Kako pospešiti internetno povezavo: 10 nasvetov za boljšo hitrost

Vsi vedo, kako frustrirajoča je lahko počasna internetna povezava. Počasne hitrosti prenosa, če ne boste mogli gledati Game of Thrones ali livestreams v visoki ločljivosti in zaostale povezave med igranjem video iger, so vprašanja, ki lahko pokvarijo spletno izkušnjo.


Žal ne morejo vsi zamenjati ponudnikov internetnih storitev. Več kot 46 milijonov ameriških gospodinjstev ima dostop samo do enega ponudnika storitev s hitrostjo 25 megabitov na sekundo ali več, kar ni tako hitro.

Če ste v enem od teh gospodinjstev, morate kar najbolje izkoristiti, kar pomeni, da boste povečali hitrost interneta. Na srečo je nekaj, kar lahko storite, preden nadgradite na višji nivo z vašim ponudnikom internetnih storitev ali ponudnikom internetnih storitev.

V tem priročniku vam bomo dali 10 nasvetov za povečanje hitrosti internetne povezave. Večina naših predlogov je brezplačna, nekaj plačanih pa je veliko cenejših kot nadgradnja internetnega paketa. Preden pa preberete naše nasvete, poglejmo, ali vam je sploh treba rešiti težave.

Ali morate pospešiti internetno povezavo?

Preden začnete poskušati pospešiti internetno povezavo, se morate prepričati, da lahko stanje izboljšate. Če menite, da imate počasen internet, je eden najboljših načinov, da potrdite svoje sume, da naredite spletni test hitrosti.

Speedtest.net je odličen vir za preverjanje hitrosti s pritiskom na gumb, z razlogom pa ga uporabljamo za vse naše VPN preglede. Ko dobite rezultate hitrostnih preizkusov, jih primerjajte z obljubljeno hitrostjo prenosa in nalaganja, da vidite, ali so vaše počasne, kot mislite, da so.

Če internetni test hitrosti potrdi vaše sume, je čas, da začnete preizkušati stvari na našem seznamu.

Znova zaženite usmerjevalnik

Znova zaženite usmerjevalnik

Izklop in vklop naprav je pogosto izhodišče za tehnično svetovanje, saj včasih odpravi težavo. To lahko storite tako, da ročno odklopite usmerjevalnik in ga ponovno priklopite nazaj, pritisnete gumb za vklop (običajno ga najdemo na zadnji strani enote) ali pa se prijavite v usmerjevalnik prek brskalnika in ga izklopite..

Priporočamo, da počakate vsaj 10 sekund, preden usmerjevalnik ponovno vključite. Čas, potreben za ponastavitev strojne opreme, pa je odvisen od proizvajalca. V večini primerov naj trik opravi minuto.

Namestite protivirusno programsko opremo

Protivirusna zaščita računalnika

Mogoče je, da ste v računalnik prenesli nekaj, česar ne bi smeli, in končali z zlonamerno programsko opremo. Običajno zlonamerna programska oprema ugrabi vašo pasovno širino, kar upočasni vašo hitrost interneta.

Če še ne uporabljate protivirusne programske opreme, poleg nevarnosti interneta upočasnite tudi varne podatke – na primer gesla in podatke o bančnem računu. Zlonamerna programska oprema lahko ukrade tudi kritične računalniške vire, na primer vaš CPU.

Oglejte si naš članek o najboljši protivirusni programski opremi in poiščite ponudnika storitev, ki vam najbolj ustreza. Pokrivamo tudi teme, kot so uporabnost in funkcije. Če vas skrbi le varnost, lahko preberete tudi naš vodnik o najbolj varni protivirusni programski opremi.

Zaščitite svoj brskalnik

Virusi običajno prihajajo skozi vaš brskalnik, zato je pomembno, da zaščitite to območje. Vaš prvi korak bi moral biti prenos protivirusne programske opreme, vendar lahko svoje delo olajšate z varnim brskalnikom.

Če niste prepričani, da uporabljate varen brskalnik, si oglejte naš vodič za zaščito brskalnikov. Prav tako lahko z Bitdefender ali AVG dobite izjemno varne brskalnike za bančne ali druge občutljive transakcije. Za več informacij o teh storitvah si preberite naš Bitdefender Antivirus pregled in AVG pregled.

Uporabljajte blokatorje oglasov

Blokiraj oglase

Oglasi so nadležni in lahko ogrozijo vašo izkušnjo brskanja, še posebej, če se začnete počasi povezati. Če vam ni treba naložiti oglasov, tega ne bi smeli, saj pridobi več podatkov z več strežnikov in zahteva daljše čakanje, preden se spletna stran naloži.

Priporočamo, da preverite naš izbor najboljših zaviralcev pojavnih oken. Če zmanjšate količino podatkov, poslanih v računalnik z blokiranjem oglasov, lahko povečate hitrost brskanja, saj se oglasi pogosto nalagajo pred drugo vsebino na spletni strani. Poleg tega je uporaba interneta bolj nosljiva.

Izperite DNS zapise

Vaš računalnik beleži podatke o naslovih IP, ki jih obiščete med brskanjem po internetu, tako da lahko pospeši prihodnje obiske istega spletnega mesta. Ti podatki so zapis DNS. Ko spletno mesto premakne strežnike in vas morate preusmeriti, lahko vaši zapisi DNS postanejo ovira hitrosti in ne izboljšava.

Predpomnilnik lahko očistite, da dosežete hitrejše hitrosti. V tehnoloških krogih, ki se imenujejo “splakovanje vašega DNS-a”, je presenetljivo enostavno.

Če imate sistem Windows 10, naredite naslednje:

 • Kliknite na začetni meni in poiščite »ukazni poziv«.
 • Z desno miškino tipko kliknite in izberite »zaženi kot skrbnik«. DNS lahko izčrpajo samo skrbniki.
 • Ko se odpre ukazni ukaz, vnesite:
 • ipconfig / flushdns
 • Nato pritisnite »enter«.

Čez približno sekundo prejmete sporočilo, da je Windows lahko očistil predpomnilnik. Končali ste in lahko zaprete ukazni poziv.

Windows-Flush-DNS

Izbrišite svojo internetno zgodovino

Zgodovina brskalnika je začela

Morda boste želeli počistiti tudi svojo internetno zgodovino. Obsežna zgodovina, shranjeni prenosi, piškotki in predpomnjene slike lahko prispevajo k počasnejši povezavi.

Naslednji koraki se razlikujejo glede na brskalnik, ki ga uporabljate, vendar so spodaj opisani koraki za Chrome.

V zgornjem desnem kotu Chroma kliknite tri pike v navpičnem stolpcu. V spustnem meniju, ki se prikaže, izberite “nastavitve”, kar bo odprlo nov zavihek.

Pomaknite se na dno strani in kliknite »Napredno«.

Kliknite »počisti podatke brskanja«. Odpre se pojavno okno s štirimi možnostmi, ki jih je mogoče očistiti: »zgodovina brskanja«, »zgodovina prenosov«, »piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in »predpomnjene slike in datoteke« Vsi so izbrani privzeto.

Prav tako imate možnost počistiti gesla, samodejno izpolniti podatke in še več. Če jih izbrišete, ne boste kaj dosti naredili za pospešitev brskanja po spletu in prisilili vas boste, da si zapomnite vsa gesla, ki ste jih shranili in od takrat pozabili.

Shranjevanje gesel v brskalniku sicer ni varno. Priporočamo, da jih očistite po prijavi pri enem izmed naših najboljših upravljavcev gesel.

Uporabite Ethernet

Ethernetni kabel

Vsi danes uporabljajo WiFi, kar pomeni, da se lahko pasovne širine, ki jih uporablja za brezžično pošiljanje informacij, preplavijo, še posebej, če je v bližini veliko naprav in usmerjevalnikov..

To je lahko velik problem v stanovanjskih kompleksih ali domovih, kjer vsi uporabljajo brezžično napravo. Ves promet ustvarja zastoje, ki lahko upočasnijo vaše hitrosti.

Če želite odpraviti težavo, preklopite na ethernetni kabel, povezan z usmerjevalnikom. Ethernet na splošno ima hitrejše največje hitrosti in ne opravlja istega prometa, ki zamaši pasovno širino WiFi.

To je odlična poteza, še posebej, če uporabljate javni WiFi, ki morda ni tako varen, kot se vam zdi.

Preklopite na 5GHz

Večina WiFi prometa poteka prek pasu 2,4 GHz. Podjetja za usmerjevalnike so ugotovila, da obstaja nov prometni problem, in razvila usmerjevalnike, ki so sposobni oddajati v pasu 5GHz, da bi ga odpravili.

Poseg 5GHz se ne širi tako daleč in ima lahko manjšo moč signala, vendar je še vedno boljši, saj se izogne ​​motnjam naprav, kot so mikrovalovne pečice in odpirači garažnih vrat.

Prav tako se vaše naprave oddaljijo od pasov, ki jih bodo verjetno uporabljali vaši sosedje. Poleg tega je dobra dolgoročna poteza, ker ima pas 5GHz 23 kanalov, v nasprotju z 11 v 2,4GHz pasu. Tudi pri nekaterih usmerjevalnikih in opremi lahko eksperimentirate s spreminjanjem kanala, dokler ne najdete najučinkovitejšega za svoje naprave.

Če ste kupili usmerjevalnik z “dvopojasno” povezavo, imate dostop do 5 GHz. Običajno bo vaš usmerjevalnik predvajal drugo omrežje, ki se imenuje tako imenovano “routername_5.”

Uporabite navidezno zasebno omrežje

Pospeši z VPN

Včasih ponudniki internetnih storitev uravnavajo pasovno širino, da strateško znižate internetne hitrosti. Pogosto to storijo, ker ste zadeli določeno omejitev podatkov. To lahko naredijo tudi na podlagi programa, ki si ga ogledujete.

Usmerjeni so na spletna mesta za video, kot je YouTube, in storitve pretakanja, kot sta Netflix ali Twitch, saj trajanje video vsebine zahteva veliko pasovne širine.

Če vaš ponudnik internetnih storitev ne ve, od kod prihaja vaš promet, ga ne more ustaviti. Če se ukvarjate z ustavljanjem, lahko VPN pomaga, če preusmerite svoj promet, da ga vaš ponudnik internetnih storitev ne bo mogel prepoznati. Če vas zanima več o tem, kako pokriti VPN za svoje naprave, si oglejte članek o najhitrejšem VPN-ju.

Prehod na VPN ne bo povečal vaše hitrosti povezave, ki presega največjo vrednost, ki jo vam naloži ponudnik internetnih storitev, vendar v mnogih primerih lahko razreši ustavljanje pasovne širine.

Uporabite usmerjevalnik, pripravljen za VPN

Če menite, da vam bo VPN pomagal doseči hitrejše internetne hitrosti, jih lahko vlaganje v usmerjevalnik, pripravljen za VPN, še poveča. Imamo priročen priročnik za najboljše usmerjevalnike VPN, s pomočjo katerega lahko spoznate nekaj najboljših modelov na trgu.

Končne misli

Za določitev optimalnih nastavitev bo morda potrebno eksperimentiranje. Prepričajte se, da hitrost testirate na svojih napravah vsakič, ko nekaj spremenite, da boste vedeli, ali izboljšate ali poslabšate. Vsak od teh trikov bi vam lahko pomagal rešiti težavo, vendar je morda rešitev v kombinaciji zgornjega, zato se ne bojite poskusiti stvari.

Če imate dodatna vprašanja, kako povečati hitrost interneta, nas obvestite v spodnjem razdelku s komentarji. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map