Опасности јавног ВиФи-а: Шта треба да знате у 2020. години

Јавне ВиФи мреже постоје свуда у данашњи дан и у добром добу, а скоро свако предузеће – било да је реч о кафићу, хотелу или супермаркету – имаће је. За многе од нас тражење лозинке за ВиФи можда је прво што радимо када седнемо да поједемо залогај, и иако је то сигурно згодно, опасности од јавног ВиФи-а не треба потценити..


У овом делу ћемо истражити какве су ове опасности, које улице напада могу да се употребе против вас, и на крају како се заштитити од опасности и спречити нападе ако често користите отворене ВиФи мреже.

Да ли је опасно користити јавни ВиФи?

Да и не. Ако се често повезујете на јавне ВиФи мреже без предузетих предострожности и мало сте забринути за аутентичност врућих места које користите, тада сте апсолутно под великим ризиком. Међутим, мере предострожности потребне за потпуно безбедан јавни ВиФи су једноставне и омогућавају вам мир код повезивања на било који јавни приступни центар..

Који су ризици коришћења незаштићеног ВиФи-а?

Много је ризика повезаних са незаштићеним или јавним ВиФи мрежама. Чак и ако је дотична мрежа сигуран јавни ВиФи приступни центар, ако све што требате учинити је питати једног од запослених за лозинку, онда свако ко жели приступ може у сваком случају. 

Још горе, многе мреже имаће отворене ВиФи поставке, што омогућава свима који су повезани да добију администраторски приступ рутеру.

Роутер-Логин

Овим приступом постоје бројни начини да цибер-криминалци искористе предности сумњивих корисника који једноставно желе да претражују веб, углавном у облику онога што је познато као „човјек-у-средини“ напада.

Напади човека у средини

Генерално, напади који искориштавају лошу јавну ВиФи сигурност спадају у категорију напада човека у средини. То значи прилично тачно како звучи, са нападачем смештеним између вас и сервера којем покушавате да приступите, а са вама ниједан мудрији.

Ово омогућава нападачу да сними сав ваш саобраћај, који може да искористи за крађу ваших личних података, превлачење прстима о плаћању, као што су кредитне картице, па чак и манипулирање пакетима података за инсталирање злонамерног софтвера или шпијунског софтвера на ваш уређај.

Сноопинг мреже

Надгледање долазног и одлазног саобраћаја на јавној мрежи је једна врста напада човека у средини који је шокантно лако повући.

Свако може да преузме алате, као што је Виресхарк, и уз помоћ неколико ИоуТубе туторијала, има све што је потребно да би видели тачно шта радите на свом лаптопу док јутарње прегледавање у кафићу.

Виресхарк

То значи да се сви подаци које шаљете – било да су подаци о кредитној картици, лозинке или било шта друго – нападачу нападају без давања, омогућавајући им брз приступ било којим рачунима на које сте пријављени или детаљима плаћања који користите.

Дистрибуција злонамјерног софтвера

Друга уобичајена улица напада на јавне ВиФи мреже позната је као убризгавање злонамјерног софтвера. Као што је горе поменуто, нападачи могу да користе софтвер који се бави провјером података који улазе и излазе из вашег уређаја, али ово је само врх леденог бријега. Не само да ће моћи да виде ваш саобраћај, већ ће и моћи да манипулишу њиме.

Лаички речено, ово се у основи своди на пресретање одговора веб сервера пре него што дође до вас, уметање злонамерног и скривеног кода који ће се покренути када се страница отвори на вашем уређају, а затим га пошаље својим путем. Ако је нападач то учинио исправно, вероватно нећете ни приметити да се било шта догодило док није прекасно.

Генерално, довољно је шифровања вашег саобраћаја да спречите такав напад. Међутим, као што је раније поменуто, нападач је можда добио приступ поверљивим подацима сервера за веб локацију коју посећујете, што им омогућава да у потпуности заобиђу шифрирање и убаце злонамјерни софтвер у ваш саобраћај чак и на сигурној вези..

Опасне ВиФи жаришне тачке

На жалост, сајбер-криминалци који раде на легитимним ВиФи жаришним местима су само један од могућих ризика с којима се суочавате када користите јавну везу.

Још већи ризик по вашу сигурност су злонамерне жаришне тачке које су намјештене да вас наведу на повезивање са њима. То се обично ради тако што се створи несигурна жаришта са називом компаније у близини, као што су ресторан, кафић или хотел, на који ће се корисници након тога повезати, блажено несвесни опасности.

Повремено ћете се моћи заштитити од овог сценарија тако што ћете увек питати запослене у предузећу да ли је ВиФи хотспот легитиман, али нема гаранције да ће они бити упознати са преносиоцем. У ствари, запослени у предузећу можда чак и користе компромитовану ВиФи мрежу не знајући да је све у реду.

Будући да у овом сценарију нападач има потпуну контролу над жаришном точком, има много више напада који нападају, попут послуживања злонамерних огласа који садрже шпијунски софтвер или злонамерни софтвер, замењујући веб локацију коју желите да посетите потпуно лажном и прикупи све поверљиве податке које сте улазите за разне услуге.

Је ли ХТТПС безбедан на јавном ВиФи-у?

Теоретски, ХТТПС вас може заштитити од напада човека у средини када сте повезани на јавну мрежу. Можете да проверите наше објашњење ХТТП у поређењу са ХТТПС-ом за потпуно прелазак, али укратко, ХТТПС штити ваш саобраћај шифрирањем и коришћењем ТЛС-а за верификацију другог краја трансакције.

Сигурно повезивање-упозорење

То значи да “човек у средини” није у стању да дешифрује шифроване податке, јер неће имати потребне веродостојности за то. 

Међутим, то није глупо и постоји неколико начина да се то реши, укључујући промену преусмеравања са ХТТПС-а на ХТТП или слање лажне потврде. Иако ће ваш прегледач открити да цертификат није валидан, већина корисника углавном игнорише ове врсте упозорења.

Неважеће упозорење

Чак и ако сте пажљиви и обратите пажњу на ова упозорења, још увек можете бити у опасности. Ако је нападач већ набавио приватни кључ који припада серверу за који мислите да се повезујете, они неће имати проблема да створе лажни сертификат о којем вас прегледач неће моћи да упозори..

Да би кренуо још даље, нападач може да сакупи ваш шифровани саобраћај током дужег временског периода тако што хакује и „поседује“ рутер који преноси ВиФи сигнал у послу који често будете чести. 

Иако су сви подаци шифрирани, осим ако власник сервера није увео савршену тајну унапред, будући кршење безбедности које нападачу даје приступ приватном кључу сервера омогућиће им да ретроактивно дешифрује све податке прикупљене у прошлости..

Како бити безбедан на јавном ВиФи-у

Кад се све своди на то, постоји заиста само један добар начин да осигурате да будете безбедни док користите јавну ВиФи мрежу, а то је помоћу виртуелне приватне мреже или укратко ВПН-а. ВПН вас штити стварајући “тунел” за сав ваш саобраћај, који је заштићен енкрипцијом од краја до краја.

ЕкпрессВПН

Уместо да се ваш саобраћај директно креће са вашег уређаја на сервер, ВПН унапред то усмери кроз сопствени сервер. Ова додатна безбедност спречиће нападе човека у средини јер нападач неће моћи да види било какав ваш саобраћај, упркос томе што је повезан са истим јавним ВиФи жариштем.

НордВПН

Међутим, нису сви ВПН-ови створени једнаким, и иако ће најбољи ВПН-ови осигурати да ваш саобраћај буде сигуран и шифриран – и на тај начин непримјењив за нападаче – другима можда недостају одређене сигурносне карактеристике или користе слабу енкрипцију, што угрожава сваку додатну сигурност коју добијате коришћењем то. Да бисте боље разумели шта ВПН чини сигурним, погледајте наш опис шифровања.

ЦиберГхост

Да бисте погледали наш топ ВПН избор, обавезно прочитајте нашу ЕкпрессВПН рецензију. Ако још увек нисте сигурни, погледајте нашу НордВПН рецензију и Цибергхост преглед, јер ова два провајдера заокружују наша три најбоља најдража ВПН-а.

Последње мисли

Ту сте, све што требате знати о сигурности коришћења јавног ВиФи-а и како их можете користити задржавајући своју безбедност. Као што је већ споменуто, нема бољег начина за спречавање напада на јавни ВиФи од коришћења ВПН-а, зато обавезно преузмите и инсталирајте један од најбољих ВПН-ова како бисте осигурали да ваша безбедност остане без компромиса.

Ако свој телефон углавном користите за прегледавање приликом повезивања на јавне ВиФи мреже, онда прочитајте наш водич о најбољем ВПН-у за мобилне уређаје. Поред употребе ВПН-а, не можете много да избегнете да неко користи ВиФи локалног предузећа за снимање осетљивих података или чак инсталирање злонамјерног софтвера на телефон, таблет или лаптоп.

Шта сте помислили о овом прелету опасности које су повезане са јавним ВиФи-ом? Да ли разумете значајне ризике и како се заштитити од њих или мислите да је ово све неразумна параноја? Јавите нам у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map