vaše fotografije bolj vidne drugim.

Priporočene oznake se dodajo samodejno, kar vam pomaga, da se izognete tako dolgočasnemu delu. Svojo fotografijo lahko tudi naslovite, ji dodate opis in ga postavite v kategorijo. Nenazadnje lahko svoje fotografije dodate na trg, da zaslužite nekaj testa.

500px vmesnik se zdi nekoliko zastarel in bi bil lahko bolj prijeten za oko. Poleg tega obstaja urejanje metapodatkov, vendar fotografije ne morete sam urediti. Vmesnik za mobilne aplikacije je sodobnejši in po kakovosti primerljiv z drugo programsko opremo. Fotografije lahko delite v družabna omrežja, kot so Facebook, Twitter, Google+ ali vdelajte neposredno v html.

Naša izkušnja s 500px

Ko dosežete 500px.com, boste morda videli moteče pasico s predstavljenimi fotografijami, vendar na srečo obstaja malo “x”, ki vam pomaga, da se ga znebite.

Če želite videti svoje fotografije, morate zadeti povezavo pod svojim avatarjem, kar ni tako očitno, kot bi človek pričakoval, da ima tam nastavitve računa in profila. Bolje bi bilo, če bi bile te možnosti ločene, dostop do fotografij pa bolj očiten. Ikone so majhne in to ne pomaga.

Vmesnik resnično potrebuje posodobitev.

Ob nalaganju ljudi, ki želijo prodati svoje fotografije, obstaja več možnosti: tržnica, vodni žig in licenca. Če boste vnesli vse druge podatke, bo to pomagalo pri promociji vaše fotografije, kar olajša pridobivanje povratnih informacij in na koncu tudi prodajo. Fotografije lahko dodate v galerijo, ki je v 500px podobna albumu, le da jo lahko napolnite s fotografijami drugih ljudi.

500px-vse fotografije

Naloge vam omogočajo, da se prijavite na tekmovanje z določeno temo: črno-belo, šport, moda in jesen itd. Nagrade vključujejo denar (od 250 do 2000 dolarjev v gotovini), licenco za fotografije in opremo za fotografiranje.

Kjer resnično sije 500px, je skupnost in skupine so najboljša funkcija. Če se pridružite skupinam, se pridružite klubu podobnih misli, ki vam bo dal povratne informacije in konstruktivno kritiko (upate). Prav tako si boste lahko ogledali delo v določenih kategorijah (pomislite na pokrajine, portrete, dolgo osvetlitev itd.).

Mobilne aplikacije 500px so na voljo za Android in iOS. Aplikacija za Android deluje kot čar, vendar najočitnejši gumb, modro-bel fotoaparat, daje vtis, da lahko posnamete le posnetek in ga naložite, medtem ko je pravzaprav nalaganje iz vaše galerije tam, saj dobro. Ločitev obeh bi omogočila hitrejši dostop.

500px je namenjen profesionalnim in navdušenim fotografom. Tako je brezplačen načrt omejen in urejanja slik ni (profesionalci ne urejajo na spletu). Če pa se znajdete v eni od prej omenjenih skupin, boste ugotovili, da 500px ponuja živahno skupnost, skupaj s poceni neomejenim načrtom.

Če ste ljubitelj in želite samo shraniti počitniške fotografije, poiščite eno od drugih storitev.

SmugMug

SmugMug ima dolgoletne rezultate, saj so ga začeli izvajati leta 2002. Njegov namen je tako “ustvarjalcem spomina”, navdušencem in strokovnjakom..

Storitev dobro skrbi, ko gre za zasebnost in varnost fotografij, z nekaterimi možnostmi, ki med funkcijami za upravljanje slik niso običajne. Čeprav je pridobil Flickr (dobra poteza, saj mislimo, da bi se iz njega lahko naučili kakšno stvar ali dve), sta ob pisanju še vedno ločeni storitvi.

Ne glede na to, v katero kategorijo uporabnikov ste vključeni, boste po izteku dvotedenskega preizkusnega obdobja morali počakati: na voljo so štirje načrti: Basic, Power, Portfolio in Business. Vsaka ima neomejeno shranjevanje.

Osnovni načrt stane 5,99 USD na mesec in ima funkcije, kot so nadzor zasebnosti, možnost nalaganja HD videoposnetkov in uporaba teme. Načrti po tem dobijo še več funkcij, skupaj z višjo ceno. Najdražji načrt Business ponuja komercialne značilnosti: posebne cene fotografij in galerij, naročanje blagovne znamke, trženje in upravljanje fotografij in paketov dogodkov.

Fotografije lahko naložite v galerijo, ki jo trenutno ogledujete, v obstoječo galerijo ali novo. Po tem vas bo pozdravil domišljijski dialog, ki prikazuje, koliko časa bo trajala vsaka fotografija za nalaganje. Mape ne morete naložiti neposredno, tako kot pri nekaterih drugih storitvah.

SmugMug nima veliko orodij za urejanje: obstajajo učinki obrezovanja, vrtenja in barvanja. Dodate lahko tudi metapodatke, kot sta lokacija in naslov. Za zaščito fotografij obstaja tudi vodni žig. V urejevalniku ni veliko možnosti. Več o svoji izkušnji z urejevalnikom bomo govorili v naslednjem razdelku.

Privzeta tema je presenetljiva, njena postavitev pa je dokaj jasna in intuitivna. Poleg nje lahko izbirate med številnimi različnimi temami in barvnimi shemami na celotnem spletnem mestu.

Te teme niso samo model spletnega mesta, saj vam SmugMug dejansko daje SEO-optimizirano spletno mesto in vaše fotografije in galerije bodo pod vašo domeno v SmugMug-u. Za vas obstaja celo preprost, a dokaj močan urejevalnik postavitve spletnega mesta.

Poleg tega lahko spremenite, kako zasebne želite, da so vaše galerije. Vidnost je mogoče nastaviti na seznam, ki ni na seznamu, kar pomeni, da lahko vsak, ki ima povezavo, vidi vaše gradivo ali zasebno. Poleg tega lahko izberete osebe, ki imajo dostop do njih na podlagi svojih e-poštnih naslovov, in dostop do zaščite z geslom.

Svojo fotografijo lahko daste v skupno rabo kot povezavo ali jo vdelate v obliki HTML in izberete velikost, medtem ko ste na njej. Če želite deliti več, lahko delite celotno galerijo ali naredite diaprojekcije. Na voljo je tudi skupna raba storitev socialnih medijev. Lahko celo ustvarite povezavo za obiskovalce za nakup vaše fotografije.

Naše izkušnje s SmugMug-om

Ko prvič obiščete SmugMug, boste dobili možnosti, da začnete dodajati fotografije, izbrati dizajn ali se organizirati. Je preprost in intuitiven; nam je všeč.

Če izberete prenos, boste dobili območje, kamor lahko fotografije povlečete ali spustite ali jih izberete iz računalnika. Ta korak je označen z “1” (od dveh), je podoben čarovniku za namestitev, zato je vaše fotografije na spletu enostavno doživetje.

Omogoča tudi nalaganje iz različnih storitev, kot so Amazon Drive, Dropbox in Flickr, zmogljiva funkcija, ki ni pogosta. Obstaja celo vtičnik Lightroom, ki vam omogoča prenos datotek neposredno v SmugMug.

Cenimo, da vam SmugMug daje vrstice napredka za vsako posamezno nalaganje fotografij in vam omogoča preskočitev dvojnikov. Po tem vas bo naslednji korak pozval, da ustvarite novo galerijo, v kateri bodo shranjene vaše fotografije in privzeti pogled na SmugMug.

Nalaganje dodatnih fotografij v galerije ni tako gladko, ker po končanem prenosu ostane okno za nalaganje, ki lebdi nad vašimi galerijami. Novi prenosi ne boste videli, dokler ne kliknete »X.« To je storjeno tako, da lahko uporabnik naloži več fotografij, toda gumb z imenom “dokončaj nalaganje” ali “končan” bi naredil trik.

stran s fotografijami

Sam galerijski vmesnik je zelo privlačen in privzeta temno siva tema dobro kontrastira z dejanskimi fotografijami.

Organiziranje fotografij poteka s pomočjo prijazne funkcije »organiziraj«. Vodnik vas bo pozdravil in razložil, kaj lahko storite z njim. Ročno urejanje fotografij je precej enostavno, saj jih lahko preprosto povlečete in spustite kamor koli želite. Fotografije si lahko ogledate, delite, izbrišete, naložite in uredite od organizatorja.

Urejevalnik ni tako koristen: barvnega učinka ne boste mogli ogledati, ko ga izberete. Ob prijavi prejmete sporočilo, da bo trajalo nekaj minut. Vendar smo ugotovili, da boste morali osvežiti stran, če želite urediti fotografijo. SmugMug bi lahko poleg obrezovanja, zasuka in barvnih učinkov na voljo še nekaj možnosti urejanja fotografij.

Navdušeni smo bili nad različnimi možnostmi skupne rabe, vendar smo pri zapiranju delitvenega okna in poskusu ponovnega odpiranja doživeli težave.

Lepa in funkcionalna zasnova se znova odraža v mobilni aplikaciji. Na prvi pogled boste prepoznali različne funkcije, vidni gumb za nalaganje pa vam omogoča, da naložite novo mapo, galerijo ali fotografijo. Zelo nam je všeč možnost nastavitve samodejnega nalaganja fotografij.

Amazon Prime Photos

Amazon Prime Photos je storitev, ki je povezana z Amazon Drive. Podobno kot Google Drive, ko naložite fotografije, se štejejo v vašo kvoto Amazon Drive, kar je slabih 5 GB. Če pa ste naročnik Amazon Prime (12,99 USD / mesec ali 119 $, če plačujete na leto), dobite neomejeno prostora za shranjevanje fotografij.

Če še niste Amazon Prime, lahko izbirate med številnimi drugimi: 100 GB za 11,99 USD, 1TB za 59,99 USD, 2TB za 119,98 USD, vse do 30TB za 1,799,70 USD. Vse cene so na leto in Google pošteno nižajo.

Če želite naložiti svoje fotografije, jih preprosto povlecite in spustite kamor koli v okno Prime Photos. Če naložite na »moje fotografije«, ne boste dobili pogovornega okna, v katerem vas bodo prosili, da dodate v album ali ustvarite novega. Del boste morali upravljati ročno.

Če fotografije presega največjo dovoljeno ločljivost, fotografije ne boste mogli urediti. Če ne gre, boste videli preprost urejevalnik, ki vam ponuja možnosti za premikanje, vrtenje, nastavitev svetlosti in kontrasta, obrezovanje in nastavitev nasičenosti.

Z aplikacijo Prime Photos lahko preprosto delite s skupino ljudi, tako da jih povabite po e-pošti ali pošljete ustvarjeno povezavo. Dodani ljudje si bodo lahko ogledali fotografije, dodali svoje fotografije in celo povabili druge, da se pridružijo skupini.

Stranski bonus: saj je Amazon Prints partner s S&D Prints, v svojih trgovinah boste lahko naročili odtise svojih najljubših posnetkov.

Naše izkušnje z Amazon Prime Photos

Prime Photos je nenavadno podoben storitvi Google Photos: ko povlečete mapo ali fotografijo na fotografije Prime, vas bo pozdravil z zabavno grafiko in modro obrobo, ki prikazujeta, da lahko fotografije, gif in filme preprosto povlečete in spustite. kamor koli jih lahko naložite.

Na stranski vrstici je čist filter, ki vam omogoča natančnejši pogled po datumih in vrstah. Stranska vrstica vsebuje tudi povezavo, ki vam pokaže, koliko prostora vam je ostalo, kar ne pomeni, da dobite le slabih 5 GB.

Poleg teh možnosti obstajajo tudi skupine in albumi. Skupine so nam še posebej koristne, saj lahko dodate druge ljudi, ki lahko dodajo svojo vsebino in povabite druge. Delovanje fotografij s potovanja je veliko lažje.

Albumi so po drugi strani precej standardni. Obstajajo načini za ustvarjanje albumov iz fotografij iz Amazon Drive, kar pospeši prehod na Prime Photos, če ga šele začnete uporabljati.

Ko pa smo ustvarili album iz privzete mape “slike”, smo se v nekaj poskusih zmešali z glavo fotografije. Izgledalo je, kot da je naš prejšnji album prepisal nov. Ko smo osvežili stran, je bilo vse v redu. Poznejši poskusi napake niso reproducirali.

Urejevalnik vam ne bo dovolil urejanja fotografij, ki presegajo največjo velikost in so to padci. Ko pridete do urejevalnega dela, boste videli, da ni veliko možnosti za izbiro, zanimiva pa je “frame”. Omogoča vam, da fotografijam dodate obrobo, zaradi katere so umetniške.

Najprimernejši način za skupno rabo je ustvarjanje povezave v skupni rabi, vendar traja nekaj sekund dlje, kot bi želeli (ni trenutno). Obstaja povezava, ki omogoča neposredno deljenje na Facebooku, ne pa na nobena druga družbena omrežja.

Google Photos

Google je imel nekoč aplikacijo z imenom Picasa. Dejansko jo je ustvaril Lifescape leta 2002, Google pa je aplikacijo kupil leta 2002. Na voljo je bila brezplačna naslednjih 14 let, dokler je Google ni prenehal uporabljati.

Vendar je Google iz Picasa ustvaril svojo domačo aplikacijo za shranjevanje fotografij in jo poimenoval Google Photos. Zdaj več kot 500 milijonov uporabnikov uporablja Google Photos, ti uporabniki pa vsak dan naložijo več kot 1,2 milijarde fotografij. To pove veliko o zadovoljstvu uporabnikov.

Da bi dosegli te številke, je dejstvo, da Google velikodušno daje 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje. Še več, fotografije se štejejo za to kvoto samo, če jih naložite v polni ločljivosti.

Če naložite kakovostno, ni omejitve, koliko lahko naložite. Če za svoje fotografije potrebujete več kot 15 GB, lahko izbirate med več načrti, od 100 GB za 1,99 USD na mesec do 30TB za 299,99 USD na mesec. Vsi načrti ponujajo popust, če plačate za eno leto vnaprej.

Nalaganje je zelo enostavno. Fotografije lahko preprosto povlečete in spustite kamor koli na strani. Če se vam zdi stara šola, lahko uporabite gumb za nalaganje, ki odpre pogovorno okno. Po nalaganju lahko preprosto ustvarite nov album ali dodate obstoječemu.

Čist in privlačen urejevalnik vam ponuja možnosti uporabe barvnih filtrov, osnovnih nastavitev ter obrezovanja in vrtenja. Ni veliko filtrov, toda kaj vsebuje zanimive učinke. V “osnovnih prilagoditvah” lahko nastavite svetlobo, barvo in kontrast. V obrezovanju in zasuku… no, lahko obrezujete in zavrtite.

Google Photos je vnaprej nameščen na mnogih napravah Android in vam olajša samodejno nalaganje fotografij v oblak. Obstaja program za nalaganje namizja, ki ga lahko uporabljate za sinhronizacijo fotografij, vendar glede na to, da Google Photos zagotavlja lažjo izkušnjo, dvomimo, da ga boste morali uporabiti.

Če želite deliti, lahko preprosto izberete, katere fotografije želite deliti, in nato ustvarite povezavo, izberete osebo, ki jim jo želite poslati, delite prek družbenih medijev, dodate obstoječ album v skupni rabi ali ustvarite novo..

Naša izkušnja z Google Photos

Google Photos prikazuje kronološki vrstni red fotografij od samega začetka. Osupljiva vrstica zgodovine na desni strani olajša dostop do vaših prejšnjih fotografij. To je še posebej priročno za sezonskega fotografa.

Če želite več informacij o storitvi, ki shranjuje vaše fotografije, preberite pregled Google Drive. Navodila za uporabo pogona imamo, če niste prepričani.

Gumb za nalaganje ni zelo natančen, vendar ga ni treba, saj lahko fotografije le povlečete in spustite kamor koli na strani in nalaganje se bo začelo. Precej priročen. Ko se nalaganje konča, boste imeli možnost dodati nov album ali v skupni rabi. Elegantna uporabniška izkušnja za Google ni nič novega.

Sami albumi izgledajo privlačno z Googlovim minimalističnim pristopom. Posnetki so postavljeni v mrežo, hkrati pa ohranjajo dobro sličico za enostavno gledanje. Naslov albuma lahko uredite s preprostim klikom, druge pa lahko povabite z očitno ikono “+” pod njim. Ostale možnosti albuma so v zgornjem desnem kotu, izrazite, vendar ne vdirajo v vaše izkušnje.

V primerjavi z drugimi storitvami se zdi urejanje s storitvijo Google Photos nekoliko slabše. Radi bi videli več možnosti, podobno kot Flickr.

Assistant je na voljo za pomoč pri ustvarjanju novih albumov, skupnih albumov, kolažev, filmov in animacij, kar olajša čiste končne uporabnike.

Stran za skupno rabo vam omogoča, da spremljate vse fotografije in albume, ki ste jih dali v skupno rabo. Obstaja tudi možnost “začetek nove skupne rabe”, ki vas bo vodila skozi postopek.

Ko odprete mobilno aplikacijo Google Photos, nikjer ne boste videli gumba za prenos. Ni ga, ker aplikacija deluje tako, da samodejno varnostno kopira vse vaše fotografije.

Namesto tega boste morali v meniju prebrati več možnosti, začenši s “mapami naprav”, dokler ne pridete do fotografij, ki so samo za mobilne naprave, in nato izberite “back up now”. Če želite ročno prenašati daleč, ni najbolj prijazen potek dela.

Spoštovana omemba offline: Mylio

Mylio je organizator fotografij in upravitelj, ki vaše naprave (tako namizne kot mobilne) in spletne vire združuje v en katalog fotografij. Mylio vam pomaga upravljati in organizirati fotografije brez povezave, brez oddaljenih strežnikov in tako zagotavlja vašo zasebnost.

Ker Mylio deluje brez povezave, da bi lahko prilagodili cene načrta, je omejitev, koliko fotografij lahko upravljate in koliko naprav lahko sinhronizirate. Z Mylio načrtom lahko brezplačno upravljate 25.000 fotografij na treh napravah. Premium vam podari 100.000 fotografij na petih napravah za 10 dolarjev na mesec, Mylio Max pa 500.000 fotografij na 12 napravah.

Naprave Android in iOS ponujajo brezplačno enake možnosti kot Mylio Max. Načrti Premium in Max omogočajo tudi napredne možnosti urejanja in integracijo Lightroom.

Urejanje je hitro in ponuja več kategorij: “prednastavitve”, “bela barva”, “ton”, “obdelava” in “filter za odstranjevanje zrn.” Prednastavitve delujejo kot barvni filtri, ravnovesje beline vam pomaga nastaviti temperaturo in odtenek, ton pa ponuja različne možnosti, kot so osvetlitev, kontrast in poudarki, obdelava pa vam omogoča ostrenje, odstranjevanje zrn pa gladi slike.

Vmesnik je sodoben, intuitiven in privlačen; ne boste se praskali po glavi, da bi našli tisto, kar iščete. Plošča brskalnika prikazuje, koliko fotografij imate v knjižnici Mylio in omogoča ogled fotografij na podlagi različnih meril (vse fotografije, mape, albumi, koledar itd.).

Plošča za predogled vsebuje vaše fotografije in omogoča iskanje po njih. Končno na plošči lastnosti lahko vidite informacije o svojem izvoru predogleda fotografij.

Ko prvič zaženete aplikacijo, vas bo okno pozdravilo, da izberete izvorno mapo ali spletne storitve, ki jih želite dodati v knjižnico Mylio. Seveda jih lahko uvozite po prvotnem izboru, pa tudi kopirate mape v Mylio ali sinhronizirate zunanji pogon. Ko končate z uvozom, boste lahko brskali, urejali in urejali fotografije.

Fotografije lahko delite po e-pošti ali neposredno na Facebooku ali Flickr. Obstaja tudi nekaj možnosti, ki se ne delijo kot take: “izvoz”, ki fotografije iz Mylio-a izvozi, “izvoz kot video”, kar naredi isto, vendar ustvari diaprojekcijo in natisne.

Naše izkušnje z Mylio

Prvo, kar morate storiti z Mylio, je uvoz fotografij vanj. To lahko storite tako, da izberete eno od možnosti uvoza. Plus za Mylio je, da omogoča prenos in uvoz medijev s spletnih storitev, lahko pa dodate tudi zunanje pogone in izvirne mape s trdega diska.

Dodajanje izvornih map lahko traja nekaj časa, odvisno od števila fotografij, ki jih vsebujejo mape, in od zmogljivosti računalnika. V našem testu smo potrebovali približno 14 minut, da smo dodali 7.500 fotografij.

Ko dodate svoje fotografije, se prikaže privzeti prikaz koledarja, ki prikazuje vaše fotografije skozi leta in mesece. Pomikanje po njej je hitro, vendar vedno veste, katero leto in mesec gledate, zahvaljujoč majhnemu mehurčku, ki vam pove leto in mesec.

Albume lahko ustvarite v pogledu “albumi”, vendar za to uporabite majhen “+” in ne izstopa točno tako. Velik plus ali gumb »ustvari nov album«, postavljen v sam pogled, bi bila boljša izbira. Če tega ne želite storiti, lahko uporabite pogled »map«, ki je trik, če vaše fotografije organizirajo mape. V nasprotnem primeru pojdite na “vse fotografije” in začnite organizirati.

Mylio lahko sinhronizira vaše fotografije z drugimi napravami. To poskuša storiti od začetka, čeprav sinhronizirate samo v eni napravi in ​​za to potrebujete nekaj časa.

Obvestila je več vrst: zvezde, oznake in zastave. Obvestila se prikažejo, ko kliknete povečevalno steklo, medtem ko za dostop do možnosti razvrščanja kliknete ikono povečevalnega stekla. Med pregledovanjem fotografij so lahko v veliko pomoč, vendar sta obe možnosti lahko postavljeni zunaj menija ikon in nad trenutnim pogledom, kar omogoča hitrejši dostop.

Prednastavitve omogočajo hitro urejanje in med njimi je na voljo 14. V nasprotnem primeru lahko vstopite v urejevalnik, ki spominja na veliko bolj zmogljivo Lightroom. Impresivno za aplikacijo, ki ni namenjena samo urejanju fotografij.

Skupna raba je seveda bolj zapleten in počasnejši postopek, saj Mylio ni na spletu in morate najprej naložiti svoje fotografije. Ko pa se enkrat povežete s Flickr ali Facebook, je skupna raba odvisna samo od vaše internetne povezave.

Končne misli

Do zdaj boste imeli že dobro predstavo o tem, kaj morate izvleči iz fotografij, ki organizirajo nočne more. Ogledali smo si, kako enostavno je uporabljati programsko opremo za upravljanje fotografij, ki smo jo predstavili, katere funkcije ponujajo, po kakšni ceni in kako enostavno je deliti svoje spomine z ljudmi, ki jih zanimate.

Zaključno je, da menimo, da je Flickr najboljša izbira med kandidati. Morda ali se ne strinjate z nami, zato vas želimo v komentarjih slišati. Ali menite, da si kakšno krono zasluži krona? Ali smo kaj pogrešali? Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me