Najboljša programska oprema govora v besedilo: Diktiranje rezultatov

Programska oprema za prepoznavanje glasu je vedno boljša. Kljub slovesu ne ravno delujočih sodobnih orodij lahko dostojno opravi prevajanje vašega glasu v besedilo za narekovanje in vnašanje ukazov. Ogledali smo si nekaj možnosti, da vam predstavimo ta pregled najboljše programske opreme za govor v besedilo. Naš najljubši je Dragon NaturallySpeaking, toda okoli je tudi veliko brezplačnih (ali vsaj cenejših) možnosti.


Če želite diktirati, medtem ko počnete druge stvari, je govor v besedilo popoln. Med kuhanjem lahko na primer napišete govor za delo. Večina ljudi govori hitreje kot tipka, zato jih lahko naredimo bolj produktivne, če je programska oprema natančna. Za osebe s telesno okvaro je morda edini način, da uporabljajo računalnik, zato je natančnost še toliko pomembnejša.

Število kilometrov se lahko razlikuje glede na vaš jezik ali naglas. Tisti od nas iz bolj oddaljenih delov sveta se nam zdijo njihovi poudarki manj verjetno prepoznani kot drugi. Američani so na primer boljši kot na primer s Škotske. Različni jeziki predstavljajo različne izzive za sisteme računalniške interpretacije. V našem testiranju se bomo osredotočili na angleščino, morda pa bomo vrgli delčke drugih jezikov, da bi videli, kaj se zgodi.

Pri našem testiranju je glavna stvar, na katero bomo gledali, natančnost. Vsakemu orodju bomo prebrali določen niz besedila in primerjali, kako se z njim ravna. Po potrebi bomo preučili tudi prepoznavanje ukazov.

Veliko vprašanje, ki smo si ga želeli zastaviti, je bilo, ali se je programska oprema za prepoznavanje glasu premaknila iz občasno uporabne novosti v nekaj, kar ponuja razumno ali celo boljše nadomestno tipkanje..

Naš mikrofon je standardna slušalka, nič kaj fajn. Večino testiranja bomo izvajali na istem računalniku in uporabljali bomo iPad in Android telefon za ogled ponudb Apple in Google. Naš mini mini ni uspel prepoznati vhoda mikrofona, zato je privzeto izklopljen.

Windows-govor-prepoznavanje-poslušanje

Prepoznavanje govora v sistemu Windows

Prepoznavanje govora Windows je vgrajeno v sistem Windows. Vse, kar morate narediti, je iskanje iskalnega prepoznavanja govora v iskalnem polju sistema Windows in nato kliknite čarovnika za namestitev. Na glas boste morali ponoviti nekaj stavkov. Ko končate, se takoj ponudi, da se izboljšate tako, da pogledate po e-poštnih sporočilih in dokumentih. Ne, hvala, fantje.

nastavitev prepoznavanja govora Windows

Morda imate pomisleke glede omogočanja prepoznavanja govora v sistemu Windows glede na njegovo zasebnost. V tem primeru je vredno preveriti naš članek o nastavitvah zasebnosti sistema Windows 10.

V nadaljevanju Windows močno priporoča, da vzamemo vadnico za glasovne ukaze. Čeprav čudno uporabljamo Windows 10, lahko izberemo le Windows 7 ali 8.1. Vadnica je videoposnetek, ki gre skozi seznam ukazov in v našem je jasno napisano, da je Windows 10 na vrhu, zato smo preskočili, da ga poskusimo.

Začeli smo uspešno in odprli iskalno okno po načrtih. Poskus dodajanja nove vrstice v dokument nam je dal “kaj je bilo to?” sporočilo, čeprav. Enako je bilo z drugim poskusom. Tretji poskus je odprl nov dokument in četrti poskusil izbrati vse številke v našem dokumentu, tako da ni bil posebej uporaben.

Če rečemo “pojdi na začetek stavka”, nas je privedlo do začetka našega tipkanega stavka. Tudi “Pojdi na konec stavka” Oboje je trajalo dlje, kot če bi zadeli domače ali končne tipke.

Clippy lahko govori, a se lahko pleše?

Naš računalnik se je boril toliko, kot smo bili v tistem trenutku. Naš preskusni sistem i5-7600 je pri prepoznavanju govora zaskrbljujoče zmanjšal uspešnost in imeli smo težave pri pregledu dokumentov in zavihkov brskalnika na način, ki nas je spomnil na staro Microsoftovo najljubšo, Clippy.

windows-govor-prepoznavanje-kaj

Prepoznavanje govora v sistemu Windows se hitro izklopi, namesto da bi trajalo 45 sekund, da bi se animacija naložila v daljavo, zato hvala za majhne milosti. Prav tako je najboljše, da nam Microsoftovo prepoznavanje govora ne predstavlja možnosti, da bi ga prebudili. Monitorji niso tako trpežni kot nekoč.

Ker je pogosto napačno razlagalo svoje ukaze, ne pa nič, štejemo srečo, da med uporabo tega ni naredil nič resnega. Obstaja možnost katastrofe na delovnem mestu. Delo je še naprej, potem ko smo tudi mi odložili mikrofon.

Pošteno je reči, da smo dosegli mešan uspeh s sistemom prepoznavanja govora Windows. Ko deluje, je impresiven, vendar ga napačno prepogosto uporabljamo redno. Lahko bi bilo koristno za gibalno ovirane, vendar obstajajo boljše možnosti.

Siri govor v besedilo

Potem ko nas je Microsoft izneveril, smo mislili, da nas Apple ne bo razočaral; navsezadnje ga poganja Nuance, isto podjetje za Zmajem. Vendar smo storili zavrnitev prepoznavanja mikrofona, zato smo se namesto da bi gledali v namizni govor podjetja Apple v besedilo, odločili, da preizkusimo Siri na iPadu.

Siri je najbolj odmevna storitev, s svojo iPhone naklonjenostjo popularizira koncept govora v besedilo in podira rekorde za tehnologijo, ki jo najbolj prikazuje v barih.

Apple naprave vedno izgledajo dobro in so usmerjene v prijaznost do uporabnika. Želeli smo si ogledati, ali bi to pomenilo funkcionalno programsko opremo za prepoznavanje govora. Poglejmo, kako je Siri uspelo med našim testiranjem.

jabolčno-valovna oblika

Po zagonu aplikacije Notes smo se lotili diktata, ki vključuje pošiljanje vložka v oblak, da ga Apple obdela. Če vas zanima vidik zasebnosti tega, preberite naš članek o najboljših zakonih o zasebnosti v oblaku.

Uporaba oblaka omogoča, da se pri interpretaciji tega, kar govorite, vrže veliko računskih konjskih moči. Morda mislite, da bi bil ta pristop počasen, vendar je presenetljivo hiter. Obstaja opazna zamuda, vendar ni dolga in še vedno deluje hitreje kot tipkanje.

jabolčna tipkovnica

Uporaba prepoznavanja govora iPad je preprosta. Mikrofon preprosto kliknete vsakič, ko je tipkovnica vidna, kar počne večina aplikacij, ki uporabljajo tipkovnico.

Kaj Dickens?

Apple je opravil dostojno delo, vendar je še vedno imel težave z Dickensom. Večina besed v našem preizkusnem delu je bila izrečena natančno, toda še vedno je obstajal nenavaden vzklik, na primer: “Oliver je bil nepremišljen z Missouri.”

Bolje je šlo s preprostimi stavki in večino tega, kar smo rekli, smo slišali pravilno, dokler smo se držali osnovnega besedišča. Vendar je opustila priložnostno besedo.

Pri spletnih iskanjih je spraševanje Siri pogosto hitrejše kot tipkanje, še posebej pri manjših napravah s pridno tipkovnicami.

jabolko-rezultati

Nato smo ga preizkusili z nekaj tujimi besedami in kraji. Obdelala je “konnichi wa”, vendar ni prepoznala imena članov K-pop benda. Kljub temu smo zaslugi podjetja Apple, da smo se počutili dovolj samozavestni.

Na splošno Siri dobro deluje s preprostimi stavki in je dovolj dobra, da jo uporabite, ko želite kaj iskati v naglici. Kakor se bodo uporabniki zavedali, dela veliko napak in je precej omejen. Kljub temu se je Apple zelo potrudil.

Glasovno tipkanje v Google Dokumentih

Glasovno tipkanje v Google Dokumentih je brezplačno in je na voljo kjer koli je Chrome. Ne potrebuje nastavitve in jo je mogoče aktivirati v meniju z orodji v katerem koli dokumentu.

google-voice-typing-mic

Z začetkom našega Dickensovega testa smo ugotovili, da je bil »Oliver Twist« včasih »Oliver«, včasih pa »povsod«. Veliko besed je bilo preskočenih in rezultati so bili polni napak. Glasovno tipkanje Google Docs se samodejno izklopi in naenkrat se neha odzivati, čeprav je vklopljeno, zato smo morali ponoviti razdelek.

google-voice-typing-oliver

Ko smo v testnih diktatih dobili slabe rezultate, smo poskušali dati ukaze in se bolje odrezati. Preklopili smo se med poševnimi črkami in krepko pisavo, dodali ločila in narekovali besede, ki smo jih vsi prepoznali.

Kljub temu je Google Docs Voice tipkanje preprost za uporabo, tudi če njegova natančnost pušča želeno. Vendar se zdi bolje, če govorite glasno in jasno.

Ko stvari potekajo počasi in preprosto, postane bolj prav, vendar ni dovolj natančen, da bi bil veliko več kot trik. Če bi morali nekaj časa narekovati prostoročno telefoniranje, lahko to storite in nato popravite napake, vendar jih bo veliko.

google-voice-type-page

Googlovo prepoznavanje glasu deluje bolje v mobilnih napravah kot na namizju

Razočarani s svojimi namiznimi zmogljivostmi smo se odločili, da bomo Googlu dali še eno priložnost. Tokrat smo v Androidu uporabljali Gmail in presenetljivo, da je šlo veliko bolje. Natančnost je bila skoraj 100-odstotna za narekovanje in besedilo, toda pri Dickensovih testih se je to precej zmanjšalo. Na splošno pa smo ugotovili, da različica Android deluje veliko bolje kot namizna.

Jasno je, da v Googlovi tehnologiji obstaja potencial. Android nam je dal boljše rezultate in, če ste pripravljeni dopuščati številne napake, je lahko koristna alternativa njegovi tipkovnici.

Speechnotes

Speechnotes je storitev za govor na besedilo, ki temelji na brskalniku in vam omogoča narekovanje v brskalniku. Ne potrebujete nastavitve, razen če ji omogočite uporabo mikrofona, tako da lahko pridete naravnost do narekovanja.

Ne more biti preprosteje za uporabo. Obstaja veliko območje za vnašanje besedila in velik mikrofon, ki ga želite klikniti, ko želite začeti in nehati narekovati.

Za naš prvi test smo ga poskušali udariti z rapom in to je bilo tako dobro, kot je bilo mogoče pričakovati glede na kakovost naših rim. Ko smo preizkusili ločila, smo dobili skico. Polni postanki, vejice in vprašalniki so delovali večino časa, vendar so koloni postali “kodoni” ali “Kyle Long”, za katere še nismo slišali..

govorniki-rap

Emaji ukazi so nam nasmehnili na obraze, pa tudi na naše zaslone, toda pomišljaji in vezaji so postali “izmikanje Hartfordu.”

Naš Dickensov test se je vrnil: “Oliver Twist je obupal lakoto in zajtrk z bedo”, kar je bilo vsaj v duhu zgodbe. G. Bumble bi se še bolj razjezil, če bi se opisal kot “alfa mama”, čeprav še posebej, ko smo izbrali angleško angleščino.

govorniki-oliver

Poskusili smo ga postaviti na ameriško angleščino in z najboljšim ameriškim naglasom govorili le, da bi odkrili, da je “mama” spremenjena v “bombo” Bilo je brezupno. V strahu, da bi to lahko bila naša dikcija, smo se obrnili na Jamesa Earla Jonesa. Posnetek ikoničnega prizora iz določenega filma ni uspel pravilno registrirati. Poskusili smo vpiti v mikrofon. Tudi to ni pomagalo.

Naj bo preprosto

Bolje nam je šlo, ko smo uporabljali preproste stavke. Naredil je spodobno delo, da bi popravil stvari, čeprav je bilo še vedno napak.

Z govornimi zaznamki bi lahko naredili grob osnutek, če so stvari preproste in govorite počasi. Kljub temu bi bilo treba odpraviti kar nekaj napak, saj dajemo vtis pomivalnega stroja, ki ne bo deloval, če ne opereš plošč, preden jih odložiš.

Speechnotes deluje v katerem koli brskalniku, če je brskalnik Chrome. Lahko izvozite v .doc ali .txt format ali ga naložite v Google Drive.

Prepiši

Poudarek prepisa je na zvoku, ki temelji na datotekah, tako da če želite posneti .mp3 in prepisati pozneje, je to orodje za vas. Vendar tega ne testiramo. Samo gledamo njegovo sposobnost narekovanja.

Trdi, da njegova funkcija narekovanja omogoča, da delate dva do trikrat hitreje kot tipkanje. Da bi bilo to res, mora vaš govor natančno prevesti v besedilo. Kot poudarja lastno spletno mesto, pa je to s popolno natančnostjo še vedno sanje.

Omogoči vam teden dni brezplačne storitve, po katerem zaračuna 20 dolarjev na leto. Banka ne bo prekinila in stalno plačilo namesto zajetne enkratne pristojbine pomeni, da je podjetje prepričano, da vas bo ohranilo kot stranko. Naročnina pomeni tudi, da lahko vedno izkoristite najnovejšo različico programske opreme.

prepisati glavni zaslon

Kot plačljiva storitev pa je na strani Transcribe odgovorna pristojnost za dostavo. S svojimi konkurenti večinoma ne uspejo zagotoviti ničesar, kar bi oviralo močno konkurenco, kljub temu pa prečka ni bila postavljena visoko. Ugotovimo, ali lahko Transcribe to počisti.

Po prijavi smo imeli kratek ogled s pojavnim oknom, ki je razložil nekaj orodij in kontrol. Nato smo se odpravili do narečnega gumba, nestrpni, da bi videli, kaj bi Transcribe ustvaril od našega divjanja.

Začeli smo z Oliverjem. Kot ponavadi smo dobili približno 50-odstotno natančnost, pri čemer se je nenavaden stavek razlagalo odlično, drugi pa so se nam vrnili kot “napredovanje do gospodarja, bizona in žlice v roki”, kar je urok nekoliko prelomilo. Oliver je bil v enem trenutku preimenovan tudi “vsepovsod”.

prepisati-oliver

Učinkovitost prepisovanja je izboljšana s preprostimi stavki. Začelo se je s tem, da je bilo osem zaporednih stavkov 100-odstotno pravilno. Prva napaka je prišla, ko smo se samozavestno lotili in na hitro začeli izpuščati besede, vendar je šlo tako, ko smo se vrnili in se ponavljali počasneje.

prepisati-preprosti stavki

Razumno delo o koristnosti

V primerjavi z operacijskim sistemom Windows, Speechnotes in Googlom je Transcribe v prednosti, saj zanesljivo prehaja Siri. Še vedno ne more upravljati z “Oliver Twist”, vendar dobro dela s preprostimi stavki. Niso razumeli naše francoščine, vendar je za to skorajda ne moremo kriviti, kot to počnejo tudi nekateri Francozi.

Če ne morete vnesti ali pa vam je tako hudo, da naredite napako ali dva v vsakem stavku, boste morda ugotovili, da Prepisuje izboljšuje vašo storilnost. Koristno je tudi za snemanje sestankov ali pogovorov v primerih, ko potrebujete le grobe opombe ali se z veseljem vrnete nazaj in popravite napake pozneje.

Transcribe temelji na brskalniku, narekovanje pa deluje samo v Chromu. Lahko pa izvozite v .doc, zato niste vezani na storitev.

Zmaj naravno

Zadnjič smo si ogledali Dragon NaturallySpeaking, ki je najdražji na tem seznamu. Na našem računalniku smo preizkusili najcenejšo različico Home. Trdi, da “zajame vaše misli tako hitro, kot jih lahko izgovorite.” Po razočaranju nad drugo programsko opremo smo upali, da je šlo, vendar smo bili skeptični.

Nastavitev je težava, z nerodnimi povezavami za prenos in serijsko številko, ki jih je treba vnesti na petih različnih poljih, ne da bi uporabnikom omogočili, da vse stvari naenkrat prilepijo. Po ogledu možnosti namestitve smo našli na voljo več angleških modulov. Izbirate lahko med avstralsko, kanadsko, ameriško, ameriško, indijsko ali jugovzhodno azijsko, kar je impresivno, vendar boste morda želeli onemogočiti tiste, ki jih ne želite, saj pojedo več kot 200 MB prostora..

Vendar je postalo zmedeno pri izbiri naše regije in poudarka. Če bi za svojo regijo izbrali ZDA, bi lahko izbirali med vsemi razpoložljivimi poudarki, ko pa smo izbrali Združeno kraljestvo, ne bi mogli izbrati španskih ali pakistanskih poudarkov. Ker je naša regija postavljena v Indijo, Avstralijo ali Novo Zelandijo, sploh nismo mogli izbrati svojega poudarka.

Popotniki, ki so regijo postavili na svojo lokacijo, ne da bi skrbno preverjali, se morda ne zavedajo, da lahko zmaja prilagodijo svojemu naglasu, kar je z vidika uporabnosti videti kot napaka.

Ob predpostavki, da je bil naš ameriški naglas “standarden”, smo nadaljevali. Obstajale so napredne možnosti za izbiro vrste besedišča, na voljo pa so bile le velike. Izberete lahko tudi govorno akustični model, vendar ponuja le prejšnjo različico privzetega BestMatch V.

Vstopite v Zmaja

Dragon-NaturallySpeaking-Logo

Ob zagonu smo dobili možnost zagon v poskusnem načinu, kljub temu, da na spletni strani nismo našli brezplačne preskusne povezave ali aktivirali izdelka, ki smo ga izbrali.

Prosil nas je, da preberemo nekaj besedila, da potrdimo, da je naš mikrofon deloval. Zmaj je bil tako samozavesten, da nas je prerezal na pol poti, da smo se pomerili na vadbi. “Pojdite skozi te progresivne simulacije in učinkovito se boste naučili pomembnih veščin!” je objavila.

Vadnice so bile videti nerodne, vendar so bile boljše, ko gre za vsebino. Naša prva priložnost za preizkušanje zmajevega prepoznavanja govora je prišla, ko nas je prosil, naj mikrofon izklopimo z glasom. Tako je bilo potrebnih dva poskusa. Prvi testni diktant je bil pred poskusom pred nami dva poskusa, vendar je zadeva izginila zunaj vadnice, zato ni tako resna.

Od tega trenutka naprej je šlo vse v redu, vključno z nekaj zapletenih ločil in številskega vnosa. Ker smo govorili le tisto, kar nam je povedala, smo si pridržali sodbo.

V vadnici so nasveti, kako govoriti med uporabo aplikacije, kar je dobrodošlo in bo pomagalo izboljšati možnosti uporabnikov za razumevanje. Prav tako vas nauči, da uporabljate “pravilen” meni, kadar dela napake.

V nekem trenutku se je pojavil pojavni oken, ki nam je povedal, da to, kar smo rekli, ni prepoznavno. Spraševali smo se, ali je bila res naša krivda. Še eno pojavno okno, ki nam ponuja namestitev razširitve brskalnika za nas. Nekateri se lahko pojavijo v teh pojavnih oknih, drugi pa jih lahko menijo, da dražijo.

Uporaba Dragon NaturallySpeaking

Po skoku skozi vse te obročke je Zmaj lahek za uporabo. Njegova menijska vrstica je na vrhu zaslona in ima velik rdeč mikrofon, ki ga želite klikniti, ko ga želite vklopiti. Dragon vas ne pusti, da začnete z besedami “mikrofon vklopljen.” Za začetek morate klikniti.

wordtotext-zmaj-bar

Menijska vrstica je dobro zasnovana in omogoča dostop do številnih uporabnih funkcij. Dragon vam omogoča izbiro uporabniških profilov, kar je koristno, če na istem stroju imate ljudi z različnimi poudarki. Lahko analizira vaš besednjak z ogledom dokumentov, ki jih izbere uporabnik, kar pomeni, da ga lahko izučite s podatki, ki odražajo vašo osebno uporabo jezika.

Obstaja več možnosti kalibracije zvoka in funkcija, ki omogoča treniranje določenih fraz. Ogledate si lahko tudi zgodovino prepoznavanja, da vidite, ali se Dragon pogosto zmoti.

Ima tudi vrsto funkcij pomoči. Obstaja asistent za uspešnost in več možnosti pomoči in podpore. Spletno mesto vsebuje bogato dokumentacijo, vendar se zdi, da je raztresenost. Povezava v priročniku za uporabnike, ki smo jo videli, ni zajemala veliko več kot namestitev. Za različice Professional in Legal obstajajo uporabni vodniki ukazov, vendar jih za dom ne najdemo.

Obstaja tudi baza znanja, tako da če potrebujete podporo, obstaja veliko možnosti. Med brskanjem po tem smo izvedeli, da je dovoljen samo en uporabnik na enem računalniku, zato bo izkoriščanje funkcije več profilov drago.

“Pravilen” meni je koristen in vam ponuja seznam alternativnih razlag tega, kar ste povedali. Na seznamu so, tako da jih lahko izberete po številu, če vidite želenega.

Ker smo bili navdušeni nad njegovimi lastnostmi, a razočarani nad manjšimi težavami uporabnosti med namestitvijo, smo začeli test »Oliver Twist«, ki smo se spraševali, ali bo Dragon upravičil svojo ceno.

Pet minut kasneje smo imeli svoj odgovor. Zmaj pada na čeljust, kadar gre za njegovo osnovno značilnost prepoznavanja tega, kar govoriš. Oglejte si naše rezultate testov diktata.

govorni tekst-zmaj-diktat

To je 200 besed proze iz 19. stoletja, izrečenih s tremi napakami. “Rebel” je postal “rabel”, “beadle” je postal “hrošč” in ni imel možnosti z “Mr. Limbkins. ” Sketirana ločila so na nas in samo tisto, kar je beadle?

Poznamo ljudi, ki niso tako dobri pri razlagi govora. Bilo je tako dobro, da smo se morali zateči k „Mary Poppins“, da bi se iz nje izvadili zabavne napake, saj je „supercalifragilisticexpialidocious“ postal „super kalifornijski seznam, ki izključuje zapiranja.“

Zmaj vsebuje priročen “učni center”, ki vam pokaže ukaze, pomembne za vse, kar počnete. To je lep način za spoznavanje programske opreme, še posebej pri zagonu. Osnovni diktat je preprost in ga je mogoče uporabljati brez pomoči.

languagetotext-center za učenje zmajev

Najboljša programska oprema za govor?

“150 $},

Razsodba

Zabavno smo preizkušali ta orodja in izpostavili njihove omejitve. Bilo je veliko zabavnih napak. Pisci komedij s pisateljevim blokom bi lahko naredili slabše kot narekovali nekatere od teh aplikacij in videli, kakšne smešne vrstice se uresničijo.

Naš prvotni vtis ob pogledu na brezplačne možnosti je bil, da je ta tehnologija impresivna, ko deluje, vendar mora postati bolj zanesljiva, da uresniči svoj potencial.

Pogled na Zmaja je to spremenil. Za natančnost je drugačna raven kot druge. Razlika je bila noč in dan in videli smo se, da uporabljamo Dragonja v scenarijih, kjer nobeno drugo orodje ne bi bilo izvedljivo.

Možnosti mobilnih naprav je vredno uporabiti za iskanje, če ste se že večkrat pripravljeni obrniti na virtualno tipkovnico, če ne delujejo..

Transcribe naredi dostojen poskus natančnosti, vendar ni dovolj dober in za profesionalno uporabo menimo, da je Dragon vreden denarja za dodatno zmogljivost.

Čeprav smo se zabavali, je ta članek deloma pokazal, zakaj se te storitve ne uporabljajo širše. Proste možnosti, čeprav ne brez zaslug, dopuščajo veliko želenega. Kljub temu ni škoda, če jih preizkusite, in kdo ve, boste morda prepoznali vse, kar ste povedali.

Najboljša programska oprema za prepoznavanje glasu

Če ste pripravljeni plačati 150 dolarjev za Zmaja, se stvari popolnoma spremenijo. Upajmo, da se bo njegova tehnologija odpravila do brezplačne ponudbe. To bi lahko spremenilo igre in za vedno spremenilo našo interakcijo z napravami.

Znanstvenofantastične sanje, da se naši računalniki odzivajo na naše besede, so morda bližje, kot si mislimo, čeprav boste v večini primerov potrebovali visoko toleranco do napak.

Če imate kakšna priporočila za druge storitve, nas obvestite. Zanimalo nas bo, kako smo slišali z njimi. Morda imajo ljudje z različnimi glasovi različne izkušnje, zato nakupujte, če vam naša priporočila niso všeč. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me