Руски ВПН бан: како се провајдери суочавају са тим

Русија није место које се односи на људска права. Путинова влада цензурише опозицију, спречава новинаре да раде свој посао и блокира његово становништво да приступа одређеним веб локацијама. Додајте илегалну окупацију Крима и ратни сукоб који се води на истоку Украјине и имате све обележје деспотског режима.


Упркос томе, руска влада је предузела необичан корак покушавајући да уклони треће стране помажући да се њено становништво задржи у мраку. Крајем марта 2019, Федерална служба за надзор у сфери телекомуникација, информационих технологија и масовних комуникација – која обично иде под скраћеницом Роскомнадзор – послала је е-поруке неколико водећих ВПН провајдера и наложила им да блокирају одређене веб странице за руске кориснике.

Појаснили смо се ВПН-овима којима је пришао Роскомнадзор и можемо извести да нико није спреман да сарађује с руским властима, чак и ако то значи да би могли да се суоче са казненом акцијом. Пре него што дођемо до њихових реакција, хајде да разговарамо о ВПН-има и ситуацији у Русији.

Цензура у Русији

Руска цензура

Као што можете прочитати у нашем ВПН водичу, виртуалне приватне мреже одличан су начин да останете анонимни на мрежи. Уместо да се на Интернет повежете преко сервера којег могу да гледају владини и даваоци интернетских услуга, повежете се путем приватног сервера, омогућавајући вам да радите све што желите на мрежи без страха да ћете бити праћени (детаље прочитајте у нашем ВПН безбедносном чланку).

То је сјајно за мучење, гледање порнографије или пролазак поред геоблокових страница за стреаминг, али је опипљив начин на који ВПН-ови побољшавају свет омогућавањем људима у земљама које цензуришу интернет да кажу што желе без страха од одмазде, која на тим местима обично долази у облику куцања на вратима и везаних очију у нигде.

Земље које цензуришу интернет неће дозволити да постоји таква рупа за ваздух ако могу да јој помогну. Кина, на пример, држи свој Велики заштитни зид великим и јаким забраном ВПН-а и кажњавањем људи који буду ухваћени помоћу једног.

Русија за сада није забранила ВПН-ове, упркос томе што има огромну листу веб локација које влада воли да грађани не посећују. Ако пратите горњу везу, видећете да је на већини блокираних веб локација порно и коцкање, али има и доста вести. Не ради се само о заштити грађана од лоших навика, већ и од слободног протока информација.

Говоримо више о томе како машина за цензуру функционише у домовини у нашем најбољем ВПН-у за Русију, али довољно је рећи да није леп.

Такође смо добили неколико извештаја да је људе у Москви и Санкт Петербургу полиција зауставила да проверавају њихове телефоне на ВПН софтвер, али они нису потврђени у тренутку писања. Ако знате више о томе, обратите се овом писцу путем наше странице.

Руски бан ВПН

Русија наређује ВПН-е да блокирају веб странице

Уместо да је ускратио забрану, Роскомнадзор је пришао неколико ВПН провајдера како би им наложио да блокирају исте веб странице као и Русија. Сматрамо да је то зато што је забрањивање ВПН-а знатно сложеније него што мислите. Много људи с којима смо разговарали могу да користе своје ВПН-ове баш у Кини, на пример (погледајте наш најбољи ВПН за Кину комад за више информација о томе).

Поред тога, проблем са наређивањем људи да раде ствари кад немате никакву моћ над њима је тај што они могу то одбити. Најгоре што Роскомнадзор може учинити је додавање ВПН веб локација постојећој листи забрањених веб локација, што се може покварити коришћењем ВПН-а који није на листи.

То је, и читава ствар „која није желела да буде саучесник у гушењу слободе говора“, натерала ВПН-ове које смо контактирали да одбију да испоштују наредбу. Као што Харолд Ли, потпредседник ЕкпрессВПН-а (најбољи ВПН тамо, по нашој процени) каже у размени е-поште са Цлоудвардс.нет:

„У принципу, ЕкпрессВПН никада неће сарађивати у напорима да цензурисе интернет било које земље. Заштита приватности и слободе изражавања путем интернета дио је наше основне мисије, а ми ћемо се и даље борити како бисмо кориснике повезали са слободним и отвореним интернетом, без обзира гдје се они налазили.

„Као што смо искусили у другим земљама са високим нивоом цензуре, спровођење је игра мачке и миша. Очекујемо да ће руски корисници интернета и даље моћи да пронађу начине приступа веб локацијама и услугама које желе, иако можда уз додатни напор. “

Директор ОпенВПН-а, Францис Динха, дао је сличну изјаву у посту на блогу неколико дана након што је примљен е-маил Роскомнадзор, рекавши да његова компанија „не може да подржи цензуру“.

Још један од наших омиљених ВПН-а, НордВПН, отишао је корак даље и угасио своје сервере у Русији. У посту на блогу, компанија је рекла да “повезивање на НордВПН сервере у Русији можда више није сигурно. Да бисмо спречили било какве прекиде у раду или неисправности, уништићемо све наше руске сервере и уклонити их из наше услуге. “

Још две услуге до којих смо могли да приступимо такође су одбили да испуне захтеве, а такође нису били посебно забринути јер немају сервере у Русији. ИПВанисх је затворио своје сервере 2016. године након примене притиска, а ВПН Унлимитед такође је пркосно подигао малину према Москви.

Последње мисли

Сигурни смо да ће Руси и даље моћи да виде и читају шта желе на Интернету. За сада барем. Имајући то у виду, жалосно је да ће за то морати користити услуге приватних компанија.

Иако последње вероватно није речено о блокади веб локација у Русији, ВПН провајдери делују одлучно у својој одлуци да не слиједе наредбе од Роскомнадзора у било којем облику или облику. Надамо се да ће тако остати у годинама које предстоје, а циљ нам је да вас редовно ажурирамо.

Шта мислите о поступцима руске владе? Какве санкције мислите да горе наведене ВПН услуге могу очекивати? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me