Kaj je Usenet in kako deluje NZB iskanje?

Če vas zanimajo hudourniki, globoki splet in resnično karkoli pod površjem interneta, ste verjetno slišali za Usenet. V tem članku bomo videli, kaj točno je Usenet, kako lahko iščete NZB in vam pokažemo nekaj nasvetov in trikov.


Usenet obstaja že od leta 1980 in se še ni toliko spremenil. Na Usenetu so odraščali starošolski pohodniki in hekerji, preden je internet pridobil oprijem. Med uporabniki velja, da je “prvo pravilo Useneta, da ne govorite o Usenetu.”

Danes bomo kršili to pravilo in govorili o Usenetu. Omrežje sledi zvestim in ne želijo, da bi novi uporabniki preplavljali razprave z nenavadnimi vprašanji ali opozarjali na neželene pozornosti na storitve, ki jih uporabljajo. Videli boste, zakaj naprej.

Kaj je Usenet?

Usenet je decentralizirano računalniško omrežje, ki sta ga prvotno ustvarila dva študenta leta 1979. Ni bilo “interneta”, kot ga poznamo v teh dneh – obstajalo je samo ARPANET, omrežje, ki ga je ustvarila družba DARPA, in predhodnik interneta, ki ga imamo danes. Uporabljali so ga predvsem študenti in osebje na različnih univerzah po ZDA za komuniciranje in izmenjavo sporočil, novic in posodobitev.

Usenet se danes v veliki meri uporablja za skupno rabo datotek, čeprav še vedno obstajajo razpravljalne skupine. Dostop do Useneta je dokaj poceni, običajno od 5 do 10 dolarjev mesečno, na voljo pa so številna bralnika novic in druga orodja, s katerimi lahko dostopate do besedilnih objav ali prenašate binarne datoteke.

Kratka zgodovina Useneta

V začetku je bilo Usenet majhno omrežje, ki je povezovalo nekaj univerz. Študent Berkeleyja Mark Horton je izkoristil povezavo univerze ARPANET, da je začel pošiljati poštne sezname s proto-interneta na strežnike Usenet. To je bil prvi tovrstni most, ki je uporabnikom Useneta omogočil dostop do tistega, kar je bilo prej zasebno omrežje. Sprva niso mogli poslati sporočil ARPANET-u, vendar se je sčasoma vzpostavila dvosmerna komunikacija.

V prvih dneh interneta je večina ponudnikov internetnih storitev kupcem zagotavljala dostop do strežnikov Usenet. Poleg besedilnih objav in novic so lahko uporabniki naložili binarne datoteke, kot so filmi, slike in drugi mediji. Piratstvo je postajalo vedno večja težava za ponudnike internetnih storitev in Usenet-a in praktično vsak ISP je prenehal zagotavljati dostop do strežnikov Usenet.

Usenet se od forumov ali spletnih strani razlikuje po tem, da ni centralizacije. Obstaja veliko različnih ponudnikov Useneta in ko uporabnik naloži objavo ali datoteko na Usenet, se ta širi prek strežnikov do različnih ponudnikov. Vsak ponudnik ponuja določeno količino hrambe, to je, kako dolgo shranjujejo sporočila in nalagajo datoteke. Nekateri imajo krajšo stopnjo hrambe, recimo 600 dni, medtem ko drugi ponudniki ponujajo skladiščenje, ki traja štiri ali pet let.

Trenutno Usenet shranjuje približno 21 petabajtov podatkov po podatkih BinSearch. Kot si lahko predstavljate, zagon strežnika Usenet zahteva ogromno naložb v shrambo, da bi bili v koraku z vsakodnevno poplavo novih objav.

Datoteke NZB

Ko se datoteka naloži v Usenet, se razdeli na več delov ali sporočil. Vsako ima drugačno “ID-sporočilo sporočila”, datoteka NZB pa vsebuje informacije, potrebne za prenos in ponovno sestavljanje vsakega sporočila. To obliko je ustvarilo priljubljeno spletno mesto Newzbin, ki je bilo leta 2012 zaprto po več pravnih bitkah. Newzbin je bilo prvo večje mesto, ki je indeksiralo vsebino Useneta in olajšalo prenos datotek, zahvaljujoč njihovemu ustvarjanju NZB.

Večina datotek na Usenetu bo stisnjena v RAR formatu, za odstranitev pakiranja potrebuje orodje, kot je WinRar. Sodobne aplikacije Usenet, kot so SABnzbd ali NZBget, samodejno izvedejo to operacijo, ko se naloži datoteka, pri čemer uporabnikom ni treba posredovati ali dodatnih korakov. Če se odločite preizkusiti Usenet, boste hitro videli, da je avtomatizacija, kot je ta, običajna praksa med uporabniki. Nihče se ne želi ukvarjati z iskanjem, nalaganjem in razpakiranjem datotek ročno, zato je Usenet programska oprema zgrajena v skladu s tem.

Druga značilnost Useneta so datoteke “PAR” ali datoteke parnosti. Ni redko, da se objava poškoduje ali ji manjka nekaj blokov, zlasti pri delu z velikimi binarnimi datotekami. Datoteke paritete vsebujejo potrebne podatke za obnovo poškodovanih datotek, tako da uporabniku ni treba znova prenesti celotne objave – dokler ni preveč manjkajočih kosov, se datoteke za pariteto uporabljajo za obnovo datoteke. To je bilo za Usenet zelo koristno, ko se je prvič pojavil, in prihrani pasovno širino in čas tako za uporabnike kot ponudnike.

Ponudniki Usenet

Tu je naštetih preveč ponudnikov, vendar si oglejte ta zemljevid za dober pregled nad Usenet ponudniki. “Hrbtenica” je glavni ponudnik strežnikov Usenet, kar pomeni, da imajo v lasti in upravljajo strežnike in matrike trdega diska, ki sestavljajo infrastrukturo Useneta. Ko se objava objavi na Usenetu, se shrani na hrbtenico, ki jo nato razširi na druge strežnike, vključno z drugimi hrbtenicami v lasti različnih podjetij.

Trgovci na drobno delujejo z zakupom dostopa do ponudnika hrbtenic in pogosto uporabljajo paket svojih Usenetov z drugimi storitvami, kot sta VPN ali programska oprema po meri za brskanje in prenos s Useneta. Hibridni ponudniki postajajo vse pogostejši in so dobra izbira zaradi raznolikosti omrežij in zadrževanja.

Hibridni preprodajalci najemajo dostop do ene ali več hrbtenic, imajo pa tudi lastno strežniško kmetijo – običajno veliko manjšo od hrbtenice in s krajšim zadrževanjem. To pomeni, da čeprav se lahko datoteka shrani na hrbtenični strežnik, lahko še vedno obstaja na lastni farmi strežnikov preprodajalca.

To je pomembno vprašanje, ki ga morate razumeti: če je datoteka odstranjena iz ene hrbtenice, lahko obstaja tudi v drugi. Včasih se datoteke ne odstranijo v celoti, le delci, kar povzroči nepopoln prenos. Če uporabljate več ponudnikov, je mogoče zaradi različnih pravilnikov strežnikov in preverjanja paritete zapolniti vrzeli in dokončati prenose, tudi če se deli datoteke odstranijo.

Ko izberete ponudnika Useneta, si oglejte zemljevid in si oglejte, katero hrbtenico uporablja storitev. Izberite neomejen račun pri dobro znanem ponudniku in nato kupite poceni blokovni račun pri dveh ali več ponudnikih na različnih podlagah. Raznolikost je ključna za dostop do vseh Usenetov brez skrbi o manjkajočih datotekah ali objavah.

Kazalniki Usenet

“Kazalec” je mesto, ki vam omogoča iskanje po Usenetu in nalaganje datotek. Če vas zanima samo uporaba Useneta za branje objav ali pridružitev razpravnim skupinam, ne bo potreben kazalec. Vendar je večina ljudi, ki želijo začeti uporabljati Usenet, zainteresirana za delitev datotek in dober kazalec je pomemben del nastavitve Useneta.

Programska oprema za indeksiranje deluje kot spletni iskalnik – nalaga glave za Usenetove objave, nato jih indeksira in zagotavlja datoteke NZB, ki uporabnikom olajšajo iskanje in prenos datotek.

Na voljo so brezplačni kazalci, vendar priporočam uporabo vsaj enega plačanega kazala. Za večino uporabnikov bosta dovolj en ali dva kazalca. Vsebina ponavadi ni tako različna, vendar imajo nekateri kazalci značilnosti po meri, kar jim daje rahlo prednost pred drugimi.

Na redditu je na voljo odličen seznam kazalcev, ki jih pogosto navajamo v razpravah o indeksirjih. Izberite nekaj kazalcev in preizkusite njihovo brezplačno stopnjo, preden se odločite za enega. So dokaj poceni, v povprečju 10 do 20 USD na leto.

Usenet & NZB Software

Če želite brati in objavljati v novičarskih skupinah, obstaja veliko možnosti za vsak operacijski sistem, vključno z grafičnimi vmesniki ali staromodnimi bralniki ukaznih vrstic. Vse, kar potrebujete, je ponudnik in bralnik, da začnete z novicami.

Ko gre za prenos z Useneta, boste želeli avtomatizirati nastavitev. V pogovorih o Usenetu boste morda videli besedno zvezo “sveta trojica”, ki se nanaša na tipično Usenet nastavitev, ki jo sestavljajo:

 • NZB programska oprema za filme
 • Programska oprema NZB za TV oddaje
 • Odjemalec Usenet za datoteke NZB

Med nastavitvami je nekaj različnega, saj nekateri uporabniki raje eno aplikacijo pred drugo, vendar je to osnovna nastavitev. Namestitev in konfiguriranje programske opreme ne presega tega članka, vendar je na voljo že več sto vodnikov, ki vam bodo pomagali začeti..

Ko ga nastavite, boste gladko pluli, zahvaljujoč vgrajenim funkcijam za avtomatizacijo.

Prednosti prenosa Useneta

Ko uporabljate torrent programsko opremo, svoj IP naslov delite z vsemi drugimi uporabniki, razen če za torrenting ne uporabljate katerega od naših najboljših VPN. Protokol bittorrent se opira na vsakega uporabnika, ki datoteko naloži drugim uporabnikom.

Usenet sploh ne zahteva, da nalagate ali delite podatke. Ponudniki delujejo po zakonih “varnega pristana”, kar pomeni, da niso odgovorni za tisto, kar je shranjeno na njihovih strežnikih, če izpolnjujejo zahteve za odstranjevanje DMCA. Dokler odstranijo vso ali del zaščitene z avtorskimi pravicami datoteke, jim ni treba skrbeti za pravne posledice.

Skoraj vsak ponudnik storitev Usenet ponuja šifriranje SSL, tako da vaš ISP, ko nekaj prenesete, ne vidi, kaj je (kar je priročno, saj radi prodajajo vaše podatke). Povezave s strežnikom Usenet so šifrirane in običajno boste povečali hitrost prenosa. Usenet strežniki so pogosto veliko hitrejši od hudournikov, zlasti za domače uporabnike z omejeno pasovno širino.

Ker datoteko samo prenašate in je ne delite z nikomer, vam ni treba skrbeti za obvestila ali pisma DMCA svojega ponudnika internetnih storitev. Ne obljubljamo nezakonite skupne rabe datotek, vendar je pomembno razumeti razlike med hudourniki in Usenetom: skratka, Usenet je hitrejši in varnejši kot hudourništvo, čeprav je hudourništvo v oblaku še vedno hitrejše.

Zaključek

Usenet obstaja že dolgo in verjetno ne bo kmalu izginil. Skupine novic niso tako aktivne kot nekoč, vendar še vedno obstajajo aktivne skupine, če si vzamete čas za ogled.

Usenet omogoča tudi hiter in varen dostop do prenašanja datotek, nekateri nori geeki pa Usenet celo delajo v svoji strategiji za varnostno kopiranje. Čeprav to deluje, lahko predlagamo bolj lucidno in konvencionalno strategijo za varnostno kopiranje, ki bo varovala vaše podatke.

Upamo, da ste v tem članku uživali; spodaj vas prosimo, da komentirate spodaj in nam sporočite, kaj mislite.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map