Kaj je shranjevanje v oblaku in zakaj je pomembno v letu 2016

Izguba podatkov zaradi pomanjkanja dovolj prostora za digitalno shranjevanje je bolečina, ker boste prisiljeni izbrati, kaj ostane in kaj gre; žrtvovanje najljubših predmetov za shranjevanje pomembnih je zares mučna izkušnja.


V preteklosti sem moral očistiti datoteke, da sem lahko naredil prostor za nove stvari, seveda naprave, kot so:

 • USB bliskovni pogoni
 • CD-ji
 • DVD-jev
 • SD kartice
 • Zunanji trdi diski

Ali so vse odlične možnosti shranjevanja, saj so poceni in prenosni. Ker pa so fizični predmeti, se lahko vedno izgubijo, poškodujejo ali ukradejo in isto se bo zgodilo z vašimi podatki, shranjenimi v njih.

Namesto da bi uporabili zunanji trdi disk ali druge odstranljive medije, ste namesto tega razmišljali z uporabo oblaka za shranjevanje?

Seveda ostaja vprašanje, kaj je shranjevanje v oblaku in kaj je leta 2016 privlačna možnost?

Naj pojasnim; Shranjevanje v oblaku je način shranjevanja digitalnih stvari na spletu, saj vam omogoča, da zaščitite dragocene podatke pred težavami, kot so bliskovni pogoni, diski itd..

Vendar pa, tako kot vse drugo v življenju, obstajajo prednosti in slabosti pri uporabi tovrstne tehnologije.

Prednosti in slabosti shranjevanja v oblaku

Prednosti, slabosti:
Kamor koli in kadar koli dostopNekoristno brez dostopa do interneta
Javna skupna raba datotekZahteva mesečna plačila
Odlično za obnovo po nesrečahIma vprašanja varnosti in zasebnosti
Deluje v sistemih z več operacijskimi sistemiPreprosto zmede z varnostno kopijo v oblaku

Prednosti shranjevanja v oblaku

Hramba v oblaku je glede na namen in funkcionalnost zelo podobna zunanjem trdemu disku; izberete datoteke in jih prenesete na nekaj zunaj notranjega trdega diska.

Vendar za razliko od zunanje pomnilniške naprave oblak deluje prek internetne povezave in ne z USB-žico.

Najpogosteje storitve shranjevanja v oblaku zahtevajo, da potrošniki premikajo datoteke s pomočjo vmesnika spletne aplikacije ali programske opreme, nameščene na namizju.

Običajno nudijo možnost uporabe obeh.

Z varčevanjem informacij s trdega diska pridobite več prostora na njih in druge ugodnosti, ki fizičnim medijem pogosto niso na voljo.

Vse skupaj s seboj

Najboljši del oblaka za shranjevanje je možnost dostopa do datotek na poti.

Poslovna shramba v oblaku

Za shranjevanje v pisarno ni treba prenašati različnih datotek na bliskovni pogon ali pošiljati petnajst e-poštnih sporočil z različnimi deli projekta – sebi.

Shranjevanje v oblaku ponuja orodja za skupno rabo, pretakanje in urejanje v spletu.

Večina storitev shranjevanja v oblaku omogoča uporabnikom odpiranje določenih dokumentov in spreminjanje le-teh neposredno v oknu brskalnika. Prednost pri tem je, da ni treba prenašati podatkov v sistem in jih nato znova naložiti v oblak.

Poleg dostopa do potrebnih dokumentov imate tudi koristi od dostopa do glasbe in video datotek, shranjenih v oblaku.

Rad poslušam glasbo, vendar je moja zbirka prevelika, da bi se lahko nalepila na MP3 predvajalnik. S pomočjo oblaka lahko dostopam do glasbenih datotek in poslušam svoje najljubše melodije iz katerega koli:

 • Računalnik
 • Pametni telefon
 • Tablični računalnik
 • Konzola

Če je internetna povezava dovolj močna za pretakanje medijske vsebine.

Skupna raba z družino, prijatelji in sodelavci

Poleg dostopa do podatkov od koder koli, tehnologija v oblaku ponuja tudi edinstveno možnost skupne rabe datotek s komur koli.

Funkcija skupne rabe je značilna samo za storitve shranjevanja v oblaku, saj ponudniki varnostnih kopij v oblaku uporabnikom ne dovoljujejo skupne rabe z drugimi (obstajajo določene izjeme od tega pravila – kot IDrive).

Deset glavnih tveganj
Skupna tehnologija

Skupna raba je koristna tako na osebni kot na profesionalni ravni.

Družina in prijatelji lahko uživajo v gledanju slik in videoposnetkov; medtem ko lahko sodelavci sodelujejo pri projektih, ne da bi morali čakati na e-pošto.

Seveda pri deljenju prihaja tudi do varnostnih pomislekov.

Dobra novica je, da samo uporabniki s povabilom in “ključem” lahko dostopajo do datotek v skupni rabi, dokumenti javnosti niso na voljo z internetnim iskanjem.

Slabosti shranjevanja v oblaku

Shranjevanje v oblaku je veliko, vendar je koristno, vendar so nekatera področja potrošnikom zaskrbljujoča.

Največja skrb je zasebnost.

Uporabniki običajno skrbijo za vohunjenje lastnikov strežnikov, ali še huje, vlade. Shranjevanje v oblaku zagotavlja manj nadzora nad varnostjo podatkov v primerjavi z dejanskim trdim diskom.

Shranjevanje v oblaku ima tudi morebitne težave s povezljivostjo. Če se internet izgubi ali postane počasen, ni možnosti, da pridete do datotek, shranjenih na strežniku drugih.

V tradicionalnih okoliščinah to ne bi smelo biti problem; vendar med katastrofo ne bi bilo mogoče dostopati do podatkov v oblaku.

Končno skoraj vsi ponudniki pomnilnika v oblaku omogočajo dostop do datotek iz katerega koli spletnega brskalnika; nekateri pa zahtevajo aplikacije za pametne telefone za tiste, ki želijo vnesti svoj račun prek tablice ali telefona.

Potrošniki, ki uporabljajo napravo, ki ni pametni telefon, morda ne bodo mogli namestiti želene aplikacije.

Osebna shramba v oblaku

Javna podjetja v oblaku so odlične storitve, ki hranijo dokumente in druge podatke.

Vendar pa vedno obstaja skrb glede varnosti.

Shranjevanje podatkov v oblaku

Številnim ljudem ni preveč všeč, če korporacije shranjujejo svoje podatke. Številni uporabniki skrbijo tudi, da si bodo stranke, ki so lastniki strežnikov, ogledale svoje datoteke ali pa bi vlada vdrla brez njihovega dovoljenja.

Za potrošnike, ki se zavedajo zasebnosti, je pot do osebnega shranjevanja v oblaku.

Strežnik v oblaku prebiva v vaši hiši in se poveže z lokalnim omrežjem prek Etherneta ali Wi-Fi-ja. Tako kot javni oblaki lahko tudi osebna različica prenese datoteke iz katerega koli priloženega računalnika.

Vendar za razliko od javnih oblakov obstaja omejitev; zasebni oblaki dostopajo samo do sistemov, povezanih prek Wi-Fi-ja.

Obstaja nekaj možnosti za osebni oblak, na primer Sea Cloud Personal Cloud, ki omogoča oddaljeni dostop, ko nikogar ni doma, če se njegova medijska aplikacija prenese v telefon ali tablični računalnik.

Skupna raba je lahko omejena tudi na tiste, ki se lahko povežejo z lastnikovim domačim omrežjem.

Razlika med skladiščenjem v oblaku in varnostno kopijo v spletu

Potrošniki pogosto uporabljajo izraze za shranjevanje v oblaku in varnostno kopiranje v oblaku. Medtem ko tako shranjevanje v oblaku kot spletna varnostna kopija omogočata shranjevanje datotek zunaj mesta; niso ista stvar.

Cilj spletnega varnostnega kopiranja je shranjevanje zrcalne kopije podatkov za zaščito pred izgubo. Ponudniki storitev po načrtu samodejno vključujejo vse pomembne datoteke v vašem sistemu, ne le posameznih.

Seveda lahko potrošniki, ki uporabljajo storitev z omejeno zmogljivostjo, izberejo samo datoteke, ki jih želijo shraniti, namesto da bi izvedli skupno varnostno kopijo sistema.

Ena odličnih stvari pri varnostni opremi je, da deluje neprekinjeno in samodejno. Programska oprema teče v ozadju in premika kopije izbranih datotek na zunanje strežnike.

Programska oprema za varnostno kopiranje omogoča tudi izbiro, ko se zažene, tako da ne zapravlja pasovne širine.

Slaba stran spletnih varnostnih kopij je, da morajo datoteke pogosto ostati na notranjem trdem disku. Številna podjetja, ne vsa, bodo izbrisala datoteke s svojih strežnikov, če na vašem trdem disku manjkajo izvirniki.

Skoraj vsa varnostna podjetja bodo izbrisane datoteke hranila vsaj 30 dni – preden jih odstranijo.

V povzetku…

Shranjevanje v oblaku ni tako zapleteno, kot se sliši. Če ste mi všeč in imate več podatkov, kot to omogoča trenutni prostor, je to lahko uporaben izdelek, razen če ne želite obdržati kopičenja na zunanjih trdih diskih.

Obstaja veliko ponudnikov, kot so:

 • Sync.com
 • Google Drive
 • OneDrive
 • Dropbox

Ki ponujajo omejeno količino prostega prostora, saj vsi občasno potrebujemo dodaten prostor za shranjevanje.

Tudi če ne zaupate tretji osebi, da varuje informacije, obstajajo storitve za shranjevanje v oblaku, ki zagotavljajo varnost z ničelnim znanjem.

Tako kot pri zunanjem trdem disku je shranjevanje v oblaku še en način za zaščito uporabniških informacij. Pravkar je na voljo veliko kul dodatkov, kot so skupna raba, dostop do kamor koli, pretakanje, urejanje in podobno.

Prosimo, prosimo, da delite želeno metodo za varno hranjenje podatkov in zakaj je tako, v spodnjem razdelku s komentarji.

Vir1: https://www.techopedia.com/definition/26535/cloud-storage

Vir2: http://computer.howstuffworks.com/cloud-computing/cloud-storage.htm

Vir3: http://www.seagate.com/do-more/what-is-personal-cloud-master-dm/

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map