Kaj morate vedeti o shranjevanju v oblaku

Ne glede na to, ali veste za shranjevanje v oblaku ali ne, verjetno je, da ga že uporabljate. Od pošiljanja e-poštnih sporočil do uporabe Google Dokumentov, do deljenja dokumentov – shramba v oblaku je tu.


A veste vse o oblaku za shranjevanje? Uporaba storitve za shranjevanje v oblaku pomeni:

Ugodne cene v primerjavi s fizičnimi napravami za shranjevanje

Enostavna namestitev brez dodatne infrastrukture

Skladiščenje se lahko glede na zahteve poveča ali zmanjša

V primeru katastrofe je datoteke enostavno obnoviti

Če razmišljate o selitvi podatkov v oblak, vendar ste še vedno zmedeni glede tehnologije, je to popoln vodnik za vas. Tu je vse, kar boste morali vedeti o shranjevanju v oblaku, na kratko.

Datoteke, shranjene v oblaku, so dostopne od kjer koli

Ko se datoteke shranijo v oblaku, so dostopne od koder koli, razen če niste nekje brez internetne povezave.

Vse, kar potrebujete za dostop do podatkov, so poverilnice za prijavo.

Ker ni nobenih dodatnih naprav ali kablov, ki bi jih lahko nosili s seboj, se nikoli ne boste zataknili, da ste pozabili vzeti večjo datoteko v pisarno in jo pognati nazaj.

Datoteke morajo preprosto naložiti storitev shranjevanja v oblaku po vaši izbiri, in to je res, preprostost, rekel bi.

Vendar pa so nekatere storitve pri iskanju podatkov boljše od drugih, zato ne pozabite skrbno izbrati storitve glede na vaše potrebe in hitrost interneta.

V oblaku je sodelovanje enostavno

Eden glavnih razlogov, zakaj so podjetja sprejela tehnologijo v oblaku, je, ker je sodelovanje nemoteno, lažje in hitrejše.


© Cloudwards.net

Zaposlenim ni treba več sestankovati v svojih pisarnah ali skupaj delati dokumentov, če sedijo drug poleg drugega.

Danes se srečanja odvijajo na spletnem mestu Slack, sodelovanje z dokumenti pa je možno prek Google Drive in Dropboxa.

Oblak je potisnil tudi kulturo daljinskega dela v podjetjih po vsem svetu, saj 45% zaposlenih v ZDA dela od doma.

Podatki v oblaku so shranjeni na oddaljeni lokaciji (in zadevah o lokaciji)

Tu je eno pogosto vprašanje, ki si ga zastavi veliko ljudi. Če se moji podatki ne shranijo v računalnik, kje je točno to?

No, odgovor je nekoliko zapleten

Podatki v oblaku se običajno shranijo na strežnikih podjetja na oddaljenem območju, katerih natančna lokacija je odvisna od ponudnika storitev shranjevanja v oblaku.

Dropbox ima na primer svoje strežnike v ZDA in na Irskem, Google Drive pa ima podatkovne centre, razporejene po:

Združene države

Tajvan

Evropa

Kljub lokaciji njihovih strežnikov pa podjetja jasno določajo, da za vse podatke veljajo ameriški zakoni – kar pa ni nujno dobra stvar.

Storitve shranjevanja v oblaku ki nimajo nobenega strežnika v ZDA, ne veljajo ameriški zakoni – kar je dobra stvar.

Lokacije so pomembne, saj jih mora ameriška vlada takoj, ko se podatki naložijo v oblak, videti in dostopati do njih, brez predhodnega obvestila ali soglasja.

Ni pomembno, ali se podatki pozneje izbrišejo, ko so naloženi, so odšli. Medtem ko težava s krčmarjem morda ni velika težava pri ljudeh, ki nalagajo neobčutljive podatke, pa je za velika podjetja vohljanje lahko velika težava.

Pravzaprav so zakoni o shranjevanju v oblaku razlog, da številna podjetja še vedno posedujejo in postavljajo svoje zasebne strežnike in infrastrukturo.

Šifriranje podatkov je nujno

Z novimi kršitvami podatkov, ki se dogajajo skoraj vsak mesec, je šifriranje bistveno ključen način za zaščito podatkov.


© Cloudwards.net

Preden nadaljujemo, je pomembno vedeti tri lokacije, na katerih je treba varovati podatke:

Ko je v uporabnikovem računalniku

Ko so podatki v tranzitu (se naložijo v oblak)

Ko so podatki na strežniku (počiva v oblaku)

Nekatere storitve za shranjevanje v oblaku, kot so OneDrive, šifriranje SSL zagotavljate le, ko so podatki v tranzitu, kar pomeni, da so datoteke na strežniku v mirovanju, niso šifrirane.

Torej, če heker pride na strežnike OneDrive, bodo podatki tam v berljivi obliki. Storitve shranjevanja v oblaku, kot je iCloud, zagotavljajo šifriranje tranzita in strani strežnika.

A je to dovolj?

Tudi ko se podatki med prevozom šifrirajo, šifriranje izvaja storitev shranjevanja v oblaku. Torej ne le, da ima podjetje dostop do vaših podatkov, ampak morda tudi ne veste, kako ga podjetje šifrira.

Seveda bi bil en način za rešitev te težave šifriranje podatkov, preden jih osebno naložimo v oblak.

Toda zakaj to storiti, kadar obstajajo storitve za shranjevanje v oblaku CrashPlan in Jaz vozim, ki uporabnikom omogočajo šifriranje podatkov s šifrirnim ključem po meri.

Poleg tega šifriranje podatkov upočasni čas nalaganja in prenosa in ne morete predogledati podatkov na spletu; vedno ga bo treba najprej prenesti.

Veliko podjetij v oblaku za shranjevanje lahko dostopa do vaših podatkov

Ob prijavi na novo storitev se pogosto odločimo, da bomo preskočili del pogojev. Konec koncev, kdo ima čas za to?

Če pa v oblak shranjujem občutljive podatke, ne bi smel vedeti, ali lahko podjetje za shranjevanje v oblaku prisluhne ali dostopa do mojih podatkov?

Med pregledovanjem razdelka o pogojih in pogojih številnih storitev za shranjevanje v oblaku sem v skoraj vseh od njih našel eno skupno vrstico – kaj bo vaše ostalo.

Torej, kar naložim, bo moje in podjetje tega ne more objaviti sam, a to pomeni, da podjetje za shranjevanje v oblaku ne more dostopati do uporabniških podatkov? Sploh ne.

Na primer, medtem ko uporabljajo Google Drive, imajo lahko uporabniki pravice intelektualne lastnine, toda na strani družbe ToS je navedeno, da uporabniki Googlu dajejo licenco po vsem svetu, ki podjetju omogoča reproduciranje ali spreminjanje podatkov.

Prav tako Googlu omogoča uporabo informacij o strankah za rudarjenje podatkov in namene oglaševanja.

Potem je tu še Dropbox, ki morda ne uporablja podatkov o strankah za oglaševalske namene, vendar ToS podjetja navaja, da v primeru spora kupci ne morejo vložiti tožbe proti Dropboxu, ampak samo zagotovijo arbitražni postopek.

Če ste že razočarani, vedite, da obstajajo tudi storitve SpiderOak in Tresorit, ki zagotavljata zasebnost z ničelnim znanjem, vendar nista tako preprosta za uporabo in tudi ne integrata v primerjavi z Google Drive ali Dropbox.

Na splošno je izbira storitve za shranjevanje v oblaku klic med varnostjo in dostopnostjo.

Za podjetja je pomembno, da preverjajo standarde skladnosti podatkov

Vsako podjetje naj bi sledilo seznamu standardov in predpisov, ki temeljijo na njegovi primarni panogi.

Ko podjetje svoje podatke premakne v oblak, veljajo enaka pravila tudi na spletu.

Obstaja več deset skladnosti, vključno s temi tremi glavnimi:

HIPAA

FERPA

CORPA

Preden izberete storitev za shranjevanje v oblaku, preverite, ali upošteva standarde skladnosti, ki jih zahteva vaše podjetje. Če jih ne najdete na uradnem spletnem mestu storitve, se za potrditev obrnite na podporo.

V zaključku…

Skupno shranjevanje v oblaku prihaja s svojo prtljago.

Toda razlog, zakaj toliko ljudi, vključno z mano, vsak dan uporablja shranjevanje v oblaku, je v tem, da nam stvari olajšajo. Mobilnost in enostavnost dostopa, ki jih prinaša shranjevanje v oblaku, sta brez primerja.

Namesto da bi bili odvisni od lokalnih in zunanjih pogonov, lahko dostopamo do dela od kjer koli in s katere koli naprave. Torej, na koncu, katera je vaša najljubša storitev shranjevanja v oblaku? Sporočite nam v spodnjem razdelku za komentarje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map