Kako prilagoditi nastavitve zasebnosti za Windows 10

Če uporabljate računalnik, verjetno uporabljate Windows. Če uporabljate Windows, verjetno uporabljate najnovejšo različico tega operacijskega sistema, 10. Obstaja veliko oprijema glede tega operacijskega sistema, ki ga napajamo, vendar pri Cloudwardsu radi izdelujemo limonado, tako da v tem članku pokazali vam bomo, kako prilagoditi nastavitve zasebnosti za Windows 10.


V samo nekaj preprostih korakih bomo skozi celoten postopek. Vse, kar potrebujete, je poiskati meni z nastavitvami in delili boste veliko manj s precej manj ljudmi. Preden pridemo do matic in vijakov, si oglejmo zgodovino sistema Windows 10 in zasebnost.

Zasebnost Windows 10: Zgodba do zdaj

Windows 10 je imel težave z zasebnostjo od svoje uvedbe. Potem in zdaj, če izberete možnost »hitre namestitve«, boste nastavili privzete nastavitve, ki bodo z Microsoftom delile največjo količino informacij.

Kot odgovor na takšna vprašanja je Francija Microsoft naročila, naj preneha slediti uporabnikom sistema Windows 10 in zbira njihove podatke, EU pa je izrazila tudi svoje pomisleke..

Pred kratkim je Microsoft izboljšal zasebnost z uvedbo programa Windows Diagnostic Viewer, aplikacije, ki uporabnikom omogoča dešifriranje podatkov, ki jih Windows 10 pošlje Microsoftu. Omogoča vpogled v neprimerljivo količino vpogleda v to, kaj se dogaja v zakulisju z uporabniki.

Kako izboljšati zasebnost sistema Windows 10

Za dostop do nastavitev zasebnosti odprite začetni meni in vnesite “zasebnost” in nato kliknite rezultat “nastavitve zasebnosti”. V tem oknu je veliko podnastavitev, vendar jih večina nadzoruje, katere informacije so na voljo v aplikacijah Windows Store. To vključuje aplikacije, ki so vnaprej nameščene (pošta, koledar, fotografije itd.), Kot tudi tiste, ki jih dobite iz trgovine.

Skoraj vse kategorije ponujajo stikalo, ki omogoča izklop dostopa do te funkcije za vse aplikacije. Če ne želite popolnoma izklopiti dostopa, so na dnu na voljo možnosti, s katerimi lahko natančno nastavite, katere aplikacije lahko uporabljajo informacije. Te aplikacije vključujejo: “kamera”, “mikrofon”, “obvestila”, “opravila”, “informacije o računu”, “zgodovina klicev” in “radijski sprejemniki”.

Windows 10 samodejno dodeli oglasni ID vsakemu uporabniku v napravi, ki je povezana z registriranim e-poštnim naslovom. Ta ID bo pomagal prilagajati bodoče oglase posebej za vas, zato ne bodite presenečeni, če boste v oglasih videli svojo najljubšo hrano ali skupino. Izklopite jo lahko v kategoriji “splošno”. Če se odločite, da ga ponovno vklopite, se ID ponastavi in ​​dodeljen vam bo nov identifikator.

Možnost zasebnosti »druge naprave« aplikacijam omogoča samodejno skupno rabo in sinhronizacijo informacij z brezžičnimi napravami, ki niso izrecno seznanjene z računalnikom. »Ozadje aplikacije« vam omogoča, da nastavite, katere aplikacije se lahko izvajajo v ozadju.

Aplikacije »Stiki«, »Koledar«, »E-pošta« in »Sporočila« imajo dostop do aplikacije Ljudje, z drugimi besedami, do vseh stikov, ki ste jih uvozili v Windows. Zahtevajo, da deluje po načrtih, vendar jih lahko izklopite, ne glede na to.

Povratne informacije za Windows 10

Microsoft uporablja povratne informacije od svoje nameščene programske opreme za prepoznavanje stvari, ki jih je treba popraviti in izboljšati. Windows 10 te povratne informacije redno prenaša v Microsoft. Podatki so anonimni. Privzeta nastavitev za potrošniške različice je “polna.” To pomeni, da Windows poleg samo osnovnih podatkov pošilja podatke o uporabi brskalnika, aplikacij in funkcij.

Kolikor podatkov pošljete, lahko spremenite tako, da ga nastavite na »basic«. To vključuje vse podatke, ki so potrebni za varno in posodobljeno sistem Windows. Tam lahko tudi nastavite, kako pogosto Windows zahteva vaše povratne informacije. Če je vključena “prilagojena doživetja”, vam bo Microsoft ponudil prilagojene nasvete, oglase in priporočila za izboljšanje svojih izdelkov in storitev za vas.

V aplikaciji »Diagnostika aplikacij« lahko omejite aplikacije, ki uporabljajo diagnostične informacije. Take informacije lahko vključujejo imena zagnanih aplikacij, ime uporabniškega računa, ki je zagnala aplikacijo, CPU, uporabo diska in omrežja.

Če je »lokacija« vklopljena, jo lahko Windows, aplikacije in druge storitve pomagajo pri dejanjih, kot je nastavitev trenutnega časovnega pasu ali izračun vašega položaja na zemljevidu. Tudi nastavitev »najti mojo napravo« bo beležila občasno lokacijo vaših naprav na zemljevidu. Glavno stikalo bo onemogočilo vse funkcije lokacije za vse uporabnike. Tam lahko tudi izklopite geofiting. S seznama na dnu strani lahko izklopite lokacijo za Windows in določene aplikacije.

Zbiranje podatkov sistema Windows 10

Windows zbira vaše vtipkane in ročno napisane besede, da bi vam ponudil prilagojen slovar, ki vam bo pomagal tipkati in pisati ter vam zagotavljati besedilne predloge. Ti podatki za tipkanje vključujejo vzorec znakov in besed, ki jih vtipkate, čeprav odstranjujejo vse podatke, ki bi vas lahko identificirali. Te nastavitve spadajo v kategorijo zasebnosti “govor, črpanje in tipkanje”.

Pojdite na ustrezno kategorijo in izklopite govorne storitve in vnesite predloge, če ne želite deliti teh informacij. To onemogoči tudi Cortano (več o njej kasneje).

Če izklopite glavni izklop v “podatki o računu”, nobena aplikacija ne more dostopati do vašega imena, slike in drugih informacij. Če ste prijavljeni z Microsoftovim računom, lahko uporabite OneDrive za sinhronizacijo nastavitev z drugimi napravami. Te nastavitve vključujejo temo, jezikovne nastavitve, shranjena gesla, aplikacije, ki ste jih namestili iz Microsoftove trgovine in druge. Izklopite jo lahko tako, da odprete »nastavitve« > “Računi” > “Sinhronizirajte svoje nastavitve.”

Vendar pa je OneDrive storitev, ki ni dovoljena, in ne omogoča, zato, če se ne prijavite vanj, ne naredi ničesar (za več informacij o tej storitvi za shranjevanje v oblaku preberite naš pregled OneDrive). Tako Windows ne bo mogel samodejno prenašati datotek za aplikacije, ki jih zahtevajo. To je urejeno v kategoriji “samodejni prenos datotek”.

Windows 10 in WiFi

Ko ste povezani z nezaupljivim omrežjem WiFi, so vaše nastavitve povezave samodejno nastavljene na „javno“, računalnik pa ni viden drugim napravam. Če želite preveriti in morda spremeniti to možnost, izberite “nastavitve” > “Omrežje & internet ” > “Stanje omrežja” > “Spremenite lastnosti povezave.”

Ko ste povezani z odprtim omrežjem WiFi, lahko lastnik tega omrežja vidi vsako povezavo, ki jo vzpostavite in prestreže vašo vsebino. Ne glede na to, kaj je nastavljeno v nastavitvah WiFi, se vaš računalnik ne bo več samodejno povezoval v odprta omrežja.

Če se še vedno povezujete, je vaša najboljša stava uporabiti navidezno zasebno omrežje ali VPN za kakršne koli občutljive podatke (preberite si naš najboljši članek VPN za Windows, če želite izvedeti več). Še več, uporaba le-te, kadar koli lahko, je najboljši način za zagotovitev zasebnosti.

Če omogočite Cortana, Windows 10 omogoča, da iz svojih naprav naloži nekaj informacij, na primer dogodke v koledarju, imena oseb, ki so v vaših sestankih, imena in vzdevke vaših stikov, najljubša mesta, aplikacije, ki jih uporabljate, in vaše glasbene nastavitve. Ti podatki Cortani pomagajo pri prilagajanju priporočil.

Če se želite prepričati, ni tako, pojdite na kategorijo Cortana v nastavitvah. Tam boste videli stikala, ki določajo, ali se bo Cortana odzvala na glasovni vnos, bližnjice na tipkovnici in ko je zaslon zaklenjen. Preklopite na »izklopljeno«.

Končne misli

Čeprav Microsoft zbira veliko informacij iz vašega računalnika in je imel v preteklosti veliko polemike glede zasebnosti in zbiranja podatkov v sistemu Windows 10, je podjetje naredilo nekaj napredka pri izboljšanju obojega: smisel WiFi ni več (lahko bi delil vaše geslo za wifi ), ID oglaševanja je pod vašim nadzorom in nosilne Cortane je mogoče izklopiti.

Poleg tega je na voljo diagnostično orodje, ki vam pomaga videti podatke, ki jih Microsoft zbira zase, skupaj z nastavitvami zasebnosti Windows 10, ki nadzorujejo same aplikacije. Tu se ne ustavi, veliko podatkov se prenese v Microsoft in zadeva spletne storitve in ne Windows. Preverite v njihovi izjavi o zasebnosti.

Ko gre za splet, morate tudi pri uporabi skrbeti za svojo zasebnost. Omenili smo že VPN, vendar lahko z zaščito zasebnosti uporabite tudi različna orodja. Druga programska oprema Google, ni brez napak, lahko pa si preberete, kako prevzeti nadzor nad svojo zasebnostjo pri skupni rabi datotek z Googlom. Če potrebujete pomoč pri izbiri pravega prostora za shranjevanje v oblaku, ki lahko vpliva tudi na vašo zasebnost, ne pozabite prebrati našega osnovnega primerja za varnost v oblaku.

Ali poznate druge nastavitve, ki pomagajo varovati zasebnost, vendar smo jih pogrešali? Ali uporabljate katero drugo namensko orodje za preprečevanje vdorov? Povejte nam vse o tem v komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me