Kako varnostno kopirati Android

Že prvi Android-ov pametni telefon, T-Mobile G1, je zasukal trdi disk 256 MB. Tako je bilo v prejšnjih dneh leta 2008. V teh dneh pametni telefoni Android ponavadi dobijo 64 GB SSD diske z možnostmi 128 GB ali celo 256 GB.


Rezultat? Veliko slik obložene hrane, videoposnetki pevskih malčkov, telefonske številke skrivnostnih neznancev in smešni (včasih sporni) pogovori z besedilom. Ob vseh teh podatkih morate veliko izgubiti. Pogoni SSD lahko premagujejo, vendar vam to ne bo pomagalo, če boste pametni telefon pustili na zadnjem delu taksija.  

V tem članku vas bomo seznanili z osnovami, kako varnostno kopirati Android, da ne izgubite svojih dragocenih podatkov skupaj z ljubljenim pripomočkom. Začeli bomo s pregledom Googlovih domačih varnostnih kopij, ki so preproste za uporabo in brezplačne.  

Za tiste, ki Googlu ne zaupate, da vaših mobilnih podatkov ne bo spremenil v ciljno tržno kampanjo ali ki ne želijo, da agenti NSA, ki se borijo skozi vaše podatke, vidijo, s kom visite, vam bomo tudi pokazali, kako varnostno kopirajte podatke z IDrive, varnejšo možnostjo varnostne kopije Android.

Kako varnostno kopirati Android z Googlom

Če pustite Googlu to delo, varnostno kopiranje Androida dejansko ne zahteva veliko truda ali celo pozornosti. OS samodejno varnostno kopira določene sistemske nastavitve z vgrajeno programsko opremo, imenovano Android Backup Service.

Poleg tega se lahko z Googlom sinhronizirajo druge informacije, kot so stiki, koledarski podatki in podatki o aplikacijah. Uporabniki Androida dobijo tudi brezplačno shranjevanje v oblaku s storitvijo Google Drive, ki ga lahko uporabite za samodejno zaščito fotografij in videoposnetkov. Oglejte si naš pregled Google Drive za podrobnosti o plačljivih naročninah.  

Ko prvič uporabite telefon Android, boste morali nastaviti ali se prijaviti v obstoječi Google račun. Tehnično se lahko tukaj odjavite in se ne želite prijaviti v Google. Vendar vam to ne bo omogočilo dodajanja aplikacij iz Googla Play in drugih stvari.

Če vnaprej nastavite Googlov račun, lahko vaš telefon uporablja kombinacijo operacij varnostnega kopiranja in sinhronizacije, da zaščiti vaše podatke pred izgubo. Oglejmo si podrobneje, kako upravljati te operacije s pametnim telefonom.  

Varnostno kopiranje sistemskih nastavitev

Če prvotno preskočite varnostno kopiranje podatkov ali ga želite izklopiti pozneje, pojdite na nastavitve. Pomaknite se navzdol in poiščite možnost za varnostno kopiranje & ponastavite “pod glavo” osebno “.

Nato se dotaknite mesta, kjer piše “varnostno kopiraj moje podatke.”

Odpre se še en zaslon, na katerem boste morali vrvico označiti na vrhu, da vklopite ali izklopite varnostno kopijo. V nadaljevanju bodo občasno varnostno kopirane nekatere sistemske nastavitve, vključno z gesli za WiFi, nastavitvami zaslona, ​​časovnimi nastavitvami in zgodovino klicev. Podatki o aplikacijah, če je razvijalec aplikacij omogočil varnostno kopiranje s storitvijo Android Backup Service, bodo prav tako varnostno kopirane.

Sinhroniziranje Google Apps

Če želite upravljati nastavitve sinhronizacije za svoj Google račun, pojdite na nastavitve in tapnite »računi«. Na naslednjem zaslonu bo prikazan seznam storitev v oblaku, ki ste jih povezali s pametnim telefonom, vključno z Googlom.

Tapnite Google in boste lahko vklopili ali izklopili sinhronizacijo za različne Googlove storitve, vključno s podatki o aplikacijah, če se bo razvijalka aplikacije odločil za sinhronizacijo podatkov z Googlovimi spletnimi storitvami. Specifične Googlove storitve, ki se sinhronizirajo, vključujejo Google Koledar, Chrome, stike, Gmail, Dokumente in Google Drive.

Pod vsako možnostjo lahko vidite tudi zadnjič, ko je bila sinhronizirana. Podatki se sinhronizirajo samo enkrat na dan, brez možnosti zmanjšanja intervala. Sinhronizacijo lahko vsilite tako, da v zgornjem desnem kotu tapnete meni s tremi pikami in izberete »Sinhroniziraj zdaj«.  

Google Photos

Na seznamu pravkar omenjenih Googlovih storitev ne boste našli Google Photos. Namesto tega v aplikaciji Google Photos omogočite samodejno varnostno kopiranje v oblak, tako da odprete meni z nastavitvami in tapnete »ustvari varnostno kopijo & sinhronizacija. “

Na naslednjem zaslonu tapnite stikalo na vrhu, da omogočite samodejno sinhronizacijo fotografij, ki jih posnamete s kamero pametnega telefona.

Če želite omogočiti varnostno kopiranje prenosov slik in posnetkov zaslona, ​​lahko tapnete tudi “varnostno kopiranje mape naprave”.

Če pa ne želite uporabljati Google Photos za shranjevanje selfijev, obstaja veliko drugih možnosti za shranjevanje v oblaku, ki imajo mobilne aplikacije za samodejno nalaganje fotografij. Naša lestvica za najboljši prostor za shranjevanje fotografij v oblaku bi morala začeti.

Slaba stran uporabe storitve Android Backup

Se vam zdi vse skupaj preveč enostavno? Prav ste sumljivi: preprostost in varnost ne gresta vedno skupaj. V primeru izvornih varnostnih kopij za Android je težava ta, da morate Googlu zaupati svojo zasebnost.

Da, Google šifrira podatke med prevozom, kar pomeni, da vam ne bi smeli skrbeti, da bi prisluškovalci prebrali berljive kopije vaših podatkov. Kljub temu priporočamo, da se v javnih omrežjih WiFi zaščitite z uporabo VPN-ja. Naš najboljši članek VPN za Android, ki vas bo usmeril v pravo smer na tej sprednji strani.

Da, Google v svojih podatkovnih centrih šifrira tudi podatke, shranjene v mirovanju, kar bo zaščitilo datoteke v primeru kršitev podatkov. Če pa Googlu omogočite varnostno kopiranje vaših stikov, dnevnikov klicev, fotografij in drugih osebnih podatkov, podjetju dajete tudi dostop do teh podatkov.

Zato je, ker Google upravlja ključe za šifriranje datotek. To podjetju omogoča, da ponastavi vaše geslo, hkrati pa mu omogoča, da vaše podatke uporablja iz trženjskih namenov in podaja berljive datoteke v programe kazenskega pregona in vladnih programov nadzora, kot je NIS-ov projekt PRISM.

Varni pristop za varnostno kopiranje Android

Alternativa upravljanemu šifriranju je šifriranje z ničelnim znanjem, ki je pogost vzdevek pri zasebnem šifriranju od konca do konca. Zamisel o šifriranju ničelnega znanja je, da imate samo vi in ​​ne storitev v oblaku dostop do vašega šifrirnega ključa. To pomeni, da storitev v oblaku ne more dešifrirati datotek zaradi trženjskih razlogov ali iz katerega koli drugega razloga.  

Težava pri šifriranju ničelnega znanja je, da če pozabite geslo, boste izgubili tudi dostop do svoje vsebine, zato je smiselno uporabljati upravitelja gesla v oblaku, kot je LastPass. Vendar pa je šifriranje ničelnega znanja tudi bistveno bolj varno in je eno ključnih priporočil v našem spletnem priročniku o zasebnosti.  

Native Android backup morda ne ponuja ničesar znanja, vendar večina naših izbir za najboljše spletne varnostne kopije. Na žalost večina tistih, ki ne nudijo varnostne kopije za Android, verjetno zato, ker je domače varnostno kopiranje ponavadi bolj priljubljeno, ker je preprosto in brezplačno.

Vendar obstajajo varne možnosti za varnostno kopiranje za mobilne naprave, ki zaradi ustrezne Android rezervne kopije in ne bodo gorele prek vašega bančnega računa. Dve zelo dobri možnosti vključujeta Acronis True Image (preberite naš pregled Acronis True Image in Zoolz (preberite naš pregled Zoolz), ki ustvarita priljubljeno aplikacijo za varnostno kopiranje Android, imenovano G Cloud.

Vendar pa za naš denar IDrive prevzame torto, ko gre za varnostno kopijo za Android. Mobilna aplikacija je bila prek Google Play naložena več kot milijon krat in jo brezplačno uporabljate z brezplačnim računom 5 GB.

Ena od prednosti programa IDrive je, da ga lahko uporabimo za varnostno kopiranje neomejenih naprav, vključno z Androidom in iOS-om, ter Windows, Mac in Linux. Čeprav 5 GB za vse to ne bo dovolj, naročite 2 TB naročnine le okoli 50 USD na leto, o čemer lahko preberete v našem celotnem pregledu IDrive.

Ko nastavite račun in namestite aplikacijo, je opisano, kako pripraviti varnostno kopijo naprave Android.

Kako varnostno kopirati Android z IDrive

Izkušnja za mobilne naprave IDrive presega uporabo storitve Android Backup v skoraj vseh močeh, čeprav si na začetku nekaj več dela privoščimo. Verjetno je največja prednost ta, da je vse mogoče upravljati iz ene aplikacije, namesto da bi morali skakati naokoli in si zapomniti, kje so različne možnosti nastavitev.

Ko se prijavite v aplikacijo IDrive, vas bo pozdravil začetni zaslon, ki ima na vrhu velik okvir za varnostno kopiranje v oblaku. V zgornjem desnem kotu je tudi meni s ključnimi nastavitvami in nekatere druge možnosti, ki se prikazujejo navzdol po zaslonu, kot sta “dostop in obnovitev” in “časovnica”.

Če želite izbrati podatke za varnostno kopiranje, tapnite tam, kjer piše »varnostno kopiranje v oblaku«. Odpre se nov zaslon, kjer boste videli seznam možnih varnostnih kopij kategorij: stike, fotografije, videoposnetke, koledar, SMS, dnevnike klicev, glasbo in “druge datoteke”.  

Za vse kategorije je varnostno kopiranje en sam dotik. Če želite preklopiti zaščito, se dotaknite imena kategorije. S kategorijami fotografij, glasbe in drugih datotek lahko dodatno prilagodite, kaj je varnostno kopirano, če želite, ali pa lahko preprosto varnostno kopirate vse.  

Ko preklopite kategorijo za varnostno kopiranje, se podatki takoj kopirajo v oblak. Po tem se podatki, kot je Google Drive, varnostno kopirajo samo enkrat na dan. Nenehno varnostno kopiranje ni možnost, ki je ena redkih pomanjkljivosti storitve.

Vsaj lahko nastavite želeni rezervni razpored. To storite tako, da v zgornjem levem kotu začetnega zaslona tapnete ikono menija in izberete »nastavitve«. Naslednji zaslon bo imel glavo, imenovano »nastavitve varnostnih kopij«, spodaj pa je možnost za »načrtovanje varnostne kopije«.

Tapnite to in lahko nastavite ločen razpored za vsako kategorijo varnostnih kopij (npr. Stiki, fotografije, SMS). Odločili se boste, da izberete dan ali dneve, v katerih boste lahko izvajali varnostno kopijo, in uro dneva.

Obstaja nekaj omembe vrednih nastavitev. Eno najpomembnejših je vklop in izklop mobilnih podatkov za varnostne kopije. Če ga izklopite, kar je privzeto, bo vaše varnostno kopiranje potekalo samo prek WiFi, tako da ne boste goreli prek mobilnega podatkovnega načrta.

Druge možnosti vključujejo revizijski pogled za varnostno kopiranje, možnost spreminjanja kakovosti fotografij prenosov in možnost vključitve videoposnetkov v samodejne nalaganje kamer. Na voljo sta tudi varčevanje z baterijo in možnost zaklepanja gesla.

Na začetnem zaslonu boste našli tudi možnost dostopa in obnovitve. To je priročno, saj ga ne samo da lahko uporabljate za dostop do datotek pametnih telefonov, ampak tudi za dostop do datotek, ki ste jih varnostno kopirali z namizja.

Poleg prej omenjenih rezervnih kategorij aplikacija Android IDrive omogoča tudi varnostno kopiranje dveh priljubljenih platform socialnih medijev v Facebooku in Instagramu. S tem shranite tako slike kot video posnetke, vključno s Facebook vsebino, na kateri ste bili označeni.

Čeprav menimo, da je zaradi lažje uporabe Android boljša izbira za varnostno kopiranje za mobilne naprave kot domača uporaba Googla, so varnostne prednosti, ki smo jih omenili prej, pomembnejše.

Podatki, varnostno kopirani v oblak IDrive, so zaščiteni z 256-bitnim šifriranjem AES in, kot rečeno, se lahko odločite za zasebni šifrirni ključ, ki je znan samo vam. IDrive obdrži tudi deset prejšnjih različic za vsako datoteko, ki jo varnostno kopirate, tako da se lahko vrnete nazaj v prejšnja stanja, če pomotoma spremenite datoteko ali se poškoduje, na primer z virusnim napadom.

Končne misli

Trg aplikacij za rezervne aplikacije za mobilne naprave je dejansko stopil korak nazaj v letih, saj je bilo na voljo manj storitev, ker se je Google pri tej nalogi izboljšal. Za sistemske nastavitve in podobno je treba narediti zelo malo, da bi lahko delovali. E-pošta, fotografije in druge vrste datotek nekoliko bolj zvijajo, vendar ne veliko.

Velika težava, ko se Google zadržuje nad svojimi datotekami, je v tem, da podjetje pretirava z njim zaradi nezaupanja, tako od tržnih taktik, ki jih uporablja s pomočjo podatkov potrošnikov, kot tudi z državnimi programi nadzora..

Medtem ko je IDrive ameriško podjetje in je teoretično treba naročiti, da sodeluje v takšnih programih, uporaba šifriranja z ničelnim znanjem pomeni, da NSA nobenih datotek ne more prebrati, ker AES-256 doslej kot kdo ve, ga je še treba premagati. Poleg tega je 2TB varnostne kopije za 50 dolarjev na leto res dober posel.

Seveda je velika stvar samo zagotavljanje varnostne kopije vašega Androida in upamo, da vam je v tem članku nekaj idej. Za natančnejši nasvet imamo tudi članek o tem, kako varnostno kopirati besedilna sporočila. Za tiste, ki želite prek storitve Google Drive drugačno pošiljati fotografije in videoposnetke, ima naš najboljši prostor za shranjevanje v oblaku za Android navodila.

V spodnjih komentarjih nam sporočite svoj pristop do varnostne kopije za Android in hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me