Dropbox ali WeTransfer: Katera storitev je najboljša za skupno rabo datotek?

Ključna prednost shranjevanja v oblaku je, da je skupna raba datotek veliko preprostejša, kot je bila pred 10 ali 20 leti. Naši nekdanji samci so se morali spopasti z množičnimi e-poštnimi prilogami, ki so privedle do prepolnih in neodzivnih sporočil. Morali smo posredovati drugim USB napravam ali podobnim pripomočkom, ki vsebujejo vsebino, ki smo jo želeli deliti. Časi so bili težki.


Zdaj imamo prednost v oblaku, oddaljenem mediju za shranjevanje, ki je popoln za pošiljanje vsebine brez kolcanja. Obstaja nekaj oblačnih storitev, ki se lahko uporabljajo za skupno rabo datotek, vključno s samostojnimi storitvami dostave, kot so WeTransfer in storitvami za shranjevanje v oblaku beefier, kot so tiste, ki smo jih pregledali v naši knjižnici pregledov v oblaku.

Med slednjimi je tudi Dropbox, ki sicer ne sodi na naš najboljši seznam za shranjevanje v oblaku, vendar je priljubljena izbira za upravljanje datotek, zlasti za sodelovanje.

V tem članku bomo drug ob drugem preučili Dropbox in WeTransfer, da bi ugotovili, kateri ponudnik je najboljši za skupno rabo datotek. Ker je WeTransfer bolj poslovna rešitev kot potrošniška, se bomo osredotočili na razpravo, na kateri je skupna raba datotek najlažja v nastavitvah pisarne.

Dropbox proti WeTransferju

Med ponudniki za shranjevanje v oblaku so Dropbox, Google Drive in OneDrive tri največja imena. Medtem ko ima vsaka svoje prednosti, je Dropbox najprimernejši za skupno rabo datotek, zahvaljujoč se funkcijam, ki vključujejo gesla v skupni povezavi in ​​možnost pošiljanja datotek. Za alternativne možnosti Dropbox preberite naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za vodnik za skupno rabo datotek.

WeTransfer je storitev v oblaku, ki je specializirana za prenos velikih datotek. Temu namenu je namenjena njegova arhitektura, čeprav ima lepe prilagoditvene funkcije za blagovno znamko podjetij in nekaj drugih perkov.

Poleg skupne rabe datotek ima Dropbox še številne funkcije, ki jih ne boste dobili pri ponudniku niš, kot je WeTransfer, vključno s sinhronizacijo datotek in integriranimi aplikacijami, kot sta Dropbox Paper in Microsoft Office Online (oglejte si naše najboljše aplikacije za zapisovanje drugih primerov).

Pri tem pregledu »head-to-head« ne bomo upoštevali funkcije shranjevanja in produktivnosti Dropboxa. Naš poudarek je na skupni rabi datotek in katera od obeh storitev je najboljša. Če želite opraviti to oceno, smo članek razdelili na tri kroge: delitev, varnost in stroški.

Prvi krog: Funkcije skupne rabe v oblaku

Dropbox je storitev za shranjevanje v oblaku, ki je znana po hitri in zanesljivi sinhronizaciji datotek, ki je ni v skupni rabi. Lahko si preberete naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za pregled sinhronizacije, če želite izvedeti, kaj omogoča, da Dropbox izstopa na tem območju in katere storitve so blizu.

Pri skupni rabi datotek Dropbox ni tako dobro razvit kot Sync.com ali pCloud, vendar je naprednejši od povprečnega ponudnika za shranjevanje v oblaku.

Dropbox omogoča skupno rabo posameznih datotek in povabi druge, da dostopajo do map. Z WeTransfer ne boste mogli deliti mape. Dropbox je zato bolj smiseln za produktivnost in sodelovanje, tudi brez upoštevanja sinhronizacije datotek in Office Online.

Če želite deliti mapo ali datoteko, se prijavite v spletno mesto Dropbox in kliknite gumb »skupno rabo«, povezan z enim od predmetov. Osebe, ki jim želite omogočiti dostop, lahko ustvarite e-poštne naslove ali ustvarite povezavo, ki jo lahko uporablja kdor koli.

Gumb Dropbox-Share-Share

Pri skupni rabi map lahko dodate dovoljenja samo za ogled ali urejate. Samo za ogled omogoča drugim, da si ogledajo, prenesejo in komentirajo vsebino, urejanje pa doda možnosti za spreminjanje datotek in brisanje.

Dropbox-Share-Mape

Tisti, ki imajo dovoljenja za urejanje, lahko dobijo druge, da povabijo tudi do map.

Dropbox-Folder-Settings

Skupna raba datotek Dropbox je mehansko enaka deljenju map, le da ni možnosti »urejanje«. Edina nastavitev dovoljenj je samo pogled. To pomeni, da lahko tisti, s katerimi delite vsebino, komentirajo vaše datoteke, ne pa da jih spreminjajo.

WeTransfer ne prepozna mape, zato boste za skupno rabo vsebine morali poslati več datotek ali mapo zip, preden jo pošljete. Mape z zadrgo se obravnavajo kot datoteke, zato jih lahko pošljete naenkrat.

Zip-Windows-Folder

Nesposobnost skupne rabe mak nasprotuje WeTransferju, toda, ko gre za skupno rabo datotek, je storitev več kot ujemanje za Dropbox.

Deljevanje datotek WeTransfer

Vsakdo lahko deli datoteke s spletnega mesta WeTransfer brez računa. Kliknite modri znak plus, da dodate datoteke iz vašega datotečnega sistema, dodate do 20 naslovov prejemnika e-pošte in vnesete svoj e-poštni naslov.

WeTransfer-Share-File

S programom WeTransfer lahko hkrati pošljete do 2 GB datotek. Večje datoteke zahtevajo naročnino. Z WeTransfer Plus lahko hkrati pošljete do 20 GB. Naročniki dobijo tudi 100 GB prostora za shranjevanje datotek, ki se pogosto uporabljajo. Storitev po določenem času ne izbriše datotek in vam omogoča, da pregledujete pretekle pošiljke in jih ponovno pošljete ali posredujete.

Kliknite tri-pični meni na dnu orodja za pošiljanje WeTransferja, da prilagodite druge nastavitve. Ti vključujejo prehod iz “e-pošte” na “povezavo”. Povezave se lahko objavijo na kanalih Slack, družabnih omrežjih ali podobnih platformah za skupno rabo vsebine s širšim občinstvom.

Nobena od teh funkcij ni oddaljena WeTransfer od Dropboxa. Vsaj za poslovne uporabnike je pomembna možnost prilagajanja prenosov datotek. Možnosti vključujejo prilagojen URL, slike ozadja za e-poštna sporočila in druge načine za prilagoditev videza e-poštnih sporočil.

WeTransfer vam omogoča, da ustvarite videz, ki ustreza vašemu podjetju, vključno z vključitvijo imena vašega podjetja v svoj URL in dodajanjem vašega logotipa. Za tiste, ki želijo sestaviti marketinško kampanjo po elektronski pošti ali podobno prizadevanje, lahko takšne podrobnosti vplivajo na njen uspeh.

Misli 1. kroga:

Tako Dropbox kot WeTransfer imata prednosti med seboj za skupno rabo datotek. Za Dropbox je glavna prednost ta, da lahko delite mape, ne da bi jih morali stisniti v .zip datoteke. Za WeTransfer je to prilagoditev.

Katera storitev ima večjo prednost, je stvar osebnih potreb. Smo s strani WeTransferja, vendar le zato, ker je mape preprosto deliti z mnogimi storitvami za shranjevanje v oblaku, med katerimi je nekaj brezplačnih ali veliko cenejših kot Dropbox. Prilagoditev e-poštnih sporočil za pošiljanje datotek je v primerjavi s primerji.

  • Zmagovalec prvega kroga: WeTransfer

Drugi krog: Varnost skupne rabe datotek

Varnost datotek se bomo lotili v drugem krogu in pogledali tako na zaščito pred tranzitom kot na šifriranje vsebine, shranjene v oblaku. Pregledali bomo tudi varnost povezav, najprej pa se pogovorimo o geografiji.

WeTransfer ima prednost pred Dropboxom, saj ima sedež v Evropski uniji. EU ima strožje zakone o zasebnosti kot ZDA, kot je razvidno iz nedavnega sprejetja Splošne uredbe o varstvu podatkov. Sedež podjetja WeTransfer je v Amsterdamu in spoštuje nizozemski zakon o varstvu osebnih podatkov, ki vključuje pooblastila za varovanje podatkov pred izgubo ali krajo.

Podjetje Dropbox ima sedež v San Franciscu s podatkovnimi centri po vsej ZDA. V tej državi je država v zadnjih letih zabredla v spor glede zasebnosti podatkov, najbolj znana je projekt PRISM nacionalne varnostne agencije. Medtem ko Dropbox ni bil vpleten v PRISM, ga je bilo treba dodati, preden je Edward Snowden piščal po programu.

Podjetje Dropbox je zabeležilo eno večjo kršitev podatkov, ki je vključevala krajo 68 milijonov uporabniških gesel v letu 2012. Podjetje je od takrat sprejelo ukrepe za zagotovitev, da se incident ne ponovi, a dejstvo, da podrobnosti kraje niso razkrili več let bi moral dati eno pavzo.

Poleg tega je Condoleezza Rice tudi v upravnem odboru Dropbox. Čeprav nič ne kaže, da je povzročila težave zasebnosti uporabnikov, je bila zagovornica prisilnega prisluškovanja med Bushovo administracijo in je bila povezana s škandalom o prisluškovanju Varnostnega sveta OZN. To je moteče v industriji, kjer je zasebnost vrhunska.

Za odločitev, da je WeTransfer najboljša stava za zaščito zasebnosti potrošnikov, vsaj na površini, ni potreben klobuk. Kljub temu obe službi sprejemata ukrepe za preprečitev dostopa zunanjih strank do uporabniških podatkov.

Šifriranje Dropboxa in WeTransferja

Dropbox in WeTransfer zaščitita datoteke med prevozom z zaščito transportnega sloja. TLS je protokol, ki zagotavlja celovitost podatkov med dvema komunikacijskima programoma. Omogoča šifriranje povezave med aplikacijami, zato nobena tretja oseba ne more prestreči in posegati v podatke.

Te dni vsaka spletna storitev uporablja TLS za zaščito komunikacij med tranzitom.

Oba ponudnika šifrirata datoteke, shranjene na njihovih strežnikih. Dropbox uporablja 128-bitno šifriranje AES za branje datotek, medtem ko WeTransfer uporablja 256-bitno AES šifriranje. Vsak protokol je neprebojna, tako rekoč. Potrebne bi bile milijarde let, da se na silo šifrira ključ AES.

Šifrirnih ključev morda ni mogoče zlomiti, šibka gesla pa ne. Dropbox števci, ki imajo dvofaktorsko preverjanje pristnosti. Če je omogočena 2FA, boste morali ob prijavi iz neznanega stroja vnesti dodatno poverilnico. Poverilnica je varnostna koda, ki jo lahko prejmete na svojem pametnem telefonu.

WeTransfer ne ponuja dvofaktorne avtentikacije. To pomeni, da če je vaše geslo vlomljeno ali ukradeno, bi lahko bile datoteke, shranjene v vašem računu za WeTransfer Plus, ogrožene. Če se odločite za storitev, ne pozabite ustvariti močnega gesla ali še bolje, uporabite upravitelja gesla v oblaku, kot je Dashlane.

Obe službi vzdržujeta tudi varne podatkovne centre. Dropbox ima lastne strežniške zmogljivosti in WeTransfer uporablja objekte, ki jih upravljajo spletne storitve Amazon.

Varnost datotek Dropbox in WeTransfer

Povezave predstavljajo nevarnost za nadzor vsebine. Za razliko od povabljanja ljudi, da dostopajo do vsebine prek svojega e-poštnega naslova, lahko povezavo uporabi kdorkoli, ki se ji uspe dokopati. Vsaj tako je brez določenih funkcij zaščite povezav.

Najočitnejše od teh funkcij so gesla in datumi izteka roka uporabnosti. Večina ponudnikov za shranjevanje v oblaku ne vključuje nobenega. Dropbox ne, vendar pridejo za ceno. Morali se boste prijaviti za Dropbox Professional ali Dropbox Business (preberite naš pregled Dropbox Business).

Dovoljenja Dropbox-Link

Dropbox vključuje dve dodatni funkciji nadzora vsebine za povezave v možnosti onemogočanja prenosov in komentarjev. To so lepi vključki.

WeTransfer vam omogoča omejitev povezav z gesli in samodejnimi datumi veljavnosti, vendar te funkcije niso brezplačne. V zadnjem krogu krijemo stroške WeTransfer Plus in Dropbox Professional.

WeTransfer-Link-geslo

Druga funkcija nadzora vsebine, ki jo ima WeTransfer in Dropbox, je obvestila, ki potrjujejo nalaganje datotek, prenose, e-poštna sporočila in eno, če noben od vaših prejemnikov ne prenese prenosa v petih dneh.

Stranke WeTransfer Plus lahko preverijo, kolikokrat so bile prenesene datoteke, povezane z e-pošto in prenosi povezav. Prenosi po e-pošti prikazujejo, kdo je datoteko prenesel, medtem ko prenosi povezav ne.

Obe storitvi pa bi lahko uporabljali eno funkcijo za povečanje varnosti: prenos omejitev za povezave. Če ta ideja plava na vaši jadrnici, to zmogljivost zagotavljata dva najbolj varna ponudnika za shranjevanje v oblaku – Sync.com in pCloud.

Dva kroga:

Obe službi sprejemata razumne ukrepe za zagotovitev varnosti datotek. Kljub temu potrebujemo zmagovalca, zato bomo že drugi krog izbrali WeTransfer, čeprav mu ni uspelo ponuditi dvofaktorske avtentifikacije. Naša odločitev temelji na lokaciji v EU in možnostih spremljanja prenosov datotek.

Dropbox s svojo dolgo zgodovino prepirov in skorajda nasprotuje se zdi pripravljen za škandal. Če uporabljate Dropbox, priporočamo, da ga seznanite z zasebno storitvijo šifriranja, kot je Boxcryptor. Preberite naš pregled Boxcryptor za več informacij.

  • Zmagovalec drugega kroga: WeTransfer

Tretji krog: Stroški

V nadaljevanju ni vse, vendar je to ključno vprašanje. Dropbox je eden najhujših ponudb pri shranjevanju v oblaku.

Za začetek dobite le 2 GB brezplačnega prostora za shranjevanje. To je premalo ponudnikov, omenjenih v naši najboljši brezplačni zbirki za shranjevanje v oblaku. Račun Dropbox Plus znaša 9,99 USD na mesec za 1TB prostora za shranjevanje. Čeprav ni grozno, lahko dobite 2TB prostora za shranjevanje iz pCloud za samo 8 USD na mesec. Matematika ne prija Dropboxu.

Dropbox Professional je najbolj osupljiv vpis v Dropboxovo naročnino. Ta načrt podvoji stroške Dropbox Plus na 20 USD na mesec, ne da bi vam dali več prostora za datoteke. Namesto tega dobite nekaj dodatnih funkcij, na primer 120-dnevno različico različic in funkcije skupne rabe povezav, ki smo jih že omenili (npr. Gesla in datum poteka).

Poslovni načrti Dropbox se cenovno razlikujejo, vendar nič manj privlačno. Obstajata 2TB za 15 USD in neomejeni 25 USD.

Težje je oceniti WeTransfer glede na podobne storitve, ker jih ni veliko. Za preproste potrebe po pošiljanju datotek obstaja omejen brezplačni načrt WeTransfer, ki je primeren za do 2 GB datotek hkrati.

Če se to ne bo zmanjšalo, boste morali nadgraditi na WeTransfer Plus. Omogočil vam bo naenkrat pošiljanje 10-krat gigabajtov in imel perke, kot so možnosti za shranjevanje v oblaku in trženje blagovnih znamk.

PodrobnostiWeTransfer: WeTransfer Plus:
Mesečni stroški:prost12 USD na mesec
Letni stroški:prost120 dolarjev
Pošljite kapacitet:2 GB20 GB
Shranjevanje:Noben100 GB

Pri 12 USD na mesec ni tako poceni, kot bi pričakovali za nišno storitev, ki ponuja samo 100 GB prostora za shranjevanje in ne omogoča sinhronizacije ali urejanja datotek. Zaradi možnosti blagovne znamke in splošne enostavnosti uporabe pa se splača tudi za podjetja.

Tretje okrogle misli:

Niti ena storitev ni dober posel. Dropbox ponuja za več, saj dobivate 1TB shranjevanja v oblaku in sinhronizacijo datotek, medtem ko je WeTransfer dober samo za pošiljanje datotek.

Če vas vse zanima, pa pošiljate datoteke, je WeTransfer najboljša ponudba, saj 12-mesečna naročnina prejme gesla za povezavo in datume poteka. Dropbox ponuja le tistim, ki imajo 20 mesečno naročnino. Z 12 dolarji dobite tudi funkcije za revizijo prenosa.

Zadnji krog dajemo Dropboxu, vendar z velikimi opozorili. Če zaradi shrambe razmišljate o Dropbox Professional za 20 USD na mesec, vendar kot WeTransfer za skupno rabo datotek, predlagamo alternativno pot.

Če seznanite 12-mesečno naročnino na WeTransfer naročnino z 8-mesečno naročnino na pCloud, boste od pCloud-a dobili vse deleže delitve WeTransferja in 2TB prostora za shranjevanje. To znaša 20 dolarjev na mesec, enak strošek kot Dropbox Professional, vendar s kar nekaj več ugodnosti.

  • Zmagovalec tretjega kroga: Dropbox

Končne misli

Dropbox in WeTransfer sta različni živali. Na veliko načinov je primerjanje norih narobe. Dropbox je bolj zapletena storitev v oblaku, ki je opremljena s funkcijami sinhronizacije, shranjevanja in produktivnosti, ki jih ne boste dobili z WeTransfer.

Kljub temu ima WeTransfer ugled med lastniki nepodjetniških podjetij. To še posebej velja za lastnike podjetij, ki ne potrebujejo ničesar bolj zapletenega od njega. To je storitev za podjetja, ki želijo izdelati privlačna e-poštna sporočila za omejene kampanje ali uporabnikom dostaviti delovni izdelek z zrakom panache, ne da bi skrbeli za premagovanje strme krivulje učenja.

Na ta način je to koristna storitev in v okviru tega, kar počne, bi jo vsak dan prevzeli nad Dropboxom. Kakorkoli, to je naše mnenje. Delite svoje misli spodaj. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me