Kaj je internet stvari?

Če ste zadnjih nekaj let nekoliko spremljali tehnološke novice, ste že slišali za Internet stvari. IoT naj bi po novem spremenil način interakcije s tehnologijo in bistveno spremenil način življenja..


Kot kažejo podatki, ki jih je sestavil Statista, rast IoT v zadnjih nekaj letih narašča in naj bi v naslednjem letu ali dveh naraščala, tako da bodo podjetja in potrošniki množično prilagajali pametno tehnologijo.

Infografika: Internet stvari bo do leta 2020 postal glavni tok | Statista Več statistike boste našli pri Statista

Sliši se precej kul, kajne? Toda vse to se zastavlja z vprašanjem, kaj dejansko je internet stvari, razen trženjskega govora, ki ga na tehnoloških blogih izgovarjajo generalni direktorji in buzzword dneva.

V tem članku bo Cloudwards.net predstavil, kako deluje internet stvari in ali bo naše življenje res spremenilo tako, kot nam mnogi pravijo. To bomo storili z uporabo jezika, ki se oživi v tehniki, tu in tam pa bomo vključili sliko, da vam pomagamo. Za vsak slučaj smo posneli tudi videoposnetek, ki govori o nekaterih najpomembnejših vprašanjih, povezanih z internetom stvari.

Če želite pravilno začeti, si najprej oglejmo, kaj v resnici predstavlja IoT.

Kaj je internet stvari?

Na kratko “stvari” v Internet of Things so vsakdanji predmeti v vaši hiši, ki so samo priklonjeni na internet. Res je tako preprosto. Zato si omislite termostat, ki ga lahko nadzirate iz aplikacije na vašem pametnem telefonu (priročno ob hladnih zimskih jutrih) ali aparat za kavo, ki se sam vklopi, ko lahko pove, da ste vstali iz postelje.

Ta dva sta precej prozaična primera, vendar jih uporabljamo, ker že obstajajo za ljudi, ki si jih lahko privoščijo: nizozemski dobavitelj energije je predstavil aplikacijo, ki omogoča nadzor nad ogrevanjem v vašem domu s telefona, medtem ko obstaja tudi aparat za kavo, ki ve, kdaj ste pripravljeni, zahvaljujoč se sposobnosti merjenja in spominjanja vašega vedenja.

Naprednejši primeri, ki jih boste v naslednjih letih morda videli v svojem domu, so hladilnik, ki vas opomni, da dobite mleko, ko ste zunaj (ali, če vemo, da je naša publika po poteku veljavnosti) s skeniranjem RFID čipov v izdelkih ali garažna vrata, ki se odprejo, ko zaznajo, da ste zapeljali na svojo ulico.

Izberete lahko skoraj neskončne primere, ko začnete gledati IoT projekte, ki so v razvoju, in vsi imajo eno skupno stvar: v vseh primerih lahko naprave v vašem domu, v pisarni in v žepu “govorijo” drug drugega in sprejemajo omejene odločitve na podlagi teh informacij.

Pravimo “omejeno”, ker so nenazadnje še vedno samo stroji. Čeprav smo daleč od čistega binarnega odločanja v preteklosti, so računalniki v bistvu precej neumni in lahko svojo pot zaporedno izvajajo le prek vrste težav; o tem bomo kasneje podrobneje govorili.

Glede na to bi morali imeti razumno predstavo o tem, kaj pravzaprav predstavlja internet stvari. Poglejmo, kaj lahko naredi.

Aplikacije interneta stvari

Koristi IoT so predvsem in najpomembnejše v industriji. Na nek način je njegova proizvodnja vodila do tega, ker so stroji pogovarjali med seboj neposredno, ne pa prek ljudi, povzročili resne težave pri proizvodnji. Zdaj nekatere tovarne v bistvu vodijo same, stroji pa si med seboj povedo, kaj potrebujejo in kdaj.

Čeprav ta spekter lahko povzroči mrzlico po hrbtenici sindikalnih organizatorjev, je to za ljudi, ki vodijo ta podjetja, zelo dobro, saj jim omogočajo, da dobijo več izdelkov za nižje stroške. Porast robotov, ki bo v naslednjih desetletjih precej močno vplival na trg dela, je v veliki meri posledica IoT tehnologije.

Pri običajnih ljudeh so spremembe nekoliko manj očitne – razen posledične brezposelnosti, seveda -, vendar lahko pričakujemo, da bodo vse več vsakdanjih stvari na daljavo nadzorovane, običajno prek telefona. Konec koncev, zakaj se trudite s televizorjem, ko imate v žepu (in rokah) digitalno napravo, ki lahko ves čas oddaja prek WiFi-ja?

Ker so danes kontrolni čipi velikosti pinheads, bi skoraj vsak domišljeni predmet lahko postal del interneta stvari, morate samo preučiti razlog, zakaj naj ima miza ali stol čip in vse, kar morate storiti, je zgraditi to. Čipi so tudi vedno manjši, saj stroji prevzemajo tovarne: prav zdaj je najpomembnejši obrazec (pomislite na velikost) 10 nanometrov, toda Samsung deluje, ko berete to (8nm). Opomba: to je resnično majhno).

Če torej mislite, da sta termostat, ki ga nadzoruje telefon, in hladilnik s pomnilnikom, kul, počakajte, da opazite samokontrolirajoče črpalke za sladkorno bolezen, ki vam hranijo dodaten inzulin, ko shramba pove, da ste ravnokar odvili čokoladno palico. Kako pa je s trgovino, ki nima človeškega osebja, pa vse svoje zaloge popolnoma prevzame? Možnosti so, da kovati besedno zvezo, neskončno.

Ker so potrebni elementi tako majhni – in zahvaljujoč se revoluciji v proizvodnji čipov, da ne omenjam samostojnih plošč, kot je Raspberry Pi, zelo poceni, – lahko kdorkoli zbere nekaj delov skupaj in napravo IoT skupaj postavi v svojo klet. To je prava sprememba morja pri računanju in načinu interakcije z digitalnim svetom.

Kako deluje internet stvari?

Zdaj, ko smo ugotovili, kaj je IoT in kakšne kul stvari lahko počnete z njim, si poglejmo, kako deluje. Internet stvari je v bistvu en velik oblak. Čeprav je majhen čip tega kavnega aparata neumen kot skala, je zaradi svoje povezave WiFi s primernim računalnikom – ali z njim povezanim sistemom – tako pameten kot kateri koli superračunalnik, ki omogoča razmišljanje drugače kot samostojno možgani.

Torej, predstavljajte si, da ste to samo, a naslednjič, ko se boste soočili z veliko enačbo – nikoli ne veste -, si lahko za nekaj sekund izposodite možgane Stephena Hawkinga Predstavljajte si vse stvari, ki bi jih lahko naredili, če bi imeli to sposobnost. Zavidajte digitalnim napravam, saj zmorejo točno to.

Če se v tem scenariju držimo pametnega kavnega aparata, ima ta stroj vse, kar bi lahko pričakovali od njega – steklen vrč, držalo filtra, vse to – vendar ima tudi nekaj računalniške strojne opreme, najverjetneje majhno vezje z šibek procesor (tehnično ne gre za procesor, temveč za SoC), nekakšno mrežno kartico in najverjetneje nekakšen senzor, ki mu pomaga razbrati, ali je v loncu že kava.

Lonec za kavo v tem scenariju je fizični del IoT, ki ga fizično imate v svoji hiši. Poleg tega je oblak, v katerem vsi ti stroji medsebojno delujejo. Vzpostavljeni so tudi komunikacijski protokoli, da vaš avto ne more pošiljati sporočil v vaš kavni aparat in obratno.

Vse to nadziramo s pomočjo neke nadzorne naprave, najverjetneje aplikacije na vašem telefonu ali tabličnem računalniku. V idealnem primeru bi bil to en program, ki vam daje pregled nad vsako napravo IoT, ki jo imate, v praksi pa boste verjetno imeli aplikacijo, ki se izvaja za vsako napravo, ki jo imate, vsaj dokler nekateri whizkidi ne najdejo načina, kako jih združiti vse.

Teh konceptov, ki stojijo za Internetom stvari, ni preveč težko razumeti, vendar niso tisto, zaradi česar je IoT tako močan in impresiven. Za to moramo pogledati, kaj te naprave počnejo z informacijami, ki jih zbirajo.

Internet stvari, analitika in strojno učenje

Kot si lahko predstavljate, je ožičenje naprave IoT vedno nevarno, da bo prišlo do resne informacijske preobremenitve. Ker je tako neumen, prepušča razmišljanje do nekakšnega oblaka, pa naj gre za mrežo neštetih drobnih naprav, velikega superračunalnika z velikim številom ali kombinacije teh.

Ne glede na to, kje se vsi ti podatki obdelujejo, jih je toliko, da morajo možgani obleke vse to razvrstiti in odločiti, kaj je pomembno in kaj ne. Vaš kavni avtomat lahko uporabi podatke z vaše budilke, da ve, kdaj vstajate zjutraj, toda če veste, da je v avtomobilu malo goriva, mu to ne koristi..

Skozi postopek analize, ki ga pogosto imenujemo “analitika”, lahko možgani IoT odločijo, kaj morajo vedeti in česa ne. Ta proces pogosto vodijo človeški programerji, vedno bolj pa ga navdihujejo tudi same naprave s tistim, kar se danes pogosto imenuje strojno učenje, lahko pa ga prepoznate tudi kot globoko učenje.

Strojno učenje je vrsta umetne inteligence, ki se lahko, uganili ste, uči iz svojega okolja in podatkov, ki so mu na voljo, ter pripisuje posledicam njegove izbire na zelo omejen način. Brez strojnega učenja bi morali ročno programirati vsako napravo IoT za vsak možni scenarij; to je mogoče narediti za kavne avtomate, nemogoče pa je, recimo, za avto.

Če mislite na IoT, poskusite in si omislite, da stoji na stativu: če ena noga propade, bo vse skupaj padlo. Če je strojno učenje ena noga, potem sta tehnologiji miniaturizacije v oblaku in čipih druga dva.

Kot morda že veste, obstajajo ljudje – nekateri izmed njih zelo, zelo pametni -, ki jih skrbi napredek, ki ga izvajamo v AI. Opozoriti je treba, da je strojno učenje vrsta AI in da je inteligenca, ki jo ti ljudje skrbijo, zelo drugačnega obsega. Čeprav nikoli ne bi smeli reči, so možnosti, da vas bo kava poskusila ubiti, minimalne.

Tveganja interneta stvari

Grožnja Skyneta vstran, obstaja resnično tveganje, povezano z internetom stvari. Vendar pa ni tako seksi kot vaš samovozeči avtomobil, ki vas poskuša ubiti, zato je malo poročil. Osredotoča se na isto vprašanje, ki se vedno pojavi, ko so na kocki velike, v tem primeru velike, količine podatkov: kaj se zgodi z vsemi temi informacijami?

Če pustite napravo IoT v vašem domu, v bistvu namestite hrošča, ki lahko zbira podatke iz drugih digitalnih naprav, vas morda celo sliši in vidi. To samo po sebi ni slabo, navsezadnje mora izpolniti svoj namen, toda kaj se zgodi s podatki, ki jih zbira?

To vprašanje se je odzvalo v razpravi v senatu ZDA o tem, da bi lahko ponudniki internetnih storitev vohunili za svoje stranke in dejstvo je, da so vsi ti podatki tam zunaj: več naprav IoT imate v svojem domu, večje so možnosti, da bodo gotovo podatki o vašem življenju so zapisani nekje. Če je kdo videl, je druga skrb, vendar obstaja.

Pravzaprav so nekateri guruji IoT to zbiranje podatkov obravnavali kot velik plus k Internetu stvari za tržnike in podobno, saj boste tako, če boste poznali svoje navade, lažje ciljali na vas. Če vas sploh skrbi na daljavo vaša zasebnost, bo to verjetno grozljiva misel.

Konec koncev, ko vse to spustiš, se moramo nekje skriti in to bo lažje najti, če bodo vsi ti podatki lebdeli naokoli. Kako bo to vplivalo na vaše vedenje, če veste, da ste ves čas vohunjeni, in s pomočjo naprav, ki ste jih plačevali z lastnim denarjem? Ali boste še vedno lahko vodili življenje, ki ste si ga vedno želeli?

Končne misli

Internet stvari je res neverjeten razvoj, ki nam bo verjetno spremenil življenje na bolje: že prinaša velike pozitivne spremembe v industriji, zdravstvu, logistiki in lastnih domovih. Vendar pa, tako kot pri vseh takih dogodkih, obstaja tudi temnejša stran, s katero se moramo spopasti.

Kar zadeva digitalno varnost, so beli klobuki vedno korak za črnimi klobuki: edini dokaz, ki ga potrebujete, je nedavni napad z odkupno programsko opremo WannaCry, zaradi katerega so nekatere korporacije in vlade za nekaj poslale ure.

Predstavljajte si, da se je to zgodilo z vsako napravo, ki jo imate v lasti: vaš kavni aparat ne bi natočil lonca, razen če bi plačali nekaj kibernetskega kriminala nekaj dolarjev in se vaš avto ne bi zagnal, dokler ne bi očistil spomina na nekaj virusov.

Čeprav je internet stvari čudovit razvoj, ki bo prinesel veliko izboljšanja tako našega življenja kot tudi načina poslovanja, tveganj, povezanih z njim, ne gre zanemarjati ali zanemarjati..

Ne glede na to, ali gre za brezposelnost zaradi avtomatizacije ali celo večjega števila vaših osebnih podatkov na prostem trgu ali preprosto, da se kriminalci lahko spopadajo z več vidiki vašega življenja, IoT ni nekaj, kar bi morali potrošniki slepo sprejemati, ne da bi vedeli za vsa tveganja.

Kaj menite o internetu stvari? Ali delite tako naš optimizem kot tudi naše skrbi? Sporočite nam v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map