Kako rešiti zunanji trdi disk, ki se ne pokaže v letu 2020

Ne glede na to, kako obsežno testiramo svoje najboljše zunanje trde diske za napake, bodo nekatere enote imele težave. Žal je narava zveri, in čeprav je razočaranje, če ne odkrijete ničesar, ko odpakirate svoj svetleč, nov zunanji trdi disk, je rešitev verjetno le nekaj klikov. 


V tem priročniku o tem, kako rešiti, da se zunanji trdi disk ne prikaže, bomo preučili glavne korake za odpravljanje težav, ki jih morate izvesti pred vrnitvijo diska. Koraki so večinoma enaki za Windows in macOS, vendar smo oba pokrila, da se ne izgubite. 

Preden se lotimo tega, pa želimo razpravljati o razlogih, da se vaš trdi disk ne prikazuje.

Zakaj se vaš zunanji trdi disk ne prikazuje

Če se vaš zunanji trdi disk ne prikaže, bi lahko prišlo do težav zaradi številnih stvari, vključno s težavami z računalnikom, trdim diskom, ki je ob prihodu mrtev, napako kabla in drugo. Kljub temu v vašem operacijskem sistemu običajno obstajajo razlogi, zaradi katerih se trdi disk ne prikaže. 

Trdi diski se povezujejo z računalniki z uporabo datotečnih sistemov, o čemer lahko izveste v našem formatu zunanjega vodnika trdega diska. Včasih se ti sistemi ali celo struktura datotek nekako zrušijo, zaradi česar OS ne prepozna pogona, kar je lahko še dodatno zapleteno z gonilniki. 

Kljub temu je najverjetnejša težava ta, da vaš trdi disk še ni pripravljen za uporabo z vašim operacijskim sistemom. Lahko postane zmedeno, v nekaterih primerih pa se boste morali kopati v drobovju svojega OS in konfigurirati zunanji trdi disk. Pravzaprav smo to morali storiti, ko smo testirali Western Digital My Book na macOS-u (preberite naš pregled Western Digital My Book).

Kako rešiti zunanji trdi disk, ki se ne prikaže v operacijskem sistemu Windows

Windows vključuje več orodij za diagnosticiranje trdega diska, vendar je do njih na žalost otežen dostop. Pokazali se bomo po korakih, ki jih morate storiti, če se vaš trdi disk ne prikazuje v operacijskem sistemu Windows. 

Preverite napajanje, kabel in vrata

Preden začnete z operacijskim sistemom Windows, preverite napajanje, kabel in vrata. Vklopite računalnik in priključite zunanji trdi disk. Večina trdih diskov, kot je Seagate Backup Plus Portable, vsebuje LED za aktivnost, ki vam pove, če pogon deluje (preberite naš pregled Seagate Backup Plus Portable).

Če vaš zunanji trdi disk nima LED lučke o aktivnosti, lahko čutite pogon zaradi vibracij. Čeprav to deluje z vrtečim se diskom, kot je Toshiba Canvio Basics, ne bo deloval s SSD-jem, kot je SanDisk Extreme Portable (preberite pregled Toshiba Canvio Basics in SanDisk Extreme Portable pregled). 

Zdaj ko veste, da pogon prejema moč, se lahko premaknete na kabel in vrata. Mogoče je, da je kabel USB, ki ga uporabljate, pokvarjen, zato zamenjajte nov kabel in poskusite znova. Enako velja za vrata USB, ki jih uporabljate. Za odpravljanje težav premaknite povezavo na različna vrata ali računalnike. 

S tem boste rešili večino vprašanj. Če imate še vedno težave, se je v vašem operacijskem sistemu nekaj pogrešalo. 

Zaženite Upravljanje diskov

Čas je, da začnete z upravljanjem diskov. Po potrditvi vrat je kabel in trdi disk v redu, priključite zunanji trdi disk v računalnik in vklopite stroj. Ko ste v operacijskem sistemu Windows, obstaja nekaj načinov za dostop do upravljanja diskov, vendar je najlažji pritisk na tipko Windows + X in s seznama izbiranje “upravljanja diskov”..

macos-disk-pripomoček

Tam si lahko ogledate trde diske, priključene v računalnik, njihove zmogljivosti, prosti prostor, datotečne sisteme in zdravstveno stanje. Tudi če se vaš trdi disk ne prikaže v “mojem računalniku”, bi moral biti prikazan v “upravljanju diskov”. Kot rečeno, se številne težave s trdimi diski, ki se ne prikazujejo, sesujejo v nerazporejeni prostor, kar pomeni, da trdi disk še ni pripravljen za uporabo v operacijskem sistemu. 

Če trdega diska tam ne vidite, je nekaj narobe z vašim kablom, vratom ali napajanjem, zato poskusite izkoristiti garancijo in zamenjati trdi disk. Če vidite trdi disk in je nedodeljen, boste morali ustvariti nekaj particij ali v nekaterih primerih formatirati pogon.

Ustvarite particijo ali formatirajte pogon

Nedodeljeni prostor na trdem disku pomeni, da prostor za shranjevanje na trdem disku ni oblikovan z datotečnim sistemom, ki ga lahko bere vaš operacijski sistem. Windows bo pogon prepoznal, vendar ga ne bo prikazal v “mojem računalniku” ali vam omogočil branje ali zapisovanje podatkov. 

Če želite to popraviti, boste morali ustvariti particijo v “upravljanju diskov”. V oknu na dnu plošče za upravljanje diskov poiščite trdi disk. Del prostora za shranjevanje mora biti prikazan s črno vrstico na vrhu, kar kaže, da je nedodeljen prostor. Z desno miškino tipko kliknite in izberite “nova enostavna glasnost.” 

Čarovnik particije se bo zagnal in večinoma morate slediti navodilom. Omeniti velja, da bo dodajanje nove particije oblikovalo pogon in odstranilo vse podatke na njem. Če na trdem disku ni dodeljenega prostora, verjetno na njem ni bilo nobenih podatkov. 

V primeru, da ste prešli na “upravljanje diskov” in ugotovili, da zunanji trdi disk nima dodeljenega prostora, lahko pomaga oblika. Mogoče je prišlo do napak pri formatiranju pogona v tovarni, zaradi česar je vaš zunanji trdi disk nedostopen. Poiščite trdi disk v upravljanju diskov, kliknite del z modro vrstico na vrhu in kliknite »format«. 

Če vas zanima postopek oblikovanja, preberite naš zgornji vodnik. 

Posodobite gonilnike

Če ste preučili vse drugo in se vaš trdi disk še vedno ne prikaže, bi lahko šlo le za težavo z gonilnikom. Podatke o gonilniku najdete tako, da pritisnete Windows Key + S in vnesete »upravitelj naprav«. Zgornji rezultat naj bi odprl okno »upravitelj naprav«. 

windows-device-manager

Tam se pomaknite do “diskovnega pogona” in razširite spustni meni. Poiščite pogon, ki se ne prikazuje, in ga dvokliknite. Odprlo se bo ločeno okno z več zavihki. Pomaknite se do zavihka »gonilnik« in si oglejte informacije o gonilniku. 

Podatki o vozniku bodo verjetno zastareli, vendar to ni problem. Windows ima gonilnike, potrebne za odkrivanje zunanjih trdih diskov, ki jih je redko treba posodobiti. Kljub temu boste morda morali posodobiti svoje. Za začetek kliknite gumb »gonilnik za posodobitev«. 

Na voljo vam bodo dve možnosti: poiščite gonilnik v spletu ali poiščite računalnik. Če želite, lahko iščete, vendar verjetno ne boste našli ničesar. Bolje je, da izdelek najdete na proizvajalčevem spletnem mestu in preverite, ali so bili izdani novi gonilniki.

Kako pridobiti zunanji HD za prikaz v operacijskem sistemu Windows

 1. Preverite napajanje, kabel in vrata
 2. Zaženite upravljanje diskov
 3. Formatirajte pogon ali ustvarite particijo
 4. Posodobite gonilnike

Kako rešiti zunanji trdi disk, ki se ne pojavlja na macOS-u

Kot je običajno, macOS trguje z močjo za uporabnost. Nimate skoraj toliko orodij za diagnosticiranje vožnje, vendar so do njih veliko lažje dostopni. Sledite spodnjim korakom in poiščite zunanji trdi disk v macOS-u. 

Preverite napajanje, kabel in vrata

Tako kot pri operacijskem sistemu Windows morate začeti odpravljati težave, preden se Mac celo zažene. Preverite moč pogona z iskanjem indikatorja LED pogona ali občutkom trdega diska, ko ga priključite. Če uporabljate pogon z zunanjim virom napajanja, na primer Western Digital My Book, poskusite z drugim prodajnih mest. 

Nato nadaljujte na kabel in USB vrata. Vendar poskusite te točke v verigi ločeno. Na primer, zamenjajte kabel USB z istim vratom, nato pa oba kabla poskusite z drugim vratom.

Čeprav se zdi vse, kar je zdravorazumsko, večina težav izvira iz težav s kablom ali vrati. Pomembno je sistematično odpravljanje težav z uporabo vseh možnih kombinacij, da zožite tisto, kar bi lahko uničilo verigo.

Uporabite Apple’s Disk Utility

Zdaj ko veste, da to ni kabel, pogon ali vrata, je čas, da preverite, ali pogon prepozna macOS. Mogoče je, da vaš računalnik prepozna pogon, kljub temu da se ne prikaže. Lahko ugotovite, ali je to tako, s pomočjo Apple-ovega »pripomočka za diske«.

macos-disk-pripomoček

Do njega obstaja nekaj načinov, vendar je najboljši način, da ga poiščete s pomočjo “reflektorja”. Ko ste v orodju za diske, bi morali videti svoje trde diske, pri čemer sta notranji in zunanji pogon ločena. Kliknite pogon, ki se ne prikaže, in na vrhu izberite »mount«, da se prikaže v »finder«. 

Če imate težave z namestitvijo ali se pogon ne bo prikazal, je mogoče, da datotečni sistem, ki ga je formatiral, povzroči težave pri macOS-u. Nekateri zunanji trdi diski so oblikovani v NTFS, kar je privzeti datotečni sistem za Windows. To lahko povzroči težave uporabnikom macOS-a.

Formatirajte pogon

Če se vaš pogon še vedno ne prikazuje, ga lahko formatirate v “pripomočku za diske”. Izberite svoj pogon in uporabite zavihek »format« na vrhu, da odprete pripomoček. Če ste obtičali, lahko za razširjena navodila uporabite zgornji vodič, naveden zgoraj.

macos-format-nov-zvezek

Nekaj ​​je razlogov, da morate formatirati pogon. Kot že omenjeno, je mogoče oblikovati z napačnim datotečnim sistemom, kar pomeni, da ga boste morali uporabiti v APFS, da ga lahko uporabljate z macOS 10.13 ali novejšim. Obstajajo različice privzetega datotečnega sistema Apple, o katerih se lahko naučite tukaj. 

Čeprav je vaš pogon oblikovan s pravilnim datotečnim sistemom, je možno, da je prišlo do napak, ko je bilo tovarniško formatirano. V tem primeru je dobro, da vseeno zaženete obliko. Pazite, da bo s formatiranjem izbrisano vse na disku, zato bodite zaščiteni z najboljšo varnostno kopijo v oblaku za Mac.

Ponastavite NVRAM

Nazadnje lahko ponastavite nehlapni pomnilnik z naključnim dostopom ali NVRAM. Maci uporabljajo majhno količino pomnilnika za shranjevanje določenih uporabniških nastavitev, do katerih lahko hitro dostopate, vključno z glasnostjo zvoka, časovnim pasom, ločljivostjo zaslona in, kar je najpomembneje, izbiro zagonskega diska. Ponastavitev NVRAM-a bo izbrisala te nastavitve, pri čemer je privzeto tisto, kar je računalnik priložil. 

Vaše datoteke ne bodo vplivale, zato jih ni treba skrbeti. Zamislite, da ponastavite NVRAM kot napako napačnih nastavitev iz sistema in da jih boste samodejno prenovili. 

To je enostavno narediti. Izklopite Mac, nato pa ga vklopite. Takoj, ko ga vklopite, istočasno pritisnite Option, Command, P in R za 20-30 sekund. Zdi se, da se bo vaš Mac znova zagnal in ko zaslišite zagonsko zvonjenje, lahko spustite tipke. S tem so bili vaš NVRAM ponastavljeni.

Kako pridobiti zunanji HD za prikaz na Macu

 1. Preverite napajanje, kabel in vrata
 2. Zaženite pripomoček za disk
 3. Formatirajte pogon
 4. Ponastavite NVRAM

Končne misli

To so glavni koraki za odpravljanje težav, ki jih morate storiti, če se vaš trdi disk ne prikaže. Če po vseh korakih še vedno imate težave, je težava veliko globlje v OS-u ali na ravni trdega diska. Če ste v tem položaju, lahko izvedete novo namestitev operacijskega sistema ali izkoristite garancijo zunanjega trdega diska.

K sreči ne bi smeli naleteti na to težavo prepogosto, še posebej, če v naših zunanjih pregledih trdega diska uporabljate visoko ocenjen disk. 

Je bila vaša težava rešena? Kakšna je bila rešitev? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map