Kako obrišite trdi disk v katerem koli operacijskem sistemu

Obstaja veliko razlogov za formatiranje pogona, vključno z nastavitvijo novega računalnika, odpravljanjem napak pogona ali s čisto namestitvijo operacijskega sistema. Vključena je tudi varnost, saj boste želeli odstraniti katero koli zavrženo napravo za shranjevanje podatkov, še posebej, če so občutljivi.


V tem priročniku vas bomo predstavili, kako formatirati trdi disk v operacijskem sistemu Windows, macOS in Linuxu. Oblikovanje je postalo izraz, ki se medsebojno uporablja z brisanjem, brisanjem in brisanjem, vendar niso.

Če izbrišete datoteko, operacijski sistem sporoča, da je prostor, ki ga je zasedel, zdaj naslovljiv za zapis novih podatkov, stari podatki pa so še vedno tam. Prav tako preprost ali hiter format ni varno brisanje, ampak samo prostor za nov datotečni sistem in podatke.

Brisanje proti brisanju datotek

Še huje je premikanje datotek v koš za smeti v sistemu Windows ali smeti v macOS-u. Datoteka sploh ne odstrani, saj je ravnokar izločena, dokler pozneje ni trajno izbrisana. Izbrisane datoteke je mogoče zlahka obnoviti s programsko opremo za obnovitev podatkov.

Po drugi strani z brisanjem pogona odstranite vse, kar je na njem – shranjeno, izbrisano ali kako drugače. To lahko storite s programsko opremo za uničevanje podatkov z uporabo metod za saniranje podatkov, čeprav novejše različice macOS-a in Windows v določeni meri vključujejo iste funkcije..

Brisanje se običajno opravi šele, ko končate s pomnilniškim medijem ali če želite, da je mogoče najvarnejše oblikovanje. To je najboljši način, da zagotovite, da bodo vaši podatki resnično izginili in jih ni mogoče obnoviti. Nenadomestljiv pomeni, da ga ni več za vedno, zato se prepričajte, da uporabite eno od naših najboljših spletnih varnostnih kopij, preden to storite.

Windows in macOS ponujata sanitarno obdelavo podatkov z možnostmi oblikovanja, če se boste odločili za hitro obliko. Metoda brez zapisovanja se izvede tako, da vse bite podatkov napolnimo z ničlami. To lahko storite v enem ali večkratnem prehodu, odvisno od želene stopnje varnosti. Procesa ni mogoče razveljaviti in ščiti podatke pred neželenim dostopom in obnovitvijo.

Preden začnemo, je pomembno, da ste ustvarili varnostno kopijo svojih pomembnih podatkov. Če potrebujete pomoč pri izbiri spletnega ponudnika varnostnih kopij, si oglejte naš najboljši vodnik za varnostno kopiranje v oblaku.

Formatiranje pogona v operacijskem sistemu Windows

Pogon lahko ročno formatirate v sistemu Windows prek orodja za upravljanje diska ali ukaznega poziva. Zaradi poenostavitve bomo pokazali, kako to storiti z orodjem za upravljanje diskov. Je del vsake različice sistema Windows (preberite, kako preverite svojo različico tukaj) in jo lahko odprete z upravljanjem računalnika, Cortano ali ukaznim pozivom..

Upoštevajte, da boste morali particijo pogona, ki ga formatirate, razviti, če ni bil nikoli uporabljen ali je bil prej izbrisan..

Ta vodič za razdelitev particij za Windows bo pomagal.

Korak 1: Odprite upravljanje diskov. Izgledalo bo tako.

upravljanje diska1

2. korak: Pomaknite se do pogona, ki ga želite formatirati. Z desno tipko miške kliknite in izberite “format …”

diskmanagement2

3. korak: Odpre se novo okno zapisa z ustrezno črko pogona. Če gre za nov pogon, bo Windows dodelil črko pogona. V polju z oznako glasnosti navedite ime vašega pogona, sicer se bo privzeto imenoval „nova glasnost“. Držite se datotečnega sistema New Technology in privzete velikosti enote za dodelitev, razen če imate posebno potrebo, da naredite nekaj drugega.

4. korak: Polje »Izvedi hitro obliko« bo že potrjeno. Obstaja nekaj razlogov, da počistite to. Standardni (ne hitri) format bo iskal napake na pogonu, pa tudi eno-prehodno zapisovanje nič. To je dobro za rabljene pogone, saj zagotavlja osnovno raven zaščite pred neželenimi obnovitvami podatkov.

diskmanagement3

5. korak: Na tej točki se začne format. Čas, potreben za dokončanje, je odvisen od velikosti formatiranega pogona in hitrosti vašega računalnika. Ko bo končano, se bo v spodnji polovici okna za upravljanje diska prikazal nov pogon, skupaj z “zdravim” statusom.

diskmanagement4

To je to za Windows. Nato si bomo ogledali macOS.

Formatiranje pogona v macOS-u

Formatiranje pogona v macOSu ni tako, kot bi to storili v operacijskem sistemu Windows. Največja razlika bo v datotečnem sistemu, saj operacijski sistemi uporabljajo izvorne datotečne sisteme, ki so med seboj nezdružljivi. Kljub temu lahko pogon formatirate s pomočjo datotečnega sistema, ki je združljiv z obema, če morate delati na drugih platformah.

Tako kot pri operacijskem sistemu Windows, če imate opravka z novim, nikoli oblikovanim medijem, ga boste morali razdeliti. Za pomoč preglejte ta vodič za razdelitev particij na Mac.

Korak 1: Če želite zagnati pripomoček za diske, pojdite do aplikacij. Od tam pojdite na pripomočke in izberite pripomoček za disk. Lahko pritisnete tudi Command + Space, da se prikaže osvetlitev, nato pa vnesite „pripomoček za disk“. Na levi bi morali videti svoje pogone, informacije o njih pa na desni.

macdiskutilnost1

2. korak: Ko izberete pogon za oblikovanje, izberite možnost »zbriši« na vrhu.

macdiskutilnost2

3. korak: V oknu za brisanje ime glasnosti in izberite obliko datoteke. MacOS bo privzeto uporabljal Apple File System. Če nameravate pogon uporabljati v sistemih macOS in Windows, izberite obliko datoteke exFAT. V nasprotnem primeru je APFS v redu, razen če potrebujete kaj konkretnega.

macdiskutilnost3

4. korak: Končno kliknite gumb “Varnostne možnosti” in izberite med “najhitrejšimi” in “najbolj varnimi”. Izbira »najhitrejšega« bo naredila hitro obliko, ki izbriše datoteke in pusti podatke nedotaknjene in zlahka obnovljive. Če premaknete drsnik v desno, bo omogočen eno-prehodni zapis. Če drsnik potisnete v desno proti “najbolj varnemu”, bo pogon prepisal sedemkrat.

To ustreza standardu ameriškega ministrstva za obrambo 5220-22-M in bi morala biti možnost, ki jo izberete, če želite najvarnejše ponudbe macOS-a za brisanje.

macdiskutilnost5

5. korak: Kliknite “zbriši” in počakajte, da se pogon formatira.

Oblikovanje za Linux

Pri oblikovanju za Linux se lahko vaša kilometrina razlikuje glede na distribucijo, ki jo uporabljate. Vendar obstaja veliko orodij za večino okusov. Nekaj ​​jih zahteva poznavanje ukazne vrstice. Na voljo so tudi priljubljeni pripomočki, kot je GParted, in distribucija Linuxa, ki ga uporabljate, je morda priložena enemu.

Večina različic Linuxa ima dva orodja za varno brisanje pogona: ukaz dd in orodje shred. Za brisanje pogona lahko uporabite dd ali shred, nato ustvarite particije in jih formatirate s pripomočkom za disk.

Za brisanje pogona z ukazom dd je pomembno vedeti črko pogona in številko particije. Prepričajte se tudi, da je pogon odklopljen. Če želite to narediti, uporabite ukaz unmount. Če želite uporabiti ukaz dd, odprite ukazno vrstico in vnesite naslednje:

 • sudo umount / dev / sdXY -l
 • sudo dd, če je = / dev / urandom od = / dev / sdX bs = 10M

Upoštevajte, da X in Y predstavljata črko pogona in particijo. Postopek bo opravil več prehodov preko pogona, na kar bodo zapisali naključne ničle.

Če želite trdi disk obrisati z orodjem za drobljenje, vnesite naslednje (kjer je X črka vašega pogona):

 • sudo shred -vfz / dev / sdX

Pomožni pripomoček bo naredil tri prehode preko vašega pogona in na vaše podatke zapisal naključne znake.

Obe metodi sta časovno intenzivni, zato je najbolje, da to načrtujete ali pustite, da tečeta čez noč.

Ko je pogon izbrisan, je pripravljen za oblikovanje.

Če želite dobiti GParted:

 • sudo apt-get install gparted
 • gksu gparted

Ko ga imate, kliknite »naprava« in nato »ustvari particijo«.

formatiranje trdega diska Linux

GParted bo privzeto ustvaril particijo z uporabo vsega nerazporejenega prostora. To je v redu, če predpostavimo, da ne potrebujete več particij za sistem dvojnega zagona ali korenski imenik za Linux.

 • Zdaj kliknite gumb “Uporabi”, da ustvarite particijo. Z desno tipko miške kliknite novo particijo in izberite »format«.

Končne misli

Brisanje in oblikovanje nista ista stvar in se izvajata različno, odvisno od vašega operacijskega sistema. Čeprav je v tem priročniku več o tem, kako zaščititi podatke, ki jih ne potrebujete več ali jih želite, je pomembno tudi, da zaščitite podatke na trenutnih pogonih.

V ta namen si preberite navodila za šifriranje vašega vodiča trdega diska. Imate kakšne nasvete ali trike za brisanje trdega diska, ki ga nismo zajeli? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map