ПротонВПН вс НордВПН: Тоугх Сцрап у 2020. години

НордВПН тренутно стоји на сребрној медаљи на нашој најбољој ВПН листи. Ако пређете на нашу НордВПН рецензију, видећете да смо импресионирани готово свим њеним аспектима. Сигурност је поуздана и нуди бројне могућности за готово свакога, а истовремено је једноставна за употребу. 


ПротонВПН седи даље на ранг листи, али нуди неколико ствари које НордВПН не чини. Као што можете прочитати у нашем прегледу ПротонВПН, он има бесплатан план са неограниченим подацима и добро развијеним системом раздвојених тунела..

Желимо да видимо да ли ће ове додатне функције бити довољне да помогнемо ПротонВПН-у да се одржи у мечу међусобног меча са НордВПН-ом и надамо се да сте толико знатижељни као и ми, јер има пуно тога за разговарати. Заронимо док упоређујемо ПротонВПН са НордВПН.

Постављање борбе: НордВПН против ПротонВПН

Као и код сваке конкуренције, прво морамо утврдити правила. Овај меч ће бити подељен на пет рунди, што су по реду, карактеристике, цене, једноставност употребе, брзина и сигурност. 

Укратко ћемо представити сваки круг са објашњењем шта тражимо и шта желимо да избегнемо. Затим ћемо вам дати детаљни преглед сваког ВПН-а за категорију. На крају сваког круга извући ћемо дефинитиван закључак и прогласити победника. Свако коло вреди један бод, а ВПН са највише бодова до краја побеђује.

1

Карактеристике

Као и код наших наменских ВПН прегледа, прво што бисмо волели да погледамо су функције које сваки ВПН нуди. Прво гледање карактеристика је одличан начин за скок право у месо поређења, и генерално даје добру представу о томе како ће изгледати остатак меча. 

На ВПН тржиште постоје бројне јединствене карактеристике. Они укључују власничке протоколе, о којима можете прочитати више у нашем прегледу ВипрВПН, или разне врсте блокатора огласа и филтрирање претњи, као што ћемо видети из НордВПН-а у овом одељку.. 

Иако су звона и звиждуци сјајни, постоји ужи избор критичних карактеристика које утичу на безбедност ВПН-а. Они укључују прекидач за искључивање и начин за аутоматско повезивање с ВПН-ом при покретању. Сваки ВПН без њих одмах ће изгубити главне бодове.

НордВПН

Отварањем поставки на клијенту десктоп рачунара НордВПН брзо се открива да су све главне функције покривене. У ствари, НордВПН-ова имплементација прекидача за искључивање и функција аутоматског повезивања су неки од најбољих тамо.

За почетак, на првој страници НордВПН поставки постоје два прекидача. Први, означен као “прекидач за интернет убиство”, функционише као и сваки други стандардни прекидач за прекидање, прекидајући сав интернет саобраћај ако се прекине ВПН веза.

Други прекидач килл назива се “апп килл” и ради управо онако како звучи. Можете дефинисати листу програма који ће бити прекинути ако се изгуби веза ВПН-а. 

Ово је сјајно ако радите на нечему док користите ВПН због чега можда нећете морати да губите напредак због прекида везе. Можете да подесите прекидач за уклањање апликација тако да на пример затворите програм бујице, а да Цхроме не утиче на то. Ова функција је помогла НордВПН да заузме прво место на нашем најбољем ВПН-у за торрентинг круг. 

нордвпн-ревиев-киллсвитцх

Преко прекидача за двоструко уклањање, поставке посвећују читавој страници подешавања аутоматског повезивања. Можете одабрати да ли се ВПН повезује при покретању или само на бежичним мрежама. Ово је одличан начин да се избјегну опасности од јавног ВиФи-а. 

Такође можете одабрати с којом државом желите да се аутоматски повежете или можете шире да одаберете регион на који ћете се повезати, ако вам није потребна одређена земља. 

Прелазећи критичне карактеристике, НордВПН има неколико додатних функција. НордВПН нуди двоструку ВПН опцију, која вашу везу шаље преко више ВПН сервера како би још више сакрили ваш идентитет на мрежи. 

Постоји и прегршт ДНС опција које ћемо детаљније погледати у одељку „безбедност“, као и нова функција која се зове ЦиберСец. Ово дјелује као блокатор огласа, а истовремено вас штити од злонамјерног софтвера, крађе идентитета и других пријетњи.

ЦиберСец то чини једноставним блокирањем веб локација које садрже потенцијални злонамјерни софтвер или пхисхинг нападе, што је помало снажан начин да се осигура сигурност корисника, али то ће многи људи сигурно цијенити. Поред тога, ако вам смета да будете блокирани или требате да користите блокирану локацију, лако је искључити ову функцију.

ПротонВПН

За разлику од НордВПН-а, ПротонВПН ставља опције аутоматског повезивања на прву картицу менија поставки. Дајете вам могућност избора да ли се ВПН аутоматски повезује или можете одабрати између најбрже доступног сервера или случајног ако одлучите да укључите аутоматско повезивање.

Из неког разлога, прекидач за заустављање ПротонВПН-а је постављен на картицу „напредни“, заједно са ДНС заштитом од цурења и нечим врло импресивним што НордВПН нема: подељено тунелирање.

Подељено тунелирање ПротонВПН-а је врло добро изведено и омогућава вам да одаберете да ли желите да дефинишете листу програма који ће бити искључени из ВПН везе или, обрнуто, дефинисати списак програма који ће користити ВПН тако да ниједан програм није укључен листа се аутоматски искључује.

протонвпн-ревиев-сплит-тунелинг

Сплит тунелирање је изузетно погодна карактеристика коју тренутно нема превише ВПН-а – иако је наш најбољи избор, ЕкпрессВПН, као што можете прочитати у нашој рецензији ЕкпрессВПН – тако ПротонВПН заради барем мало заслуга. ПротонВПН такође има оно што назива „сигурно језгро“, које функционише баш попут НордВПН-овог система са двоструким ВПН-ом да би додало мало додатне сигурности. 

Коначно, једна ствар коју смо приметили током прегледа софтвера и менија је да постоји преклопни прекидач који је једноставно означен као „рани приступ“. Преласком овог прекидача ништа није променило, колико смо могли да кажемо. Нисмо могли да нађемо нова подешавања или функције, упркос нашем богатом искуству са играма спот-разлика. 

Прве рунде мисли

Оба ВПН-а су се љуљала у овом мечу, а сваки кандидат нуди облик двоструког ВПН релеја, прекидач за убијање и могућност аутоматског повезивања. Сваки ВПН је такође понудио неке ствари које друге не. 

Иако ПротонВПН има солидну сплит сплит туннелинг функцију која недостаје НордВПН, НордВПН једноставно надвлада ПротонВПН количином и квалитетом свог скупа функција. 

На пример, не постоји једноставан начин да одаберете где се аутоматски повезујете са ПротонВПН, док НордВПН омогућава да га конфигуришете на више начина. Прекидач за уклањање ПротонВПН прекида интернет, док НордВПН може учинити исто или укинути одређене апликације. Коначно, ЦиберСец је леп додатак и помаже НордВПН-у да осигура бодове за овај круг.

Коло: Карактеристике Поинт за НордВПН

ПротонВПН Лого
НордВПН Лого

2

Цена

Цијене су одличан одјељак за разматрање функција јер често могу бити љуљачке. ВПН провајдери који падају по карактеристикама често се могу вратити и победити у овом кругу нудећи бољу вредност.

Речено, трошак није једино што имамо у виду у одељку „цене“. Више је бити убедљив ВПН из финансијске перспективе, него што кошта само мање од конкурената. Такође разматрамо које су врсте плаћања доступне, која се политика повратка нуди и постоји ли или не постоји врста пробног поступка.

НордВПН

НордВПН има прилично јасан модел одређивања цена са четири опције, које су у основи исте, омогућавајући до шест истовремених веза и неограничену пропусну ширину.

По чему се ове опције цене разликују у зависности од временског оквира. Иако месечне цене нису велике, планови брзо постају приступачни док гледате годишње, двогодишње и трогодишње планове.

У трогодишњем периоду, НордВПН је један од најјефтинијих ВПН-а на тржишту, а кошта само неколико долара месечно. Међутим, постоје и боље ВПН опције за оне који желе што више уштедети, попут трогодишњих цена компаније ЦиберГхост, о којима можете више прочитати у нашој рецензији ЦиберГхост..

Међутим, било који ВПН који побиједи НордВПН цијену вјероватно неће моћи пратити функције које нуди. Постоји и политика поврата од 30 дана, што је одлично и прихвата широк избор плаћања, укључујући ПаиПал, кредитну или дебитну картицу, па чак и битцоин. 

НордВПН је успео да успостави одличан баланс вредности и перформанси, али и даље недостаје у једном погледу. Нажалост, не постоји начин да се испроба НордВПН без плаћања новца. Без бесплатног суђења многи ће људи више оклијевати одложити паушални износ који је потребан за постизање бољих понуда дугорочних планова.

ПротонВПН

ПротонВПН има једну од најупорнијих структура цена било ког ВПН-а. Постоје три различита плана, а сваки се може купити месечно или годишње.

За почетак, постоји бесплатан план који је веома великодушан и омогућава неограничену количину коришћења. Будући да је већина бесплатних ВПН-ова само покус који је ограничен или временским оквиром или ограничењем података, овај неограничени бесплатни план зарађује ПротонВПН место на нашој најбољој листи бесплатних ВПН услуга. 

Наравно, овај бесплатни план има прегршт ограничења. Бесплатним корисницима доступне су само три локације, истовремено може да се повеже само један уређај, а ваше брзине су ограничене, али на непознатом ограничењу. 

Прелазећи на прву опцију, која је означена као “основни” план, добићете приступ свим земљама у ПротонВПН мрежи, можете да повежете два уређаја, а не један, а капа за брзину се уклања. Уз то, бесплатни план забрањује дељење датотека П2П, попут торрентинга, док „основни“ план и даље то омогућавају. 

Цијене за „основни“ план нису лоше, али чак је и годишња опција скупља када је пробијена на мјесечну цијену, у односу на трогодишњи план НордВПН-а који нуди више, укључујући и троструко већи број повезаних уређаја.

Наредни план, опција „плус“, достиже цене скоро на нивоу месечног плана НордВПН-а. Овај план омогућава пет уређаја (још мање од НордВПН-а) и омогућава вам сигурну језгру и приступ неким ексклузивним серверима који би требали бити бржи и мање прометни, као и Тор серверима.

Коначно, постоји оно што се назива „визионарски“ план, због његовог укључивања ПротонМаил-а, који шифрира ваше поруке е-поште за додатну сигурност. Ако планирате да користите ово, онда би то могло понудити добар посао. За оне који су знатижељни о ПротонМаилу, можете сазнати више у нашем најсигурнијем чланку е-поште. 

Међутим, само по себи као ВПН план, „визионарске“ цене су превисоке. Овај план такође повећава ограничење везе на 10, али то једноставно није довољно да надокнади смешне цене овог плана.

Два круга мисли

Овај круг је много лакши од првог. НордВПН је овде јасан победник са бољим ценама и више понуђених на плану од већине ПротонВПН планова. 

Иако НордВПН нема бесплатну пробну верзију и ПротонВПН има један од најискренијих бесплатних планова који постоји, то једноставно није довољно да надмашује превише компликоване ПротонВПН и, на вишим нивоима, преценисане планове.

Рунда: Цена за НордВПН

ПротонВПН Лого
НордВПН Лого

3

Лакоћа коришћења

Трећа рунда је једноставна за употребу. Наравно, ово је помало субјективна ствар, али ми дајемо све од себе да понудимо добру идеју о томе какав је доживљај коришћења сваког ВПН-а и како неометано функционишу ствари. 

Непријатан изглед може отежати проналажење ствари, тешкоће у употреби или, у најгорем случају, потпуно неупотребљив. Главна страна тог новчића је да добро дизајниран софтвер и менији могу понудити угодно искуство које се осећа безтежно и интуитивно. Имајући то у виду, погледајмо на коју страну тог спектра падају НордВПН и ПротонВПН. 

НордВПН

Као што можете прочитати у нашем подударању ЕкпрессВПН-а против НордВПН-а, НордВПН-ов клијент успева да пружи добар део визуелне стимулације, а истовремено изгледа глатко. На десној страни екрана налази се велика мапа света са облачићем који показује где се сервери налазе.

нордвпн-ревиев-маркер-селецтион

Кликом на њих повежете се са сервером на тој локацији. Мапа је чудна и може бити леп начин за проналажење и избор сервера, али на левој страни екрана постоји и традиционална листа сервера.. 

У горњем десном углу листе сервера налази се тастер за затварање дела прозора мапе и приказује се само листа сервера, за оне који желе да уштеде на екрану и желе нешто чисто функционално.

НордВПН је један од лидера на тржишту у ВПН сфери, док је ПротонВПН изградио мали, али изузетно лојалан следбеник. У овој борби против ПротонВПН-а против НордВПН-а, две службе се боре да виде ко је најбољи. Речено, мапа и изглед НордВПН-а су врло добро урађени и ништа се на интерфејсу не осећа забринуто. Чак и ако кренете у подешавања и меније софтвера, ствари и даље изгледају чисто и рафинирано. 

Картице имају смисла и све што се налази унутар подешавања осећа се као да је на правом месту. Ствари се лако проналазе, а ВПН је прави осећај за свакога ко га може користити, чак и оне који нису упознати са ВПН-овима или технологијом.

ПротонВПН

ПротонВПН има цоол црно-зелени интерфејс који личи на нешто изван Матрик филмова. Дочекао вас је изглед сличан НордВПН-у са мапом са десне стране и серверима са леве стране.

интерфејс протонвпн-ревиев

Зелени троуглови наопако надолазећи на мапи приказују где се налазе сервери, а на ВПН се можете повезати кликом на њих или једноставним проналажењем сервера који желите са листе. ПротонВПН вам такође омогућава да затворите прозор мапе, баш као и НордВПН, ако желите да максимизујете своју некретнину на екрану.

Испод карте налазе се неке додатне информације у вези са вашом везом које НордВПН не укључује, попут тајмера сесије и графикона брзине ваше везе, што додаје осећају да сте хакер док користите овај мрачни софтвер. 

Иако ова главна страница клијента изгледа цоол и модерно, појављују се проблеми са изгледом менија за подешавања. Мале ствари, попут стављања прекидача за убацивање у картицу „напредних“ поставки, чине ствари само тежим за проналажење него што би требало да буду. 

Поврх тога, чини се да неки прекидачи не раде ништа, попут опције раног приступа, а неке уопште нису променљиве, као што је заштита од цурења ДНС-а закључана у положају „укључено“. 

Три округле мисли

Иако је ПротонВПН интерфејс несумњиво привлачан на дистопијски, футуристички начин, а изглед клијента је далеко од лошег, мени са подешавањима има неке везе које треба разрадити. 

НордВПН, с друге стране, нуди онолико близу беспрекорног корисничког искуства које можете очекивати од било ког софтвера. Постоје нека питања која ћемо размотрити у одељку „брзина“, али на крају дана, из перспективе прилагођености кориснику, НордВПН је приближно онолико добар колико и добија.. 

Коло: Лакоћа употребе за НордВПН

ПротонВПН Лого
НордВПН Лого

4

Брзина

Одмичући се од субјективног света једноставности употребе, следећи одељак је много научнији и клинички. Да бисмо упоредили брзину сваког ВПН-а, поставили смо сваког провајдера кроз рупу од пет локација да сними брзине пинга, преузимања и учитавања.. 

Ови подаци се могу упоредити са контролним мерењима наших брзина на Интернету без ВПН-а да бисте добили добру представу о томе шта је сваки провајдер способан у погледу брзине. Овде такође радимо мало тестирања у реалном свету како бисмо потврдили да ли ВПН заиста функционише онако како бројеви означени на папиру.

НордВПН

Као што смо споменули у нашем мечу за НордВПН и ЦиберГхост, НордВПН има неких проблема са доследношћу када је у питању брзина. Чини се да је систем за одабир вашег сервера на датој локацији сличан цртању насумичне серије из шешира, а који сервер који сте добили може бити или сјајан или потпуно неупотребљив. 

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићен9165.510.57
САД # 247923133.538.87
Уједињено Краљевство # 20115334.786.06
Холандија # 6614566.915.39
Јапан # 69159132.833.31
Двоструки ВПН (од САД до Канаде бр. 4)7920.488.64

Са свом том негативношћу, ствари се или побољшавају или смо овог пута имали среће са нашим серверима. Видели смо солидне брзине са четири од пет сервера које смо испробали, при чему је само један – Јужна Африка – падао потпуно равно на лице. 

Упркос лошим перформансама на папиру, овај сервер се и даље чинио корисним за прегледавање веба, па чак и за ИоуТубе. На крају, обично је ефикасно искључити и поново повезати цртање нове групе, да тако кажем, и покушати да се повежете на бољи сервер. Ипак, генерално, НордВПН нуди солидне, ако не и поуздане, брзине. Прочитајте наш НордВПН вс ИПВанисх комад да бисте видели како се поређају.

ПротонВПН

Гледајући две табеле, одмах се види који је од та два ВПН-а бржи. Брзина протонаВПН-а, у најмању руку, није била импресивна.

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићен (Ст. Лоуис)983.1420.49
Иллиноис, Сједињене Америчке Државе бр. 16 (препоручени сервер)1551.1320.51
Амерички Иллиноис бр. 1 (безбедно језгро)2793.23.56
УК # 1410216.3410,99
Јапан # 2126417.917.45
Аустралија # 2125684.2810.87

Иако је оближњи амерички сервер добро радио, а Велика Британија је такође приметила значајне брзине, Јапан и Јужна Африка су пословали лоше. Ови сервери су били примјетно спори током прегледавања, на начин који није био НордВПН, чак ни у најгорем случају. 

Поврх тога, пинг времена која смо видели током нашег тестирања у потпуности искључују ово за нешто попут ВПН-а за играње (упркос сјајном изгледу). Са Јужном Африком већом од пола секунде пинг времена, а Јапан се такође приближава томе, сурфање вебом делује помало као коришћење коришћења бирања, у поређењу са осећајем НордВПН-а, чак и на најспоријем серверу који смо испробали.

Четврте четврте мисли

Као што смо рекли на почетку, овај одељак је обично највише исечен и сув. Гледајући податке, НордВПН је објективно и значајно бржи од ПротонВПН-а на скоро сваком серверу.

Учинковитост сваког ВПН-а на папиру преноси се и у стварну употребу, а НордВПН се осећа знатно брже од ПротонВПН-а при учитавању на веб локацијама или видео снимцима.

Роунд: Тачка брзине за НордВПН

ПротонВПН Лого
НордВПН Лого

5

Сигурност & Приватност

У петом и последњем кругу гледамо шта би већина људи сматрала најважнијим функцијама било ког ВПН-а: сигурност и приватност. Да бисмо то утврдили, тестирамо сваки ВПН на цурење ДНС-а, ИП пропуштања или било које друге врсте кршења у безбедности.

Проучавамо и протоколе и шифрирање које нуди сваки ВПН да бисмо утврдили колико је безбедан. Уз то, читамо политике приватности сваког даваоца услуга да видимо да ли неко може садржавати нешто корисно са подацима корисника. 

НордВПН

НордВПН не нуди корисницима избор протокола или енкрипције, већ уместо вас закључава у подешавањима за која се зна да су сигурна. Користи ОпенВПН упарен са АЕС-256 енкрипцијом, што је тренутно најсигурнија комбинација коју ВПН може да користи. 

Што се тиче приватности, НордВПН има једну од краћих политика приватности коју смо видели. Такође му је дата структура која олакшава прегледавање и проналажење одговора на одређена питања ако требате знати како се користи одређени податак. 

Генерално, НордВПН добро ради на прикупљању што је мање могуће информација, пружајући своју услугу. Једино што вам је потребно да отворите рачун је адреса е-поште и начин плаћања. 

Ако сте неко ко жели да максимизује вашу анонимност, онда можете да употребите е-пошту и битцоин који се баца тако да то учините тако да НордВПН нема стварне идентификационе информације о вама. 

Поред тога, информације се прикупљају када добијете помоћ од службе за кориснике, али то су све информације које бисте вољно понудили у раду са службом за кориснике. Неки детаљи су такође прикупљени од колачића на веб локацији, али ове се информације не идентификују и користе се само за помоћ у оптимизацији и одржавању веб локације.

ПротонВПН

ПротонВПН, као и НордВПН, не нуди опције када је реч о протоколу или шифровању. Уместо тога, користи ОпенВПН за десктоп клијента и ИКЕв2 / ИПСец на мобилним уређајима. За шифровање користи АЕС-256, о чему више можете прочитати у нашем опису чланка о шифровању. 

Као што смо рекли за НордВПН, ово су врло сигурне опције, а протоколи попут ППТП-а избегавани су због њиховог недостатка сигурности, о чему можете читати у нашем квару ВПН протокола.. 

Прелазећи на политику приватности, ПротонВПН има дужину сличну НордВПН. ПротонВПН прикупља е-пошту и начин плаћања да би отворио свој налог, али у овом случају наплатом трећа страна. 

То значи да чак и ако не желите да пролазите кроз проблеме коришћења битцоина за куповину ВПН-а, ПротонВПН и даље неће имати идентификационе податке о вама. Да би вас неко повезао са ВПН-ом, морао би преузети записе и са ПротонВПН-а и од треће стране која обрачунава. 

Поред тога, ПротонВПН сакупља временску ознаку само сваки пут када се повежете. Ова временска ознака се преписује сваки пут када се повежете и ако се не идентификује. Ово је прилично прикупљен ниво података о голим костима. Поврх свега, ПротонВПН је са седиштем у Швајцарској, који има неке од најбољих закона о приватности на свету, што ово чини одрживим избором за кориснике који су свесни приватности. 

Пето коло мисли

Оба ВПН-а нуде исте протоколе и шифрирање, при чему се ПротонВПН разликује на мобилним уређајима помоћу ИКЕв2 / ИПСец, док НордВПН користи ОпенВПН преко цијеле плоче. Оба ВПН-а прошла су сваки ДНС и ИП тест пропуштања који смо им бацили и нудили поуздану сигурност.

Обе такође имају чврсте политике приватности са одређеним разликама ту и тамо. Док ПротонВПН користи трећу страну за обраду плаћања, тако да никада нема те идентификационе информације, НордВПН нуди корисницима који се тичу приватности могућност плаћања у битцоин-у ради задржавања анонимности. 

Ово је преблизу за позивање, јер обе нуде одличну сигурност и приватност, тако да морамо ово назвати нерешеним и доделити бод обема ВПН.

Рунда: Безбедност & Приватност Нема јасног победника, бод за оба

ПротонВПН Лого
НордВПН Лого

6

Пресуда

Са коначним резултатом од пет до један, НордВПН је неоспорни победник у овом мечу. Иако ПротонВПН нуди неке примамљиве салвете, попут бесплатног плана, укупна цена не може да одговара вредности коју нуди НордВПН.

Да ствар буде још гора за ПротонВПН, његово раздељено тунелирање не надокнађује разлике у чистој количини функција које НордВПН долази, а да не спомињемо супериорну брзину и једноставност употребе НордВПН-а. 

Победник: НордВПН

Ако сте раније користили било који од ових ВПН-а, волели бисмо да чујемо како се ваше искуство упоређује са нашим у коментарима. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map