Kako sestaviti spletno stran iz nič: Šest stvari, o katerih je treba razmišljati

Ne glede na to, ali spletno mesto uporabljate za trženje, prodajo ali storitve za stranke, je to vaš digitalni salon za vaše stranke in poslovne partnerje. Spletna mesta so se uveljavila v našem digitalnem svetu in so danes eno najbolj temeljnih orodij za trženje in prodajo na internetu.


V tem priročniku o tem, kako sestaviti spletno mesto iz nič, bomo šli čez šest korakov do ustvarjanja čudovitega spletnega mesta. Vendar to ne bo enostavno, saj je zastrašujoča naloga, saj izdelava spletnega mesta zahteva nekaj kodirnega znanja.

Dokler se boste vsaj delno ukvarjali s tem, vam bomo dali področja, na katera morate biti pozorni pri oblikovanju svoje spletne strani. Kljub temu je spletna mesta težko izdelati, zato jih ne bi priporočali vsem.

Preden se seznanimo z nasveti, se pogovorimo o izbiri prave platforme.

Izbira platforme

Obstaja veliko načinov za izdelavo spletnega mesta. Lahko uporabite graditelje spletnih strani, sisteme za upravljanje vsebine ali pa jih sami sestavite.

Wix (preberite naš pregled Wix-a), Squarespace (preberite naš pregled Squarespace-a) in Weebly (preberite naš Weebly Review) so med najboljšimi oblikovalci spletnih mest in ponujajo dobro alternativo gradnji od začetka, še posebej, če ne veste, kako kodirati.

wix urejevalnik

Po drugi strani pa neuporaba graditelja spletnih strani prinaša več prednosti. Morda vam predloge niso všeč, ste nezadovoljni s časi nalaganja ali mislite, da sta Wix in družba predraga. V tem primeru se še vedno lahko zanesete na sisteme za upravljanje vsebine, kot je WordPress. Naša tri navodila za uporabo lahko najdete spodaj.

  • Vodnik za uporabo za WordPress za začetnike
  • Vmesni vodnik za uporabo WordPress-a
  • Napredni vodnik za uporabo WordPress-a

Težava sistemov za upravljanje z vsebino pa je, da potrebujejo čas usposabljanja in ponujajo omejeno funkcionalnost. Da ne omenjam pluginitisa, za katerim trpi WordPress. Brez vtičnikov WordPress ni uporaben. Poleg tega ste na milost in nemilost drugim razvijalcem, ker lahko ob vsaki izdaji posodobitve funkcije na vašem spletnem mestu prenehajo delovati.

Če pa se ne želite ukvarjati s pritiskanjem pikslov in želite stvari vzeti v svoje roke, potem je ta članek pravi za vas. Pokazali vam bomo glavne vidike, ki jih morate upoštevati pri ustvarjanju spletnega mesta iz nič, zato začnimo.

Zahteve in osnutek

Dober programski inženir vedno začne z osnutkom. Vsak osnutek mora odražati zahteve, ki jih imate vi, vaše stranke in druge zainteresirane strani. Če želite pravilno izbrati, morate svoj dizajn osredotočiti na stvari, kot so lastnosti, zanesljivost, prilagodljivost (ker se zahteve sčasoma spreminjajo) in varnost.

Najbolj kritična je prilagodljivost, saj morate poskrbeti, da je bila vaša programska oprema zgrajena tako, da se lahko pozneje razširi ali spremeni..

En nasvet je, da zahteve zapišete na seznam, preden začnete programirati. Ta seznam in skica strukture bodo vaši svetilniki in vam bodo pomagali slediti.

Zdaj, ko veste, kakšne zahteve imate za svoje spletno mesto, je naslednji korak sprejemanje tehnoloških odločitev. Programskega jezika je veliko, na tisoče okvirov je zasnovano tako, da razvijalcem olajšajo življenje. Če želite ustvariti spletno stran, se JavaScript in PHP skoraj ne boste mogli izogniti.

Na tem mestu bi morali vedeti, da HTML in CSS nista programska jezika, zato niste koder samo zato, ker jih poznate.

So označevalni jeziki, ki naj bi dodali kontekst drugim procesom.

Struktura spletnega mesta

Struktura strani in arhitektura informacij sta pomembna vidika dobrega spletnega mesta. Zdaj razmislite, kako želite, da se uporabniki premikajo in kako naj jim vsebino predstavijo.

Začetniki pogosto izberejo enostransko postavitev, kar pomeni spletno mesto, ki nima podstrani. Zasnova je še posebej uporabna za preprosta spletna mesta, ki imajo na njih samo informacije. Za bolj zapletene priporočamo koncept z več strani. Če želite sestaviti preprosto ciljno stran, si oglejte naš vodič o uporabi Instapage.

Vedeti morate: zapletena navigacija z veliko povezav in podstruktur vodi do višjih zahtev po optimizaciji iskalnikov.

Uporabniški vmesnik / uporabniška izkušnja

Zdaj ko je načrtovanje končano, se pogovorimo o enem najpomembnejših vidikov izdelave spletnega mesta: oblikovanju. Ni pomembno, kako super je vaša baza podatkov ali kako genialno je usmerjanje vašega strežnika, uporabnik skrbi samo za uporabniški vmesnik.

Dobra uporabnost vključuje veliko delov. Upoštevati morate čas nalaganja, barv, pisav in celo psihologijo uporabnika ter jih izraziti v doslednem in dobro zasnovanem konceptu. Če so časi nalaganja na vašem spletnem mestu slabi, preberite naš članek o tem, kako izboljšati čas nalaganja spletnega mesta.

Uporabniški vmesnik je kot šala. Če morate razložiti, to ni tako dobro.

Vaše spletno mesto mora biti enostavno za uporabo, videti dobro in zagotoviti vse funkcije, ki jih uporabnik želi, ne da bi se vam zdelo preobremenjeno. Pomislite, kako jih lahko predstavite na najbolj uporabniku prijazen način in vedno ustvarite žične okvirje.

Odziven dizajn

Predstavljajte si, da investirate ure in ure v izdelavo čudovite spletne strani. Ko ga izpolnite, ga želite pokazati prijatelju. Odpre ga na svojem pametnem telefonu in reče: “No, izgleda kot sranje.” To je lahko zelo frustrirajoče in zgodi se vam lahko, če zgradite spletno mesto, ne da bi bili pozorni na odziven dizajn.

Večina uporabe interneta je prek mobilnih naprav. Ne glede na to, ali gre za pametni telefon ali tablični računalnik, raje brskamo po mobilnih napravah.

Zato bi morali razmišljati o tem, kako je vaše spletno mesto videti na mobilnih napravah. Na tehnični ravni morate prilagoditi velikost slike in velikosti pisave glede na ločljivost zaslona, ​​prilagoditi pozicioniranje elementov in morda celo spremeniti koncept navigacije. Praktično gradite drugo spletno mesto.

Da se ne bi začeli z Adamom in Evo, uporabite odzivne okvire. Poleg Bootstrapa in Fundacije je na stotine, če že ne na tisoče. Dobro razmislite, kateri okvir boste uporabili. Napačna izbira lahko kasneje povzroči veliko dela, če se premislite.

Razlogov za izbiro okvirov je veliko. So komponente za večkratno uporabo, ki omogočajo dober način za dodajanje funkcij v vašo aplikacijo, ne da bi jih morali sami graditi. Poleg tega so preizkušeni in dokazani s strani strokovnjakov.

Poleg tega, da se morate naučiti uporabljati ogrodje, obstaja še ena težava z njegovo uporabo. Morda vam ne bo treba sam testirati okvira, vendar bi morali videti, kako se obnaša s preostankom kode. Uporaba okvira lahko hitro privede do napak in napak, še posebej, če jih uporabljate več.

Hrošči in testiranje

Napake ali tisto, kar razvijalci imenujemo “nedokumentirane funkcije”, so napake, ki nastanejo, ko aplikacija ne naredi, kar želite. Razlog, da se napaka pojavi, ni nujno, da ste vi ali koda, ki ste jo napisali. Nešteto razlogov se lahko zgodi. Zato je za njihovo odpravljanje potrebno veliko discipline in samokontrole.

Preden lahko odpravite napako, morate vedeti, da obstaja. Pri razvoju programske opreme uporabljamo orodja, ki olajšajo samodejno odpravljanje napak. Poleg integracijskih strežnikov, kot je Jenkins, bi morali postaviti tudi okvir za samodejno testiranje.

Ko napišete kodo, vedno napišite tudi preskusno kodo, ki oceni vedenje funkcije. To bo zagotovilo, da lahko vse funkcije delujejo neodvisno ena od druge.

Vsakič, ko dodate kodo, ki vodi do napak, boste opazili hrošče in celo kodo, ki jih je povzročila, ko sorodni testi neuspešni, kar vam bo omogočilo izdelavo bolj zapletenih in bolj kakovostnih aplikacij.

Gostovanje in varnost

Ko oblikujete in oblikujete spletno mesto, ga želite v nekem trenutku postaviti na splet. Če v svoji kleti ne leži strežnik, boste verjetno uporabljali spletnega gostitelja. Če še vedno gostujete sami, česar najverjetneje ne bi smeli, si oglejte naš članek o gostovanju lastnega spletnega mesta.

Gostovalni ponudniki sicer lahko veliko ponudijo. SiteGround (preberite naš SiteGround Review) in podobno so strokovnjaki na tem področju. Poleg gostovanja nudijo tudi številne varnostne storitve, kot so šifriranje SSL / TLS, odstranjevanje zlonamerne programske opreme, požarni zidovi in ​​zaščita DDoS. Če je bilo za vas vse grško, preberite naš vodnik za varnost spletnega mesta.

SiteGround je odlična izbira, ki pa je v članku o naših najboljših ponudnikih spletnega gostovanja na drugem mestu. HostGator je naša prva izbira. Nima največjih hitrosti – za to boste potrebovali Kinsta -, vendar ima veliko funkcij in načrt skoraj vsakega proračuna. Več lahko izveste v našem pregledu HostGator.

Nastavitev, namestitev, gostovanje, izravnava obremenitve, varnostno kopiranje in obnova po nesrečah, požarni zidovi in ​​varnost so vse, kar lahko dobite za le 5 do 10 USD na mesec.

Končne misli

Kot lahko vidite, izdelava spletnega mesta iz nič ni tako enostavna. Celoten postopek je zapleten, čeprav v tem priročniku nismo zajeli veliko pomembnih delov, kot so združljivost med brskalniki, SEO ali razširljivost..

Kot laik boste hitro delali napake in zapravili veliko časa in denarja. Če še nimate izkušenj s HTML, CSS in JavaScript, uporabite orodje za izdelavo spletnih strani ali WordPress z enim izmed naših izbircev za najboljše spletno gostovanje za WordPress.

Ne izdelujete avtomobila sami, če ga želite, kupite ga pri strokovnjakih. To bi morali storiti tudi s spletnimi mesti. Če pa želite zgraditi iz nič, bodisi opravite tečaj računalništva ali uporabite graditelja spletnih mest.

Ali še vedno iz nič ustvarjate svoje spletno mesto? Zakaj ne želite uporabljati ustvarjalca spletnih strani? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me