Kako narediti varnostno kopijo Mac v letu 2020

Varnostno kopiranje računalnika Macintosh ni treba predstavljati bolečin. Na srečo je operacijski sistem Macintosh eden najlažjih varnostnih kopij. Ne glede na to, ali uporabljate vgrajen Time Machine ali raje k zunanji rešitvi, je zelo enostavno pridobiti prvo začetno varnostno kopijo za svoj Macintosh.


Seveda je za pospešitev stvari vedno dobro vedeti, katere datoteke želite varnostno kopirati. Tako lahko razvijete varnostno strategijo, ki je zdrava, dolgotrajna in vas ščiti pred vsemi vrstami podatkovnih nesreč.

V tem članku bomo preučili postopek varnostne kopije vašega Maca. Ta članek naj bi na hitro predstavil, katere rešitve lahko uporabite za varnostno kopiranje podatkov na Macu. Trenutno delamo na celotnem priročniku za varnostno kopiranje datotek na računalniku Macintosh. Zato spremljajte!

Kako uporabljati časovni stroj

Time Machine je vgrajen rezervni sistem, ki je priložen računalniku Macintosh, ki je bil predstavljen v različici Mac OS X »Leopard«. Torej, če uporabljate Macintosh pod 10.5, te funkcije ne morete uporabiti. toplo priporočamo, da posodobite svoj sistem, če ga vaš Mac podpira. 

Nastavitev časovnega stroja

Najprej pojdite na System Preferences in izberite Time Machine. Tam boste našli začetni meni in stanje nastavitve Time Machine. Če šele začnete, je najverjetneje izklopljen.

Zaženite časovni stroj iz nastavitvenega podokna

Izbira vašega rezervnega diska

Časovni stroj vam omogoča varnostno kopiranje na zunanjem trdem disku, časovni kapsuli ali omrežni shrambi (NAS). Na splošno je bolj priročno varnostno kopiranje na omrežni pogon, ker omrežnega pogona nikoli ne pozabite povezati z računalnikom Mac. Tako boste vedno hranili najnovejše različice datotek.

Časovni stroj - Izberite svoj rezervni disk

Pritisnite gumb Select Disk in izberite cilj, kamor želite varnostno kopirati. Prepričajte se, da je dejansko na zunanjem pogonu, ker varnostna kopija na istem trdem disku kot vaš operacijski sistem nima veliko smisla.

Prepričajte se tudi, da imate na trdem disku dovolj prostora za popolno varnostno kopijo naprave.

Šifrirajte varnostno kopijo

Preden začnete varnostno kopirati datoteke, toplo priporočamo, da šifrirate varnostne kopije. Preverite kljukico Encrypt Backup in Time Machine vas bo pozval, da izberete varno geslo za šifriranje varnostne kopije.

Šifriranje varnostnih kopij časovnega stroja

Tudi če so vaši zunanji trdi diski ogroženi, nihče ne bo mogel prebrati varnostnih kopij brez vašega gesla. Prepričajte se, da ste izbrali varno geslo z najmanj 8 do 10 mest.

Izberite, katere datoteke želite varnostno kopirati

Priporočamo, da s Time Machine naredite celoten sistemski izvod. To bo odstranilo bolečino in razmislite o tem, kakšne datoteke želite varnostno kopirati. Če pa imate začasne mape, ki ste jih uporabljali samo za kopiranje datotek, jih boste morda želeli izključiti iz varnostne kopije, da prihranite nekaj prostora na disku.

Časovni stroj - izključite mapo za varnostno kopiranje

V našem primeru smo mapo »Downloads« izključili, saj nam vse datoteke v njej niso pomembne in so v veliki meri nadomestljive.

Uživajte v umu miru

Čestitamo! Zdaj ste na poti do prve varnostne kopije. Vendar vedno svetujemo, da ena varnostna kopija ni dovolj, zato preberite ta priročnik. Zajeli bomo več možnosti za dodajanje v varnostno kopijo, vključno z shrambo v oblaku.

Ne marate časovnega stroja? Preizkusite SuperDuper!

Če ne želite uporabljati vgrajenega časovnega stroja za varnostno kopiranje ali potrebujete malo več prilagoditev, boste morda želeli preizkusiti programsko opremo za Mac, ki se imenuje SuperDuper !. Dobra stvar superduperja je, da lahko ustvarite zagonsko sliko diska iz celotnega operacijskega sistema.

Tako boste po okvari trdega diska zelo hitro dobili delujoč računalnik. Prav tako je precej enostaven za uporabo. Poglejmo, kako.

Kopirajte trdi disk na drugo lokacijo

Zelo dobro! je precej samoumeven. V prvem koraku lahko izberete trdi disk, ki ga želite klonirati na drug disk, ki je idealno nekje zunaj povezan, bodisi prek USB-ja ali vašega omrežja. Če želite, lahko ustvarite tudi samo sliko diska in jo shranite lokalno, vendar to ni priporočljiva rešitev.

Super Duper - Izberite varnostno kopijo

Izberite datoteke, ki jih želite varnostno kopirati

Zelo dobro! omogoča izbiro datotek, ki jih želite varnostno kopirati. Lahko varnostno kopirate vse datoteke ali določene uporabniške datoteke.

SuperDuper Katere datoteke želite varnostno kopirati

Načrtujte varnostno kopijo

Zelo dobro! prihaja z nekaj naprednimi možnostmi načrtovanja varnostnih kopij. Izberete lahko dneve, v katerih želite, da se varnostna kopija začne, pa tudi, kako pogosto in kdaj želite varnostno kopirati svoj Macintosh..

Super Duper Načrtujte varnostne kopije

Torej, lahko nastavite varnostno kopijo, da se začne izvajati, ko ste v pisarni in ko pridete domov, je varnostna kopija že končana.

Pritisnite gumb Kopiraj zdaj

Ko pritisnete gumb Kopiraj zdaj, SuperDuper! bo najprej izbrisal podatke, ki so na ciljnem disku, in nato kopiral vse datoteke za varnostno kopijo. Tudi SuperDuper! ima nekaj zanimivih naprednih varnostnih kopij, ki jih v tem članku ne moremo poglobiti.

Lahko na primer določite, kaj SuperDuper! storijo po končani varnostni kopiji, na primer zaženite skript Shell ali izklopite računalnik.

Ne držite se samo ene varnostne kopije

Zelo priporočamo, da imate vsaj dve varnostni kopiji datotek. Ena varnostna kopija na kraju samem, na zunanjem trdem disku ali NAS in druga izven mesta, v najboljšem primeru s storitvijo za shranjevanje v oblaku / spletno varnostno kopiranje. V tem primeru bomo uporabili SOS spletno varnostno kopiranje, ki bo omogočilo enostavno spletno varnostno kopijo datotek.

Prijavite se na SOS Online Backup in poskusite brezplačno

SOS spletno varnostno kopijo lahko preizkusite 14 dni brez tveganja in preverite, ali ustreza vašim potrebam. SOS Online Backup je zelo varna in hitra spletna varnostna rešitev za vaše datoteke.

SOS Online Backup Pregled
© Cloudwards.net

Ne ponuja neomejene spletne varnostne kopije, kot sta Backblaze ali Carbonite, toda če šele začnete, to morda ne bo potrebno. Standardni načrt vam bo dal 50 GB za varnostne kopije.

Nastavitev varnostne kopije SOS na spletu

Nastavitev varnostne kopije SOS na spletu ni zelo težko doseči. Pozval vas bo, da izberete datoteke, ki jih želite varnostno kopirati, in ustrezno analizira vaš sistem.

SOS spletna varnostna kopija Izberite datoteke za varnostno kopiranje

Spletne varnostne storitve na splošno ne varnostno kopirajo aplikacijskih ali sistemskih datotek, temveč nameščajo vse druge datoteke, ki jih ni mogoče obnoviti v primeru okvare trdega diska, kot so fotografije ali videoposnetki.

SOS Online Backup - prikažite vrste vsebine

Tudi SOS Online Backup vam nudi odličen pregled vrst datotek, ki ste jih predvideli za varnostno kopiranje.

Pritisnite gumb »Start«, da zaženete varnostno kopijo

Potem, ko ste izbrali datoteke, je edino, kar morate storiti, pritisniti na gumb Start in varnostna kopija se poda v oblak. Glede na količino datotek, ki jih potrebujete, lahko traja nekaj dni ali celo tednov, da se popolna varnostna kopija naredi.

SOS Online Backup - Zaženite varnostno kopijo
© Cloudwards.net

Zato ne bodite nestrpni. Spletna varnostna kopija bo v tem primeru vaša sekundarna varnostna kopija, zato predvidevamo, da ste že naredili varnostno kopijo Time Machine ali drugo lokalno varnostno kopijo. Običajno SOS Online Backup nenehno varnostno kopira vaše datoteke, kar pomeni, da se kadar koli v računalniku spremeni datoteka SOS Online Backup, da prenese vaše datoteke na svoje strežnike..

SOS spletno varnostno kopiranje načrtujte varnostno kopijo

Vendar lahko načrtujete tudi varnostno kopijo glede na svoje potrebe, npr. urno, dnevno ali mesečno varnostno kopiranje. Tako lahko naredite varnostno kopijo, ko ste v pisarni ali računalnika sploh ne uporabljate. 

Zaključek

Če ste izvedli opisane korake, imate nekaj korakov pred vsemi drugimi, ki nimajo varnostne kopije. Z dvema varnostnima kopijama lahko počivate na varnostni blazini in veste, da so vaši podatki varni.

V drugem članku bomo opisali, kako obnoviti datoteke v primeru izgube podatkov. Zato spremljajte! Delite svojo izkušnjo! Kakšna je vaša varnostna strategija z Time Machine ali drugimi varnostnimi rešitvami? Katero spletno varnostno kopijo uporabljati in priporočiti? Pustite svoje misli v spodnjih komentarjih.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map