6 nasvetov za preprečevanje kraje identitete: naj bo v tajnosti, naj bo varno

Kraja identitete je precej neprijeten sodoben zločin. Kibernetski tat ni zadovoljen s tem, da je preprosto izpraznil denarnico, po vsem vašem digitalnem bitju in ga lahko celo uporabi za izvajanje dodatnih kaznivih dejanj v vašem imenu.


Tovrstna tatvina je lahko različnih oblik, najpogostejša pa je goljufija s kreditnimi karticami, kar se dogaja v več kot 70 odstotkih časa. To storite tako, da ukradete podatke na kartici ali nastavite novo kartico z vašim imenom. Prvi, o čemer boste zadevo kdaj slišali, je klic iz zbirk.

Škoda je lahko več kot finančna. Če je tat v vašem imenu izvajal kakšno kaznivo dejanje, je organi pregona težko določiti, kaj je kaj. Razvrščanje takšne kršitve pravice je lahko dolg in težaven postopek, zato je veliko bolje, če sprejmete korake, da se težave najprej izognete..

Ko kriminalci vsak dan izmišljajo nove trike, je težko vedeti, kako ostati varen. Sestavili smo nekaj nasvetov za preprečevanje kraje identitete v spletu, kar vam bo, upam, prineslo malo miru. Tla se vseeno spreminjajo, zato bodite pozorni na nove načine, kako se zaščititi.

Prednost določite svojim najpomembnejšim računom

Veliko ljudi shrani veliko informacij na enem mestu, zato lahko hekerji, ki vdrejo v eno spletno storitev, informacije, ki jih najdejo, uporabijo za preboj v druge. Če imate na primer glavni e-poštni račun, ga lahko heker uporabi za vstop v druge storitve, ki jih uporabljate, tako da zahteva nova gesla. Ponastavljena e-poštna sporočila bodo poslana na vaš glavni račun, na katerega bo nato heker lahko odgovoril.

Uporaba dvofaktorske overitve za pomembne račune mnogo otežuje vdore v njih. Heker bo moral poleg vašega dostopa do drugega faktorja zrušiti tudi vaše geslo in s tem znatno zmanjša tveganje. To lahko storite za vse vaše spletne storitve, vendar je za vaše najpomembnejše račune vredno dodatno zaščito.

Varujte svoje podatke

Vaši osebni podatki so hekerjem lahko zelo koristni, zato jih ne izročite ljudem, ki jih ne poznate. Pazite, da vas stiki pošiljajo po nenavadni metodi. Nekdo, ki je dostopil do prijateljevega imenika, se lahko obrne na vas v njihovem imenu in zbere več podrobnosti o vas ali njih.

Številna spletna mesta poskušajo zbrati čim več informacij o vas. To je poslovni model družbenih medijev. Težava pri tem je, da če nekdo dostopa do te informacije, se lažno predstavlja, postane veliko lažje. V teh dneh je na spletnih mestih vse pogosteje, da povežejo pike in združijo, kaj različna podjetja vedo o tebi.

To lahko omilite tako, da navedete čim manj informacij. Izogibajte se izročanju kakršnih koli neobveznih informacij in se prijavite na storitve s pomočjo e-poštnega naslova, ki se zavrže. Če vas spletno mesto vpraša stvari, ki jih ne želite razkriti, glasujte z miško in se prijavite nekje drugje.

Pazite, katere informacije, ki jih uporabljate, oddajajo. Skype bizarno sklenil, da bi moral svet pred nekaj leti poznati datum vašega rojstva, čeprav je to eden prvih podatkov, ki ga banke in finančne institucije uporabljajo za potrditev vaše identitete.

Pazite, kaj delite na družabnih medijih, še posebej javno. Kriminalci niso nič drugega, če niso vztrajni in bodo z veseljem vlekli po vaših objavah in iskali vse, kar bi lahko uporabili za krajo vaših poverilnic in vdore v vaše račune.

Če želite več informacij o ohranjanju zasebnosti svojih informacij, si oglejte naš spletni vodič o zasebnosti.

Pri prenosu aplikacij za pametne telefone morate biti še posebej previdni – zlasti pri manj znanih aplikacijah. Običajno vam bodo povedali, do katerih informacij želi dostop nova aplikacija. Skupaj je preprosto klikniti te zaslone, vendar ne bodite prehitri, če želite podeliti dovoljenja za aplikacije, s katerimi niste zadovoljni. Vedno obstajajo alternative.

Pazite tudi, kaj namestite na svoj računalnik. Številni nameščenci programske opreme poskušajo vstaviti dodatno aplikacijo na vaš računalnik, vendar vas o tem najprej obvestijo. Lahko padete. Običajno ti zlonamerni programi prihajajo iz programov za splošno rabo, na primer pretvornikov PDF, ki jih boste morda potrebovali le enkrat.

Šifrirajte svoje podatke

Šifriranje je vaša največja obramba pred spletnim kriminalom. Ko uporabljate VPN, oblak za shranjevanje v oblaku ali spletnega varnostnega kopiranja, se prepričajte, da je model šifriranja posodobljen. Priporočamo AES-256, saj ga je najtežje pokvariti.

Poleg nevarnosti na spletu morate biti previdni, kaj se lahko zgodi, če je ukradena naprava, ki jo imate. Vaš trdi disk je poln informacij, ki jih je mogoče zlonamerno uporabiti, če pade v napačne roke. Ti podatki so lahko vredni več kot kaznivega dejanja, kot je vrednost preprodaje same naprave.

Šifriranje vaših podatkov pomaga. Če nekdo pridobi dostop do vaše naprave, ne more storiti toliko škode, če vaši podatki niso berljivi. Tako lahko šifrirate, kar ste shranili lokalno, pa tudi na spletu. Če želite več informacij, glejte naš članek o šifriranju podatkov za shranjevanje v oblaku.

Če vas skrbijo radovedne oči, si preberite najboljše storitve v oblaku z ničelnim znanjem.

Uporabite upravitelja gesel

Najboljši upravitelj gesel

Izbira gesla se zdi težja kot kdaj koli prej, saj spletna mesta od vas zahtevajo, da povsod vnesete številke, simbole in velike črke. Spomin nanje je kraljevska bolečina v hrbtu. Zanimivo je le, da izberete eno geslo in se ga držite, a če ga kdo odkrije, lahko prevzame vaše celotno spletno življenje in vam ne bo konec težav.

Tukaj vam lahko pomaga skrbnik geslov in ustvari dolga, edinstvena gesla za storitve, ki jih uporabljate, in jih vnesete na spletna mesta za vas. To kriminalcem otežuje življenje.

Moraš biti razumen. Element je, da vsa svoja jajca postavite v eno košarico z upraviteljem gesla, saj ima kdor koli do nje dostopna vsa vaša gesla. Pred kratkim smo si ogledali najboljše upravljavce gesel, zato jih bodite pozorni, če se želite zaščititi.

Ko govorite o varnostnih vprašanjih, bodite Pinocchio in lažite. Strankam, ki zahtevajo tajne podatke, dajte napačne podatke. Varnostna vprašanja so na voljo, da vas identificirajo, če pa na več spletnih mest daste enake odgovore in eno poškropite, ima heker nekaj, kar lahko uporabite proti vam.

Najboljša ideja je, da spletnim mestom daste različne odgovore in jih spremljate skupaj z geslom. Hekerji bodo morda uganili vašo najljubšo športno ekipo, vendar verjetno ne bodo uganili, da je bil vaš prvi poljub Beyonce Knowles. Na varnostna vprašanja lahko odgovorite celo z odgovorom, ki ni povezan z vprašanjem, zaradi česar bo kdo težje ugotovil.

Upravitelji gesel, kot sta Dashlane (preberite naš pregled Dashlane) in Abine Blur (preberite naš pregled Blur), omogočajo dodajanje opomb k vnosom gesla, zato je postopek sledenja lažnih odgovorov veliko enostavnejši.

Povežite se z VPN

VPN je storitev, ki usmerja vaš internetni promet prek ene šifrirane povezave in vam daje dodatno mero nadzora nad tem, do katere vsebine lahko dostopate in kdo jo lahko vidi. Za več informacij si oglejte, kaj je članek VPN.

Uporaba VPN vam lahko nudi dodatno plast varnosti. Ker se vaš naslov IP spremeni, lahko tistim, ki uporabljajo vaš naslov IP, oteži življenje in ugotovijo, katere spletne račune uporablja ista oseba. Veliko VPN-jev je na voljo s programsko opremo za preprečevanje zlonamerne programske opreme, ki vam tudi pomaga, da ste varni.

Brez lokacije, zgodovine brskanja ali naslova IP hekerji težko najdejo del informacij, ki bi jih lahko nadaljevali. Če uporabljate zasebno omrežje VPN, bo heker morda ciljal na vas, vendar bo verjetno izpadel brez izhodišča.

Če razmišljate o nakupu, si oglejte naš seznam najboljših VPN-jev in poiščite pravo možnost za vas.

Programska oprema naj bo aktualna

Napake programske opreme se nenehno odkrivajo in te varnostne luknje lahko hekerjem vdrejo v vaš računalnik. Redno posodabljajte svoj OS in programsko opremo in prenesite najnovejše popravke. To je lahko težavno, a ne tako slabo, kot če bi ugotovili, da ste kupili Ferrari in ga nikoli niste imeli možnosti voziti..

Preverite nastavitve zasebnosti v vašem OS in napravah. Za nasvete, kako to storiti v sistemu Windows, preberite članek o nastavitvah zasebnosti za Windows 10. Nastavitve e-pošte lahko nastavite tudi za zaščito vaših podatkov. Slikovne povezave v e-poštnih sporočilih lahko hekerjem prepustijo vaš IP naslov in druge podrobnosti, zato je onemogočanje samodejnega prikaza slik v vašem e-poštnem odjemalcu dobra ideja.

Končne misli

S tem upamo, da se boste nekoliko lažje spočili pri varovanju spleta. Ne pozabite, da noben od teh nasvetov ni brezhiben in ne morete biti previdni v spletu ali izklopljeni. Goljufi se vedno lotijo ​​novih načinov, kako delati svojo zablodo, vendar bodite pozorni in morali bi biti v redu.

Kraja identitete ni edina nevarnost, ki jo morate skrbeti v spletu, zato si oglejte druge članke o kibernetski kriminaliteti, če želite izvedeti o drugih spletnih nevarnostih. V komentarjih nam sporočite, če ste doživeli krajo identitete ali imate kakšne nasvete, kako se ji izogniti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map