Kaj je Google Drive in kako deluje? Vodnik po korakih 2020

Brez dvoma je Google Drive ena najbolj vsestranskih storitev za shranjevanje v oblaku danes. Vendar pa je njegova uporaba nekoliko drugačna od tistega, na kar ste morda navajeni, zato vam bomo v tem priročniku natančno pokazali, kako deluje Google Drive, zlasti njegov nabor aplikacij, kot so Google Dokumenti in Preglednice.


Ob poti bomo omenili, kje presega Google Drive, tako da boste vedeli, za katere naloge najbolje deluje, hkrati pa bomo opozorili, kje bi bilo bolje, če bi šli z varnejšo storitvijo za shranjevanje v oblaku, kot katero od možnosti, omenjenih v naših najboljših oblak za shranjevanje v oblaku. 

Kaj sta Google Drive in Shramba v oblaku

Google Drive je storitev za shranjevanje v oblaku in kot vsaka storitev za shranjevanje v oblaku je njegov glavni namen razširiti sposobnost shranjevanja datotek zunaj meja trdega diska. Hrambo v oblaku včasih zamenjujemo s spletno varnostno kopijo, ki s podobno infrastrukturo dosega povsem drugačen namen.

Več o razliki med shranjevanjem v oblaku in spletno varnostno kopijo si lahko preberete v našem članku o tej temi. Preprosto povedano, spletna varnostna kopija je zasnovana tako, da posnema vaš trdi disk, ne da bi ga razširil, s ciljem obnovitve po katastrofi. Kot bomo omenili pozneje, se je Google Drive pred kratkim začel širiti na spletni trg varnostnih kopij, tako da vam je omogočil označevanje katere koli mape za varnostno kopiranje.  

Google vam bo podaril 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku samo za prijavo. Pomembno pa je vedeti, da je ves ta prosti prostor v skupni rabi med Google Drive, Google Photos in Gmail.

Še vedno pa bo pri mnogih uporabnikih 15 GB precej daleč, ne da bi za to potrebovali niti denarja. In ni všeč, da ima Google monopol brezplačno, če ga nima. Oglejte si naš pregled najboljših brezplačnih storitev za shranjevanje v oblaku za nekatere druge ideje.  

Google Drive ni dosegel osupljive priljubljenosti samo na zadnji strani Android telefonov in Gmaila. Nekaj ​​stvari je dobro ali bolje kot katera koli druga storitev shranjevanja v oblaku. Večina tega se nanaša na produktivnost, zahvaljujoč Googlovemu domačemu pisarniškemu paketu Google Docs in številnim aplikacijam drugih proizvajalcev.

Vendar obstaja tudi nekaj, kar Google Drive ne deluje tako dobro. Največje pomanjkljivosti so povezane z zasebnostjo.

Google na primer s svojimi pogoji določi pravico do skeniranja datotek, ki jih hranite v oblaku, za marketinške namene. Poleg tega Google Drive ne daje nobenega načina za resnično zaščito skupnih datotek, kot je zaščita z geslom.    

Več o teh težavah si lahko preberete v razdelku o varnosti in zasebnosti našega celotnega pregleda Google Drive. Če je zasebnost za vas nujno potrebna, boste morda želeli razmisliti o šifriranju datotek, preden jih pošljete v oblak s storitvijo, kot je Boxcryptor, če kljub temu uporabljate Google Drive.

Še bolje, razmislite o enem najboljših ponudnikov za shranjevanje v ničelnem znanju. Medtem ko ultra varne možnosti, kot je Sync.com (preberite naš pregled Sync.com), nimajo aplikacij za produktivnost Google Drive, ni razloga, da ne bi mogli uporabiti obojega za omejitev tveganja z uporabo Googla za aktivne projekte in več zasebnosti, usmerjena rešitev za dolgoročno skladiščenje. Oglejte si naš vodnik za skupno uporabo Google Drive in Sync.com.

Kaj lahko shranite v Google Drive?

Google Drive lahko shrani poljubno datoteko: fotografije, videoposnetke, .pdfs, datoteke Microsoft Office – karkoli. Priloge v e-pošti, ki so vam jih prek Gmail poslali neposredno v Google Drive, lahko shranite tudi, da se premaknete ročno.

Nekatere splošne omejitve atributov datotek, ki jih Google Drive uveljavlja, pa so precej velikodušne in ne bi smele vplivati ​​na večino uporabe. Dokumenti, na primer, so lahko dolgi do 1,02 milijona znakov, če pa dokument pretvorite v obliko Google Dokumentov, mora biti velik 50 MB ali manj.

Preglednice, ustvarjene v Google Preglednicah ali pretvorjene v njih, kar je Googlova aplikacija za preglednice, morajo biti dva milijona celic ali manj. Predstavitve, ustvarjene v Google Slides, ki jih je mogoče pretvoriti v program Google Slides, morajo biti največ 100 MB ali manj.

Vse druge vrste datotek morajo biti najmanj 5 TB, pod pogojem, da ste kupili toliko prostora.

Ena izmed lepih stvari v storitvi Google Drive je, da omogoča ogled datotek iz brskalnika, ne da bi jih najprej morali prenesti. Številne storitve z ničelnim znanjem vam tega ne dovolijo, ker storitev ne more dešifrirati datotek.

Predogledi so na voljo za Microsoft Office, Adobe in splošne vrste datotek, na primer .txt datoteke, slikovne datoteke, zvočne datoteke in celo video datoteke. Zaradi svoje vsestranskosti je Google Drive odličen za to, da ne le opravite delo, ampak tudi uživate v svoji medijski knjižnici.  

Prijava na Google Drive – kako deluje?

Na Google Drive se lahko prijavite tako, da ustvarite Google račun na naslovu www.google.com in kliknete ustvarite račun. Čarovnik vas bo vodil skozi postopek.

Če ustvarite Google račun, ne boste imeli samo dostopa do Drive, ampak tudi do Gmail, Google Play in več drugih Googlovih storitev.

Ko ustvarite Googlov račun, lahko do 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje dostopate na enega od treh načinov: prek brskalnika, datotečnega sistema namizja in mobilne naprave.

Uporaba Google Drive iz vašega brskalnika

Do Google Drive lahko dostopate prek večjih brskalnikov, tako da obiščete spletno mesto drive.google.com in se prijavite s pomočjo poverilnic vašega Google Računa. Sem spadajo Chrome poleg Firefoxa, Microsoft Edge (samo za Windows) in Safari (samo za Mac).

Uporabniški vmesnik je dokaj intuitiven, z navigacijskimi zavihki na levem robu za:

 • Moj pogon: dostop do shranjenih datotek
 • Moj računalnik: poglejte, kateri računalniki so sinhronizirani
 • V skupni rabi z mano: dostopajte do datotek v skupni rabi z vami
 • Zadnje: dostop do nedavno uporabljenih datotek
 • Google Photos: dostop do knjižnice fotografij
 • Z zvezdico: oglejte si datoteke, označene glede na pomembnost
 • Koš za smeti: dostop do koša za smeti
 • Varnostne kopije: dostop do varnostnih kopij
 • Nadgraditi shrambo: kupite več prostora za shranjevanje v oblaku

Kartica »moj pogon« je osrednje središče Google Drive. Vsebuje glavno shrambo datotek, ki jih naložite v Googlov oblak. Deluje kot mapa, ki lahko vsebuje tako datoteke kot podmape. Pravzaprav je My Drive zrcalna mapa za sinhronizacijo Google Drive, ki se namesti v računalnik, ko namestite odjemalca Google Drive (tega se bomo dotaknili v naslednjem razdelku).

Te podmape in datoteke se prikažejo v osrednjem podoknu vmesnika brskalnika, če ste kliknili na zavihek “moj pogon”. Če dvokliknete katero koli podmapo v osrednjem podoknu, vam omogoči dostop do datotek in dodatnih podmap, ki jih vsebujejo.

Če poznate določeno ime mape ali datoteke, ki jo iščete, lahko uporabite tudi iskalno vrstico do vrha, da jo hitreje najdete..

Krmarjenje po Mojem disku deluje bolj ali manj kot kateri koli grafični datotečni sistem, tako da, če ste že prej uporabljali Windows ali MacOS, bi se vse skupaj zdelo precej znano. Mape in datoteke lahko povlečete in spustite ter z desnim gumbom miške kliknete kateri koli predmet, da odprete meni za ta objekt.

Opombe v meniju vključujejo možnost predogleda datoteke in drugo, da jo odprete v programu, ki lahko z njim deluje.

Obstaja veliko različnih vrst programov, ki jih je mogoče enostavno integrirati s storitvijo Google Drive, kar je med glavnimi prodajnimi mesti Google Drive pred konkurenčnimi storitvami za shranjevanje v oblaku. Govorili bomo več o Googlovem paketu za matične pisarne, Google Dokumentih in programih drugih proizvajalcev, ki jih lahko kasneje integrirate v Google Drive v tem članku..

Druga dva kritična dejanja, ki jih lahko izvedete na objektih, ki se nahajajo v storitvi My Drive, vključujejo možnost »skupne rabe« katere koli mape ali datoteke ter možnost ustvarjanja izmenljive povezave. Oglejte si naš vodič o skupni rabi datotek v Googlu Drive, če si želite podrobneje pogledati te možnosti.

Druge možnosti vključujejo možnost premikanja map in datotek ter njihovo odstranjevanje. Vsaka mapa ali datoteka, ki jo odstranite, se pošlje v mapo. Do pogleda smeti lahko dostopate z navigacijsko možnostjo na levi strani, kjer lahko trajno izbrišete vsebino.

Ponovno je to v današnjem času grafični uporabniški vmesnik. Google je tu naredil dobro, saj ni poskušal izumiti kolesa.

Na vrhu osrednjega pogleda je tudi spustni meni, ki vam omogoča ustvarjanje novih map, nalaganje map in datotek ter ustvarjanje novih datotek s programom, integriranim v vaši shrambi v oblaku Google Drive.

Imamo ločen članek o nalaganju v Google Drive, zato tukaj ne bomo poglobljeni, razen če opozorimo, da lahko mape in datoteke dodate prek namiznega datotečnega sistema in mobilne aplikacije poleg dodajanja le-teh v vmesnik brskalnika Google Drive.

Google Drive poenostavi uporabniško izkušnjo z vrsto bližnjic na tipkovnici, ki jih lahko poiščete s klikom na ikono zobnika za nastavitve v zgornjem desnem kotu vmesnika.

Obstaja veliko več funkcij in nastavitev, do katerih lahko dostopate in nadzorujete prek brskalniškega vmesnika Google Drive, nekaterih pa se jih bomo dotaknili pozneje in nekaj, ki jih bomo preskočili. Osnovni koncept vmesnika brskalnika je, da omogoča preprosto in prijazno sredstvo za dostop do shranjevanja v oblaku iz katerega koli združljivega brskalnika, ne da bi morali namestiti programsko opremo.

Če želite kar najbolje izkoristiti Google Drive, boste želeli v celoti izkoristiti njegove sinhronizacijske zmogljivosti, kar bo zahtevalo namestitev odjemalcev Google Drive na vse računalnike in mobilne naprave, ki jih želite povezati.

Nato si bomo ogledali računalniški odjemalec za Windows.

Uporaba Google Drive na namizju

Odjemalca Google Drive lahko namestite na namizje tako, da v zgornjem desnem kotu brskalnika Google Drive kliknete ikono zobnika in izberete »naloži varnostno kopijo in sinhronizacijo za Windows«.

“Varnostno kopiranje in sinhronizacija” je nedavno spremenjeno ime za stranko, ki je po novem poudarilo Googlovo odločitev, da poleg svojih širših zmogljivosti za shranjevanje v oblaku zagotovi nekaj spletnih varnostnih kopij..

Ko namestite odjemalca, vam Google Drive omogoča varnostno kopiranje katere koli mape v vašem datotečnem sistemu, tako da z desno miškino tipko kliknete mapo in izberete »sinhroniziraj to mapo«.

Nomenklatura je nekoliko zavajajoča, saj naj bi verjetno prebrala “varnostno kopiranje te mape”, saj je dejansko ne sinhronizira z drugimi napravami.

Odločitev o vključitvi varnostnih kopij je Googlova zanimiva poteza, vendar v tem trenutku ne bi priporočili uporabe storitve Google Drive za nadomestitev bolj tradicionalne varnostne storitve, saj Google Drive manjka nekaterih ključnih funkcij varnostnega kopiranja, kot so prenosi na ravni blokov in sposobnost načrtovanja varnostnih kopij. Oglejte si naš najboljši spletni rezervni vodnik za boljše rešitve.  

Pomembnejša je mapa Google Drive, ki se po namestitvi odjemalca doda v vaš datotečni sistem.

Ta mapa je sinhronska mapa, mehanizem, ki ga je Dropbox (beri naš pregled Dropbox) leta 2007, zdaj pa ga uporablja večina večjih storitev za shranjevanje v oblaku.

Vse datoteke, ki jih povlečete v mapo Google Drive, privzeto ostanejo shranjene na trdem disku, vendar se tudi kopirajo v oblaku. Iz oblaka se te datoteke pošljejo tudi drugim napravam, ki jih povežete s shrambo v oblaku Google Drive.

Ta preprost pristop k podvajanju datotek vam omogoča urejanje dokumenta v enem računalniku in ogled teh sprememb, ki se v realnem času odražajo na ustreznih datotekah v oblaku in drugih sinhroniziranih napravah.  

Čeprav je priročno, shranjevanje datotek na trdi disk in v oblak ne služi glavnemu namenu shranjevanja v oblaku, to pa je razširitev zmogljivosti za shranjevanje zunaj tistega na trdem disku. Če želite s storitvijo Google Drive ustvariti prostor za nalaganje vseh teh slik, videoposnetkov in dokumentov, ki zasedajo prostor v računalniku, boste morali izklopiti sinhronizacijo.

Možnost izklopa sinhronizacije in shranjevanja samo datotek v oblaku je v industriji shranjevanja v oblaku splošno znana kot selektivna sinhronizacija. Google Drive vam omogoča, da konfigurirate selektivno sinhronizacijo neposredno iz računalnika iz varnostne kopije & sinhronizacijo «ikone opravilne vrstice.

Ta ikona je videti kot majhen oblak, v njej je osredotočena puščica navzgor. Če z desno miškino tipko kliknete to ikono, imate dostop do nekaterih nastavitev Google Drive, med katerimi je tudi možnost nadzora selektivne sinhronizacije.

Do nastavitev lahko dostopate s klikom na meni s tremi pikami in izbiro »nastavitve«.  

Znotraj pogleda nastavitev so na levi strani trije jezički. Srednji zavihek, imenovan »Google Drive«, omogoča izklop sinhronizacije posameznih map v mapi za sinhronizacijo (Moj pogon).

Te mape so privzeto vklopljene. Torej, boste želeli, da ste naredili ročne prilagoditve za uporabo storitve Google Drive za razširitev prostora za shranjevanje datotek računalnika v oblak.

Druga dva zavihka v pogledu nastavitev sta “moj prenosnik” in “nastavitve”. Oglejmo si, kaj počnejo, medtem ko smo na temo.

“Moj prenosni računalnik”, ki bi ga lahko poimenovali nekaj drugega, če bi spremenili to, kar Google Drive imenuje vaš računalnik, ima nekaj osnovnih, vendar potrebnih kontrol.

Najpomembneje je, da lahko preverite in preklopite, katere mape nenehno varnostno kopirate v računalniku. V rezervni načrt lahko dodate nove datoteke s klikom na »izberi mapo«.

Druge kritične nastavitve, ki jih najdete v “moj prenosni računalnik”, vključujejo možnost nastavitve kakovosti nalaganja fotografij (lahko zmanjšate kakovost, da prihranite prostor), možnost samodejnega nalaganja fotografij v Google Photos in možnost vklopa USB naprav ali SD kartic za varnostno kopiranje zunanjih naprave, kot sta kamera ali telefon.

Zadnji pogled, naveden v meniju s preferencami, je “nastavitve”.

Ta pogled omogoča nadgradnjo ali prekinitev povezave s shrambo in ima nekaj stikal za druge nastavitve. Obstaja tudi možnost, imenovana »omrežne nastavitve«, s katero lahko ustavljate hitrosti sinhronizacije.

Zajema glavne točke uporabe Google Drive na namizju. Ko na splošno veste, kaj lahko stori, je postopek razmeroma preprost.

V nadaljevanju si bomo ogledali uporabo storitve Google Drive na svoji mobilni napravi.

Uporaba Google Drive v mobilni napravi

Google izdeluje aplikacije za pametne telefone za Android in iOS. V tem segmentu si bomo ogledali predvsem izkušnjo s sistemom Android, saj se zdi, da se to najpogosteje uporablja.

Medtem ko so trdi diski pametnih telefonov v zadnjih letih rasli, zdaj pa so običajne zmogljivosti 16, 32 in 64 GB običajne, količina podatkov, ki jih zajemamo na naše pametne telefone, več kot ohranja.

Uporabniki Androida imajo privzeto dostop do aplikacije Drive, če pa ste jo izbrisali, jo je mogoče znova namestiti z obiskom Trgovine Google Play.

Do shranjevanja v storitvi Drive lahko dostopate tako, da odprete aplikacijo. Vmesnik je dokaj intuitiven, z vrstico za iskanje blizu vrha za hitro iskanje datotek, prikazom “hiter dostop” za odpiranje nedavno naloženih ali urejenih datotek in navigacijo po mapi za brskanje po vsebini v oblaku.

Obstaja tudi gumb „plus“, ki se ga lahko dotaknete za nalaganje novih datotek iz naprave, skeniranje slik in ustvarjanje novih datotek z Google Dokumenti, Google Sheets in Google Slides.

Vsaka mapa in datoteka ima tudi dodatne možnosti menija.

Te možnosti vključujejo funkcijo skupne rabe, ki omogoča dodajanje ljudi v mape ali ustvarjanje povezave za skupno rabo. Datoteke lahko tudi premikate in preimenujete, jih označite z zvezdicami po pomembnosti in jih dodate na začetni zaslon telefona za enostaven dostop.

Uporabniki Androida imajo v skupni rabi prostora Google Drive tudi dostop do ločene aplikacije za Google Photos.

V aplikaciji Fotografije je funkcija iskanja za hitro iskanje fotografij ali brskanje po fotografijah po datumu in albumih. Aplikacija samodejno pošlje fotografije v oblak, zato vam ni treba skrbeti, da bi jih izgubili, če bi pokvarili ali napačno napajali telefon.

Google Photos lahko prepreči, da fotografije v telefonu samodejno izbrišejo slike, ki so bile že varno naložene, da preprečijo, da bi fotografije zavzele prostor v telefonu.

Obstaja celo funkcija skupne rabe, tako da fotografije lahko hitro pošljete prijateljem, družini in sodelavcem.

Na splošno je aplikacija Google Drive ena izmed najboljših mobilnih aplikacij za shranjevanje v oblaku, ki so na voljo za preprosto uporabo in moč. Tudi če boste za vsakodnevne dejavnosti končali pri drugem ponudniku pomnilnika v oblaku, je to vsaj odličen način za upravljanje fotografij in datotek, ustvarjenih v vašem telefonu. 

Integrirane aplikacije Google Drive

Medtem ko Google Drive počne veliko stvari dobro, obstajajo tudi številne druge možnosti shranjevanja v oblaku ali boljše. Vendar pa to ne velja za produktivnost in to je zahvaljujoč dejstvu, da ima Google številne integracije aplikacij, zasnovane tako, da brezhibno delujejo z vašim pomnilniškim prostorom Drive..

Google Dokumenti

Google Dokumenti so Googlov odgovor na Microsoft Office. Medtem ko se bo njegov vmesnik morda nekoliko navadil, ga je vredno uporabiti iz različnih razlogov – ne nazadnje je ta, da je brezplačen.

Google Dokumenti se nanašajo na celoten paket Google Office, ki nekoliko zmedeno vključuje posamezen del programske opreme, imenovan Google Docs. V apartmaju so:

 • Google Dokumenti: za obdelavo besedil
 • Google Preglednice: za preglednice
 • Google Diapozitivi: za predstavitve
 • Google Obrazci: za ankete in druge obrazce

Kar je v storitvi Google Dokumenti izjemno dobro, omogoča sodelovanje, in to zato, ker se tako dobro vključuje v Google Drive. Vsak dokument, ki ga ustvarite, je shranjen v oblaku, kar vam omogoča, da izkoristite funkcije deljenja Google Drive.

Poleg tega Google Dokumenti omogočajo, da skoraj v realnem času sodelujete s sodelavci znotraj samega dokumenta. Komentarje lahko puščate ob robu, drugim dodelite akcijske predmete ter urejate in predlagate spremembe.

Če ste že navajeni v katerem koli drugem pisarniškem paketu, je treba osnovno postavitev Google Dokumentov dokaj enostavno razumeti.

Aplikacije drugih proizvajalcev Google Drive

Poleg domače programske opreme je Google odprl vrata in drugim omogočil ustvarjanje aplikacij, ki se integrirajo v Google Drive. V resnici obstaja na stotine možnosti, s katerimi lahko izboljšate svojo izkušnjo v Googlu Drive.

Ne glede na to, da Google olajša iskanje in dodajanje aplikacij v vaš račun Drive.

To lahko storite tako, da odprete google.drive.com in kliknete gumb »novo« v zgornjem desnem kotu brskalniškega vmesnika..

Kliknite »več« in »poveži več aplikacij« za dostop do knjižnice aplikacij.

Lahko iščete določene aplikacije ali brskate po kategorijah, kot so poslovna orodja, produktivnost in zabava. Priljubljene možnosti vključujejo .pdf urejevalnike, kot je DocuHub, urejevalnike slik, kot je Pixlr Editor, in pretvornike datotek, kot je CloudConvert.

Nobena druga storitev za shranjevanje v oblaku nima knjižnice aplikacij tretjih oseb v Googlu Drive, kar je še en pomemben razlog za uporabo storitve Google Drive, tudi če ste se odločili, da večino datotek shranite drugje.

Zaključek

Google Drive ima svoje pomanjkljivosti in glede na to je daleč od izbire Cloudwards.net kot najboljše rešitve za shranjevanje v oblaku. Vendar, če razumete njegove prednosti in uporabo Google Drive, ni razloga, da ga ne obdržite v svoji orodni zbirki oblačnih programskih rešitev.

Upajmo, da vam je ta članek pomagal, da se seznanite z osnovnimi vhodi in storitvami storitve Google Drive in kako narediti prav to. Google Drive je s 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje v oblaku, odličnimi funkcijami za sodelovanje in možnostjo dostopa do datotek z namizja, pametnega telefona in skoraj iz katerega koli brskalnika priročno in sposobno sredstvo za delo z datotekami.

Imate še kakšna vprašanja o uporabi Google Drive? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in poskusili jih bomo obravnavati. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map