Веброот вс Аваст: два различита приступа антивирусу у 2020. години

Аваст је међу најбољим бесплатним антивирусним софтвером на тржишту, док Веброот користи различите методе за заштиту уређаја, у поређењу са конкурентима. Да бисмо одлучили шта је најбоље, ми упоређујемо Веброот и Аваст једни против других у упоређивању.


Иако услуге покривају различита тржишта – с тим да Аваст привлачи масе и Веброот циља на нишну публику – они су сличнији него што су различити. Уз то су неке области, попут заштите, важније од других, гурајући једну од услуга испред. 

Ово поређење Веброот-а и Аваста не може покрити све, па погледајте наш одвојени преглед Веброот СецуреАнивхере и Аваст Про преглед да бисте детаљније погледали оба дела софтвера.

Постављање борбе: Веброот вс. Аваст

Пребацићемо Веброот и Аваст у борбу за супериорност у пет кола која ће вам помоћи да одлучите који је антивирус најбољи. Наша антивирусна архива садржи листу претходних поређења које требате прво да погледате, уколико вас занима формат.

Покриваћемо функције, цене, општу љубазност, квалитет заштите и понуђене могућности за кориснике. Бићемо победника за сваки круг, дајући Веброоту или Авасту бод у процесу.

Како математика налаже, победник је први који је постигао три или више бодова. Рекапитулирамо после сваког круга, а коначни резиме објашњава нашу одлуку. Вољели бисмо чути ваша мишљења о овим антивирусним провајдерима, па нам оставите коментар на дну ове рецензије.

1

Карактеристике

Када размишљате о антивирусу, занемарите речи и фокусирајте се на функције. Пре него што купите претплату за антивирусну заштиту, пажљиво погледајте које су функције укључене у те пакете. У овом првом кругу погледаћемо функције које Веброот и Аваст нуде купцима. 

Веброот

Као што смо споменули у нашој почетној рецензији Веброот-а и каснијој успоредби Битдефендер вс Веброот, Веброот је антивирусни софтвер који се издваја од многих својих конкурената. Велики део снаге иза Веброота заснован је на облаку, уместо да буде ограничен на ресурсе доступне на вашем уређају.

Веброот-функције

Ако се фокусирате на откривање и анализу облака, видећете да је Веброотов отисак на рачунару много мањи него што бисте видели у типичном антивирусу. То га чини идеалном опцијом за ПЦ са мањим напајањем.

Веброот је у великој мери фокусиран на антивирусну заштиту за Виндовс и Мац, али укључује неколико додатака. Помаже вам да осигурате своју веб камеру тако што блокирате непотребан приступ и заустављате сваки покушај пријављивања притиска тастера приликом куцања осетљивих података.

Аутоматски ће очистити рачунар података о праћењу приватности, као и оптимизирати га уклањањем привремених датотека. Купци Веброотова врхунског Интернет Сецурити комплетног плана такође добијају 25 ГБ складишта у облаку како би заштитили своје најважније датотеке.

Иако није лидер на тржишту мобилних уређаја, Веброот нуди антивирусну заштиту за Андроид телефоне, као и „сигуран“ веб претраживач за иОС уређаје. Уместо да развије сопствену заштиту лозинком, Веброот укључује ЛастПасс, трећег менаџера лозинки, са Веброот Интернет Сецурити Цомплете претплатама.

Као што смо већ објавили у ранијој ЛастПасс рецензији, то је добар менаџер лозинки прилагођен корисницима. Није најбоље, али је свакако боље од основних управитеља лозинки које ћете видети чак и од препоручених антивируса попут Битдефендера (погледајте нашу Битдефендер Антивирус рецензију).

Највећа Веброот-ова карактеристика, међутим, (по Веброотовим сопственим речима) је “муњевит” брзина њеног антивирусног скенирања, у поређењу с другим антивирусима. Вебров отисак веб је мали у поређењу с другим провајдерима, било да је то простор на вашем диску или његова општа употреба ресурса.

Аваст

За разлику од Веброота, Аваст је традиционалнији антивирус, избегавајући скенирање у облаку за типично скенирање на уређају. Аваст је антивирусна заштита коју већ дуго препоручујемо као једну од најбољих за бесплатне купце на рачунару, али је и главна препорука за наш најбољи антивирусни преглед за Андроид.

Аваст-функције

Уз заштитну заштиту и пхисхинг заштиту, Аваст покушава бити свеобухватна заштита за целу мрежу. Долази са алатком за скенирање мреже за анализу мреже на којој сте, заједно са софтвером за ажурирање софтвера како бисте ажурирали уређај.

Аваст такође нуди алат за тестирање на песку. Ово вам омогућава тестирање непознатог софтвера или датотека на злонамјерни софтвер и издвајање га од остатка уређаја док се покреће. Свако откривено злонамјерни софтвер се након тога сигурно уклања.

Додатне премиум функције укључују блок веб камера за заустављање шпијуна камере, шифровање датотека за спречавање софистицираних напада рансомвареа и уклањање датотека како би се уклонили трагови датотека које сте претходно избрисали.

Иако Аваст не укључује ове функције директно, план Аваст Ултимате укључује претплату на Аваст СецуреЛине ВПН и Аваст лозинке. СецуреЛине ВПН није најбоља виртуелна приватна мрежа коју можете купити, као што објашњава наш ранији преглед Аваст СецуреЛине ВПН, али то је леп додатак.

Исти је случај и са Аваст лозинкама. Неће ући у наш најбољи менаџер лозинки у ужи избор, па иако вам Дасхлане боље служи, погодан је за основну употребу.

Прве рунде мисли

Веброотов различит приступ заштити је занимљив, али он иначе освјетљава функције, чак и када узмете у обзир предности добављача заснованог на облаку.

Аваст је, насупрот томе, традиционални вишенаменски такмичар који држи корак са другим великим именима на тржишту ради заштите од типичних опасности, што га чини јасним победником.

Рунда: Карактеристичне тачке за Аваст Про

Веброот СецуреАнивхере Лого
Аваст Про Лого

2

Цене

Најбоља заштита пружа онима који плаћају, тако да је важно да помније сагледају трошкове Веброота и Аваста. Цјеник је наш фокус у овом кругу, па започнимо.

Веброот

Веброот има неке од најдужих планова производа које смо икада видели на Цлоудвардс.нет, са производима попут „Веброот СецуреАнивхере Интернет Сецурити Цомплете“. Ако то није збуњујуће, сви производи компаније Веброот означени су брендом „СецуреАнивхере“.

Са 39,99 УСД годишње, Веброот СецуреАнивхере АнтиВирус је јефтина опција за купце. То је још јефтиније за нове купце, са попустом од 10 УСД на врху. Веброот СецуреАнивхере АнтиВирус је доступан за ПЦ и Мац кориснике, а планови покривају један или три уређаја.

АнтиВирус план долази са типичном заштитом од облака Веброот, заједно са додатним алатима за скенирање мреже и мрежном заштитом. 

Након овога, следећи план је Веброот СецуреАнивхере Интернет Сецурити Плус. Поред функција које се нуде у јефтинијем АнтиВирус плану, овај производ долази са Андроид и иОС подршком и ЛастПасс управљањем лозинком. Такође покрива неколико додатних уређаја, штитећи три до пет, до три године.

Најбољи аспект, са становишта карактеристика, је Веброот СецуреАнивхере Интернет Сецурити Цомплете. Ово укључује све Веброот функције, као и додатну меморију у облаку, која покрива три уређаја. Са 59,99 долара годишње за нове купце и 79,99 долара годишње за постојеће купце, штити до пет уређаја.

Ако вам пет уређаја није довољно, комплетни породични пакет Веброот СецуреАнивхере Интернет Сецурити штити 10 уређаја за 159,99 УСД годишње. 

Ово је прилично скупо, посебно у поређењу са конкурентима попут Авире (погледајте наш Авира преглед), који нуди неограничену заштиту уређаја за нижу цену. Нису доступни попусти за нове претплатнике овог плана.

Пети производ, Веброот АнтиВирус за играче, помало је необичан. Има исте карактеристике као Веброот СецуреАнивхере АнтиВирус, али Веброот тврди да је побољшао перформансе током играња смањујући заостајање и шутњу.

Ове додатне „карактеристике“ долазе уз цену. АнтиВирус за играче подржава само један уређај, али је иста цена као и АнтиВирус покривање за три уређаја. Већина купаца ће вероватно желети да пропусти овај одређени план.

Аваст

У поређењу са Веброот-ом, Авастова три плана производа мало су лакша за разумевање и имају краћа, јаснија имена. Један од тих планова је и Аваст Фрее који има јак скуп функција за бесплатан план.

Аваст Фрее нуди антивирусну заштиту, мрежни скенер рањивости, алат за управљање лозинком и ажурирање софтвера, све функције које ћете видети у антивирусним плановима који вас заправо коштају новца.

Аваст Премиум Сецурити је први план који ће вас коштати новца, иако су заправо два плана, а Премиум Сецурити Сингле-Девице је јефтинији од ова два. Нуди антивирусну заштиту за један рачунар са оперативним системом Виндовс са 69,99 УСД годишње.

Ово је скупље од најбољег Веброот плана, али долази са далеко више функција, укључујући Аваст Сандбок, пхисхинг и заштиту од нежељене поште и заштиту од софтвера за ваше датотеке. 

За породице би био погоднији Аваст Премиум Сецурити Мулти-Девице план, који кошта 89,99 долара годишње. Долази са подршком за иОС, Андроид и Мац и штити до 10 уређаја.

На врху листе производа Аваст је Аваст Ултимате. Чудно је да обухвата мањи број уређаја од претходног плана, уз заштиту само за један рачунар који користи Виндовс. Покривање више уређаја нуди се само са Премиум Сецурити Мулти-Девице.

Ако требате само да заштитите један рачунар, Аваст Ултимате укључује исте функције као Премиум Сецурити уз додавање претплате на Аваст СецуреЛине ВПН и Аваст лозинке за 99 долара годишње.

Два круга мисли

Веброот је укусно јефтин, почевши од 29,99 УСД годишње са новим попустима за купце, али нуди мање функција. Авастов бесплатни план издашан је на карактеристикама, али остали планови су скупи и немају попусте за нове купце. Чак и са додатним функцијама, Веброот је бољи по цени, чинећи га победником овде.

Рунда: Цјена за Веброот СецуреАнивхере

Веброот СецуреАнивхере Лого
Аваст Про Лого

3

Лакоћа

Како смо постигли тачку на пола пута, погледајмо како Веброот и Аваст прилагођени корисницима користе за купце. Почећемо гледањем инсталације пре него што покријемо општу употребу.

Веброот

Веброот се блиставо брзо инсталира, са малом инсталационом датотеком од око 5МБ. Величина инсталатора демонстрира Веброот приступ. Не треба инсталирати пуно датотека јер већина ради из облака.

То се такође показује из брзе инсталације, која траје само минут или две. Ово укључује и време које Веброот треба да изврши почетну проверу рачунара на постојање злонамерног софтвера. Као што смо поменули, то има скоро нула утицаја на ресурсе рачунара. 

Веброот-Цлиент-Сцаннинг

Веброот клијент је једноставан, са статистикама и информацијама о недавним прегледима, и дугметом „скенирај мој рачунар“ који вам омогућава брзо започињање скенирања на рачунару. Десни мени приказује ваше функције и подешавања, омогућавајући вам да лако омогућите или онемогућите одређене функције.

Бочни мени вам омогућава приступ подешавањима вашег налога, као и Веброот форуму и бази знања за додатну помоћ. Одвојена у одељке, свако подручје функције има дугме „сазнајте више“ које вас води до корисних водича који даље проучавају ту функцију.

Дугме „напредна подешавања“ у горњем десном углу води вас у Веброот-ово подешавање. Од овог тренутка можете потпуно прилагодити Веброот искуство. Можете заказати редовно скенирање антивируса, променити осетљивост Веброот антивируса и прилагодити обавештења која добијате од клијента, док је отворена у позадини.

Све у свему, Веброотов интерфејс је један од најлакших за коришћење. Ниси преоптерећен функцијама или иконама, али десни мени и даље омогућава брзо прилагођавање заштите, с везама за подршку водичима који су најистакнутији.

Аваст

Процес инсталације Аваста није брз као Веброот, али није далеко. Осим потврђивања услова и клика на “инсталација” за почетак, највећи део инсталационог поступка је завршен за вас.

Аваст ће покренути почетну претрагу вашег рачунара на постојање злонамерног софтвера и застарелог софтвера. Уклониће или стави у карантин све сумњиве датотеке док аутоматски ажурира инсталиране програме.

Аваст-клијент

Схема боја коју Аваст користи у свом клијенту корисницима олакшава фокусирање на најважнија подручја. Дугмад попут „прикажи резултате“ након што се скенирање доврши не објашњавају се, док су додатни позиви и обавештења дизајнирани да вам привуку пажњу по потреби..

У менију са леве стране налазе се четири категорије од којих је свака посвећена различитим Аваст функцијама. “Заштита” приказује функције као што су антивирусна заштита и режим пескописа. Корисни описи су укључени у сваку од функција да би се описало шта раде.

Измена Аваст заштите је једноставна. Само кликните на „мену“ у горњем десном углу, а затим кликните на „сеттингс“ да бисте ушли у мени поставки. Као и Веброот, овај одељак вам омогућава да прилагодите све, од Авастових обавештења до антивирусне осетљивости.

Један мали проблем са Аваст клијентом, посебно за купце по јефтином (или бесплатном) Аваст плану, јесте укључивање функција које у ствари немате могућност да користите. Када кликнете на функцију коју немате, Аваст ће вас одвести на страницу за одлазак уместо тога надоградити.

Овај приступ оглашавања могао би збунити нове купце, тако да ако планирате да користите јефтинији Аваст пакет, истражите функције које су укључене у ваш одабрани план пре куповине.

Три округле мисли

Аваст је једноставан, са привлачном схемом боја и клијентом који није препун непотребних функција или икона. Међутим, Веброот клијент је једноставнији, са лаким приступом да бисте омогућили или онемогућили функције које вам нису потребне. Такође је бржа за инсталирање, тако да је победио у овом кругу.

Круг: Тачка приступачности за Веброот СецуреАнивхере

Веброот СецуреАнивхере Лого
Аваст Про Лого

4

Заштита

Антивирусна заштита се мења са откривањем нових претњи. То је способност откривања ових нових претњи које могу изазвати или покварити антивирусни софтвер.

Зато користимо три независна лабораторија за тестирање сигурности да бисмо одлучили да ли заштита коју Веброот и Аваст нуде купцима вреди или не..

Веброот

Заштита Веброота помало је необична. Ако открије нову претњу, ставиће злонамјерни софтвер путем тестова у окружење „песковника“. Анализира се понашање узорка злонамјерног софтвера и ако се то сматра пријетњом, те се информације користе у одговору на пријетњу у будућности.

Ово се супротставља приступу који већина лабораторија за тестирање очекује од антивирусне заштите, а који скенира резултате које Веброот добија. У неким случајевима се ови лабораторији не труде да редовно тестирају Веброот или уопште.

Ако сте прочитали један од наших претходних упоредних прегледа, знаћете да обично користимо три лабораторије за тестирање антивирусног софтвера: АВ-Тест, АВ-Цомпаративес и МРГ Еффитас. АВ-Цомпаративес није тестирао Веброот од 2012, па те податке нећемо користити као део ове рецензије. 

АВ-Тест редовно тестира Веброот, али не прилагођава његов приступ, што се одражава на оцену 2 од 6 ради заштите на тесту АВ-теста од маја до јуна 2019. године.

Веброот-АВТест-јун2019

Заштита од 2 од 6 обично би била довољна да будемо екстремно алармирани. У прошлости је Веброот критиковао овај приступ из АВ-теста и, уз неуобичајене Веброотове методе тестирања, чини се да АВ-Тест приступ није валидан за Веброот, у поређењу са типичним антивирусима. Међутим, ипак је имао бољи учинак са 5,5 од 6.

МРГ Еффитас тестирао је Веброот у К3 2018. године, а иако је резултат који је забиљежио за Веброот био лош на папиру, дубљи поглед показује другачију причу. МРГ Еффитас током теста користи величину узорка од 329. Од тога је 26,75 одсто иницијално пропуштено, што је до сада тако лоше. 

Међутим, након периода од 24 сата, сви узорци који су првобитно пропуштени тада су откривени и блокирани. Чини се да то показује да „песковник“ приступ тестирању злонамјерног софтвера који Веброот користи добро. Само је један узорак пропуштен током МРГ Еффитас теста.

Аваст

Срећом, Аваст је много једноставнији производ за тестирање, користећи типични антивирусни мотор који наши лабораторији могу боље анализирати.

АВ-тест је забележио савршен резултат 6 од 6 током тестова заштите јула-августа 2019., са нешто смањеним 5,5 од 6 за перформансе. 

Аваст-АВТест-август2019

Резултати АВ-компаратива били су лошији током тестова у фебруару до мају 2019. године, са 746 од 752 блокирана узорка и укупном стопом успеха од 99,2 процента. Са шест пропуштених узорака, Аваст је добио за АВ-упоредну награду за “напредну” категорију “Адванцед” за заштиту која одговара Тренд Мицро (погледајте нашу Тренд Мицро Антивирус рецензију).

Резултат који је Аваст забележио у тесту перформанси АВ-Цомпаративес у априлу 2019. године ставио га је на средину стола, али добио је већу награду за „Адванцед +“.

Наша финална лабораторија за тестирање, МРГ Еффитас, не тестира потрошачке производе које Аваст може да понуди. Међутим, у последњем К2 2019 тест заштите МРГ Еффитас је тестирао Аваст Бусинесс Антивирус. Овај тест није добро прошао за Аваст, пропуштено је 3,92 процената узорака, што га је поставило при дну поред МцАфее-а (погледајте наш преглед МцАфее Тотал Протецтион).

Иако се пословни производи Аваста разликују од производа о којима смо дискутовали у овом поређењу, вјероватно је да су кориштени заједнички антивирусни механизам и узорак базе података преко њих, што овај резултат чини релевантним.

Четврте четврте мисли

Иако два лабораторија нису успела да тестирају Веброот, МРГ Еффитас је то урадио. Приступ антивирусној заштити је необичан, али као што показују резултати МРГ Еффитас-а, Веброот блокира готово све узорке претњи које открива, аутоматски или у року од 24 сата.

Авастов резултат је лакши за тестирање, али резултати су комбинација доброг и лошег. У поређењу са Веброотом, немогуће је одлучити који је „најбољи“ за заштиту, чинећи ово коло неријешеним.

Коло: Заштита Без јасног победника, бод за оба

Веброот СецуреАнивхере Лого
Аваст Про Лого

5

Подршка

За наше последње коло, погледајмо квалитет и покривеност подршке коју Веброот и Аваст нуде купцима.

Веброот

Веброот купцима пружа добру комбинацију метода подршке купцима. Ако имате проблем који не можете да решите, можете користити директне методе подршке, укључујући телефонску подршку, са линијама доступним у Европи, Сједињеним Државама и Аустралији.

Веброот-Сите-Суппорт

Нуди се цхат уживо, али то је само за продајна питања. Не можете да користите ово за техничку подршку. Ако имате проблем са техничком подршком, уместо тога можете да подигнете карту за подршку.

На веб локацији постоји база знања са водичима за подршку који покривају уобичајене проблеме, као и област ФАК која одговара на типична питања. Такође можете да користите форум заједнице који вам омогућава да затражите помоћ од других корисника и особља компаније Веброот, као и да претражите старе поруке.

Форум је подељен на различите секције на основу производа или истакнутих тема. Веброот нуди добар ниво помоћи и путем подршке на друштвеним мрежама, путем Твиттер налога и Фацебоок налога за подршку.

Аваст

Премиум купци, као и купци на 30-дневном пробном раду, могу искористити директну подршку Аваста. Ако сте бесплатни Аваст корисник, већина директних метода подршке вам није доступна.

Аваст-Сите-Суппорт

Међутим, постоји база знања за све врсте купаца. Сваки производ има свој сет водича који покривају типична питања, са јасним упутствима и сликама.

Као и Веброот и други велики антивирусни провајдери, Аваст долази са форумом подршке са више од милион претходних постова. Можете да претражите овај огромни ресурс да бисте пронашли одговоре на питања у старим постовима или сами написали нови пост.

Директна техничка подршка Аваста ће вас, међутим, коштати више. Ако вам је потребна помоћ у вези с техничким проблемом, Аваст ће желети да се претплатите на његов Тотал Царе план за 199 УСД годишње, који укључује омогућавање Авастовом техничару да даљинско управља рачунаром..

Ова подршка је невероватно скупа, посебно имајући у виду трошкове претплате на Аваст, тако да овде није нешто што ћемо препоручити.

Пето коло мисли

Веброот нуди директну техничку и продајну подршку, укључујући телефонску подршку, ливе цхат, улазнице за подршку и друштвене мреже. Супротно томе, Аваст телефонске линије су у великој мери посвећене продајној подршци, а техничка подршка кошта скоро 200 долара годишње.

Иако су база знања и форуме које нуде оба пружаоца услуга адекватни, боља директна подршка од Веброота чини победником у овом финалном кругу.

Коло: Точка подршке за Веброот СецуреАнивхере

Веброот СецуреАнивхере Лого
Аваст Про Лого

6

Последње мисли

Веброот користи необичне методе испитивања за своју заштиту. То има предност у брзини над својим ривалима, укључујући Аваст. Скенирање је изузетно брзо и има нула утицаја на перформансе рачунара.

Резултати МРГ Еффитас теста показују да је овај приступ можда спорији, али успева. Испробане и тестиране методе Аваста биле су мало боље, те да софтвер нуди више функција. Мада је Веброот јефтинији и лакши за употребу. О Авасту се може много тога свидети, али Веброот је крајњи победник у овом поређењу.

Победник: Веброот

Аваст је и даље једна од наших препорука ако тражите бесплатну антивирусну заштиту. Ако нисте сигурни да ли је Веброот права заштита за вас, упутите се на претходне антивирусне чланке и погледајте остале прегледе и поређења.

Ипак, ми ипак препоручујемо Битдефендер као наш најбољи избор. Имајући то у виду, да ли бисте одабрали Веброот преко Аваста или бисте умјесто тога прешли на Битдефендер? Јавите нам шта мислите у коментарима испод. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map