Kako ustvariti svoj brezplačni pripomoček za varnostno kopiranje datotek z LibertyBASIC

Po priljubljenem povpraševanju vam predstavljamo te vadnice o ustvarjanju preprostega, a učinkovitega brezplačnega orodja za varnostno kopiranje datotek z LibertyBASIC, programskim orodjem za Windows. V prejšnjem članku smo vam pokazali preprost algoritem za ustvarjanje lastnega brezplačnega pripomočka za varnostno kopiranje datotek na namizju. No, danes bomo naredili korak naprej, tako da smo dejansko ustvarili program za vas.


To bo korak za korakom vadnica s popolnoma kodiranimi primeri. Naš program se imenuje SimpleBackupTool in je bil v celoti razvit z LibertyBASIC, programskim pripomočkom za Windows. Če se želite seznaniti z LibertyBASIC ali prenesti prevajalnik (brezplačna preskusna različica je na voljo za Windows), obiščite spletno mesto LibertyBASIC.

Izbrali smo LibertyBASIC, ker je preprost jezik, ki se ga vsakdo lahko hitro nauči. Ok, začnimo.

Predstavljamo SimpleBackupTool

Preprosto orodje za varnostno kopiranje

SimpleBackupTool temelji na istem algoritmu, ki smo vam ga pokazali v našem prejšnjem članku. To je osnovni program za varnostno kopiranje datotek na namizju, ki lahko:

  1. Več kopij datotek na varnostno kopijo (do 20x podprto)
  2. Varnostno kopiranje v več mapah (samo prvi sloj)
  3. Obvestila v realnem času (LED indikator zaseden / v prostem teku, sporočila o stanju)

S SimpleBackupTool lahko varnostno kopirate vse datoteke znotraj ciljnih map (ne pa tudi mape v mapah) do 20-krat za toliko odvečnosti, kot bi želeli. Če nastavite kodo, lahko nastavite kodo in dodate dodatne funkcije ali programske funkcije. Je pa precej koristen kot je.

Zdaj pa poglejmo v notranjost: Prvi korak pri razvoju katerega koli programa je izdelava algoritma, ki prikazuje, kako deli delujejo skupaj, da uresničijo funkcije programa. Ponovno je opisano, kako deluje:

varnostno kopijo datotek
© Cloudwards.net

Kot smo že omenili v prejšnjem članku, imamo v SimpleBackupTool pet komponent: varnostno kopijo registra, stranski varnostni strežnik (krmilnik), agent za kopiranje (rezervni agent), uporabniški vnos in upravitelj poročil.

Rezervni register

Register varnostnih kopij je preprosta datoteka TXT, ki vsebuje seznam map, ki jih je treba varnostno kopirati. Vse datoteke v omenjenih mapah bodo varnostno kopirane (ne pa mape v teh mapah). Zato vse podatke shranite v enoslojne mape, kadar je to mogoče, ko uporabljate SimpleBackupTool.

Rezervni register

Zgornja slika prikazuje varnostne kopije dveh map v registru: “C: \ test1 \” in “C: \ test2 \”.

To datoteko posodobite z novimi rezervnimi cilji. Upoštevajte tudi, da so vse datoteke varnostno kopirane v isto mapo – ki je samodejno poimenovana po datumu, na primer “” Backup-27. november 2013 “, kot je prikazano na zgornji sliki.

Uporabniški vnos

Za to različico SimpleBackupTool je uporabniški vnos omejen na globino kopiranja (kolikokrat želite varnostno kopirati vsako datoteko). To je izbrano s pomočjo izbirnika globine kopiranja (prikazano na prvi sliki).

Drugi primeri uporabniškega vnosa za bolj zapletene izvedbe lahko vključujejo:

  • Dinamične lokacije za varnostno kopiranje
  • Samodejno načrtovanje varnostnih kopij
  • Šifrirni ključi, gesla
  • Možnosti stiskanja
  • Možnosti arhiviranja

Upravitelj poročil

Upravitelj poročil naj bi upravljal posodobitve v realnem času. Za to različico SimpleBackupTool je sestavljen iz indikatorja “LED” zaseden / v prostem teku in sprožilca stanja v realnem času (prikazano na prvi sliki).

Varnostno kopiranje (krmilnik)

Backup Sentry je logika, ki nadzoruje celotno aplikacijo. V tem primeru se skriva za GUI (Graphic User Interface) izvedbo.

To je človek, ki si prizadeva za varnostno kopiranje datotek. Ne morete ga videti, ker je pravi podpisnik, ki dela zakulisje. Z SimpleBackupTool je več varnostnih kopij datotek s predpono s številko, kot so 1-sample.txt, 2-sample.txt in tako naprej.

8 Posnetki zaslona: SimpleBackupTool v akciji

V redu si oglejmo nekaj posnetkov zaslona programa SimpleBackupTool.

Rezervne posnetke zaslona

Zdaj ko veste, da deluje, pojdite skozi kodo, da boste videli, kako deluje, in morda dodali svoje spremembe.

Navodila za kodo: SimpleBackupTool

Ne pozabite, da je ta koda v celoti v LibertyBASIC. Preden nadaljujete, se boste morda želeli obrniti na LibertyBASIC – preprosto je, za začetek uporabite lekcije in primere programov na spletnem mestu ali prevajalniku!

Kliknite to povezavo za popolno izvorno kodo SimpleBackupTool. Za nadaljevanje ga boste potrebovali.

Spodnji del v 4 delih razlaga ključne segmente kode. Kodo lahko prilepite tudi v prevajalnik in zaženete program SimpleBackupTool!

Del I: Začetne nastavitve

To je začetni del programa, ki ustvari mapo registra in varnostnih kopij ter posluša dogodke.

Začetne nastavitve za SimpleBackupTool

Poglejmo drugi del – kako naložiti register.

Del II: Nalaganje registra

Ta del kode naloži seznam registrov v pomnilnik programa, tako da je dostop do lokacij na seznamu v realnem času.

Nalaganje registra - SimpleBackupTool

III. Del: Varnostno kopiranje

Ta del priročnika prikazuje, kako je varnostno kopiranje dejansko opravljeno v postopku zanke. Izoliramo število ciljnih map (spomnimo se, da so ti podatki že shranjeni v pomnilnik).

Za zaporedni dostop do map in izvleček seznama datotek v teh mapah, ki jih je treba vnesti v dejanski postopek kopiranja, se nato uporabi paketni postopek (konfiguracija v zanki), ki jih podvaja glede na izbrano globino kopiranja.

Varnostno kopiranje v SImpleBackupTool

Del IV: Programski grafični vmesnik (grafični uporabniški vmesnik)

Na koncu si bomo ogledali kodo, ki je ustvarila GUI za SimpleBackupTool.

Preprosto orodje za varnostno kopiranje

Koda nadzoruje lastnosti oken za GUI, vključno z višino, širino in lego. Prav tako nastavi lastnosti predmetov v oknu, kot so gumbi, predmeti s statičnim besedilom, grafično polje (“LED”) in kombinirano polje (izbirnik globine kopiranja).

Nabor lastnosti predmeta vključuje urejevalnike položaja, velikosti in dogodkov (kamor gre program ob kliku ali nastavitvi). Obdelovalci dogodkov se nanašajo na “oznako veje”, kot je [loadRegistry], ki vsebuje seznam dejanj, ki jih je treba izvesti ob začetku dogodka.

Koda končno poimenuje okno – v tem primeru preprosto orodje za varnostno kopiranje in ga zažene, pri čemer nastavi možnosti prikaza in hkrati posluša dogodke..

Zaključek

Zdravo! Upamo, da ste uživali v branju te objave in ste se veliko naučili. Sledi pregled tega, kar smo obravnavali: pogledali smo, kako ustvariti preprosta varnostna orodja z LibertyBASIC, programerskim pripomočkom za Windows.

Analizirali smo SimpleBackupTool, preprost in brezplačen program za varnostno kopiranje namizja z uporabo navodila po štirih delih kode po odsekih. Ponudili smo vam celotno izvorno kodo SimpleBackupTool, ki jo lahko sestavite sami in uporabite ali spremenite po želji

Za vprašanja o SimpleBackupTool posebej pošljite e-poštno sporočilo na [email protected]. Če se želite odzvati na to objavo, nam pošljite komentar! Radi bi se oglasili od vas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me