Најсигурнији веб претраживач 2020. године: остати безбедан на мрежи

Интернет је препун ризика и сајбер криминала који покушавају да пронађу рањивости и рупе у рачунарској одбрани. Пошто сви свакодневно приступимо интернету путем веб прегледача, они су погодни начини за напад. Веб прегледачи могу да предузму неколико корака како би сте били безбедни, а данас ћемо погледати који је веб прегледач најсигурнији.


Прво морамо да разјаснимо шта тачно подразумевамо под безбедношћу прегледача и шта програмери могу да ураде да би њихов прегледач био што безбеднији..

Важно је напоменути да сигурност и приватност нису исте, а у ствари се та два концепта често међусобно сукобљавају. То је зато што побољшање сигурности често значи прикупљање више информација о корисницима. Ако се више бринете о приватности него што се тиче сигурности, обавезно прочитајте и наш анонимни водич за прегледавање.

Ако радије прескочите равно до најбољег прегледача на овој листи, можете наставити и преузети Пуффин. 

Као што смо покрили у нашој рецензији, прегледач Пуффин изузетно добро штити сигурност, великим делом због необичног начина на који веб странице покреће на властитим серверима прије него што их пренесе на кориснике. Ипак, направимо корак уназад и идентификујемо шта тачно значи безбедност прегледача.

Шта је најсигурнији веб претраживач

Будући да се интернет окружење непрестано развија, ажурирања и закрпе су далеко најкритичнији аспект сигурности прегледача. Када се појаве сигурносне рупе, програмери их морају затворити што је брже могуће како би спречили хакере да искористе предност. 

Гоогле Цхроме је одличан пример сигурног прегледача који добија честе безбедносне исправке, углавном закрпећи слабости за мање од једног дана.

Из истог разлога, обично желите да се ажурирања прегледача аутоматски преузимају и инсталирају. То осигурава да чак и најпажљивији корисник остане заштићен, а не да се ослања на њих и редовно провјерава њихово ново ажурирање. Без сигурносних функција попут аутоматског ажурирања, лако ћете заостајати, остављајући вас рањивим чак и ако обратите велику пажњу.

Разлика између ХТТП-а и ХТТПС-а је такође пресудна за разумевање. При повезивању на веб локацију преко ХТТПС-а, ваш саобраћај се шифрује, што га чини бескорисним за оне који успеју да га пресрећу на путу. Супротно важи за редовне ХТТП везе, што отвара могућност убризгавања злонамјерног софтвера, крађе идентитета и још много тога, ако неко слуша.

Прегледници би на тај начин требали јасно да обавештавају кориснике када су на веб локацијама које не користе ХТТПС. Тента је одличан пример, јер је представљено упозорење јасно и видљиво, уместо упозорења Мозилла Фирефок или Мицрософт Едге које се лако пропуштају.

Тента-ХТТПС-упозорење

Други начин да вас веб претраживач може заштитити је путем сигурног прегледавања база података. Ово су спискови веб локација које садрже злонамерни софтвер, лажне идентитете или друге злонамерне елементе.

Сврха сигурног прегледавања база података је зауставити кориснике на приступу овим веб локацијама и изложити се нападима. Постоји неколико база података попут ове, као што је Гоогле-ов безбедан систем прегледавања или Мицрософтов СмартСцреен.

Блокери скочних прозора прегледача

Будући да су скочни прозори и огласи неки од најчешћих вектора за испоруку злонамјерног софтвера, прегледачи који их блокирају углавном су сигурнији. Иако скоро сви модерни прегледачи долазе са блокатором скочних прозора, они често нису тако добри као што би могли бити. 

Стога је преузимање једног од најбољих блокатора скочних прозора одлична идеја како би се осигурала максимална заштита.

Цхроме-ПопУп-Блоцкер

Иако су мање уобичајени, домаћи блокатори огласа укључени у прегледаче попут Тента и Вивалди, а ове безбедносне карактеристике је обично лако пронаћи у облику додатака или додатака трећих страна за прегледаче који не поседују уграђени блокатор огласа..

Тента-Ад-Блоцкер

Други уобичајени механизам испоруке злонамјерног софтвера или шпијунског софтвера је ЈаваСцрипт, тако да прегледачи попут Гоогле Цхроме-а или Вивалдија који корисницима омогућавају да блокирају скрипте на одређеним веб локацијама добију додатне бодове за то.

Будући да ће већина прегледача данас сачувати детаље и лозинке за пријаву ради једноставније употребе, њихово управљање лозинком је такође од пресудног значаја. У идеалном случају, ваше чуване лозинке морају бити аутоматски заштићене помоћу системских или налога рачуна, осигуравајући да су безбедне чак и ако неко има физички приступ вашем уређају. 

Ипак би требало да преузмете једног од наших најбољих управљача лозинкама, чак и ако користите прегледач који има безбедносне функције за заштиту лозинки.

Вивалди-заштита лозинком

Коначно, поступак познат као „сандбокинг“ је још један начин да веб претраживачи могу заштитити вас и ваш рачунар. Изолујући сваку картицу и веб апликацију у сопственом процесу (или „песковнику“) са ограниченим привилегијама, прегледачи могу осигурати да веб локације не могу лако да манипулишу другим веб локацијама које посећујете или самим уређајем. 

Гоогле је први ово представио још 2008. године, али од тада је постао стандардна функција.

Таск-Манагер-Цхроме

С тим у вези, време је да пређемо нашу листу пет најсигурнијих интернет претраживача, као и неке часне спомињање које се једва нису нашле на овој листи.

Најсигурнији веб прегледач: Пуффин

Пуффин користи радикалан и изузетно ефикасан приступ сигурности прегледача. Уместо да покреће код веб локације на вашој локалној машини, Пуффин обрађује све на серверу пре него што кориснику покаже огледало веб локације. 

То значи да је било који злонамерни софтвер који може бити присутан на веб локацији учитаван на Пуффиновим серверима уместо на ваш сопствени уређај, што онемогућава инфекцију ваше машине на овај начин.

Пуффин-Рецоннецт-то-Сервер

Овај паметан приступ у ствари чини већину горе наведених критеријума небитним, јер нема потребе за безбедносним функцијама попут безбедног прегледавања база података, пескописа или блокирања скрипти када код веб локације никада не ради ни на вашој машини. Из тог разлога, то је лако најбезбеднији интернет претраживач.

Иако прегледач не обавља сјајан посао упозоравања корисника на несигурне везе, са Пуффином ово постаје питање приватности, а не безбедности, јер је једина негативна последица повезивања ХТТП-а са Пуффин-ом та што би неко могао да слуша приликом прегледавања..

Остали разлози који волимо лисице

Поред његове одличне сигурности, веома ценимо и Пуффинову посвећеност приватности. Приступ претраживању заснованом на облаку пружа заштиту од праћења, чинећи га у основи функцијом ВПН-а у смислу да ће веб странице моћи да вас прате само до Пуффинових сервера. 

Међутим, нећете моћи да га употребите за заобилажење геоблокирања, зато погледајте нашу листу најбољих ВПН провајдера ако вам је то потребно.

Пуффин мобилна верзија је такође невероватно брза, иако се нажалост исто не може рећи за десктоп верзију. Укључене су и неке сјајне ситне функције, попут спремања датотека директно у облачне сервисе, попут Дропбок-а и ОнеДриве-а, за које мислимо да би и други прегледачи требали да примене..

Пуффин-Саве-то-Цлоуд

Коначно, Пуффин користи и врло мало РАМ-а у поређењу с другим прегледачима, а може вам уштедјети значајну пропусност ограничавајући количину података послатих са сваке веб странице. За више информација о свим предностима и недостацима прегледача, погледајте нашу рецензију Пуффин.

Тента

Тента је изричито грађена са сигурношћу и приватношћу. Опремљен је сигурносним функцијама и алатима за приватност који имају за циљ да заштите своје кориснике сигурним и сигурним док они претражују интернет. 

Проширење ХТТПС Еверивхере уграђено је директно у претраживач, што приморава све веб странице да користе сигурну везу кад год је то могуће. Ако се и даље нађете преко уобичајеног ХТТП-а (због тога што веб локација уопште не подржава ХТТПС), добијате јасно упозорење да се то дешава.

Штавише, све док омогућите бесплатан уграђени ВПН, сви подаци о вашој историји прегледавања заштићени су АЕС 256-битном енкрипцијом, што важи и за локалне датотеке сачуване на вашем Андроид уређају. Потребан вам је роот приступ уређају да бисте једноставно видели фасциклу Тента, а чак и ако то учините, све што ћете наћи је гомила шифрованих и нечитљивих датотека.

Тента такође блокира и огласе и скочне прозоре без потребе за додатком. Поред тога, поставка која се зове „претраживач маски“ блокира снимке екрана док је претраживач отворен, а можете поставити и претраживач да затвори све отворене картице на излазу. Обе ове безбедносне карактеристике су лепи делови додатне сигурности и приватности, уколико неко на кратак тренутак добије физички приступ вашем уређају.

Тента-маска-прегледач

Међутим, Тента то обично не би требало да брине јер можете да подесите претраживач да захтева ПИН. То значи да чак и ако неко има ваш уређај, неће моћи да отвори прегледач. Овај ПИН се такође не чува на Тента-овим серверима, пружајући додатну сигурност од кршења података и цурења на страни компаније..

Упркос свим овим сјајним безбедносним карактеристикама, Тента се не може сасвим надметати са Пуффином јер и даље може бити заражен злонамјерним софтвером док прегледате, поготово јер не блокира злонамерне веб локације ни на који начин нити можете онемогућити ЈаваСцрипт.

Други разлози које волимо Тента

О Тенти постоји много ствари које ћете волети, осим одличне сигурности. Приватност је подједнако добра, јер је политика приватности јасна и сажетка, а ЦлоудМоса – компанија која развија Тента – не прикупља никакве прилагођене податке о својим корисницима..

Дизајн интерфејса је такође одличан, а садржи иновативан приступ управљању картицама званим „зоне“, који су у суштини групе картица на које можете специјализовати разне поставке. Поред тога, медијски трезор вам омогућава да преузмете, сачувате и шифрирате све врсте медијских датотека, омогућавајући вам једноставан и приватни приступ у било које време.

Тента-зоне

Ако се још увек нисте баш одлучили за прегледач, провјерите наш комплетан преглед Тента за комплетан преглед.

Вивалди

Као и многи други прегледачи, Вивалди користи Гоогле Сигурно прегледавање да би заштитио кориснике од злонамерних веб локација које садрже злонамерни софтвер или шеме за крађу идентитета. Ово је одличан избор, јер је то једна од најбољих безбедних база података у претраживању.

Учесталост ажурирања је такође врхунска, јер прегледач брзо прима безбедносне исправке по потреби, као и ново стандардно издање отприлике једном недељно.. 

Огласи су блокирани према заданим поставкама на ономе што Вивалди класификује као „странице која злоупотребљавају“, иако прегледач не појашњава шта то подразумева. Ако желите да блокирате огласе уопште, мораћете да преузмете блокатор огласа из Цхроме веб продавнице.

ЈаваСцрипт може бити блокиран у целини или на локацији на месту. Надаље, ако се на крају вежете на веб локацију преко несигурне ХТТП везе, приказат ће вам се јасно и видљиво упозорење, пазећи да сте свесни рањивости.

Вивалди-ЈаваСцрипт

Иако је Вивалдијева безбедност одлична у поређењу са већином прегледача, она је победила чистим бројем безбедносних функција које Тента нуди и Пуффиновим прегледавањем у облаку, због чега је претраживач заузео треће место на нашој листи.

Други разлози које волимо Вивалди

Вивалди је један од наших најбољих прегледача и то с добрим разлогом. Не само да је невероватно брз, већ користи и изненађујуће малу количину РАМ-а. Штавише, ниво прилагођавања и контроле изгледа и изгледа прегледника је без премца.

Вивалди-прилагођавање

Управљање картицама је такође одлично, јер сте добили мноштво алата за праћење прегледавања странице. Можете да закачите, хибернирате и искључите микрофоне, као и да поделите екран између више веб страница, чинећи мултитаскинг ветрићем. 

Будући да је прегледач базиран на Цхромиум-у (прочитајте наш Цхромиум преглед), већина Цхроме додатака који не мењају кориснички интерфејс компатибилни су са Вивалди.

Вивалди-Сплит-Сцреен

Вивалди се одлично сналази у приватности. Он прикупља само анонимне податке о употреби, а политика приватности јасно каже да се те информације никада не користе за било шта друго осим за интерну анализу, што значи да се никада не деле са трећим лицима. Све ово и још више покрили смо у нашем прегледу за Вивалди, па проверите да ли то већ нисте.

Хром

Учесталост ажурирања Гоогле Цхроме-а је другачија, безбедносне закрпе ће се уводити у року од неколико сати или дана када је Гоогле открио рањивост. Бровсер такође пружа корисницима јасно упозорење када користе несигурну ХТТП везу, а ЈаваСцрипт се може у потпуности блокирати или за одређене веб локације.

Иако се скочни прозори блокирају аутоматски, нема уграђеног блокатора огласа, али у Цхроме веб продавници постоји неколико бесплатних доступних опција. Не изненађује што Цхроме користи Гоогле-ову сопствену базу података о сигурном прегледавању како би заштитио кориснике од злонамерних веб локација, што, како смо већ покривали, у овом задатку добро функционише..

Још 2013. године откривено је да се свим лозинкама сачуваним у Гоогле Цхроме-у може лако приступити у отвореном тексту без потребе за аутентификацијом, али то се од тада променило и лозинке су сада заштићене коришћењем системских акредитација.

Заштита Цхроме-лозинке

Иако је сигурност Гоогле Цхроме-а у основи идентична Вивалдију, недостатак уграђеног блокатора огласа за веб локације које злостављају у Цхромеу даје Вивалдију предност, мада не много, јер лако можете додати додатак за ову сврху у сваком случају. 

Будући да се овај чланак првенствено фокусира на безбедност, препоручујемо вам да прочитате нашу рецензију Гоогле Цхроме-а да бисте сазнали све што можете о краљу веб прегледача.

Остали разлози који нам се свиђају Цхроме

Гоогле Цхроме је далеко најпопуларнији претраживач на свету и то није без разлога. Има интуитиван и једноставан дизајн који је постао индустријски стандард.

Цхроме-Гоогле-преводилац

Цхроме је такође веома брз, премашивајући већину других прегледача са само неколико изузетака, и његова огромна библиотека додатака није без премца. Синхронизација између уређаја је лагана, а прегледач је добро интегрисан са разним Гоогле услугама.

Храбар

Браве је још један одличан избор за сигурни веб претраживач. ХТТПС Свугде је подразумевано омогућен, а ако се и даље догоди да се повежете на веб страницу преко редовног ХТТП-а, Браве даје јасно упозорење када се то дешава.

Храбро-ХТТПС - свуда

Изборник штитника омогућава једноставно праћење онога што је тренутно блокирано на веб локацији коју гледате, а омогућава вам и брз приступ разним безбедносним подешавањима. 

Браве-Схиелдс-Мену

Огласи и скочни прозори су блокирани према заданим поставкама, а можете омогућити и блокирање скрипти. Као и многи други на листи, и Браве користи Гоогле Сигурно прегледавање да би се заштитио од различитих врста цибер-криминала, попут злонамјерног софтвера или крађе идентитета.

Нажалост, Браве-ова учесталост ажурирања оставља нешто што жели, јер прегледач ретко добија ажурирања чешће него једном у три недеље, што је мало споро када је у питању безбедност. Само ово је оно што смеђе смеђе на петом месту на овој листи, а не више горе.

Остали разлози који волимо храбре

Као што је речено у нашој рецензији, Храбри добро постиже гол у свакој категорији, упркос томе што је заузео завршно место на овој листи. Храбар је и брз и троши изненађујуће мало РАМ-а. Такође долази са неколико занимљивих сигурносних функција, попут блокирања садржаја на друштвеним медијима и пружања траке са картицама на мобилном уређају.

Браве-Схиелдс-Мену

Као и други Цхромиум прегледачи у овом чланку, и Браве може искористити већину Цхроме додатака, увелике проширивши оно што прегледач може да уради у готово свим областима.

Приватност је такође врхунска, а на необичан потез Браве чак и изворно подржава Тор, бесплатни софтвер отвореног кода који омогућава анонимну комуникацију (да се не меша са самим Тор прегледачем). Погледајте наш Браве преглед за више информација о овом свеобухватном изврсном и сигурном прегледачу.

Похвала

Листа пет најсигурнијих претраживача увек ће бити мало рестриктивна; ево два претраживача који једва да су направили рез.

Ивица

Сигурност је једини део прегледача Мицрософт Едге који заслужује сваку похвалу. Систем СмартСцреен блокира злонамерне веб странице и у томе је заиста бољи од Гоогле-овог сигурног прегледавања. 

Едге-ХТТПС-Упозорење

Нажалост, ниска учесталост ажурирања (отприлике једном месечно) и невероватно упозорење за несигурну везу која онемогућава уклањање прегледача Мицрософт Едге из наших пет најсигурнијих прегледача. За више информација о прегледачу прочитајте нашу рецензију Мицрософт Едге.

Фирефок

Мозилла Фирефок је још један прегледач који се једва није уврстио на нашу листу. Његова учесталост ажурирања је одлична, а прегледач користи Гоогле сигурно прегледавање да би заштитио своје кориснике. 

Фирефок-главна лозинка

Упркос томе, Мозилла Фирефок има упозорење о несигурној вези које је тешко приметити, а локално сачуване лозинке су потпуно незаштићене, осим ако ручно не омогућите главну лозинку. Да бисте детаљније прегледали прегледач, погледајте нашу рецензију Мозилла Фирефок.

Последње мисли

Сигурност је важно разматрање при избору прегледача. На жалост, често се занемарује јер није тако приметно као други аспекти прегледавања веба, попут перформанси или функција. 

Иако прегледач може учинити толико да вас заштити (посебно од себе), они наведени овде ће вам омогућити да пређете интернетом знајући да нема уочљивих слабости или рањивости због којих ћете бити изложени ризику.

Ако сте посебно забринути за сигурност, топло препоручујемо Пуффин, али било који други унос на овој листи такође је солидан избор. Радо бисмо чули шта мислите о безбедности прегледача. Ако није на нашој листи и мислите да то заслужује, обавестите нас у коментарима испод.

Ако желите да сазнате више о поређењу ових прегледача изван безбедности, погледајте наше прегледаче прегледача. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me