Kako uporabiti Google Drive za varnostno kopiranje podatkov v letu 2020

Hramba v oblaku ni zasnovana za kopiranje trdih diskov. Če želite varnostno kopirati na stotine gigabajtov podatkov in ohranite strukturo datotečnega sistema, vam bo posebna spletna storitev za varnostno kopiranje prihranila denar in glavobole. Kljub temu veliko ljudi uporablja Google Drive za varnostno kopiranje datotek in za nekatere tak pristop morda deluje.


Shranjevanje v oblaku in druge storitve zadostujejo za varnostno kopiranje, če nimate toliko map in datotek, ki bi jih radi zaščitili. V teh primerih boste verjetno prihranili denar, če se odločite za enega najboljših ponudnikov spletnih rezervnih kopij. V tem priročniku vam bomo pokazali, kako uporabljati Google Drive za varnostno kopiranje podatkov, tako da se lahko odločite, ali je to najbolj zanesljiv način za zaščito pred izgubo.

Obstaja nekaj načinov za varnostno kopiranje podatkov z Google Drive. Na namizju lahko uporabite mapo za sinhronizacijo Google Drive, čeprav ima pomanjkljivosti. Google Drive ima tudi varnostno kopiranje, ki vam omogoča, da nastavite neprekinjeno enosmerno sinhronizacijo med namizno mapo in oblakom. To je zanesljivejša metoda.

Končno je aplikacija za pametni telefon Google Drive odličen način za zagotovitev, da se vaše fotografije in videoposnetki samodejno naložijo v oblak. Ta pristop prikazujemo v našem članku o tem, kako varnostno kopirati Android, zato tu ne bomo porabili veliko časa za njegovo razlago.

Varnostno kopiranje z Google Drive Sync

Večina ponudnikov za shranjevanje v oblaku uporablja mape za sinhronizacijo. Po videzu jih ni malo, kar bi jih lahko razlikovalo od katere koli druge mape datotečnega sistema.

Google-Drive-Sync-Mapa

Razlika je v tem, da so povezani v oblak. Datoteke, shranjene v njih, se hranijo v oblaku in na trdem disku. Glavni namen mape za sinhronizacijo ni varnostno kopiranje, ampak produktivnost. Z več mapami za sinhronizacijo, shranjenimi na več strojih, lahko vidite spremembe, ki so bile v datoteki v eni napravi izvedene v drugi v skoraj realnem času.

sinhronizacija datotek

Težava s sinhronizacijo Google Drive za varnostno kopiranje

Ena težava pri uporabi mape za sinhronizacijo za varnostno kopiranje je, da ne ohranja strukture datotek. Ker je treba datoteke premakniti v mapo za sinhronizacijo, se vaše obstoječe drevo datotek vrže skozi okno.

Najboljše, kar lahko storite je, da poskusite kopirati to strukturo v mapo za sinhronizacijo z nastavitvijo več map in podmap, kar je dolgočasno, zmedeno in pogosto napolnjeno z napakami, kot so zgrešene mape in datoteke.

Večja težava je, da bodo datoteke, izbrisane v mapi za sinhronizacijo, izbrisane v oblaku in na drugih sinhroniziranih napravah. Google, za razliko od nekaterih ponudnikov za shranjevanje v oblaku, teh datotek ne izbriše dokončno. Pošlje jih v koš za smeti.

Če datoteke slučajno izbrišete iz koša za smeti, verjetno ne boste imeli sreče. Občasno lahko e-poštno sporočilo Googlu pomaga pri pridobivanju izbrisane vsebine, vendar je to nenavadno.

Druga možnost je, da poskusite obnoviti izbrisane predmete s programsko opremo za obnovitev podatkov. V najboljšem priročniku za obnovitev podatkov prikazujemo glavne možnosti, vendar še zdaleč niso varne, še posebej, če ne ukrepate hitro. Največ uspeha smo imeli pri obnovitvi podatkov Stellar Phoenix, vendar to ni edina izvedljiva možnost.

Varnostno kopiranje in sinhronizacija Google Drive

Google je svoj namizni odjemalec zamenjal s tako imenovanim »varnostno kopiranje in sinhronizacija« v letu 2017. Novo orodje je na voljo za računalnike in računalnike za varnostno kopiranje določenih map v vašem datotečnem sistemu, ne da bi jih premaknil v mapo za sinhronizacijo..

Če še niste nadgradili novega odjemalca, ga boste morali prenesti s strani Google Drive in se prijaviti nanj.

Orodje zaženite tako, da z desno miškino tipko kliknete ikono »varnostno kopiranje in sinhronizacija« v opravilni vrstici. V zgornjem desnem kotu kliknite meni s tremi pikami in izberite »nastavitve«. Odprlo se bo večje okno s tremi jezički na levi strani: “moj prenosni računalnik”, “Google Drive” in “nastavitve”.

Gooogle-Backup-and-Sync

Prvi zavihek “moj prenosni računalnik” je mogoče uporabiti za označevanje map za varnostno kopiranje v Google Drive. Morda boste videli že naložene mape, na primer dokumente in slike. To so samo predlogi. Dokler se potrditvena polja ob njih ne kliknejo, v oblak ne pošiljajo nobenih podatkov.

Če želite dodati mape, kliknite »izberite mape«. Odpre se okno brskalnika datotečnega sistema, ki ga lahko uporabite za dodajanje map v rezervni načrt.

Mape Google-Drive-Backup-Sync-Select-Select

Ko se odločite, lahko spremenite varnostno kopijo storitve Google Drive tako, da kliknete »spremeni«. To vam bo omogočilo samo varnostno kopiranje fotografij in videoposnetkov ter izbirna polja za varnostno kopiranje podatkov in posnetkov zaslona..

Nastavitve Google-Drive-Backup-Sync-Sync

Obstaja razdelek »Napredno« za dodajanje izključitev vrst datotek. Na primer, morda želite izključiti začasne datoteke iz varnostne kopije, da prihranite prostor.

Varnostno kopiranje in sinhronizacija velikosti fotografije

Obstajata dve možnosti za nalaganje fotografij v Google Drive: “kakovostna” in “izvirna velikost.” Visoko kakovostni prenosi ne vplivajo na vaš prostor za shranjevanje. Lahko naložite toliko slik, kot želite, brez kazni. Slaba stran je, da je zgornja meja 16 MB. Fotografije, ki so večje od tega, so v velikosti manjše in med tem izgubljajo ločljivost.

Google-Drive-Backup-Sync-Photo-Quality

Druga možnost, “izvirna velikost”, ohranja velikost in ločljivost datoteke, vendar porablja prostor v storitvi Google Drive.

Varnostno kopiranje in sinhronizacija odstranjevanje datotek

Ta naslednji del je ključnega pomena za Google Drive za varnostno kopiranje datotek. V oknu s nastavitvami za varnostno kopiranje in sinhronizacijo je glava, ki se glasi »odstranjevanje elementov«. Spodaj so tri možnosti.

Google-Drive-Backup-Sync-Odstranjevanje elementov

Če izberete povsod odstranjevanje elementov, če iz računalnika, ki je varnostno kopirana v Google Drive, izbrišete datoteko, bo ta izbrisana tudi v Google Drive. Namesto tega izberite drugo možnost: “ne odstranjujte predmetov povsod.” Tako datoteke ostanejo v Googlu Drive, tudi če so izbrisane v računalniku.

Obstaja tretja možnost, ki vas bo pozvala k odgovoru, ali želite izbrisati datoteko.

Nenehno varnostno kopiranje z varnostnim kopiranjem in sinhronizacijo v Googlu Drive

Google Drive ščiti datoteke z neprekinjeno varnostno kopijo. To pomeni, da takoj, ko je datoteka dodana v mapo z oznako za varnostno kopijo ali datoteka urejena, se te spremembe v skoraj realnem času vrnejo v Google Drive.

Večina spletnih varnostnih kopij ponuja neprekinjeno varnostno kopiranje. To je najvarnejši način za zagotovitev zaščite datotek. Večina storitev za varnostno kopiranje vam omogoča tudi, da izklopite neprekinjeno varnostno kopiranje in uporabite nameščene varnostne kopije. Google Drive ne.

Kakorkoli že, priporočamo, da se varnostno kopijo vodi, vendar obstajajo okoliščine, ko bi bilo bolj smiselno izvajati varnostne kopije samo ponoči. Na primer, če imate naenkrat več programov, ki se izvajajo naenkrat ali se ukvarjate s terabajti podatkov, bi lahko varnostno kopiranje vplivalo na sistemske vire.

Če to povzroči težave, lahko prilagodite omrežne nastavitve storitve Google Drive na kartici »nastavitve«. Google privzeto ne omejuje hitrosti prenašanja ali nalaganja, vendar jih lahko omejite, da zmanjšate nalaganje.

Nastavitve za omrežje Google Drive

Končne misli: Obnavljanje datotek z uporabo varnostnih kopij in sinhronizacije

Ena posebnost spletnega orodja za varnostno kopiranje je, da olajša postopek obnove, če morate trdi disk zamenjati. Google Drive nima gumba za obnovitev. To je velika pomanjkljivost, saj boste morali obnoviti datotečni sistem s prenosom map in datotek iz storitve Google Drive in jih urediti tako, kot želite.

Kot takšno priporočamo, da se držijo Backblaze, CloudBerry Backup, Acronis True Image ali drugega vrhunskega spletnega ponudnika varnostnih kopij. Primarni cilj varnostnega kopiranja in sinhronizacije v Googlu Drive je olajšati prenos datotek v oblak, ne da bi bilo treba vse natisniti v namensko mapo za sinhronizacijo.

Veliko bolje deluje pri obnavljanju nastavitev za mobilne naprave, vsaj na Androidu. Imamo članek, ki je namenjen najboljši varnostni kopiji za mobilne ponudbe, v katero nismo vključili Google Drive, vendar bi jo verjetno morali. V našem članku o varnostnih kopijah Android je sicer Google Drive, ki ima lepe lastnosti, kot so samodejne nalaganja fotografij in videoposnetkov.

Če imate kakršna koli vprašanja o uporabi varnostne kopije in sinhronizacije Google Drive, nam to sporočite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me