Kako varnostno kopirati svoj NAS v oblak

Nič ni podobna napravi NAS, ki bi izžarevala naše občutke. Ne glede na to, ali uporabljate svoj osebni sistem za shranjevanje v oblaku za gostovanje v svoji zbirki filmov ali za varnostno kopiranje poslovnih podatkov, so shranjevalne naprave, povezane z omrežjem, tako trendovske kot uporabne – tako kot par maskirnih hlač.


Brez dvoma je prenos podatkov v NAS napravo in z nje hitrejši kot delo z oblakom. Kakor smo že podrobno opisali drugje, je najboljši pristop k gostovanju datotek – za shranjevanje v oblaku ali varnostno kopiranje v spletu – uporabiti oba pristopa.  

Obrazložitev je preprosta: medtem ko je potiskanje datotek lokalno morda hitrejše, so NAS naprave bolj nagnjene k poškodbam kot strežniki v oblaku. Poleg tega so strežniki v oblaku za tiste, ki morajo delati v gibanju, lažje dostopni na daljavo, zahvaljujoč rezervnim virom energije in inženirjem na kraju samem.

Kljub temu da so prednosti hranjenja podatkov lokalno in oddaljeno v teoriji lahko povsem jasne, se te zasluge zaradi stisk (t.j. preveč dela) navadno hitro zameglijo. Ključno je najti spletno varnostno kopiranje, ki podpira hibridno varnostno kopiranje z upravljanjem lokalnih in oddaljenih postopkov varnostnega kopiranja. Dobra novica je, da možnosti vključujejo dve najboljši možnosti spletnih varnostnih kopij, ki so danes na voljo: o njih preberite v našem pregledu IDrive in pregledu CloudBerry Backup-a..

V tem priročniku vam bomo predstavili postopek varnostne kopije NAS z obema službama in vam tako pomagali, da vaše NAS podatke shranite v oblak, kjer bodo varni pred pustošenjem časa in razlite pijače..

IDrive NAS Backup

Ne glede na to, ali nameščate IDrive Personal ali IDrive Business kot svojega spletnega ponudnika varnostnih kopij, oba ponujata varnostno kopijo za naprave NAS. Pravzaprav je IDrive ena najbolj prijaznih platform do storitev, ki lahko varnostno kopirajo tudi neomejene računalnike in pametne telefone. Zato smo IDrive vidno v najboljšem spletnem priročniku za varnostno kopijo za podjetja (za več informacij lahko preberete tudi naš pregled IDrive for Business)..

Prva stvar, ki jo morate storiti, da začnete varnostno kopirati svoj NAS z IDrive, je, da se prijavite za račun in naložite odjemalsko programsko opremo. IDrive ne ponuja brezplačnega preskusnega obdobja, vendar ima za vedno brezplačen 5GB načrt. To ne bo dovolj za zaščito vašega NAS-ja, vendar bo dovolj, da se prepričate, da vam je storitev všeč, preden plačate več.

Ena od ugodnosti, ki jo ponuja IDrive, je, da obstajata dva različna načina za varnostno kopiranje podatkov o NAS: kot preslikani pogon ali z uporabo posebne NAS-jeve aplikacije.

IDrive Mapped Drive Backup

Varnostno kopiranje vašega NAS-ja kot preslikanega pogona zahteva uporabo standardnega namiznega odjemalca IDrive. Postopek je precej preprost: prav tako kot varnostno kopiranje trdega diska.

Če nastavite NAS, bi se moral prikazati kot pogon v vašem datotečnem sistemu, če ste sprejeli korake za njegovo preslikavo (glejte razdelek o tem, kako preslikati NAS naprave spodaj). Če želite ta pogon dodati v varnostno kopijo IDrive, začnite s klikom na zavihek “varnostno kopijo”. V srednjem podoknu so prikazani pogoni in mape, ki so že dodane v varnostni načrt.   

Če želite dodati NAS napravo, kliknite gumb »spremeni« pri dnu. Tako boste lahko spremenili svoj rezervni načrt, vključno z dodajanjem novih lokacij datotek, kot je vaš preslikani pogon.

Ko je dodana, se bo vaš NAS pogon začel vrniti v oblak.

IDrive NAS Apps

IDrive dejansko izdeluje namenske aplikacije, ki temeljijo na brskalniku, namenjene varnostnemu kopiranju določenih naprav NAS. Našli boste aplikacije za štiri najboljše blagovne znamke: Synology, QNAP, Netgear in Asustor.

Z namensko aplikacijo vzdržujemo visoke varnostne standarde IDrive, vključno z 256-bitnim AES-om med prevozom in enkripcijo v mirovanju ter možnostjo za zasebno šifriranje. Aplikacije, ki temeljijo na brskalnikih, omogočajo tudi ustvarjanje več nizov varnostnih kopij, načrtovanje varnostnih kopij in sledenje dejavnosti z dnevniki.

Namestitev običajno zahteva izvajanje nekaterih konfiguracij. Na primer, s programom Synology se boste morali prijaviti v napravo kot skrbnik in naložiti in namestiti določeno datoteko .spk za svojo napravo..

IDrive vam lepo pomaga, da vas vodi skozi potrebne korake za vsako podprto napravo NAS na svojem spletnem mestu:

  • Navodila za varnostno kopiranje
  • Navodila za varnostno kopiranje QNAP
  • Navodila za varnostno kopiranje Netgear
  • Navodila za varnostno kopiranje Asustorja

Če pa želite vse stvari poenostaviti, pojdite s preslikano varnostno kopijo.

IDrive Express & NAS Backup

Preden pridemo do varnostne kopije v oblaku CloudBerry, je treba omeniti še eno bistveno prednost uporabe IDrive za varnostno kopiranje vašega NAS: IDrive Express.

IDrive Express je kurirska služba, ki se lahko uporablja tako za nalaganje podatkov v oblak kot za vrnitev nazaj. Za varnostno kopijo vam bo IDrive poslal 3TB zunanji pogon, na katerega lahko naložite svoje NAS podatke. Pošljite ga nazaj, tehničniki IDrive pa ga bodo naložili neposredno na strežnik namesto vas.

Prednost je, da lahko začetne varnostne kopije preko interneta, zlasti pri velikih količinah podatkov, trajajo tedne. Nalaganje podatkov na pogon, pošiljanje IDrive in dovoljenje, da nekdo vklopi strežnik in ga neposredno naloži, traja le nekaj dni.

Enako velja za obnovitev podatkov. Če dovolite, da IDrive naloži svoje podatke na zunanji pogon in vam jih pošlje po pošti, lahko močno skrajšate časovni okvir za obnovitev po katastrofi. Za nekoga, ki poskuša voditi podjetje, je to velika stvar.

Še bolje, za razliko od peščice drugih spletnih varnostnih kopij, ki zagotavljajo kurirsko storitev, IDrive vse to naredi brezplačno enkrat letno za osebne uporabnike in trikrat letno za poslovne uporabnike.

Varnostna kopija NASB CloudBerryja

CloudBerry Backup je nekoliko drugačna žival kot IDrive in podobne storitve, saj podjetje dejansko ne nudi nobenega strežniškega prostora za varnostno kopiranje vaših podatkov. Namesto tega dobite programsko opremo, ki jo je mogoče konfigurirati za delo z različnimi različnimi storitvami v oblaku.

Možnosti vključujejo IaaS-ove priljubljene pri podjetjih, kot so Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud in Backblaze B2. Skupno CloudBerry Backup trenutno deluje z več kot petdesetimi različnimi storitvami, ki daleč presegajo podobna orodja za varnostno kopiranje, kot smo razpravljali v pregledu Arq Backup in pregledu Duplicati.

Preden varnostno kopirate napravo NAS z uporabo CloudBerry varnostne kopije, morate poiskati primerno storitev za shranjevanje.

Če želite prihraniti denar in za dostop do datotek večinoma uporabljate NAS napravo, pojdite s storitvijo, kot je Amazon Glacier, ki je zasnovana za arhiviranje. Je počasnejši, a tudi cenejši. Če potrebujete hitrejši dostop, a še vedno želite prihraniti, je Backblaze B2 tudi odlična izbira proračuna. Stane le 0,005 dolarja na gigabajt na mesec, kar je le nekaj manj kot ledenik.

Prav tako boste morali kupiti licenco za programsko opremo od CloudBerry Labs. Vsaka licenca velja samo za en računalnik, vendar vključuje toliko NAS shranjevalnih naprav, kolikor želite. Windows namizni odjemalec stane samo 29,99 USD. Poslovni uporabniki bodo morda želeli razmisliti tudi o izdaji strežnika.

Poskusite lahko katero koli stranko CloudBerry Backup s 15-dnevno brezplačno preskusno različico in se prepričajte, da ustreza vaši strategiji za varnostno kopiranje. CloudBerry Backup ima tudi samostojne odjemalce za Synology in QNAP, vendar nobena ne podpira več.

Ko ste prenesli programsko opremo in se nastanili pri ponudniku oblakov, ki vam bo služilo kot rezervno skladišče, je vse ostalo precej preprosto, če imate preslikan NAS.   

Zaženite odjemalca za varnostno kopiranje CloudBerry in v zgornjem levem gumbu kliknite gumb »datoteke«. Odpre se okno z dvema možnostma: “lokalna ali oblačna varnostna kopija” in “hibridna varnostna kopija”.

Izberite hibrid. Dodana funkcija CloudBerry, ki je bila postavljena maja 2017, hibridno varnostno kopiranje zmanjša čas procesa tako, da najprej naložite NAS napravo in nato kopirate datoteke iz vašega NAS v oblak. Če združite vse v en postopek varnostnega kopiranja, vam ni treba ustvariti in upravljati dveh ločenih načrtov za varnostno kopiranje. S tem prihranite čas in precej manj obremenjujete tudi z računalniškimi viri.

Pot do naprave NAS morate vnesti tako, da na naslednjem zaslonu kliknete »Dodaj nov račun« in izberete lokacijo, na katero ste napravo preslikali..

Nato boste morali izbrati storitev shranjevanja v oblaku in verjetno vnesti nekaj tipk za dostop, ki jih boste morali dobiti od te storitve. Naši vodiči za začetek Amazon S3 in Microsoft Azure vam bodo pomagali pri tej strani enačbe.

Po tem lahko nastavite razpored varnostne kopije in omogočite uporabne funkcije, kot so stiskanje datotek, varnostno kopiranje na ravni blokov in lokalno šifriranje. Za podrobnejši pregled vključenega procesa si oglejte naš članek o nastavitvi hibridne varnostne kopije za mala in srednja podjetja, v katerem je varnostno kopiranje v oblaku CloudBerry.

Kako preslikati NAS naprave v sistemu Windows

Oba IDrive (če ne uporabljate NAS-jeve aplikacije) in CloudBerry Backup najbolje delujeta, če so vaše NAS-jeve naprave narejene pred varnostno kopijo. Glede na to je tukaj nekaj napotkov za to. V operacijskem sistemu Windows 10 je postopek precej preprost. Odprite program za raziskovanje datotek in izberite »ta računalnik«. Nato na vrhu okna kliknite gumb »preslikaj omrežni pogon«.

Izberite črko pogona, ki jo želite uporabiti, in kliknite Brskaj. Nato izberite mesto mape v skupni rabi, ki jo želite preslikati. To zahteva, da ste že namestili NAS, tako da se bo prikazal v vašem datotečnem sistemu. Vaš NAS ponudnik bo zagotovil navodila za to.   

Kliknite »dokončaj« in vaša NAS naprava mora biti preslikana. Od takrat naprej ga lahko izberete tako kot drug pogon za varnostno kopiranje.

Številni proizvajalci NAS pa v svojo programsko opremo vključujejo možnosti preslikave. Na primer, s pomočjo Synology Assistant lahko z enostavnim postopkom čarovnika preslikate skupno mapo v črko pogona.

Kakor koli, preslikava NAS-ovih map na črko pogona ne bi smela povzročati veliko težav uporabnikom sistema Windows.

Končne misli

IDrive in CloudBerry Backup sta dve odlični in razmeroma poceni izbiri za varnostno kopijo v NAS, vendar obstajajo tudi druge možnosti. CrashPlan ponuja neomejeno varnostno kopijo NAS za sisteme Mac in Linux, zato je ena takšnih možnosti. Naš vodnik za najboljše spletne varnostne kopije za ponudnike NAS bo zagotovil še nekaj idej.

Ko varnostno kopirate svoj NAS v oblak, boste upoštevali zlato pravilo varnostne kopije podatkov, znano kot pravilo 3-2-1:

  • Shranite vsaj tri kopije podatkov
  • Ohranite kopije na vsaj dveh različnih nosilcih podatkov (tj. Napravah)
  • Naj bo vsaj ena kopija zunaj mesta

Za domače uporabnike to zagotavlja merilo, da družinske fotografije, shranjene v vašem NAS-ju, ne bodo izgubljene v poplavi, požaru ali tantrumu malčka. Za SMB uporabnike pomeni, da se vaše podjetje ne bo nepričakovano začelo pojavljati. NAS-jeve pomnilniške naprave so izjemno ugodne, vendar je to udobje drago. Pametno je zavarovati NAS-ove podatke z varnostno kopijo v oblak.

Imate vprašanja ali komentarje? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in hvala za branje!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me