НордВПН је један од највећих ВПН-ова на тржишту и скоро је име домаћинства, горе са ЕкпрессВПН-ом. У нашој НордВПН рецензији нисмо пронашли пуно за нитко. Уместо тога, оставили смо импресионирање одличним дугорочним ценама, лакоћом коришћења и чврстом сигурношћу. 


ИПВанисх је, с друге стране, ВПН који би многи могли сматрати недостојним непријатељем. У нашој рецензији ИПВанисх говоримо о скандалу који је избио 2018. године у вези с предајом ИПВанисх-а за записнике за које тврди да се не чувају. Ово је трајно умањило репутацију ВПН-а. 

То је речено, одлучили смо да се још увек вреди потрудити успоређивањем НордВПН-а са ИПВанисх-ом да бисмо видели да ли НордВПН заиста може да држи своје против онога што би требало да буде лаган противник или је то заправо само кућа карата која чека да се разнесе.

Постављање борбе: НордВПН против ИПВанисх

Осмислили смо скуп правила како би се уверило да је наше поређење ИПВанисх вс НордВПН фер и да се свака ВПН услуга такмичи на једнаким основама. Подјелили смо меч у девет рунди.

У сваком кругу гледамо одређени елемент перформанси ВПН-а, као што су безбедност, брзина или перформансе стриминга. Рунде су пондерисане равномерно, а победа у кругу даје ВПН-у један бод. Могуће је изједначавање и у том случају оба ВПН-а добијају бод. На крају меча, победник је проглашен ВПН са највише бодова.

1

Брзина

Као што смо видели у прошлости, као што је члан нашег најбржег ВПН-а, и НордВПН и ИПВанисх могу бити прилично неупадљиви када је у питању брзина. Оба ова ВПН провајдера завршила су у одељку „нечасних спомена“ у том чланку, али из два врло различита разлога. 

НордВПН је слетио у овај непожељан положај невероватно недоследним од једног до другог теста. НордВПН може имати стотине сервера на свакој локацији, тако да у зависности од сервера на који сте повезани, ваши резултати могу бити у распону од фантастичних до граничних неупотребљивих. 

У новије време, међутим, НордВПН је постигао значајна побољшања у том погледу. У нашем тестирању за овај чланак, НордВПН-ови сервери нису нам стварали проблеме, а перформансе су биле солидне широм света.

НордВПН брзине

Локација: ПингДовнлоадУплоад
Незаштићен5289.23344.22
У.С.8198.44286.92
УК78223.7251.38
Хонг Конг225188.18218.10
Израел146115.91153.18
Швајцарска105206.72206.84

Једини благи штуцање био је у Великој Британији, гдје су брзине слања на папир биле знатно спорије од осталих локација. Међутим, и даље је био у опсегу 50Мб / с, што је довољно за готово сваки задатак.

ИПВанисх Спеедс

Локација: ПингДовнлоадУплоад
Незаштићен5289.23344.22
У.С.4158.27175.19
УК996.4922.80
Хонг Конг39425.7351.13
Израел15522.1469.79
Швајцарска10419.8187.59

ИПВанисх се срамотно спомиње из јаснијег разлога: то једноставно није тако брзо. У нашем тестирању брзине видели смо импресивне перформансе на америчком серверу, који нам је такође најближи сервер. Сваки други сервер који смо тестирали имао је осредње резултате у најбољем случају и крајње лоше резултате у најгорем случају, као на пример у Великој Британији. 

У Великој Британији ИПВанисх нам је дао само 8Мб / с, што је знатно испод препоруке Нетфлик-а од 25Мб / с за 4К стриминг. Бројеви на папиру и перформансе у стварном свету које видимо када користимо сваког ВПН провајдера слика савршено јасну слику, а НордВПН побеђује у овом кругу, спуштених руку.

Роунд: Тачка брзине за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

2

Стреаминг

Неколико пута смо покривали НордВПН када је реч о стримингу, на пример у нашем најбољем ВПН за Нетфлик и најбољим ВПН за Хулу чланке. За разлику од претходног одељка, НордВПН се на тим листама налази из правог разлога: одличан је за стриминг. 

НордВПН не користи наменске сервере за стриминг, за разлику од Виндсцрибе-а, о чему можете прочитати више у нашем чланку о подударању Виндсцрибе-а и НордВПН-а. Уместо тога, једноставно се повезујете на стандардне сервере, као што је то случај са готово било којим другим задатком, а сајтови за стриминг једноставно раде. 

Нетфлик, Амазон Приме и ББЦ иПлаиер фантастично раде са НордВПН-ом. Хулу се полако учитавао када смо радили тестирање овог чланка, али то је могло бити на нашем крају или чак на крају Хулу-а, јер НордВПН није имао проблема са Хулу-ом у прошлости.

ИПВанисх такође не користи наменске сервере за стриминг, али нема скоро успех који НордВПН постиже у гео-блокираном садржају. Успјели смо да Нетфлик добро функционише, али Хулу и Амазон Приме су нас блокирали. Ова врста апликације ИПВанисх-ове Фире ТВ постаје мало бескорисна, ако заправо не може ући у Амазон Приме или друге услуге стриминга.

НордВПН је могао да добије садржај из свих сервиса за стриминг који смо тестирали, док је ИПВанисх блокирао већину. Ово чини ово још једно лако коло за пласман, с тим да је НордВПН јасан победник.

Коло: Тачка струје за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

3

Сигурност и приватност

Када је у питању приватност и сигурност, НордВПН држи прилично једноставним нудећи само најбоље. НордВПН користи ОпенВПН као протокол на радним површинама и лаптоп рачунарима, док се ИКЕв2 користи за иПхоне уређаје. Ово је упарено са АЕС-256 енкрипцијом, која је, из свих практичних сврха, неупоредива чак и од супер-рачунара.

Поред свега тога, НордВПН такође има низ додатих безбедносних функција. О томе ћемо више говорити у одељку са могућностима, али НордВПН нуди двоструки ВПН и Онион преко ВПН-а, који су обе сјајне функције за безбедне кориснике, посебно ако желите да истражите дубински веб.

ИПВанисх нуди мноштво опција када је у питању безбедност. Као и НордВПН, он такође пружа могућност избора ОпенВПН са АЕС-256 енкрипцијом, али даје и могућност коришћења других протокола, као што су Л2ТП, ССТП и ППТП. 

Међутим, не бисмо препоручили ниједан од ових протокола преко ОпенВПН-а за већину коришћења, као што можете прочитати у нашем квару ВПН протокола. За јединствени протокол који заиста вреди користити, погледајте нашу рецензију ВипрВПН да бисте чули о његовом протоколу Цхамелеон.

ИПВанисх-Протоцолс

Међутим, све је то углавном ирелевантно, јер на крају дана не можемо препоручити ИПВанисх ако сте забринути за сигурност и приватност. Иако ИПВанисх тврди да не води евиденције, доказано је да ради управо то.

Знамо опсег ИПВанисх дневника због инцидента 2018. године, када је сада избрисани Реддит пост прекинуо причу о предаји записника ИПВанисх-у Министарству унутрашњих послова САД-а, након што је добио позив у случају у којем је ИПВанисх корисник био осумњичен за дистрибуцију дечије порнографије. Комплетни ПДФ документ можете видети овде.

То у потпуности разбија свако поверење које можемо да дамо ИПВанисху. Иако су ствари можда другачије и компанија је под новим менаџментом, потребан је само један од ових инцидената да трајно поткопа вашу веродостојност у свету кибернетичке сигурности.. 

За поређење, НордВПН нуди врхунску безбедност са ОпенВПН и АЕС-256, као и неке солидне безбедносне карактеристике и праву политику записивања која никада није у потпуности оповргнута..

Коло: Безбедносна и приватна тачка за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

4

Торрентинг

НордВПН је тренутно краљ бујице, као што можете видети у нашем прегледу ЕкпрессВПН-а и НордВПН-а. НордВПН не стартује увек најбрже, али има тенденцију да настави пењати, чак и ако су велике бујице. 

У нашем тестирању открили смо да су уобичајени сервери НордВПН-а заправо бржи од наменских П2П сервера. На несвесним серверима видели смо како се брзине непрестано пењу током преузимања, достижући чак 17МБ / с до краја.

Цео наш тестни тест трајао је само неколико секунди током три минута, а чинило се да бисмо видели још веће брзине да је преузимање веће.

ИПВанисх је такође почео полако, али је остао прилично спор током прва три минута. За први тест, чинило се да је бујица била закачена на 5МБ / с, а кратки рафали на 7МБ / с. Након тога, преузимање је убрзало мало више и достигло око 11МБ / с. У овом тренутку, међутим, битка је већ изгубљена. 

За преузимање је ИПВанисх-у требало готово пет минута, што је била тестна датотека једнака приближно једној ТВ епизоди. Иако ово није грозно време чекати да се појави телевизијска епизода, то је био добро семен бујица и перформанса ИПВанисх-а у поређењу са НордВПН-ом, што је ово био још један неспорни круг за НордВПН.

Коло: Торрентинг за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

5

Локације сервера

Мрежа ВПВ сервера ИПВанисх-а има 1.300 сервера, од 29. фебруара 2020. Ови сервери су распоређени у 75 различитих земаља широм света. Мрежа НордВПН-а има више од 5000 сервера који су распоређени у 62 земље.

ИПВанисх-Сервер-Мап

Иако НордВПН има велики број сервера, ИПВанисх има мрежу која се шири на више локација. Наравно, у овој ситуацији постоје компромиси. НордВПН мрежа је робуснија у смислу да може да поднесе огромна саобраћајна оптерећења без успоравања. Са скоро 1.700 сервера само у САД-у, НордВПН ће бити много поузданији.

нордвпн-ревиев-интерфаце

ИПВанисх, с друге стране, апелира на оне који желе што је могуће више локација. Пошто се свака ВПН услуга специјализује за другу област и одлучивање која је боља своди се на личне преференције, овај круг називамо везом.

Коло: Локације сервера Нема јасног победника, бодови за оба

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

6

Истовремене везе

Овај круг је лако најјаснији у чланку. НордВПН омогућава корисницима да повежу до шест уређаја одједном на једном налогу. ИПВанисх омогућава до 10 истовремених веза, што значи да је ИПВанисх победник овог круга. 

Ако вам смета идеја да вам се дозволи коришћење само одређеног броја уређаја на вашем налогу, свакако погледајте нашу рецензију Виндсцрибе. Виндсцрибе омогућава корисницима да повежу неограничен број уређаја на свој налог.

Круг: Точка симултаног повезивања за ИПВанисх

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

7

Цене

НордВПН и ИПВанисх почињу на месечном нивоу са практично идентичним ценама. Сваки ВПН провајдер долази са ценом на врху полице, а ИПВанисх долази за неколико центи више. Крећући се хронолошки, ИПВанисх нуди тромесечни план који је неколико долара мање од опције месечне опције.

Поред тога, НордВПН и ИПВанисх имају једногодишњи план. Овај план узима још неколико долара од цене тромесечног плана ИПВанисх-а, а опет, оба ВПН-а се цене прилично слично, а ИПВанисх долази за око пола долара мање месечно. 

Овде се завршавају планови ИПВанисх-а, али НордВПН нуди и двогодишње и трогодишње планове. Оба ова плана нуде одличну вредност када се разбију на месечне трошкове, или један од њих пребија цене ИПВанисх-а, без обзира на временски оквир. Трогодишњи план компаније НордВПН једна је од најбољих вредности на тржишту. 

Ниједан од ових ВПН-а не нуди бесплатну пробну верзију, па ако сте заинтересовани да пробате шта је ВПН, погледајте нашу ПротонВПН рецензију. ПротонВПН нуди одличан бесплатни план. Многи ВПН-ови не нуде бесплатне планове или испитивања, већ подстичу потенцијалне кориснике да искористе предност политике повраћаја новца. 

НордВПН има издашну гаранцију поврата новца од 30 дана, али у овом тренутку 30 дана је прилично индустријски стандард. С друге стране, ИПВанисх нуди корисницима само седам дана да поврате новац. 

Између фантастичне дугорочне цијене и опроштајније гаранције поврата новца од 30 дана, НордВПН је боља опција када је реч о ценама.

Рунда: Ценовно место за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

8

Лакоћа

Када је у питању дизајн корисничког интерфејса, НордВПН и ИПВанисх су поларне супротности. НордВПН-ов интерфејс је чист и поједностављен. Већи део прозора заузима мапа која има плаве мехуриће који показују где се можете повезати, а на левој страни екрана налази се стандардни текстуални списак сервера.. 

Кликом на балон у земљи по којој сте одабрали, ВПН аутоматски бира најбољи сервер и повезује вас.

нордвпн-ревиев-сервер-навигатион

ИПВанисх интерфејс углавном је испуњен графиконом који приказује ваше брзине саобраћаја када сте повезани. Да бисте одабрали локацију, испод графикона се налази падајући мени, као и картица на левој страни која омогућава преглед много јасније и дубље листе сервера.

ИПВанисх-Куицк-Цоннецт

ИПВанисх такође укључује разне информације, као што су ваша видљива ИП адреса у горњем левом делу и поље у доњем левом делу које приказује ствари као што су време везе и протокол. Протокол је такође наведен у горњем десном углу. Све у свему, ИПВанисх интерфејс је много скупљенији од НордВПН-а.

Улазећи у подешавања, ИПВанисх нуди врло мало објашњења шта свака опција ради. Међутим, да будемо фер, у подешавањима ИПВанисх-а не догађа се много са чиме ваш просечни корисник рачунара не би био упознат. НордВПН, с друге стране, има мала једно- или дворедна објашњења шта ради свако подешавање. 

нордвпн-ревиев-сеттингс

Иако желимо да НордВПН укључује опцију мрачног режима или само има стални мрачни режим, попут интерфејса ИПВанисх-а, употребљивост је тешко победити. НордВПН-ова карта олакшава проналажење ваше жељене локације и прегледавање, док подешавања нуде јасна објашњења шта све ради. Ипак, НордВПН лако обезбеђује ово коло.

Рунда: Тачка прилагођавања корисницима за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

9

Карактеристике

Када су у питању карактеристике, очекујемо неколико основа које очекујемо сваки ВПН. Они укључују прекидач за заустављање и неки начин аутоматског повезивања при покретању. И ИПВанисх и НордВПН имају потпуно функционалан прекидач за заустављање, као и потпуно прилагодљиве опције аутоматске везе.

Оба ВПН-а раде добар посао покривајући наше „обавезне“ карактеристике, тако да се у овом кругу своди на то који има боље додатне функције. Што се тиче додатних звона и звиждука ИПВанисх-а, нажалост, нема пуно тога за разговарати. 

С друге стране, НордВПН има неколико занимљивих ствари у рукавима. За почетак је недавно додао функцију која се зове ЦиберСец, а која је у основи побољшани блокатор огласа. Не само да блокира огласе, већ вам може помоћи и да вас заштити од злонамјерног софтвера и претњи од лажног представљања блокирајући веб локације које садрже тај садржај. 

нордвпн-ревиев-киллсвитцх

НордВПН, као што смо раније поменули, такође има двоструку ВПН функцију која омогућава корисницима да прескачу са једног ВПН сервера на други ВПН сервер пре него што се коначно повежу на жељену веб локацију. То помаже да додате још један слој сигурности вашем прегледавању веба, чинећи вас још тежим за праћење путем интернета. 

НордВПН такође нуди Онион овер ВПН, што је сигурнији начин за оне који су заинтересовани да зарони у дубоку мрежу. Не изненађује у овом тренутку, НордВПН спретно добија овај финални круг. 

Коло: Карактеристике Поинт за НордВПН

НордВПН Лого
ИПВанисх Лого

10

Последње мисли

Као што смо рекли на почетку овог НордВПН вс ИПВанисх чланка, губитак би овде представљао озбиљан ударац репутацији НордВПН-а. Међутим, ствари су се одвијале онако како смо и очекивали. Са коначним резултатом од осам до два, НордВПН је лако изашао на крај са противником и показао колико разлике постоји између просека и врха линије. 

Победник: НордВПН

Ако сте имали искуства са било којим од ових ВПН-а, волели бисмо да чујемо о томе у коментарима у наставку. Као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me