ТуннелБеар је вероватно један од најпознатијих ВПН-ова тамо са својим јединственим брендом маркетинга медведа. Ако погледате наш преглед ТуннелБеар, видећете да смо цениле његове солидне цене, које укључују прилично великодушан бесплатни план, као и његов естетски угодан и једноставан за употребу интерфејс. 


Иако маркетинг марке ЦиберГхост можда није толико шармантан или препознатљив као ТуннелБеар, он је тренутно један од најбољих паса на тржишту и изазива веома сличне интересе ВПН корисника као ТуннелБеар, према подацима претраживача. 

У нашем ЦиберГхост прегледу говоримо о томе колико волимо све његове карактеристике, чврсту сигурност коју нуди и импресивне брзине које могу да постигну..

С обзиром на сличне нивое од општег интереса, чинило се логичним да упоредимо ова два наопако и да видимо који ће се појавити на врху.

Постављање борбе: ЦиберГхост вс. ТуннелБеар

Када упоређујете ВПН, не постоји недостатак ствари о којима бисмо могли да разговарамо. Да бисмо направили поштено поређење док смо покривали што је могуће више важних тема, ми смо то рашчланили у пет рунди.

Ове рунде су карактеристике, цене, једноставност употребе, брзина и, на крају, сигурност и приватност. Пре него што уђемо у сваки круг, почећемо са кратким спомињањем онога што тражимо и бележимо да ли је познато да се ВПН обично разликује или недостаје у одређеном подручју.

Затим ћемо истражити шта сваки ВПН може понудити у датој категорији. На крају круга ћемо понудити неке завршне мисли о теми, а затим одредити победника и доделити бод том ВПН-у. Онај који има највише бодова на крају, добија меч.

1

Карактеристике

Оно што карактеристике ВПН провајдера укључују у свом клијенту је снажан показатељ каквог корисника покушава да привуче. Иако би неки можда жељели скромнији ВПН који је лакши за употребу, многи желе нешто што имају све.

У најмању руку, тражимо прекидач и могућност да се ВПН покрене и повеже приликом покретања. Према нашем мишљењу, ове функције су потребне за сваки ВПН јер директно утичу на вашу сигурност. Додатне ствари попут подељеног тунелирања или блокатора огласа и злонамјерног софтвера је добро видети, али никако нису обавезне да се ВПН сматра функционалним.

ТуннелБеар

Изборници поставки ТуннелБеар-а уредно су организирани, али ријетко насељени. На првој страници менија подешавања налазе се опције за покретање ТуннелБеар-а при покретању, као и нека подешавања изгледа и обавештења.

Подешавања тунела

Друга картица у подешавањима – безбедност – је место на коме се налази прекидач килл, означен као „ВигилантБеар“. Ова страница такође има опцију под називом „ГхостБеар“, која затамњује ваш ВПН саобраћај како би изгледао као нормална интернетска веза са даватељима интернетских услуга, веб локацијама и владама.

Након тога је картица са поузданим мрежама која вам омогућава да конфигуришете ТуннелБеар да се аутоматски повезује када је на непоузданој мрежи, што је сјајно за избегавање опасности од јавног ВиФи. Ово се заиста односи на минимални минимум од којег ВПН може да се извуче. 

Иако постоје прекидач килл и могућност покретања клијента при покретању, не постоје опције на које се ВПН повезује приликом покретања.

ЦиберГхост

ЦиберГхост је успео да упакује импресиван асортиман карактеристика у седму итерацију свог десктоп клијента. Нису све ове функције лако пронаћи, јер ћемо више расправљати у одељку „једноставност употребе“, али су све корисне за побољшање сигурности. 

На картици општих поставки налазе се падајући менији за језике, као и избор светле или тамне теме. Ту је и преклопни тастер за прекидач килл, који људе позивамо да увек оставе.

поставке за цибергхост-ревиев-приваци

Друга картица у менију подешавања означена је са „веза“ и омогућава вам да мењате ствари, попут протокола који се користи или да ли је укључена заштита од цурења ДНС-а. Остале функције се налазе изван менија поставки на њиховим властитим картицама. 

За почетак, постоји картица под називом „паметна правила“, која садржи неке од најзанимљивијих функција које нуди ЦиберГхост. Овде су подешавања за аутоматско повезивање, а опције превазилазе оно што је уобичајено доступно.

Поврх тога што вам омогућава да одаберете где ће се ВПН повезати ако јој дозволите да се аутоматски покрене, можете да креирате и листу других програма на које би ЦиберГхост требао да се постави у ред након што се повежете са ВПН-ом. Ово је веома згодан додатак и омогућава вам да конфигуришете рачунар тако да самостално покрене све најчешће коришћене програме након што Интернет буде безбедан.

цибергхост-ревиев-смарт-правила

Други пододјељак на картици „паметна правила“ је ВиФи заштита, која омогућава корисницима да дефинирају листу поузданих мрежа и како би се ВПН требао понашати у непоузданим мрежама. Постоје и опције назване „изузеци“ и „заштита апликација“.

Страница „изузеци“ омогућава вам да направите списак веб локација које не користе тунелоску везу ВПН-а. Ово се може користити ако желите да приступите геоблокираном садржају на једној веб локацији, али истовремено желите да имате пуну брзину интернета на другој. Слично је и са сплит-туннелинг-ом, функцијом о којој можете прочитати више у нашој ЕкпрессВПН рецензији. 

На крају, постоји страница која се зове „могућности повезивања“, која садржи опције за блокирање ствари попут злонамерних веб локација и огласа. Поред тога, то није најбољи блокатор огласа који смо видели, и можда би било боље да проверите једну од опција на 99 бесплатних алата за заштиту вашег чланка о приватности.

Прве рунде мисли

ТуннелБеар покрива само минимални број функција које очекујемо да видимо и у њих убаци само неколико мањих додатака, попут ВигилантБеар-а. 

ЦиберГхост, с друге стране, има много више могућности за аутоматско повезивање и више корисних функција, попут блокатора огласа и опција паметних правила. Овај први круг није такмичење, с тим да ЦиберГхост у овој категорији очито води.

Рунда: Карактеристике Поинт за ЦиберГхост

ТуннелБеар Лого
ЦиберГхост Лого

2

Цене

Цене су често љуљачка точка за ВПН провајдере који су недовољни са значајкама. То смо већ видели у нашем чланку ЕкпрессВПН насупрот ТуннелБеар-у, где је ТуннелБеар био лошији од функције ЕкпрессВПН-а, али је био у стању да надокнади изгубљену позицију у кругу цена..

Да бисмо проценили цене ВПН-а, не само да смо размотрили трошкове већ и какве се опције плаћања прихватају, политику повраћаја новца и да ли је на располагању бесплатна пробна верзија.

ТуннелБеар 

ТуннелБеар има пристојан бесплатни план који корисницима даје 500МБ података месечно. Ово се може проширити за додатних 1 ГБ ако објавите твит у којем кажете колико уживате користећи ТуннелБеар. 

Овај бесплатни план заслужио је високо место на нашој листи бесплатних ВПН услуга, али још увек није толико издашан као бесплатни план ПротонВПН-а, о чему можете више прочитати у нашој рецензији ПротонВПН. Прочитајте наш део Виндсцрибе вс. ТуннелБеар да бисте упоредили бесплатне планове.

Прелазећи на плаћене планове, постоје само две могућности. Можете купити или месечни или годишњи план. Месечна опција је само један долар или мање од онога што смо очекивали од конкурената на највишем нивоу на ВПН тржишту. 

Годишња опција смањује ову цену на пола и омогућава много бољу куповину. Шокантно је да ТуннелБеар нема никакву дефинисану политику повраћаја новца, већ уместо тога каже да „захтјеви за поврат претплате могу бити размотрени од стране компаније ТуннелБеар за сваки случај појединачно“.

Иако бесплатни план и даље потенцијалним корисницима пружа шансу да се рукују ВПН-ом пре плаћања, било би добро видети неку врсту загарантоване политике поврата од најмање 14 дана. 

Коначно, за начине плаћања, ТуннелБеар прихвата само кредитне картице и битцоин. Међутим, ако планирате да користите месечну опцију, битцоин се скида са стола. Може се користити само за плаћање годишњих планова. 

ЦиберГхост

Као што смо видјели у чланку НордВПН вс ЦиберГхост, ЦиберГхост је тешко побиједити када је ријеч о дугорочним цијенама. Његова краткорочна месечна цена је оно што очекујемо од ВПН-а високог ранга, али једногодишњи план снижава ову цену на пола.

Иако је годишња цена солидна, она се још увек успоређује са конкурентима попут НордВПН-а и годишње је скупља од ТуннелБеар-а. Двогодишње и трогодишње опције су где ЦиберГхост цене заиста сјају, при чему је трогодишња опција једна од најповољнијих на тржишту на бази месечних трошкова.. 

Сви понуђени планови омогућавају седам истовремених веза и неограничену пропусност. Да би олакшао забринутост оних који су забринути због одлагања тако великог паушала за дугорочно опредељење за ВПН, ЦиберГхост нуди бесплатно пробно време као и издашну политику поврата новца. 

Бесплатна пробна верзија траје 24 сата и ограничава одређене функције, попут ад-блокатора. Такође вас поставља у ред када се покушате повезати са суђењем, за које тврди да је 2.500 корисника и траје око минут пре него што се повежете..

Политика поврата има два дела. За оне који купују само једномјесечну претплату, имате 14 дана да примите пуни поврат. Ако се претплатите на шест или више месеци, имате рок од 45 дана да одлучите да ли је ВПН прави за вас и да вратите свој новац. За начине плаћања ЦиберГхост прихвата кредитне картице, ПаиПал и БитПаи.

Прочитајте наш чланак ЕкпрессВПН вс ЦиберГхост да бисте видели како се њих двоје упоређују у цени.

Два круга мисли

Ово је тежак круг за постизање резултата. ТуннелБеар победи ЦиберГхост у оба временска оквира која нуди, али на месечној основи, ЦиберГхост дугорочни планови нуде бољу вредност. Уз то, оба имају бесплатна испитивања, али раде врло различито, тако што ТуннелБеар месечно ограничава ваше податке, а ЦиберГхост вам једноставно даје 24 сата.

Кад се све узме у обзир, ова два ВПН-а тргују ударцима када је у питању цена и бесплатна пробна верзија. Одлучујући фактор се своди на политику поврата и могућности плаћања. ЦиберГхост прихвата кредитне картице, ПаиПал и битцоин за све своје планове, док ТуннелБеар прихвата само кредитне картице за своју месечну опцију.

Уз то, несигурна политика поврата компаније ТуннелБеар чини нас нелагоднима, док ЦиберГхост нуди корисницима до 45 дана да би добили свој новац..

Рунда: Ценовно место за ЦиберГхост

ТуннелБеар Лого
ЦиберГхост Лого

3

Лакоћа коришћења

Свако ко је икад користио лоше направљен део софтвера, зна како лаган, свакодневан задатак може претворити у бесрамни карневал бијеса. Што је још горе, свако ко користи заиста страшан софтвер познаје осећај отварања програма (посебно код неспремљеног рада у позадини) и гледања вашег рачунара како се одмах руши.. 

У овом одељку, наш главни циљ је да осигурамо да вам се то не догоди. Програмирали смо сваки софтвер кроз његове кораке и погледали дизајн и изглед сучеља да бисмо видели колико је корисник прилагођен или није. Такође смо каталогизирали какве смо проблеме или рушења доживели, ако их има. 

ТуннелБеар 

ТуннелБеар је за себе створио лако препознатљив визуелни бренд са својим чудесним именима и маркетингом. Тај осећај прожет је и у дизајну корисничког интерфејса.

Туннелбеар-Цлиент

Када отворите клијента, дочекат ће вас црно-бела мапа на којој је ваша локација означена овцама. Око карте су тунели на које можете кликнути да бисте се повезали са том локацијом. Овај интерфејс у ​​облику мапе стекао је велику популарност током времена, а један од најпознатијих примера можете видети у нашој НордВПН рецензији. 

Једном када одаберете локацију везе, карта добије неку зелену боју, овца постаје медвед и анимација игра медведа који копа тунел у земљу на вашој локацији и искаче из тунела који сте одабрали.

Ако је све ово превише за вас, постоји могућност да сакријете део мапе интерфејса дугметом у доњем левом делу. Ако се одлучите за то, остаћете са врло компактним интерфејсом који користи падајући мени да вам омогући да одаберете жељену локацију и преклопни прекидач за повезивање.

Као што смо раније поменули, мени са подешавањима је прилично ограничен и, као што се може очекивати, лако се креће. Све су опције или јасно означене или су поред њих мале замућења које објашњавају шта свака од њих ради. 

Неке од техничких опција, у ствари, чак имају и мали упитник поред њих који ће вас одвести до чланка на веб локацији ТуннелБеар који објашњава поставку или функцију са великом количином детаља.. 

ТуннелБеар је креирао софтвер који је једноставан и пријатан за употребу, чак и за оне који нису упознати са ВПН-овима. Интуитивност мапе је лепа, као и могућност одустајања од ње, а софтвер нам у целини није дао никакву стабилност или проблеме са везом. 

ЦиберГхост

На први поглед, ЦиберГхост-ово интерфејс изгледа као да је закључан на траци задатака у доњем десном углу, што није реткост за ВПН-ове. Међутим, то је заправо само задана локација за прозор, а у ствари можете је превући по жељи.

ЦиберГхост 7 има свеукупан минималистички дизајн, са великим дугметом напајања у средини за повезивање и падајућим менијем испод који омогућава избор са листе локација. У горњем десном углу су тастери за отварање менија подешавања и повезивање са подршком. 

Отварање менија подешавања води прозор од малог портрета до већег и стандарднијег хоризонталног прозора. Овај прозор је подразумевано бели, док је мањи прозор у стилу траке задатака таман са црно-жутом шемом.

цибергхост-рецензија-проширена-уи

Ово се, међутим, може променити укључивањем ноћног режима, што је карактеристика коју волимо за оне који су склони напрезању очију или раде са светлим мониторима у нејасним собама. 

Свака опција у менију подешавања је добро означена и нуди темељна објашњења – мада је понекад текст дуг неколико редака – а неке ствари имају осећај као да су на неком чудном месту. Наиме, чињеница да су паметна правила премештена на сопствену наменску картицу са леве стране, а не да се укључују у мени са подешавањима. 

Поред тога, током тестирања имали смо понекад проблема са повезивањем. Учинили смо више пута покушаје повезивања са Немачком и сваки пут – након дугог чекања од 20 до 30 секунди – рекли су нам да смо повезани. Међутим, када смо покушали да пређемо на веб локацију, то се једноставно не би учитало. 

Променили смо подешавања, пробали прекорачење ТЦП-а и урадили готово све што смо могли да смислимо, али ништа није успело. Док се то догађало, тестирали смо и друге сервере између сваког покушаја, а чинило се да и све остале локације раде добро.

Као што смо рекли у уводу, оваква врста стабилности мреже може бити веома фрустрирајућа. Било да посао треба обавити или једноставно покушавате нешто да посматрате, задржавајући се од онога што покушавате да урадите због оваквих проблема, никада није добра ствар.

Три округле мисли

ТуннелБеар има визуелно привлачан и једноставан за употребу интерфејс. Ако нисте са свим звиждуцима посматрања тунела медведа на путу до вашег одредишта, једноставно га можете искључити.

Иако ЦиберГхост нема лош интерфејс, неколико ствари се налази на необичним локацијама и, што је најважније, ми смо се борили са повезивањем са Немачком из разлога које нисмо могли да решимо. Због тога је ТуннелБеар јасан победник у овом колу.

Коло: Лакоћа употребе за ТуннелБеар

ТуннелБеар Лого
ЦиберГхост Лого

4

Брзина

Пошто је ТуннелБеар победио у трећем колу, ЦиберГхост још увек није однео победу у овом мечу. Међутим, као што смо видели у прошлости, као што је случај у чланку о ТуннелБеар-у против НордВПН-а, ТуннелБеар није најјачи у погледу брзине.

У овом кругу вршимо тестирање брзине повезујући сваки ВПН на исте пет локација и гледајући какве брзине можемо да добијемо. Упоређујемо то са нашим основним мерењима која радимо без ВПН-а да бисмо видели како добро свако од њих ради.

ТуннелБеар

Када смо у прошлости тестирали ТуннелБеар, главна ствар на коју смо напоменули када је дошла до брзине била је његова недоследност, а овај пут није било другачије. Почевши од Сједињених Држава – најближе локације на којој обављамо тестирање – брзине су сигурно корисне, али нису ништа превише импресивне.

ЛоцатионПинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићено (Вирџинија)5294.61343.19
У.С.3691.4687.28
УК8276.3560.09
Јапан17953.3237.17
Бразил15841.34.86
Швајцарска110108.582.48

Преласком на удаљенији сервер у Великој Британији, брзине су остале врло употребљиве, док смо у Јапану и Бразилу приметили спорије брзине које су и даље довољно добре да прегледавање постане осетљиво, али не и брзине које би никога импресионирале..

Коначно, када смо се повезали са сервером у Швајцарској, заправо смо видели своју највећу брзину преузимања, а ипак нашу најнижу брзину преноса. Поред ове недоследности у брзини преузимања и преношења, ни пинг времена нису сјајне. Ако сте у потрази за ВПН-ом са ниским пингом, обавезно прочитајте наш најбољи чланак о ВПН-у за играње.

Иако су брзине варирале од једног до другог места, сваки сервер који смо покушали повезао је за само неколико секунди и осећао се као одзив док смо га користили. Видео се учитавају брзо и чак се наплаћују до 1080п на најспоријим серверима.

Свеукупно, ТуннелБеар је свакако употребљив, али није најбољи ВПН ако вам треба сва пропусна ширина коју можете добити за ствари попут преузимања или отпремања датотека већих од гигабајта или слично.

ЦиберГхост

ЦиберГхост заправо пати од истог проблема као и ТуннелБеар, али у мањој мери. То је заслужио почасни спот на нашој листи најбржих ВПН услуга, али само за ИКЕв2 брзине, што угрожава сигурност и анонимност. 

То је нешто што ћемо детаљније видети у следећем одељку, али у овом одељку смо користили ОпенВПН приликом тестирања оба ВПН-а да бисмо обезбедили фер поређење.

ЛоцатионПинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићено (Вирџинија)5294.61343.19
У.С.9585.1790.02
УК7665.83128.26
Јапан16881.08123.32
Бразил125156.2673.18
Швајцарска10264.1212.25

Занимљиво је да ЦиберГхост осваја на свим локацијама када је у питању брзина пријеноса, а такође се може похвалити и супериорним временима пинга на свим локацијама осим једне: у Сједињеним Државама. У ствари, Сједињене Државе имале су дуже време пингова у односу на Уједињено Краљевство.

То је зато што је ЦиберГхост одлучио да нас повеже, на Источној обали, са сервером у Калифорнији. Зашто је изабран овај сервер, није нам јасно, али резултирало је претјераним временом пингања за везу која је требала бити најближа локација.

Што се тиче онога што највише занима – брзине преузимања – ЦиберГхост тргује ударцима са ТуннелБеар-ом. ЦиберГхост је био бржи у Јапану и много бржи у Бразилу, али спорије у САД-у, Великој Британији и Швајцарској. Речено је да је обично имао само неколико мегабита и осећао се добро за употребу.

Четврте четврте мисли

На крају, ниједан од ових ВПН-а није врхунски пас када је у питању сирова брзина. Обе услуге су недоследне од локације до локације, али пружају довољно брзине да буду употребљиве за свакодневне задатке.

Међутим, ако сте неко ко рутински преноси велике датотеке около, можда бисте требали да проучите нешто што нуди већу пропусност и поузданији. Ако тражите заиста брз ВПН, предлажемо да погледате наш преглед приватног приступа интернету.

На крају дана, узимајући у обзир трговинске ударце брзином преузимања, али ЦиберГхост-ову супериорну брзину и пинг брзине, ЦиберГхост успева да успори победу у овом кругу..

Рунда: Тачка брзине за ЦиберГхост

ТуннелБеар Лого
ЦиберГхост Лого

5

Сигурност & Приватност

Са тим је ЦиберГхост званично осигурао три бода потребна за освајање овог меча. Међутим, спремили смо оно што ће многи сматрати најважнијим факторима за последњу: сигурност и приватност. 

У овом одељку ћемо размотрити које врсте протокола има сваки ВПН, као и које врсте или врсте шифрирања се могу користити. Такође истражујемо политике приватности сваког ВПН-а да бисмо видели које се информације прикупљају и на који начин се користе. 

ТуннелБеар 

Као што смо видели у одељку „могућности“, ТуннелБеар помало недостаје у погледу опција. Ово важи када је реч о безбедности. Протокол и шифровање су већим делом закључани, при чему се ОпенВПН користи као протокол на већини платформи, укључујући Андроид, мацОС и Виндовс. 

Изузетак је иОС, који уместо њега користи ИПСец. ОпенВПН је врхунски протокол који већини људи препоручујемо да користе и за сигурност и за брзину, док је ИПСец лакше препознати као ВПН саобраћај, али је и даље сигуран. Што се тиче шифровања, све платформе користе АЕС-256, што је тренутно златни стандард за ВПН шифровање. 

Прелазећи на политику приватности, ТуннелБеар је солидан. Иако није најконкретнија политика приватности коју смо видели, она је структурирана на начин што олакшава проналажење одређених података о приватности. Израз се такође добро поступа, уз аверзију према прекомерној употреби правне терминологије. 

ТуннелБеар прикупља вашу е-пошту само ако се пријавите за бесплатно пробно време, али ће, наравно, требати и начин плаћања, уколико се одлучите да се пријавите за плаћени план. Поред тога, ТуннелБеар прикупља оперативне податке за одржавање мреже сервера.

То укључује ствари попут оперативног система који користите и колико података које користите, али они се прикупљају на не-идентифицирајући начин. Не прикупља ваше ИП или податке о саобраћају.

ЦиберГхост

ЦиберГхост пружа корисницима више опција протокола од ТуннелБеар-а, укључујући ОпенВПН, Л2ТП и ИКЕв2. Међутим, подразумевано је постављена на “аутоматску” опцију за протокол, који користи ИКЕв2, вероватно за боље брзине које смо поменули раније. 

Ми обично позивамо људе да ово подешавање пребаце на ОпенВПН чим започну са коришћењем ВПН-а и оставе га тамо, јер је ОпенВПН теже детектирати и нуди снажне евиденције одржавања приватности корисника. 

За шифровање, сви протоколи су упарени са АЕС-256, који нуди одличну сигурност и за све практичне сврхе је у овом тренутку немогуће пробити.. 

У својој политици приватности, ЦиберГхост каже да једини лични подаци које прикупља даје корисник добровољно. Ово укључује ствари попут адресе е-поште и података о плаћању приликом пријаве.

Додатне информације се прикупљају на веб локацији колачићима, али то није идентификовање и ТуннелБеар (заједно са ефективно сваком веб страницом која постоји) такође то чини како би одржао своју веб локацију. 

Коначно, прикупљају се неке информације о понашању корисника приликом коришћења услуге. Међутим, ове информације се поново не идентификују и ЦиберГхост уопште не прегледава. 

Подаци, који укључују ствари попут покушаја повезивања са успехом, сакупљају и анализирају фирме треће стране. Те информације се затим користе за одржавање и побољшање мрежне инфраструктуре ЦиберГхоста.

Пето коло мисли

И ТуннелБеар и ЦиберГхост нуде златни стандард АЕС-256 и ОпенВПН за шифровање и протокол. Међутим, ЦиберГхост прикупља нешто мање информација него ТуннелБеар о томе како користите ВПН.

Поврх свега, информације гледају само треће фирме. Штавише, ЦиберГхост нуди корисницима неколико опција када је реч о безбедности, као и више безбедносних функција, као што смо погледали у првом одељку..

Иако мислимо да је важно да корисници одмах пребаце поставке аутоматског протокола на ОпенВПН приликом коришћења ЦиберГхост-а, он се неспорно излази на врху када је у питању безбедност.

Рунда: Безбедност & Тачка приватности за ЦиберГхост

ТуннелБеар Лого
ЦиберГхост Лого

6

Последње мисли

Са коначним резултатом од четири до један, ЦиберГхост је победник у овом мечу. Оба ВПН-а су сигурно употребљива, али ЦиберГхост нуди знатно више функција и укупно веће брзине. 

ЦиберГхост такође пружа боље цене, иако је ТуннелБеар овде имао своје предности, наиме победивши ЦиберГхост краткорочно. ТуннелБеар је ипак успео да заузме један бод, захваљујући свом рафиниранијем и кориснику прилагођенијем интерфејсу.

Победник: ЦиберГхост

Ако сте користили један или оба ова ВПН-а, волели бисмо да чујемо о вашем искуству. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me