Водич за геоблокирање: шта је то и како га заобићи у 2020. години?

Могли бисте помислити да је било шта и све на интернету доступно свима, али нажалост, то је место где не бисте били у праву. Дигитални свет има више граница него што можда мислите, а овај водич за геоблокирање требало би да вам помогне да разумете све.


Иако многе земље пате од оштре цензуре, други блокови и ограничења такође се примењују широм света, можда а да ви то ни не схватите. Георестрикције се могу наћи у облику блокиране веб локације, стриминг сервиса или чак одређеног дела садржаја, као што је ИоуТубе видео. 

Геофилтери су један од највећих облика блокаде интернета широм свијета. Било да нам се свиђа или не, наша локација диктира шта можемо, а шта не можемо видјети на мрежи. Неке земље, попут Сједињених Држава и Велике Британије, имају приступ тони садржаја, али друге имају само малу количину садржаја који је доступан.

Без обзира да ли сте упознати са геоблоковима или не, највјероватније се питате зашто и како веб странице и мрежни сервиси могу знати гдје смо на првом мјесту. Па, ми ћемо објаснити све то и такође рећи како можете заобићи ограничења.

Шта је геоблоцкинг?

Геоблоцкинг је техника коју користе компаније која ограничава приступ људима садржајима на основу њихове географске локације. Он спречава људе у једној земљи да приступе садржају у другој. 

Како функционише Геоблоцкинг?

Веб странице и мрежне услуге могу да кажу где сте због своје ИП адресе. ИП адреса може изгледати као гомила насумичних бројева, али садржи пуно информација. ИП адресе се додељују Интернет провајдерима, који их потом додељују купцима. 

Сваки пут када покушате да посетите веб локацију или користите интернетску услугу, ваша ИП адреса се шаље са захтевом тако да сервер зна где мора да пошаље садржај назад. Тако веб локације и мрежни сервиси могу препознати вашу локацију.

Када ударите у геоблоцк, можете бити у потпуности блокирани, преусмерени или вам је омогућен делимичан приступ. Можда ћете видети поруку о грешци у којој пише да садржај није доступан у вашој земљи или чак не примећујете да сте упућени у исправну верзију. Било како било, постоји неколико разлога због којих постоје.

Примери геоблоковања

Геоблоцкинг је присутан већ годинама. Регијски кодови ДВД-а су у основи његов облик, чак и ако је заснован на хардверу. Можда нисте схватили, али геоблоке су наметнуте и од стране онлајн продавница. Цена коју плаћате може се темељити на месту на којем се налазите. 

Многе компаније су криве за дискриминацију када је у питању цена, али такође можете открити да ваше средство плаћања није прихваћено или да се не можете регистровати на веб локацији или услузи. 

Ова врста геоблокирања се све више примјећује, а ЕУ је предводила у промоцији фер праксе. У 2015. години имплементирана је Стратегија јединственог дигиталног тржишта како би се окончао географски ограничени односи између земаља ЕУ. 

Осим тога, 2018. године донета је Уредба о геоблоковању, која забрањује одређене врсте геоблокирања међу државама чланицама ЕУ, укључујући ускраћивање приступа или преусмјеравање без претходног тражења дозволе и одбијање плаћања јер је из друге државе чланице ЕУ. 

Стреаминг Геоблоцкс

Геоблокирање је посебно уобичајено када је у питању стреаминг услуга. Неке компаније могу да раде само у одређеним земљама или регионима, па примењују гео филтер како би задржале посетиоце из других места. 

Уговори о лиценцирању и ауторским правима ограничавају оно што компаније могу преносити на различита тржишта, а геоблокови су најлакши начин да компаније остану у складу с тим ограничењима.

Добар пример је ББЦ, британски јавни РТВ сервис који је доступан свим становницима Велике Британије. ББЦ је почео емитовање 1922. године, тако да тада очигледно није било интернетских сервиса. Како би ишао у корак са временом, ББЦ је 2007. покренуо сервис за стриминг и надопуну, ББЦ иПлаиер. 

ББЦ иПлаиер укључује ТВ уживо, спортске догађаје, емисије на захтев и филмове, као и ексклузивни садржај, и све он-лине, али је доступан само људима у Великој Британији. Ако покушате да му приступите изван региона, дочекат ће вас порука која каже да је садржај доступан само у Великој Британији (ипак, наш најбољи ВПН за ББЦ иПлаиер преглед може помоћи).

Исто важи и за друге платформе за стриминг, и може бити неугодно открити да ако сте на одмору не можете да приступите услузи за коју плаћате. 

Геоблоковање у ЕУ

Уредба ЕУ захтева да интернетски провајдери садржаја – као што су Нетфлик или Амазон Приме (прочитајте наш најбољи ВПН за Амазон Приме Видео комад) – испоручују исти обим услуга чак и ако је купац привремено у земљи ЕУ која је другачија од оне коју су навели приликом потписивања горе. То ће, међутим, варирати за остале кориснике широм света.

ИоуТубе творцима видео записа дата је могућност постављања геоблокова такође на њихов садржај, па ћете можда наћи да је ИоуТубе видео блокиран. Неке земље потпуно блокирају ИоуТубе, али лако је открити како гледати блокиране ИоуТубе видео снимке у вашој земљи.

Поред тога, Иоуку – кинеска верзија ИоуТубеа – има сјајан кинески садржај, као и неке енглеске емисије и филмове. Мада му се не може приступити ван Кине, што и није изненађујуће с обзиром на кинески став о цензури и њеном рестриктивном Великом заштитном зиду. Ако желите да добијете приступ, наш водич за откључавање Иоуку водича може вам помоћи.

Нетфлик Геоблоцкинг

Нетфликово комплексно геоблокирање не значи само да не можете гледати необичан филм или представу, има различиту библиотеку садржаја за све земље у којима је доступан. Услуга стриминга је доступна у 190 земаља, а већина онога што је доступно производи се од стране других компанија.

Те компаније могу рећи где се тај садржај приказује, а пошто често имају уговоре са другим мрежама, Нетфлику би могло бити ограничено да приказује нешто у истој држави. Поред тога, иако Нетфлик производи све више и више сопственог садржаја, неки су од њих видљиви само на одређеним локацијама.

Нетфлик САД има највећу библиотеку, па је разумљиво да би многи желели да јој приступе. На пример, иако је само преко границе, геоблокирање у Канади разликује садржај на сопственој верзији Нетфлика од оног у Сједињеним Државама.

На Цлоудвардс.нет-у постоји доста Нетфликових чланака за уметање зуба, али наш део о томе како победити забрану на Нетфлик ВПН-у требало би да вам помогне да боље разумете све геоблоцкинг маларки. Поред тога, иако Нетфлик није једини сервис за стриминг који има ограничења која се заснивају на региону, он пружа додатну препреку за превазилажење до које ћемо доћи за минуту.

Како заобићи геоблокирање

Геоблоцкинг није тешко заобићи, а они који то знају вероватно су већ схватили. Будући да Нетфлик пружа садржај на основу локације на којој се приказује ваша ИП адреса, промена ИП адресе у вашу жељену земљу заобићи ће таква ограничења (имамо пуно чланака о ИП адресама који ће вас усмеравати према ВПН-у за одређену земљу).

Једноставан начин за то је помоћу проки-ја. Маскира вашу стварну ИП адресу са сопственом, заваравајући пријемни сервер да мисли да сте ви негде другде. Међутим, иако је то једноставан начин за заобилажење регионалних ограничења, то није најбољи начин. 

Проки

Проки сервери су лош избор када је у питању сигурност и сигурност. Иако ће изгледати као да се налазите на другој локацији, ваша права ИП адреса може се открити основним тражењем руте. Више о томе можете прочитати у нашем водичу за ВПН вс проки и Тор.

Чак и ако не желите да промените локацију и само желите да користите прокси за ПорнХуб, то је лоша идеја. Нећете бити заштићени од остатака злонамјерних искачућих прозора који ти сајтови причају. Ако сте након неке соло акције, проверите наш најбољи ВПН за порно комад.

ВПН-ови

Сигурнији избор је кориштење виртуалне приватне мреже. ВПН не само да ће вам омогућити да сполирате локацију кликом на дугме, већ ће и шифровати вашу везу. Бићете тунелирани путем приватне мреже која скрива вашу ИП адресу и такође пружа заштиту од других опасности на мрежи, попут цибер криминала. 

ВПН-ови су одличан избор ако се нађете иза регионалних блокова или других препрека, на пример ако сте блокирани на Снапцхат-у или ако желите да деблокирате Инстаграм.

Било који од понуђача у нашим ВПН рецензијама може променити вашу ИП адресу у другу локацију. Неки имају већи број локација сервера за избор од других. 

ЕкпрессВПН, која је једна од најбољих ВПН опција у које можете уложити, има сервере у 94 земље. ХидеМиАсс има још ширу покривеност, са серверима у 190 земаља, али уопште није најбољи избор. 

То је зато што ХидеМиАсс није безбедан као ЕкпрессВПН, нити се истиче у осталим укљученим функцијама. Помоћу ЕкпрессВПН-а можете лако да промените своју локацију, као и да се заштитите од било ког мрежног настрва на који наиђете. 

Можете прочитати наш ЕкпрессВПН преглед да бисте видели колико је добар и наш ХидеМиАсс преглед да бисте видели зашто само локације не смањују.

Улазак у Нетфлик

Када је у питању приступ Нетфлику, мораћете да прескочите још неколико обруча. У теорији, требало би радити на исти начин као и заобићи било који други геоблоцк, али је Нетфлик поставио један од најсофистициранијих система за детекцију ВПН-а, што чини много тежи процес.

Дистрибутери са којима је Нетфлик сарађивао схватили су да губе новац јер су људи гледали емисије на Нетфлику. Они врше притисак на Нетфлик како би спречили људе да користе ВПН за приступ одређеним програмима и филмовима. У јануару 2016. Нетфлик је објавио да ће блокирати ВПН-ове, па је тако настала његова ВПН баријера.

Отада су се корисници нашли заглављени иза Нетфлик проки грешке, што значи да уопште нису могли гледати Нетфлик уколико нису искључили ВПН. Заузврат, то је значило да више нису могли да приступају библиотеци друге земље.

Срећом, неки ВПН-ови су се нашли око Нетфлик-овог ВПН радара, а наш најбољи ВПН за Нетфлик комад има неколико добрих избора.

Последње мисли

Сада знате шта је геоблокирање и зашто се техника користи. Многе компаније примењују регионална ограничења, а иако су Нетфлик мало компликованији, није их тешко заобићи. Све што вам треба је пристојан ВПН који има добру покривеност сервера да бисте обишли већину блокова. Имајте на уму своју сигурност кад га одаберете. 

С обзиром на локације сервера, сигурност и могућност да уђете у Нетфлик, ЕкпрессВПН је најбоља опција. Покрива више од 90 земаља, има одличну сигурност и лако може ући у Нетфлик. Поред тога, има и друге корисне карактеристике, због чега вреди инвестирати. 30-дневна гаранција поврата новца је такође на снази у случају да се предомислите.

Обавестите нас о вашем искуству са геоблоковима – и како сте их заобишли – у одељку за коментаре. Док сте овде, погледајте и наше ВПН чланке и чланке за забаву. Као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map