Шта је СОЦКС5? Кратки водич за 2020. годину

За свакога ко је пристојно упућен у технологију, проксији је лако разумети: они једноставно прослеђују вашу везу преко сервера како би заменили вашу ИП адресу. Поред тога, постоје различити типови проки-а – од којих су неки у нашем најбољем водичу за прокси прокси – који могу променити различите аспекте ваше везе.


Једна од тих врста је СОЦКС, или тачније СОЦКС5. Кроз овај водич ћемо истражити шта је СОЦКС5, како се разликује од других типова проки-ја и како безбедно можете користити СОЦКС5 проки.

У већини околности не бисте требали сами користити проки, али постоје неки разлози због којих бисте требали размотрити СОЦКС5 проки, посебно за мучење. Читајте даље да бисте сазнали шта је проки и како можете да га поставите помоћу виртуелне приватне мреже.

Шта је СОЦКС5?

Пре него што разумете СОЦКС5, морате да разумете шта је проки. Срећом, то је једноставан концепт који треба схватити. Проки агенти се понашају као средњи човек за вашу интернетску везу. Пре путовања до отвореног интернета, веза ће проћи кроз проки, што значи да ће сваки сервер после те тачке третирати вашу везу као да долази из прокија.

У пракси то значи да ако покушавате да гледате амерички Нетфлик из, рецимо, Велике Британије, сервери Нетфлик ће открити амерички проки, а не адресу УК. Као што можете прочитати у нашем водичу за забрану Нетфлик ВПН-а, то није сасвим тачно јер Нетфлик обично може открити да користите проки. То је рекло, за теоретску демонстрацију, претпоставимо да би то успело.

СОЦКС5 је интернетски протокол који се може користити за повезивање с проки-ом, слично ВПН протоколу. Ако видите проки СОЦКС5, он ради исту ствар као и било који други проки, али начин на који је веза омогућена је другачији.

Иако технолошки новакиње можда не виде да је то главна разлика, прокији СОЦКС5 обављају много другачију функцију од ХТТП прокија. СОЦКС5 проки директори су саобраћаја, што значи да једноставно прослеђују без обзира на саобраћај који шаљете путем сервера и примаоцу.

Конкретно, СОЦКС5 проки послужитељи успостављају ТЦП везу за вас и на тај начин су у стању да превезу УДП пакете преко везе. Укратко, на сервер шаљете УДП пакете, који се затим прослеђују примаоцу преко ТЦП везе.

То вриједи за било који СОЦКС сервер. СОЦКС5 ипак има предност аутентификације. Уместо да се повезује са сервером, ваш претраживач мора да изврши мрежни „стисак руке“ са њим, утврдивши да сте ви ко кажете да сте и отворите везу.

ХТТП проки раде другачије. Иако и даље делују као посредници, ХТТП проки послужитељи могу и тумаче промет који шаљете путем сервера. Због тога се неки подаци могу кеширати и испоручити брже, с тим да они могу обрађивати само ХТТП саобраћај.

За појединачне кориснике, СОЦКС5 проки директори су обично најбољи због њихове аутентификације и прихватања било које врсте саобраћаја. Уз то, ХТТП проки послужитељи имају своје мјесто ако, на примјер, поставите бот преко прокија за брисање података са веб локације.

Користите случајеве за СОЦКС5 проки

Постоји много разлога због којих желите да замените вашу ИП адресу, али то се углавном своди на геоблокове. „Геоблоцкс“ је термин који се односи на процес блокирања саобраћаја из одређених земаља, а заправо ограничава ко може шта да види на мрежи. Иако не цензура сама по себи, то је рођак.

Геоблоцкс су нарочито распрострањени међу стреаминг платформама. На пример, Нетфлик има различите библиотеке у зависности од места на ком се повезујете у свету (прочитајте наш најбољи Нетфлик водич за хакере да бисте видели како да им приступите), а ББЦ иПлаиер доступан је само становницима Велике Британије (прочитајте наш најбољи ВПН за водич за иПлаиер ББЦ-а).

Проки агенти нису најбољи за покушај заобилажења геоблокова, јер они који наметну геоблокове имају начина да их открију. О томе ћемо говорити у следећем одељку.

У том смислу, нарочито СОЦКС5 пуномоћници су сјајни за бујицу. Торрент се, ако нисте свесни, односи на вршњачку везу за преузимање датотека. У суштини, ваш рачунар се повезује на више рачунара и са сваког од њих преузима одломке датотеке.

Изван правних питања која могу настати бујицом (прочитајте наш нетачни водич за бујице о томе више), постоје и питања везана за брзину. Торрентинг захтева много пропусног опсега, што може проузроковати да вашег провајдера интернетских услуга ограничи количину података коју можете пренијети одједном..

Прокуристи СОЦКС5 помажу у мучењу из два разлога. Први је да вам се замени ИП адреса, што значи да ваш ИСП не би могао да умањи вашу брзину. Требали бисте користити проки СОЦКС5 са ВПН-ом да бисте осигурали да ваш ИСП не може да угуши ваш саобраћај, али о томе ћемо доћи у следећем одељку.

Главна предност је што СОЦКС5 проки нуди корисницима потпуни УДП, што значи да се можете повезати са свим колегама у роју. Ако се на тај начин повежете, обично ћете брже моћи да преузмете датотеке јер ћете истовремено добити битове датотеке од свих вршњака.

Поред тога, ваша веза и даље неће бити шифрована приликом коришћења проки СОЦКС5, што је проблем приликом бујице. За то ће вам требати ВПН. Наставите да учите о ВПН-има, зашто су бољи од проки-а и како их можете користити заједно.

ВПН вс. Проки

Иако прокији СОЦКС5 пружају аутентификацију, не пружају шифровање. Као што је случај са било којим проки-ом, није дата додатна сигурност, тако да оно што донесете је оно што добијете. ХТТПС прокији, који управљају прометом за ССЛ / ТЛС везу, омогућавају шифровање, али не више шифровања него уобичајена интернетска веза.

Ако нисте упознати, шифровање се односи на кодирање података док су ти у току, тако да нико у средини мрежног ланца не може видети шта шаљете. Претвара захтеве из отвореног текста у шифрични текст користећи алгоритам и пар кључева. За шифрирање података користите један кључ, а прималац га користи за дешифровање.

Наш опис шифровања убраја се у специфичности процеса, али то је општи преглед. Проксији не пружају никакво додатно шифровање, али ВПН-ови то чине. Слично као проки, веза се преусмерава преко удаљеног сервера, замењујући вашу ИП адресу и информације о геолокацији. Уз то је ваша почетна веза са удаљеним сервером шифрирана.

То је важно јер шифрирана почетна веза отежава праћење руте, ако не и немогуће. Проки СОЦКС5, јер не омогућавају шифровање, дозвољавају примаоцу да рутира траг, што им омогућава да виде извор саобраћаја изван прокија. Међутим, с ВПН-ом, удаљени сервер постаје камени зид.

Ваши оригинални захтеви су шифровани, што значи да је ваша ИП адреса скривена од готово свега. Иако постоје варијације у ВПН сигурности, све док користите добављача из нашег најсигурнијег ВПН водича, биће вам добро..

ЕкпрессВПН се налази на врху те листе. Поред тога што је био најбржи ВПН који смо тестирали, заузео је прво место у многим категоријама у нашем најбољем ВПН водичу. Од сигурности до брзине до пријатности за кориснике, ЕкпрессВПН све у реду. Можете сазнати више у нашем ЕкпрессВПН прегледу или га испробати са 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Иако је најбоље за већину ствари, ЕкпрессВПН није најбољи за све. На пример, ако сте заинтересовани за бујицу, можда ће вам бити бољи ВПН за торрентинг, НордВПН. Иако није толико импресивно када је у питању брзина, НордВПН се разликује од ЕкпрессВПН-а са низом специјалних сервера.

Међу списковима су П2П (торрентинг) сервери, затаљени и ДоублеВПН. То у смислу овог чланка има и другу предност. Можете користити СОЦКС5 НордВПН проки са ВПН везом, који би, као што је већ поменуто, требало да пружи најбоље перформансе приликом бујице.

Можете сазнати више о НордВПН-у у нашој НордВПН рецензији или погледајте како вам се свиђа са 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Последње мисли

Проки послужитељи СОЦКС5 најбоља су опција за већину корисника, али они и даље долазе са недостацима описаним овдје и у нашем водичу с ВПН-ом против проки-а против Тор-а. У складу са тим, и даље можете да употребите њихову моћ, нарочито за бујице, ако користите проки СОЦКС5 у комбинацији са ВПН-ом..

НордВПН је међу малобројним који пружају функционалност. То је речено, ако вас не занимају бујице, СОЦКС5 проки је обично гори од брзог ВПН-а и за то ЕкпрессВПН влада врхунским. Ако желите још опција, прочитајте наше друге ВПН рецензије.

За шта користите проки СОЦКС5? Имате ли и ВПН? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map