Kako zavarovati spletno kamero: 3 načine za zaustavitev vohunjenja

V letu 2014 je bilo več kot pol milijona računalnikov z operacijskim sistemom Windows okuženih z zlonamerno programsko opremo, ki je omogočila eksplicitni dostop do uporabnikove spletne kamere in mikrofona. Za referenco je to skoraj šestina prebivalstva ZDA.


Hakiranje spletnih kamer je resnično. Ločljivosti so tudi veliko boljše, kar pomeni, da se fotografije in videoposnetki višje kakovosti lahko uporabijo za vohunjenje ali izkoriščanje, zato smo tu, da vas vodimo po tem, kako zaščititi spletno kamero.

Povedali vam bomo, zakaj je vaša spletna kamera nevarna, preden se potopite v načine, kako to popraviti. Košček traku na splošno deluje za splošno zaščito, vendar bo, kot bomo videli, morda potreben težji dvig, da bi odpravili težavo.

Zakaj morate zavarovati svojo spletno kamero

Košček traku, nameščen nad prenosno spletno kamero, je bil nekoč znak nekoga, ki morda preveč bere po internetu. To se je spremenilo: vohunjenje spletnih kamer ni fantastičen koncept, rezerviran za teoretike zarote, temveč grožnja zasebnosti, ki postaja vse pogostejša..

Leta 2010 je bila vložena tožba proti šoli okrožja Lower Merion, ki je v Ardmoreu v Pensilvaniji. Skoraj 1800 študentov je bilo izdanih prenosnih računalnikov kot del pobude študentov in prenosnikov, ki jih financira zvezna država.

Blake Robbins, dijak srednje šole Harriton, so šolski uradniki pozneje obtožili “neprimernega vedenja v svojem domu” in pokazal fotografijo, ki je bila na daljavo posneta s prenosnim računalnikom prenosnega računalnika v šoli.

Leta 2014 je bil 20-letni študent Jared Abrahams obsojen na 18 mesecev zapora, potem ko je izsiljeval Miss Teen USA Cassidy Wolf z goli fotografijami, ki jih je posnel s svojo spletno kamero. Tožilci so ocenili, da je do njega dostopal tudi od 100 do 150 računalnikov.

Tudi če niste srednješolka ali Miss Teen USA, je eno jasno: vohunjenje spletnih kamer se dogaja. Zloraba spletnih kamer je pomembna skrb za zasebnost, ne glede na to, ali gre za to, da gre za Tom ali NSA, ki vohuni za vas. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko postanete žrtev tega.

Zlonamerna programska oprema

Virus-Malware

Obstaja zlonamerna programska oprema, namenjena dostopu do spletnih kamer in mikrofonov. Zlonamerna programska oprema je kratka za zlonamerno programsko opremo in v našem najboljšem protivirusnem priročniku lahko izveste več o običajnih vrstah v spletu.

Najbolj znana zlonamerna programska oprema, ki to počne, je orodje za oddaljeni dostop, ki ga je razvilo podjetje Blackshades. RAT, ki ga je razvil 24-letni Šved Šved Yu Yucel, je bil do leta 2014 uporabljen za okužbo več kot pol milijona strojev.

Delovalo je tako, da je začetni žrtev kliknil na povezavo prek družbenih medijev ali e-pošte. Po kliku se je povezava razširila na vse žrtve žrtve in dobila dostop do več naprav. Blackshades je bil odgovoren za spolno izkoriščanje, ki ga je utrpela Cassidy Wolf.

Zlonamerna programska oprema je bila le cenejša različica orodja, ki ga vlade uporabljajo za vohunjenje svojih državljanov. Kanadski laboratorij za raziskave Citizenlab je s podobnimi orodji našel 21 držav, vključno z Mehiko, Tajsko, Italijo in Poljsko.

Zadnji badi v tem prostoru je Delilah, ki je namenjen podjetjem. Zbira podatke o uporabnikih, vključno s posnetki s spletne kamere, nato pa jih uporablja za izkoriščanje zaposlenih ali celo celotnega podjetja.

Dovoljenja za spletna mesta

Vaša spletna kamera se še vedno lahko uporablja za vohunjenje, če na svojem računalniku nimate zlonamerne programske opreme. Spletne strani lahko dostopajo do vaše spletne kamere, a večina brskalnikov vas najprej pozove, da jim najprej daste dovoljenje. Vendar lahko stroji z negotovimi brskalniki (oglejte si naš vodič po varnosti brskalnika) zdrsnejo skozi razpoke.

Naprave USB imajo vgrajene varnostne funkcije, ki določajo, kaj lahko in do česa ne more dostopati. Vaš brskalnik ima najverjetneje dovoljenje, saj se spletne kamere uporabljajo za spletne storitve, kot sta Google Hangouts in Skype.

Internetne kamere lahko spremljate, če niso zaščitene. Kot pri vseh drugih scenarijih za spremljanje spletnih kamer ljudje to počnejo zato, da fotografirajo in posnamejo uporabnika, da jih izkoristijo. V nekaterih primerih so fotografije objavljene na porno spletnih straneh.

Kako zavarovati svojo spletno kamero

To je bil precej strašljiv seznam, vendar imamo enako dolg seznam z nasveti, kako preprečiti vohunjenje spletnih kamer. Oglejmo si nekaj sredstev, od lahkih do malo težjih.

Izklopite ali povežite s trakom

varen prenosni računalnik, trak na spletni kameri

Če uporabljate namizje, imate srečo. Če odklopite spletno kamero, ko je ne uporabljate, ni priročno, vendar je to zanesljiv način, da nehate z drsanjem. Nekatere novejše spletne kamere vsebujejo tudi indikator, ki vam pokaže, kdaj jih uporabljate.

Na prenosnih računalnikih še vedno deluje stara metoda traku. Zgrabite nekaj temnega, na primer kos električnega traku, in ga postavite nad svojo spletno kamero. Z aplikacijo za snemanje s spletno kamero še enkrat preverite, ali je vaša platnica neprozorna.

To sta dva najbolj praktična načina za zavarovanje spletne kamere. Vendar gre za popravke za Band-Aid. Dostop do spletnih kamer ponavadi povzroči globlji problem na vašem računalniku in ubijanje pri viru se ga bo za vedno znebilo.

Uporabite antivirus z zaščito v realnem času

Najbolj varna pregledovanja protivirusne programske opreme za znano zlonamerno programsko opremo, kot sta Blackshades RAT in Delilah, ter zlonamerna programska oprema brez dneva, izkoriščajo tako vedenje kot druge aplikacije, vendar še niso bili vneseni v bazo zlonamerne programske opreme.

Redni pregledi vašega računalnika bodo razkrili zlonamerno programsko opremo, tudi tisto, ki je pridobila uporabniška dovoljenja zunaj protivirusnega. Programska oprema, kot je ESET NOD32 (preberite naš pregled ESET NOD32), vsebuje UEFI skeniranje, kar pomeni, da jo lahko nastavite tako, da skenira vašo množično shranjevanje, preden se naloži vaš operacijski sistem..

Bitdefender-vmesnik

NOD32 se je v laboratorijskih rezultatih, s katerimi smo se posvetovali pri svojih protivirusnih pregledih, dobro obnesel, vendar ne tako kot Bitdefender. Bitdefender je od MRG Effitas prejel certifikat stopnje 1, kar pomeni, da je blokiral 100 odstotkov preizkušene zlonamerne programske opreme. Lahko preberete naš pregled o Bitdefenderju iz drugih razlogov, ki smo jih ocenili protivirusno številko ena.

Bitdefender in NOD32 imata še eno prednost pred možnostmi, kot sta Windows Defender in Malwarebytes. Ponujajo zaščito v realnem času, kar pomeni, da so zajeti prenosi in dovoljenja brskalnika, vključno s pravicami spletnih kamer.

Nekateri protivirusni virusi, na primer AVG, so opremljeni z varnim brskalnikom, ki je predhodno konfiguriran z razširitvami za blokiranje oglasov, zaščito spletnih kamer in sledenje. Preberite naš AVG pregled, če želite izvedeti, zakaj menimo, da je najboljša brezplačna možnost na trgu.

Omogoči zaščito spletne kamere

Z močnim protivirusnim programom boste daleč odpravili odpravljanje zlonamerne programske opreme v računalniku in zagotovili zaščito v realnem času, ki blokira sumljive dejavnosti, ko se skeniranje ne izvaja. Nekatere novejše različice priljubljenih protivirusnih programov so še korak dlje, z namensko zaščito spletnih kamer.

Kaspersky tracker blocker

Kaspersky Internet Security (preberite naš pregled Kaspersky Anti-Virus) je ena takšnih aplikacij. Aplikacije za namizje razdelijo v tri kategorije: zaupanja vredne, nizko omejene in nezaupljive. Zaupne aplikacije imajo popoln dostop do spletne kamere, nizko omejene aplikacije potrebujejo uporabniški vnos za dostop do spletne kamere, nezaupljivi programi pa so blokirani.

Številni antivirusi vključujejo namensko zaščito spletnih kamer, med najboljšimi možnostmi pa je Kaspersky. Tudi Webroot, Bitdefender in Avast imajo skupaj z drugimi funkcijami (preberite pregled Webroot SecureAnywhere in Avast Pro pregled).

Končne misli

Zamisel, da nekdo nadzira vašo spletno kamero, je strašljiva, vendar obstajajo načini, kako se zoperstaviti zlonamerni programski opremi, ki ljudem omogoča to, in spletnim mestom, ki imajo vgrajeno zaščito USB naprav.

Močan antivirus s spremljanjem v realnem času in zaščito spletnih kamer je prvi korak. Vendar dostop do spletne kamere ni edina grožnja, s katero se srečujete v spletu. Zlonamerna programska oprema, kot so odkupna programska oprema, keyloggerji in roboti, je običajna oblika in izvaja različne zlobne dejavnosti.

Če uporabljate varen antivirus, na primer Bitdefender in upravitelja gesel, bi morali biti v redu. Katere zaščite spletnih kamer uporabljate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map