Kako zaščititi svojo zasebnost zdaj, ko lahko ameriški ponudniki internetnih storitev vohunijo za stranke

Kot verjetno že veste, je ameriški senat sprejel nova pravila Zvezne komisije za komunikacije (FCC), ki bodo prisilila ponudnike internetnih storitev, da od strank zahtevajo dovoljenje, preden prodajo podatke o njihovih navadah brskanja tretjim osebam. Po mnenju zagovornikov zasebnosti povsod – da nas tukaj ne omenjamo na Cloudwards.net – bo to odprlo vrata za vse vrste vohunjenja pri ponudnikih internetnih storitev.


Pravila FCC, ki jih je senat prvotno odobril že oktobra, so od ponudnikov internetnih storitev zahtevali, da kupcem ponudijo možnost, da izberejo ali prodajo svojih podatkov tretjim osebam, vključno z oglaševalskimi in marketinškimi agencijami. Vendar pa je s menjavo straže januarja, ko je Bela hiša in ves Capitol Hill prešel v republikanske roke, prevzel zelo drugačen zakonodajalec.

Republiška opozicija

Številni republikanski senatorji so menili, da nova pravila FCC ovirajo gospodarsko rast in škodujejo ustvarjalcem delovnih mest. Senator, ki je vložil predlog za odpravo pravil FCC, Jeff Flake iz Arizone, je to storil, ker je želel “zaščititi potrošnike pred pretiranim internetnim predpisom.” Novoimenovani predsednik FCC Ajit Pai se s tem ni le strinjal, ampak je tudi menil, da bodo nova pravila ljudi zmedla.

“Ameriški potrošniki ne bi smeli biti odvetniki ali inženirji, da bi ugotovili, ali so njihove informacije zaščitene,” je dejal Pai, ki meni, da je napačno imeti dva različna niza standardov, ki urejajo vedenje ponudnikov internetnih storitev na eni strani in spletna mesta družbenih medijev, kot so Facebook na drugi strani. Treba je opozoriti, da je bil Pai zelo kontroverzen imenovanje v FCC, saj odločno nasprotuje nevtralnosti mreže in ureditvi medijskih monopolov.

Demokratični odgovor

Medtem se slabo preseženi demokrati v senatu večinoma zanašajo na retoriko za boj proti kršenju pravil FFC. Po besedah ​​senatorja Ed Markeyja iz Massachusettsa ISP zdaj očitno pomeni “informacije, prodane za dobiček” in “vdori v zasebnost naročnikov.”

Z znižanjem pravil so republikanci ponudnikom internetnih storitev omogočili, da s podatki o strankah počnejo, kar koli hočejo, kar sproža vse vrste strašljivih spektra. Kot poudarja senator Bill Nelson s Floride, ponudniki internetnih storitev nimajo samo dostopa do spletnih mest, ki jih obiščete, lahko tudi spremljajo vaše gibanje, na primer zaradi GPS-a v vašem telefonu..

Njihova največja moč pa je, da lahko iz teh dejstev sklepajo tudi druge informacije, od trenutka, ko vsako jutro vstanete, do tega, ali se kateri dan počutite slabo.

Državljani v sredini

Manj kot teden dni po tem, ko je senat določil pravila, je predstavniški dom sledil tej odločitvi in ​​potrdil sklep. Razen če predsednik Trump ne da veta na novi predlog zakona, lahko od 4. decembra 2017 dalje ponudniki internetnih storitev prodajajo podatke o kupcih komu, ki jim je všeč. Ker pa je Trump, no, Trump, se to verjetno ne bo zgodilo, kar pomeni, da bo do konca leta odprta sezona za stranke ISP v ZDA, kar je precej vsem.

Ker želijo republikanci predati podatke velikim korporacijam in demokratom, ker so bili številčno preseženi, se zdi, da bo moral povprečen ameriški državljan zadeve vzeti v svoje roke, ko gre za zaščito njihovih podatkov. Tu se začne igrati tanka srebrna podloga: zaščita pred kakršnim koli drsenjem je v dosegu vsakogar..

Zasebnost pod napadom

Čeprav smo tukaj na Cloudwards.net raje ne politični – želimo se osredotočiti na izbiro najboljših storitev za shranjevanje v oblaku in spletnih varnostnih kopij za naše bralce, ne pa jim povedati, kako naj razmišljajo – vseeno menimo, da moramo poudariti, kako grozno je vlada ZDA Odločitev je bila, ko gre za naravno pravico vsake osebe do zasebnosti. 

Dajalci internetnih storitev nimajo nobene pravice – nobenega – niti pogledati vaših osebnih podatkov brskanja, kaj šele prodati jih Gospodarju, ki bo zaslužil nekaj dolarjev.

V tem vse bolj ožičenem svetu ni na vrsti samo brskanje po zgodovini: čeprav bi bilo profesionalnemu nogometašu nerodno, če bi izšlo, da so mu všeč simpatični posnetki mačk ali vladni minister, da ima v porničih nekaj eksotičnega okusa, to ni nič v primerjavi s gora finančnih in medicinskih informacij, ki vsakodnevno potujejo po internetu.

Kako zaščititi svojo zasebnost

Orodja za zaščito vaše zasebnosti je veliko, vendar je najboljši način, da se branite, pridobiti VPN. Če ne veste, kaj je to, imamo članek o delovanju VPN-jev. Imamo seznam tistih, za katere menimo, da so najboljši VPN-ji, in čeprav se morda ne strinjate z našimi izbirami, nam zaupajte, ko bomo rekli, da če živite v Združenih državah, se morate povezati z enim, preden se december približa. Morda boste ugotovili, da so vaši osebni podatki blago tako kot vse drugo, sicer.

Nastavitev VPN-ja je enostavna in odvisno od tega, s katerim ponudnikom boste prišli, vam ni treba zlomiti banke. Nekateri ponudniki, ki so nam všeč, vam bodo ponudili veliko, če se prijavite celo leto, drugi pa vam dajo možnost, da ga preizkusite, preden se odločite. Imamo velik kup pregledov, zato jih poglejte v svoj prosti čas – navsezadnje imate do decembra – a vsekakor se odločite, da se boste v nekem trenutku odločili, razen če vam bodo všeč, da ponudniki internetnih storitev strmijo na vas – kot da NSA ni dovolj slaba.

Končne misli

ZDA so se resnično zastrašujoče odločile, da bodo prizadele vsakega Američana z internetno povezavo; prav tako strašljiv pa je precedens, ki ga postavljajo za preostali svet. V vseh zakonodajnih organih po svetu – od Bruslja do Delhija, od Buenos Airesa do Moskve – bodo izvoljeni predstavniki, ki mislijo, da je zasebni podatki njihovih državljanov na odprtem trgu le dobra ideja.

Čeprav se trenutna ameriška politika lahko ostalim zdi kot šala, bi se lahko čez nekaj let naš smeh povsem ustavil, saj smo tudi ostali prisiljeni, da se prijavimo pri ponudniku VPN samo zato prepreči, da bi nas ponudniki storitev vohunili. Prihodnja leta so videti, kot da bodo temačni čas za internetno svobodo in zasebnost za vse.

Kako menite, da bo spodbijanje pravil FCC vplivalo na ljudi? Sporočite nam v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map