Všečki, hashtagi, sledi in kliki: Za mnoge od nas so to stvari, ki jih poznamo iz zasebne uporabe Twitterja, Instagrama in Facebooka, pa tudi drugih platform socialnih medijev. Za vodjo trženja na družbenih medijih pa so to meritve, ki jih je treba obravnavati vsakodnevno. Zaradi tega so bila v preteklosti razvita orodja za analitiko družbenih medijev, ki so podpirala ravno tovrstno delo.


Ni skrivnost, da se podjetje danes iz več razlogov ukvarja z analitiko družbenih medijev. Med drugim so družbena omrežja namenjena gradnji blagovnih znamk, pa tudi povečanju angažmaja in prodaje, pa tudi, da kot delodajalec pokažete svojo najboljšo plat, da v svoje podjetje privabite nove talente.

Domena marketinga se je zelo spremenila. V preteklosti je bil odločilni dejavnik ustvarjalnost, danes pa gre bolj za drobljenje številk, zbiranje podatkov in analizo dejstev. Da bi se izognili delu s papirjem in svinčnikom ali na tisoče listov Excela, mnogi trgovci uporabljajo orodja za analitiko na družbenih medijih.

V tem članku bomo predstavili najboljša orodja za analizo družbenih medijev na trgu. Preizkusili smo najpomembnejše platforme glede funkcij, cene in enostavnosti uporabe.

Izhodišče je, da je Keyhole najboljše orodje za analizo družbenih medijev. Platforma nas je prepričala s svojimi poglobljenimi analitičnimi funkcijami in enostavnostjo uporabe. Keyhole je morda nekoliko dražji od drugih platform, vendar v celoti Keyhole ponuja nekaj najboljšega za vaš denar..

Kaj je Social Media Analytics?

Orodje za analitiko družbenih medijev je idealen spremljevalec za merjenje uspešnosti vaše blagovne znamke na različnih kanalih družbenih medijev. Prav tako vas podpira pri načrtovanju nadaljnjih kampanj

Orodja za analitiko socialnih medijev se pogosto uporabljajo za merjenje donosnosti naložbe (ROI) kanalov družbenih medijev v podjetju. Kampanje so v večini primerov osnova za merjenje, predvsem zato, ker vam omogoča lažje razumevanje vpliva vsake kampanje na skupni uspeh v trženju. 

Drugo zanimivo področje analitike družbenih medijev je segmentacija obiskovalcev in kupcev za boljše razumevanje ciljne skupine.

Najboljša orodja za analitiko v družabnih medijih

  1. Ključavnica
  2. Hootsuite
  3. Zoho Social
  4. Buffer
  5. Sprout Social

1. Ključavnica

Keyhole je kanadsko podjetje s sedežem v Kanadi, ki je po mnenju izvršnega direktorja prvo svetovno podjetje za analitiko hashtag. Platforme morda ne bomo opisali na enak način, vendar moramo priznati, da Keyhole opravlja več kot le dobro delo.

najboljše-social-media-analitika-orodje-ključavnica

Ko se prijavite na platformo SaaS, boste jasno videli tri najpomembnejše funkcije platforme: 

  • Hashtag in analitika ključnih besed
  • Analitika računov v družbenih medijih
  • Upravljanje z vplivi

najboljši-social-media-analytics-tool-keyhole-pregled

Keyhole nas ne prepriča samo s svojo funkcionalnostjo, ampak je tudi meni zelo jasen in vizualno privlačen. Zgornja vrstica olajša navigacijo med različnimi funkcijami naprej in nazaj, vsaka funkcija pa ima zelo lesen podmeni z več možnostmi na levi stranski vrstici.

Sledilnike lahko prilagodite s samo nekaj kliki in s Keyholejem lahko začnete delati na svoji strategiji družbenih medijev v samo nekaj minutah.

Keyhole ima tri različne načrte: strokovnjake, korporacije in agencije & Podjetja. Vsi načrti so plačljivi mesečno ali letno in začnejo pri 179 USD na mesec, vendar se lahko hitro gibljejo do 999 USD na mesec (ali celo več). 

Poleg tega se bo cena obeh najcenejših načrtov, Professionals in Corporation, razlikovala odvisno od števila sledilcev, ki jih dodate. 

Drugi razlogi, ki so nam všeč ključavnice

Keyhole ponuja brezplačno preskusno različico, ki je v svoji funkcionalnosti omejena. Za primer lahko nastavite samo tri sledilnike, vendar menimo, da je to dovolj, da spoznate platformo.

najboljše-social-media-analytics-orodje-keyhole-tracker

Keyhole poleg priljubljenih sledilcev socialnih medijev ponuja tudi sledenje forumom in spletnim dnevnikom. To so funkcije, ki so še posebej koristne, če se želite ukvarjati s SEO in organsko rastjo.

2. Hootsuite

Drugi ponudnik v našem pregledu, Hootsuite, je cenejši od Keyhole. Izbirate lahko med štirimi načrti: Professional, Team, Business in Enterprise. Najcenejši načrt, Professional, je na voljo že od 19 dolarjev na mesec. Poleg teh načrtov obstaja tudi popolnoma brezplačna – in dobro skrita – možnost.

najboljše-social-media-analitika-tool-hootsuite-free

Vsak načrt ima 30-dnevno brezplačno preskusno različico, vendar obstaja razlika med brezplačnim načrtom in brezplačnim preskusom. Vsako brezplačno preskusno različico bo prešlo na plačljivo naročnino, če je ne prekličete pravočasno. 

To je eden od razlogov, da morate predložiti podatke o svoji kreditni kartici, če želite izkoristiti brezplačno preskusno različico. Ne želite pravočasno preklicati, če ne želite plačati.

najboljši-social-media-analitika-tool-hootsuite-načrti

Postopek vkrcanja je zelo preprost, vendar platforma ne bo omogočila dostopa do nadzorne plošče ali drugih funkcij, dokler ne določite vsaj dveh različnih kanalov družbenih medijev. 

best-social-media-analytics-tool-hootsuite-začnite

Vendar lahko platformo nekoliko zaobidete tako, da prekličete postopek vkrcanja in se vrnete na domačo stran. Poskusite znova odpreti nadzorno ploščo od tam in potem bi si lahko ogledali nadzorno ploščo.

najboljša-social-media-analytics-tool-hootsuite-armaturna plošča

Navigacija po Hootsuite je spodobna in zelo jasna, vendar bi lahko uporabila še nekaj vizualne slike. Na splošno se nam zdi, da je dizajn nekoliko prašen. Bolj nam je bila všeč Keyholeova navigacija med funkcijami.

Drugi razlogi, ki so nam všeč Hootsuite

Hootsuite poleg analitičnih funkcij ponuja tudi orodja za načrtovanje vsebine. To pomeni, da s Hootsuite ne morete samo meriti uspešnosti na družbenih medijih, temveč tudi prilagoditi svoje oglaševalske akcije vpogledom, ki ste jih pridobili z enim samim orodjem. 

Vendar pa so funkcije analitike na voljo samo, če izberete plačljiv načrt.

najboljše-social-media-analytics-tool-hootsuite-analytics

Izhodišče je, da Hootsuite opravlja dobro delo, čeprav ne gre za namensko platformo za analizo družbenih medijev, temveč za celovito platformo za upravljanje družbenih medijev.

3. Zoho Social

Zoho Social je rešitev za družbene medije iz zbirke Zoho. Platforma ima različne načrte, ki se začnejo pri 10 USD na mesec in končajo pri nekaj več kot 300 USD na mesec. 

Približno se razlikujejo med poslovnimi in agencijskimi cenami. Cena se spreminja tudi glede na število blagovnih znamk, ki jih želite spremljati, in število članov ekipe, ki jih pustite na platformi.

najboljši-social-media-analytics-tool-zoho-social-načrti

Vsak načrt ima brezplačno preizkusno različico, ki za razliko od nekaterih platform (gledam vas, Hootsuite) ne postane plačana naročnina. Ko se brezplačna preizkusna različica konča, se preusmeri na brezplačen načrt. To med drugim povzroča, da je Zoho Social najboljše orodje za brezplačno analizo socialnih medijev.

Po registraciji v Zoho Social boste preusmerjeni neposredno na stran s pregledom.

najboljše-social-media-analytics-orodje-zoho-nadzorna plošča

Tu boste našli najpomembnejše informacije na prvi pogled, kot sta “zdravje blagovne znamke” in “nedavne objave.” Na tem mestu bi radi videli grafe in grafikone, kot je tisto, kar ponuja Keynote na svoji nadzorni nadzorni plošči.

Navigacijska vrstica je preprosta za uporabo, vendar so opisi menijev zmedeni in mnogi zavihki prikazujejo prazne nadzorne plošče.

najboljše-social-media-analytics-tool-zoho-empty-pogledi

Pod “poročilo” smo končno našli analitična poročila, ki smo jih iskali. Vendar smo nekoliko razočarani, ker so KPI-ji in nadzorne plošče nekako preveč osnovni in tudi ni nastavitev ali možnosti prilagajanja.

najboljše-social-media-analytics-orodje-zoho-poročila

Drugi razlogi smo radi Zoho Social

Zoho je dobra rešitev, zlasti za manjša podjetja, ki ne želijo vlagati veliko časa in denarja v socialne medije. Platforma je enostavna za uporabo, ni zelo draga in je solidna rešitev za začetnike. Če potrebujete bolj napredne funkcije, Zoho ni na mestu.

Na splošno je Zoho Social podoben Zoho Books (preberite naš pregled Zoho Books): To je dostojna programska oprema, vendar nič posebnega.

4. Bufer

Buffer je platforma za analitiko družbenih medijev, ki jo uporablja več kot 75.000 podjetij po vsem svetu, vključno z Cloudwards. Platforma je razdeljena na tri funkcije, prodaja pa se cenovno ločeno glede na te pakete: Objavi, Odgovori in Analiziraj.

spletna stran best-social-media-analytics-tool-buffer

Imena paketov so sama po sebi razumljiva: Objavi je paket, ki omogoča objavo vsebine na vaših kanalih v družabnih medijih, Odgovor vam pomaga izboljšati interakcijo s svojimi uporabniki, Analiza pa vam omogoča analiziranje lastne uspešnosti na kanalih družbenih medijev. Zadnji paket je tisti, ki je še posebej zanimiv za nas.

Za vsako od teh treh funkcij obstajajo različni cenovni paketi, ki jih je mogoče plačevati mesečno ali letno.

Najboljše socialno-medijsko-analitične-orodja -popolne cene

Paket Analyse ima dve različni cenovni različici: Pro in Premium. Pro stane 35 dolarjev na mesec (če se zaračunajo letno), Premium pa 50 dolarjev na mesec (če se zaračunajo letno), vendar je funkcionalna razlika med obema paketoma zelo majhna. 

Za dodatnih 15 USD na mesec dobite še dva kanala družbenih medijev, ki jih lahko spremljate, svoj logotip lahko postavite na poročila, ki jih ustvarite s programom Buffer in lahko ocenite svoje Instagram zgodbe. Skupno je le nekaj funkcij za 180 dolarjev več na leto. 

Ne glede na to menimo, da je platforma zelo draga. Vrednost vašega denarja ni zelo primerna, saj za svoj denar dobite malo funkcij. Če vzamete načrt Analyse Pro, plačate 420 USD na leto za nekaj osnovnih poročil brez veliko različnih kanalov v družabnih medijih. 

Poleg tega nismo našli načina, kako iskati tekmovalce in jih analizirati. Če želite še več funkcij, boste morali dodati posamezne pakete za objavo in odgovor, ki skupaj lahko hitro dodajo do nekaj sto dolarjev na mesec.

Drugi razlogi, ki so nam všeč pufri

Vsak od različnih načrtov ima brezplačno preizkusno različico, ki jo lahko pozneje preusmerite na brezplačen načrt. Preprosto izberite načrt, ki vam najbolj ustreza in kliknite gumb “brezplačna preizkusna različica”. Po tem lahko nastavite geslo in odgovorite na nekaj dodatnih vprašanj, preden začnete.

najboljša-social-media-analytics-orodje-buffer-account-set-set

Ko se registrirate, morate svoje platforme za socialne medije povezati s platformo. Kot smo že omenili, se nam zdi razočarano, da poleg Instagrama, Facebooka in Twitterja ne morete spremljati nobenega drugega kanala družbenih medijev.

najboljše-social-media-analytics-tool-buffer-nadzorna plošča

5. Sprout Social

Naš zadnji ponudnik, Sprout Social, ima tri različne načrte, ki se začnejo pri 99 USD na mesec. Posebnost Sprout Social-a je, da so cene na uporabnika. To pomeni, da lahko vključite tri osebe in plačate približno 300 dolarjev na mesec za najcenejši načrt. 

najboljši-social-media-analytics-orodje-sproži-socialni načrti

Prostega načrta ni, toda 30-dnevno preskus bi moralo biti dovolj, da vas seznanite z najpomembnejšimi lastnostmi.

Če želite uporabljati Sprout Social, potrebujete Twitter račun. V nasprotnem primeru se programska oprema ne bo prijavila v glavni meni.

najboljše-social-media-analytics-orodje-sproži-social-začeti

Ko ustvarite svoj račun, je nekaj dodatnih vprašanj za vkrcavanje, na katera vam ni treba odgovoriti, če želite dostopati do nadzorne plošče dejanske aplikacije. 

najboljši-social-media-analytics-orodje-sproti-social-pregled

Navigacijski meni je videti jasen, vendar so funkcije skrite zelo dobro. Postopek na krovu je tudi zelo mučen, armaturna plošča se zdi preobremenjena.

Drugi razlogi, ki so nam všeč Sprout Social

Sprout Social nam je še posebej všeč, ker ima vgrajen CRM sistem in omogoča napredno analizo občinstva. Če se ne želite zanesti na CRM Sprout Social, si oglejte članek o najboljšem CRM-u za mala podjetja..

Sprout Social ima tudi vgrajeno storitev za sporočanje, tako da lahko z ene platforme urejate in odgovarjate na vsa svoja sporočila v družabnih medijih..

Kar še posebej dobro deluje Sprout Social, so poročila. Omogoča vam izbiro med nešteto različnimi poročili in podatkovnimi točkami, ki jih lahko dodate in odstranite po želji. 

najboljše-social-media-analytics-orodje-sproži-socialna poročila

Možnosti poročanja niso omejene na vaš lastni profil, občinstvo in ključne besede. Sprout Social vam ponuja tudi podrobno analizo konkurenta.

najboljši-social-media-analytics-orodje-sproži-social-konkurenti

Kako smo izbrali orodja za upravitelje socialnih medijev

Spodaj so navedena merila, ki smo se jih držali pri izbiri.

Lastnosti

Najpomembnejši del našega merila so funkcije. Kot smo pojasnili v prejšnjem razdelku, je analitika družbenih medijev pomembno orodje za določitev donosnosti donosa marketinških kampanj na družbenih omrežjih. 

Zato vidimo merjenje ključnih meritev – kot so doseg, prikazi, kliki in konverzije – pomemben del pri določanju najboljših orodij za analizo družbenih medijev. 

Drug zanimiv vidik za nas je število kanalov in platform, s katerimi lahko orodje upravlja. To pomeni, da platforma dosega velike točke, če lahko zajema več kot le Facebook, Twitter in Instagram. 

To je pomembno, ker večina nas uporablja več kot en kanal socialnih medijev, dobro orodje za analizo socialnih medijev pa bi moralo biti sposobno spremljati vedenje med kanali..

Poleg vrednotenja marketinških kampanj in zajema ustreznih informacij o tržnih metrikah bi morala platforma omogočiti tudi analizo občinstva. 

Sodobni tržnik družbenih medijev mora vedeti, kdaj nekdo klikne gumb »preberi več« in kaj ta oseba izgleda demografsko. To je zato, ker jim omogoča boljše razumevanje lastne ciljne skupine ali celo vključitev v novo ciljno skupino, ki je bila zanje prej izven radarja.

Nenazadnje bi morala imeti vsaka platforma tudi funkcije, ki omogočajo vohunjenje za konkurenco.

Cena

Drugo merilo našega podrobnega primerjalnega merila so cene. Ogledali smo si različne načrte vsakega ponudnika in jih primerjali glede na trajanje in cenovne možnosti. Zanimale so nas tudi funkcije, ki jih dobite po načrtu in koliko se načrti med seboj razlikujejo. Brezplačne preizkušnje in garancije za vračilo denarja so tudi stvari, ki smo jih upoštevali v svoji oceni.

Enostavnost uporabe

Nenazadnje je enostavnost uporabe. V tem razdelku smo preizkusili platforme v smislu uporabnosti in učinkovitosti. Ker analitika družbenih medijev obravnava obdelavo podatkov in so podatki pogosto prikazani na nadzornih ploščah, so vizualni deli del ocene.

To merilo smo izbrali, ker če uporabljate analitično platformo za socialne medije, bi moralo poenostaviti vaše delo in ne zapletati stvari zaradi slabega uporabniškega vmesnika.

Končne misli

S tem izborom smo vam predstavili najboljša orodja za analizo družbenih medijev. Seveda je še veliko drugih ponudnikov, toda z našega stališča so tisti v tem članku najboljši. Tisti, ki so zadovoljni le z najboljšimi od najboljših, naj gredo s Keyhole.

To ne pomeni, da drugim prodajalcem ne bi smeli dati priložnosti. Na primer, Sprout Social in Hootsuite sta solidni alternativi, če s Keyhole niste zadovoljni. Če ne želite porabiti denarja za platformo, potem je najboljša stava Zoho Social, najboljše brezplačno orodje za analitiko na družabnih medijih..

Kaj menite o naši primerjavi in ​​platformah, ki smo jih preizkusili? Ste že kdaj uporabljali takšno platformo? Sporočite nam v komentarjih in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me