Z več kot dvema milijardama aktivnih naprav Android na svetu je velika verjetnost, da jo imate. Če deluje počasneje kot običajno in je na njem najrazličnejše čudne aplikacije, verjetno imate tudi zlonamerno programsko opremo. V tem članku vam bomo pokazali, kako odstraniti zlonamerno programsko opremo s telefonov Android.


Android je odprtokodni OS, kar pomeni, da si lahko kdorkoli pogleda izvorno kodo. To omogoča podjetjem, da ga prilagodijo, razvijalcem pa, da se hitro naučijo, kako kodirati aplikacije. Slaba stran odprtokodnega sistema je, da lahko vsakdo dostopa do osnovne kode, kar olajša tisto, ki želi ustvariti zlonamerno programsko opremo za telefone s sistemom Android..

Glede na to se morate naučiti prepoznati znake zlonamerne programske opreme in odpraviti težavo, da boste varni. Preberite nadaljevanje, če želite izvedeti, kako očistiti Android in se v prihodnosti zaščititi pred napadi. Če želite le vedeti več o zlonamerni programski opremi, si oglejte naš vodič o kibernetski kriminaliteti.

Ko končate tukaj, si oglejte naše priročnike, kako varnostno kopirati Android in najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za Android, če želite izvedeti več o skrbi in zaščiti podatkov pametnega telefona.

Ali je vaš Android okužen z zlonamerno programsko opremo?

Android z zlonamerno programsko opremo

Eden prvih znakov, da ima vaš telefon zlonamerno programsko opremo, je počasno delovanje. To bi lahko pomenilo, da zlonamerna programska oprema deluje v ozadju in veže sistemske vire, vendar to ni nujno. Naenkrat bi lahko odprli preveč aplikacij ali bi se vaš telefon morda le stara in upočasnil.

Drug simptom je hitro praznjenje baterije. Če vaš telefon ni izgubil hitrosti, je morda v ozadju zlonamerna programska oprema, tudi ko je zaslon izklopljen. To je eno od razlogov za baterijo, ki hitro zmanjka soka. Drugi vzroki so lahko, da telefon prekomerno delate, ker v ozadju deluje veliko aplikacij ali pa je baterija stara in jo je treba zamenjati.

Tudi očitnejših kazalcev je več. Če začnete opažati nenavadne pojavne okne, skrivnostno povečanje uporabe podatkov ali stroškov na računu za storitve, ki jih niste naročili, verjetno imate opravka z zlonamerno programsko opremo.

Kot lahko vidite, imajo lahko številni simptomi zlonamerne programske opreme več benignih vzrokov. Brez protivirusnega programa ne moremo vedeti, ali je vaš telefon okužen. Če pa opazite znake, obstaja razlog, da raziščete.

Kako odstraniti zlonamerno programsko opremo iz Androida

Obstajata dva načina za odstranitev zlonamerne programske opreme iz naprave Android: enostaven in težek način. Popeljali vas bomo skozi oba, tako da lahko izberete način, ki vam najbolj ustreza.

Preprost način

Malo ljudi si zavaruje svoje računalnike, ne da bi uporabljali protivirusno programsko opremo, zato Android ne bi smeli obravnavati drugače. Aplikacija bo služila kot prva linija obrambe pred zlonamerno programsko opremo in jo odstranila. Spodaj si bomo ogledali nekaj najboljše protivirusne programske opreme za zaščito vaše naprave.

Android prihaja z antivirusom, imenovanim Google Play Protect. Neodvisno testiranje je pokazalo, da je le 51,8-odstotno učinkovito proti zlonamerni programski opremi, tako da z uporabo telefona telefon ostane ranljiv.

Če resno razmišljate o varnosti, potrebujete učinkovitejši program. Naš najboljši članek o protivirusnih programih za Android je dober kraj za začetek, če želite nakupovati ali niste seznanjeni s protivirusnimi aplikacijami za mobilne naprave.

Naš najboljši izbor za Android je Kaspersky Mobile Anti-Virus. Naslednji korak vam bo predstavil, kako lahko nato z njim odstranite zlonamerno programsko opremo. Če želite izvedeti več o aplikaciji, preberite naš pregled Kaspersky Anti-Virus.

Najboljši način za pridobivanje protivirusnega programa Kaspersky Mobile je prenos s trgovine Google Play. Čeprav lahko s plačano različico Kasperskyja za 2,50 USD na mesec dobite napredne funkcije, lahko z brezplačno različico preprosto zaznate in odstranite zlonamerno programsko opremo.

Ko prvič odprete aplikacijo, se bo posodobila, da bo dobila najnovejše informacije o virusih Android.

Kaspersky1

V glavnem meniju lahko napravo skenirate z zlonamerno programsko opremo s klikom na gumb »skeniranje« v spodnjem levem kotu zaslona.

Kaspersky_main

Na voljo je več funkcij, če se dotaknete puščice v spodnjem desnem kotu, če se odločite za mesečni premijski načrt.

Kaspersky_full_menu

Nato boste morali izbrati »hitro skeniranje«, »popolno skeniranje« ali »skeniranje datotek«.

Kaspersky_scan_choice

Hitro skeniranje preveri vse aplikacije v vašem telefonu. Če ste aplikacijo prenesli zunaj trgovine Google Play, jo želite zagnati in se prepričati, da je varna.

Popolno skeniranje je počasnejše, vendar pregleda vse aplikacije in datoteke v vaši napravi. To je najboljša možnost, če niste prepričani, kako ste dobili virus ali od kod deluje.

Pregled datotek je lahko dobra izbira, če sumite na eno datoteko. Če ste ga prenesli iz skodernega stika ali morate zaradi varnosti skenirati dohodne poslovne datoteke, je to možnost, ki jo lahko izberete. Samo izberite želeno datoteko in Kaspersky jo bo pregledal glede na zlonamerno programsko opremo.

Če Kaspersky zazna virus, vam bo dal možnost, da datoteko blokirate.

Kaspersky_block

S tem preprečite zagon datoteke, vendar je ne odstranite iz svoje naprave. To vam daje priložnost, da ga raziskate, preden ga odstranite.

Ker antivirusi občasno določajo, da so običajne datoteke virusi, ne želite slepo slediti njihovim vodstvom. Čeprav je malo verjetno, obstaja možnost, da je datoteka, prepoznana kot taka, ključnega pomena za delovanje vaše naprave. Zato je pomembno, da poiščete njegovo ime po spletu, če ne veste, kaj je to. Nekdo bo vedel, če gre za zlonamerno programsko opremo.

To je najlažji način za odstranitev virusov iz naprave, če pa ne želite ali ne morete namestiti aplikacije, obstaja še ena metoda.

Trda pot

Če veste, katera datoteka ali aplikacija je odgovorna za virus, jo lahko odstranite sami.

Če je ena sama napaka napačna, lahko z brskalnikom datotek svojega telefona za pomikanje po njej pritisnete in pridržite ikono, da se prikažejo možnosti, nato pa izberite tisto, ki piše “izbriši”.

Aplikacije pa so lahko bolj zapletene, saj jih je mogoče kodirati in tako ovirati vaša prizadevanja za njihovo odstranitev.

Če veste, da je težava z aplikacijo, morate najprej zagnati telefon v varnem načinu. To bo preprečilo, da bi se aplikacije, ki jih ni ustvaril proizvajalec vaše naprave, vaš operater ali Google, začele izvajati.

Način zagona v varnem načinu se razlikuje od modela do modela, zato boste morda morali iskati korake po spletu. Najpogostejši način je držanje gumba za vklop, dokler se ne prikaže meni za napajanje. Izgleda lahko drugače, odvisno od naprave. Tu je primer iz Galaxy S9.

Ugasniti

Ko ga zagledate, držite možnost »izklopljeno«, dokler ne boste imeli možnosti za ponovni zagon v varnem načinu. Enkrat se ga dotaknite.

Varni način

Po ponovnem zagonu telefona se pomaknite do “nastavitve” in nato “aplikacije”.

V tem meniju so navedene vse aplikacije, nameščene v vašem telefonu. Pomaknite se, dokler ne najdete aplikacije z virusom.

Duolingo je varna aplikacija, vendar jo bomo v tem članku uporabili za prikaz postopka odstranjevanja zlonamerne programske opreme iz naprave Android. Na seznamu izberite aplikacijo, ki jo želite odpreti na strani, kjer lahko kliknete »Odstrani«, da jo odstranite.

Duolingo1

Če je možnost »uninstall« zatemnjena, je aplikacija pridobila skrbniške privilegije, zato jih boste morali odstraniti, če jih želite izbrisati.

Pomaknite se do »nastavitev«, »varnosti« ali »zaklenjenega zaslona in varnosti«, odvisno od modela, nato pojdite na »druge varnostne nastavitve« in na koncu »aplikacije za upravljanje naprav«.

Tam boste našli aplikacije, ki imajo ali lahko uporabljajo skrbniške pravice in jih dodelite ali prekličete.

Device_admin

Odstranite skrbniške privilegije aplikacije in ponovite zgornje korake za odstranitev aplikacije.

Kako zaščititi Android pred zlonamerno programsko opremo

Zaščitite Android pred zlonamerno programsko opremo

Če se želite v prihodnosti braniti pred zlonamerno programsko opremo, investirajte v protivirusni program s sprotno zaščito. Premierna različica Kaspersky Mobile Antivirus ima to funkcijo. Druga možnost je Avast Mobile Security, ki je brezplačna in je naredila tudi naš seznam najboljših antivirusov za Android.

Zdrav razum je še en dober pristop. Na primer, ne nameščanje skodranih aplikacij v napravi bo daleč. Ker je vsaka aplikacija, poslana v trgovino Google Play, preverjena, preden jo uporabniki lahko prenesejo, je vaša najvarnejša stava.

Zelo nam je všeč Avastova namizna različica, zato če vas zanima več o tem, si oglejte naš pregled Avast Pro. Mobilna različica ima omrežni optični bralnik, ki pred povezavo išče grožnje na javnem WiFi, kar vam lahko pomaga, da se izognete tveganjem, ki so običajno povezana z njimi.

F-Secure Safe Mobile, še en vnos na našem najboljšem antivirusnem programu za Android, je zaradi starševskega nadzora dobra možnost za starše. Poleg tega bo zaščitna funkcija brskanja omejila izpostavljenost zlonamernim spletnim mestom, ko vi ali vaši otroci brskate po spletu. Vendar to ni samostojen izdelek. Dobiti morate paket z več napravami. Preberite naš pregled F-Secure Antivirus, če želite izvedeti več.

Končne misli

Zaščita telefona ne bi smela videti kot neobvezna. Android je odprtokodni, kar pomeni, da vsi, ki jih zanima izkoriščanje nezanesljivega telefona, vsebujejo informacije, ki jih potrebujejo. Operacijski sistem OS je veliko bolj prilagodljiv kot Applov operacijski sistem iOS, vendar na ceno ranljivosti programske opreme.

Ne dovolite si, da postanete žrtev zlonamerne programske opreme in trpite počasno napravo, kratko življenjsko dobo baterije ali drage stroške računa, ki vam ga ni bilo jasno. Pridobivanje protivirusne programske opreme je ključnega pomena za preprečevanje teh težav. Uporaba enega najboljših VPN za Android bi dodala še en sloj zaščite.

Upamo, da bodo ti načini za odstranjevanje zlonamerne programske opreme iz vaše naprave pomagali. Če imate kakršna koli vprašanja ali druge nasvete za odpravljanje zlonamerne programske opreme v Androidu, nam to sporočite v spodnjih komentarjih.

Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me