Kako varno pošiljati velike datoteke v letu 2020 in naprej

Zelo frustrirajoče je, ko morate takoj prenesti veliko datoteko in s pogonom na palec ni mogoče. Najpogostejši ponudniki e-poštnih sporočil ne dovolijo pošiljanja velikih datotek kot priloge, zato boste verjetno morali poiskati storitev za skupno rabo datotek.


Tudi če ga najdete, boste morda ugotovili, da je varnost težava: ne bodo vse te storitve, še posebej brezplačne, šifrirane, ki jih potrebujete, da noben tretji ne more dostopati do vašega dokumenta ali slike.

V tem priročniku vam prikazujemo, kako varno pošiljate velike datoteke. Upoštevajte, da pod “velikimi” mislimo na datoteke, ki presegajo 250 MB, kar je večkrat preko meja, ki jih postavljajo številni priljubljeni ponudniki e-pošte. S pomočjo tega priročnika boste lahko poslali celotne slike diska, ne da bi sam disk dejansko poslal.

Najboljši del je, da v primeru vsakega ponudnika, o katerem bomo govorili, prejemnikom ni treba registrirati računa. Še vedno bodo lahko dobili vašo datoteko, ne da bi se prijavili.

Varnostni vidiki, ki jih je treba upoštevati

Ker prostora za nabiralnike ne uporabljamo za shranjevanje samih velikih datotek, se postavlja vprašanje, kako varni so sami strežniki spletnih mest za shranjevanje v oblaku. Nekateri ponudniki so znani po tem, da malo skrbijo za varnost. Ukradejo se ne le vaše poverilnice, ampak tudi dejanski podatki, ki jih shranite.

V primeru e-pošte so ponavadi prevare z lažnim predstavljanjem in druge oblike skuldugerije. Glede na to, kako prijazen je vaš sprejemnik, morda ne bo mogel razločiti razlike in to lahko povzroči veliko težav, ko odprejo e-poštno sporočilo, za katerega so mislili, da je od vas..

Da bi vsi ostali varni, morate imeti v mislih naslednje:

  • Ne glede na to, ali je poslana e-poštna sporočila enostavno prepoznati kot verodostojno
  • Če obstajajo mehanizmi, ki omejujejo dostop le do naslovnika
  • Vsi sistemi, ki zagotavljajo celovitost datotek
  • Če sistem vodi dnevnik, lahko preverite morebitno nepooblaščeno prenašanje

Kljub temu pojdimo skozi nekaj ponudnikov, ki vam omogočajo varno pošiljanje velikih datotek.

DropSend

DropSend je aplikacija v celoti v brskalniku, ki ne potrebuje prenosov. Je zelo uporabniku prijazen in hiter, poleg tega pa ima tudi mobilne aplikacije za Android in iOS. Če raje delate z namizja, DropSend ponuja odjemalce za Mac in PC ter vtičnik za Microsoft Outlook.

DropSend uporablja 256-bitno šifriranje AES in podpira datoteke do 4 GB z brezplačnim osebnim načrtom (8 GB za plačevanje kupcev), zaradi česar je manj uporabno, če želite pošiljati nekaj enakovrednega DVD-ju Blu-ray ali celo dvojnemu DVD-ju plasti DVD v eni datoteki. Na voljo je brezplačna preizkusna različica.

FileMail

FileMail deluje na podoben način kot DropSend, le da omogoča še večje datoteke. Vendar so njegovi plačani načrti dražji od načrtov DropSenda. Lahko ga celo uporabite na svojem spletnem mestu in obiskovalcem omogočajo, da vam pošljejo velike datoteke z izpolnjevanjem obrazca, ki ga lahko prilagodite. Za razvijalce je na voljo tudi API.

FileMail uporablja 128-bitno šifriranje v mirovanju, vendar dokument, ki navaja to, ni posodobljen od leta 2013. Prosti načrti omejujejo največjo velikost datoteke na 30 GB, medtem ko plačani načrti trdijo, da podpirajo “neomejeno” velikost datoteke.

OneDrive

OneDrive je bolj priljubljen kot spletni shranjevalni medij kot posebej pošiljanje datotek po e-pošti. Pri OneDriveu je največja dovoljena velikost datoteke odvisna od orodja, ki ga uporabljate, na primer, lastni raziskovalec datotek sistema Windows, namizna aplikacija, mobilna aplikacija itd. V večini primerov je zgornja meja posamezne datoteke nastavljena na 10 GB.

OneDrive ponuja številne funkcije nadzora dostopa za skupno rabo datotek. Microsoft trdi tudi, da kopije vsake datoteke shranijo na različne pogone in strežnike. To vam omogoča dostop do njih tudi v primeru okvare strojne opreme.

Pošlji to datoteko

SendThisFile postavlja omejitve glede na količino prenosov, ki jih opravite, namesto na velikost posamezne datoteke. Uporablja šifriranje AES-256 v mirovanju in 128-bitno TLS šifriranje za prenos od konca do konca. Vendar pa vam bo celo načrt podjetja (ki stane 99,95 USD na mesec) omogočil prenos le približno 500 GB podatkov.

Na voljo je brezplačna preskusna različica, ki vam omogoča prenos 50 GB podatkov. Lahko se celo prijavite s svojim Facebook, LinkedIn ali Google+ računom.

Dropbox

Tako kot OneDrive tudi Dropbox velja za več spletnega medija za shranjevanje, ki je primeren za vse vrste (in velikosti) datotek. Ko se prijavite za račun Dropbox, dobite določeno količino prostora za shranjevanje, ki vam je dodeljeno. Ta omejitev je lahko nekaj ozkega grla v primerjavi z velikostjo datoteke, ki jo želite naložiti.

Datoteke, ki jih naložite prek namizne ali mobilne aplikacije, nimajo nastavljenih omejitev glede njihove velikosti. Tisti, ki jih naložite v brskalnik, morajo biti 20 GB ali manj.

O varnostnih praksah in težavah Dropbox je bilo že veliko povedanega. Uporabniške poverilnice so bile ukradene v preteklosti in celo rutinsko vzdrževanje je pogosto povzročilo veliko frustracij. Po šifriranju je podoben SendThisFile.

Ustvarjanje mape v skupni rabi v Dropboxu

Na primer, en tak slabo izveden ukrep je, da je šifrirana samo vsebina datotek, ne pa njihovih metapodatkov. Če ima kdo dostop do medijev za shranjevanje Dropbox, vsebine datotek morda ne bo mogoče neposredno preučiti, vendar lahko poučena ugibanja zagotovo temeljijo na imenu datoteke, velikosti, datumu nalaganja itd..

Družba Dropbox trdi, da se njihovi strežniki za shranjevanje nahajajo v podatkovnih centrih po ZDA. Ustreza EU-ZDA. program zaščite zasebnosti in tudi okvir ameriškega varnega pristanišča.

Če uporabljate Mac, boste morali Dropboxu omogočiti dostop do vaše ključarske verige. Brez tega dostopa se ne bo začel. Storitev trdi, da je dostop potreben za preverjanje vašega računa in nadaljnjo zaščito nastavitev aplikacije Dropbox.

MEGA

Domača stran MEGA je težka za nalaganje. Vendar lahko takoj začnete z nalaganjem datotek tako, da jih povlečete in spustite kar na domačo stran. Seveda se lahko odločite, da uporabite tudi program za nalaganje datotek, če želite. Tako kot Dropbox tudi MEGA ne zahteva nobene omejitve velikosti datoteke.

MEGA se močno zanaša na šifriranje od konca do konca, tudi če datoteke nalagate s pomočjo brskalnika ali mobilne naprave. Zasebni ključi, ki se uporabljajo za šifriranje in dešifriranje, nikoli ne zapustijo uporabnikove naprave. MEGA trdi, da jih ne drži na svojih strežnikih.

Uporabnike celo spodbuja, naj sprejmejo svoje varnostne prakse in se ne zanašajo samo nanje. Na svojih straneh za podporo so navedli seznam možnih tveganj in napadov, tako da se vi kot uporabnik zavedate, kaj se lahko zgodi v najslabšem možnem primeru.

Zaključek

Če gledamo izključno z varnostnega vidika, se zdi MEGA zelo dobra preizkušena možnost. Vendar pa ne ponuja toliko tretjih integracij, kot jih ima Dropbox. Poslovni načrti, ki jih ponuja OneDrive, še posebej v kombinaciji z Office 365, vam nudijo številne aplikacije, vendar je to za nekatere morda preveč.

V primeru manj znanih možnosti, kot so DropSend, FileMail in SendThisFile, se boste morda počutili bolj varne, če ne boste naleteli na nobene novice o njih, ki trpijo zaradi kibernetskih napadov. Toda slej ko prej bodo tak napad napadli in šele takrat boste vedeli, ali njihova obramba ustreza nalogi.

Izbira se torej začne z enim vprašanjem: ali se počutite varnejše pri iskanju relativno neznanega ponudnika, čigar varnost morda še ni bila preizkušena, ali če iščete že tako priljubljenega ponudnika, ki bi ga lahko vsaj enkrat do zdaj napadli hekerji?

Ko je to jasno, morate upoštevati funkcije, cene in omejitve velikosti datotek posameznega ponudnika. To vam bo v pomoč pri enem od šestih ponudnikov, ki smo jih omenili tukaj.

Upamo, da ste uživali v branju vodnika. Sporočite nam, kaj razmišljate o uporabi teh storitev v spodnjih komentarjih.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me