Најбољи бесплатни антивирусни софтвер 2020

Од отмица прегледача до ботнета, цибер-криминала су дивљачи. Да бисте се борили против њега, потребан вам је сигуран антивирус, који обично долази са огромном ценом. Због тога смо саставили водич за најбољи бесплатни антивирусни софтвер на тржишту.


Има заслуге за надоградњу, укључујући функције и софистициранију безбедносну инфраструктуру, али, за овај водич, фокусирамо се на пет најбољих опција које можете добити по ниској цени бесплатног. Разговараћемо о свему, од функција до заштите и даћемо вам предности и недостатке сваке опције.

Међутим, процена бесплатног антивирусног софтвера је другачија. Не очекује се да су функције које су уобичајене за плаћени софтвер и упорни захтеви за надоградњу су непожељни. Пре него што уђемо у наш списак, дефинисаћемо начин на који смо донели одлуку и донећемо вам неколико размишљања о надоградњи на плаћене колеге.

Више о:

 • Најбољи антивирусни софтвер 2020
 • Најсигурнији антивирусни софтвер 2020
 • Најбољи антивирус за Андроид 2020

Најбољи бесплатни антивирусни софтвер у 2020. години

Избор најбољег бесплатног антивирусног софтвера

Постоји много бесплатних антивирусних опција, али неће их све направити наша листа. То није ствар величине листе или укупног квалитета, већ функције. Неки антивируси, попут Малваребитеса, не штите од претњи у реалном времену. Користе се искључиво за уклањање злонамјерног софтвера који је већ на вашој машини.

Те опције су изостављене са ове листе. Наш први критеријум је да антивирус скенира вашу машину, али такође пружа и надзор у реалном времену. Цибер-сигурност се односи на превенцију, а бесплатне опције које скенирају ваш уређај падају равно на ту предњу страну.

Очигледно је да гледамо на цену. Антивирус мора бити бесплатан, а не пробна или ограничена верзија софтвера који се плаћа. Међутим, такође гледамо стазе надоградње. Очекује се да неке функције неће бити укључене у бесплатну понуду, па желимо да видимо логичан начин да их купимо.

Значајке су битне, али не толико као неке друге области. Све док антивирус пружа заштиту у стварном времену и уклањање злонамјерног софтвера, ми смо у садржају. Додатне функције, попут дуге листе од АВГ-а, добијају бонус бодове.

И на крају, гледамо у заштиту. Користићемо бројеве из наших антивирусних прегледа за референцу на којима смо тестирали плаћене колеге. Бесплатни антивируси у просеку су за око 1 до 2 процента мање ефикасни. Када су доступни лабораторијски резултати за бесплатни антивирус, имаћемо га на уму.

Бесплатно вс. плаћено

Постоји место за бесплатни антивирусни софтвер. Имају нешто лошије резултате од својих плаћених колега и често имају ограничен скуп функција, тако да су најбољи када се користе на пробној основи.

Неколико је разлога иза наше логике. Први је злонамјерни софтвер који није ни дан. То су напади који настају истог дана када се сазна за подвиг. Будући да се злонамјерни софтвер не налази у антивирусној бази података, не може га навести да зна да ли софтвер представља претњу или не.

Антивируси користе праћење понашања да би решили проблем. Ако софтвер делује као злонамерни софтвер на који је наишао антивирус, он ће га означити на преглед. Често, систем бесплатног надгледања није тако софистициран, оставља вас рањивим на нападе без нула дана.

Исто тако, добијате основни заштитни зид, мање заштитних мера и краћу листу провера током скенирања. Зависи од антивируса и разлика у учинку износи само неколико процентних поена, али и даље је ту.

Поред боље сигурности, плаћени антивирусни програми имају и већи скуп функција, од којих су најзначајнија пхисхинг и заштита од противзаконитог софтвера. Неки антивируси, попут Касперског, такође су покушали да побољшају заштиту веб камера. То је био наш први избор у нашем водичу о томе како осигурати своју веб камеру.

Бољи резултати заштите и већа листа проактивних мјера сигурности више него оправдавају цијену. Ако сте компетентни веб корисник и редовно пратите шта се налази на вашем тврдом диску, бесплатни антивирус ће вас заштитити. Међутим, ако похраните осетљиве податке или преузмете неколико филмова са нашим најбољим ВПН-ом за торрентинг, надоградња на плаћени антивирус је вредна.

1. АВГ Антивирус Фрее

АВГ је наш избор за бесплатни антивирус. То не чини све изузетно, али покрива све основе на начин на који то чине многи други. Добијате пуну линију заштите, укључујући више опција скенирања, заштиту у реалном времену и скенирање перформанси.

Основе су заштитне датотеке и понашање АВГ-а. Свака датотека која улази на ваш чврсти диск скенира се, било да је преузета са интернета или премештена са спољног чврстог диска. Апликације на рачунару и веб локација које посећујете надгледају штитник понашања због злонамјерних активности.

АВГ-без

АВГ такође укључује свој веб и е-маил штит. Веб штитник штити од преузимања и веб напада за које можда није потребан кориснички унос. На примјер, блокирао би злонамјерни преузимања који нисте покренули. Штитник е-поште дјелује против крађе идентитета, као и несигурних слика и прилога.

АВГ зове ове „компоненте“ и можете их прилагодити. Можете их укључити или искључити и подесити како функционишу на вашој машини. На пример, штит датотеке вам даје могућности када се скенирање догоди, колико дубоко би требало да прође и одређене радње које се дешавају када се појави злонамерни софтвер.

Режим скенирања је такође импресиван. АВГ има шест опција: основно скенирање, дубинско скенирање, скенирање УСБ-ом, скенирање датотека или мапа, скенирање перформанси и скенирање током покретања. Импресионирани смо тим опцијама на плаћеној основи, а мање бесплатној.

Такође има добре резултате у лабораторији. АВ-тест је у својој процени из маја уочио 100-постотну блокаду нула дневног и широко распрострањеног злонамјерног софтвера. АВГ је имао проблема са нула-дневним злонамјерним софтвером у јуну, иако је блокирао само 98,3 посто узорака.

МРГ Еффитас се слаже са тим налазима, додељујући АВГ сертификат нивоа 2 у својој целокупној К1 анализи целокупног спектра. Када смо прегледали податке у нашем прегледу АВГ, установили смо да не дозвољава злонамјерни софтвер, само је требало времена прије него што је блокирано.

Како се ради о свеобухватном великом бесплатном антивирусу, препоручујемо АВГ. Долази и са 30-дневним бесплатним пробним временом Интернет Сецурити-а, који нуди заштиту од рансомвареа, искориштавања веб камера и још много тога.

2. Касперски Фрее Антивирус

Касперски не рекламира свој бесплатни антивирус, али доступан је за преузимање свима који га желе погледати. Има оно што Касперски описује као “основну заштиту”, што значи да блокира сумњиве веб странице и уобичајене вирусе.

У стварном свету, то се односи на коришћење Касперски-ове базе података у облаку од злонамерног софтвера за скенирање рачунара. Омогућава и заштиту у реалном времену, али не и надгледање понашања. Међутим, у већини случајева то је довољно.

Касперски-фрее

Бесплатна верзија софтвера Касперски је једноставна. На главном екрану се налазе тастери за скенирање и ажурирање база података. Кликом на “више алата” на дну открива се више опција. Можете активирати екрану на тастатури да бисте се заштитили од кеилоггера, прегледали датотеке у карантину и из менија пратили статистику Касперски базе података.

Пронаћи ћете и многе друге опције, али оне су резервисане за плаћање клијентима. Међу закључаним карактеристикама су мрежни монитор и Касперски Ресцуе Диск, који је начин да очистите вашу машину када је критично заражен.

Подешавања су она која Касперски сјаји у својој бесплатној понуди. Добијате контролу над скенирањем брзим, потпуним и циљаним опцијама, као и аутоматским скенирањем спољних уређаја. Такође можете да конфигуришете различита подручја заштите, као што је пхисхинг филтер.

Касперски је добио одличне оцјене из лабораторија које наводимо. Током јунске процене у погледу заштите, перформанси и употребљивости, АВ-тест је добио савршених 18 бодова. На тестовима перформанси био је бољи од просека у индустрији, што значи да не би требало да успори много вашу машину.

Међутим, у плаћеној варијанти Касперског пуно се може свидети, укључујући заштиту веб камера и мрежни монитор. Ипак, бесплатни план је ипак сјајан за оно што јесте. Можете прочитати наш преглед Касперски Анти-Вирус да бисте сазнали више о надоградњи.

3. Битдефендер Антивирус Фрее Едитион

Битдефендер је наш први избор за најбољи антивирусни софтвер из више разлога, укључујући његов гладак интерфејс, одличне резултате заштите и укључени менаџер лозинки, иако није на нивоу најбољих менаџера лозинки.

Међутим, бесплатна верзија нема тај кредит. То је сјајно, али не баш тако добро као плаћени колега. Упркос томе, можете да зарадите место три на нашој листи за једноставно корисничко сучеље и исту одличну заштиту коју нуди плаћена верзија.

Без Битдефендера

То укључује скенирање и заштиту у стварном времену од злонамјерног софтвера познатог у Битдефендеровој бази података, као и праћење понашања на основу онога на што је Битдефендер наишао. Широка заштита штитиће се од опасности као што је рансомваре, али бесплатна верзија нема функције усмерене на различите претње.

Углавном вам недостаје вишеслојна заштита од рансомвареа. Плаћене верзије Битдефендера штите одређене мапе од приступа непознатим апликацијама. То штити од гадне енкрипције датотека коју жели да изврши крипто рансомваре.

Ипак, има пуно тога за волети. Битдефендер Фрее укључује заштиту од крађе идентитета и заштиту од преваре. Заштита од крађе идентитета надгледа веб странице које посјетите и упозорава вас на потенцијалне шеме. Анти-преваре штите вас од покушаја крађе идентитета који имају за циљ да вас преусмере са легитимне веб странице која је позната као пхарминг.

Ипак, сучеље Битдефендера је превише једноставно и зато заузима ниже место на нашој листи. Можете скенирати цео систем или повући и испустити датотеке да бисте их посебно скенирали. То је једноставан систем који можемо да ценимо, али нема скоро ниво контроле који добијате са Касперски или АВГ.

Има одличне резултате заштите, као што смо видели у нашој рецензији Битдефендер Антивирус. Била је 100-постотна ефикасност против злонамјерног софтвера без и једног дана и од широко распрострањеног злонамјерног софтвера у априлској анализи АВ-Теста. Просек индустрије у то време је био 99,5 процената.

Такође је добила МРГ Еффитас сертификат нивоа 1 у својој целокупној анализи спектра за К1 2018. Од 18 тестираних антивирусних програма, само четири су добила потврду високог нивоа, што значи да је Битдефендер блокирао све претње.

Битдефендер Фрее има неколико погрешних корака у својим опцијама, али тешко је жалити без трошења новца. И даље има одличну заштиту и проактивну сигурност, са једноставним интерфејсом за коришћење. Било би добро да је преузмете и видите да ли је надоградња на пакет, попут Тотал Сецурити-а, вредна вас.

4. Виндовс Дефендер

Корисници Виндовса имају среће. Популарни оперативни систем долази са једним од најбољих инсталираних бесплатних антивируса. Виндовс Дефендер укључује потпуне скенирања система, циљане претраге и заштиту у реалном времену на радној површини и прегледачу.

Испоручује се и са СмартСцрееном, све док користите Мицрософт Едге. Одатле долази заштита заснована на прегледачу. Ако користите нешто друго, немате среће, али ми смо Цхроме сматрали најсигурнијим доступним прегледачем, свеједно.

Виндовс-Дефендер

Дефендер користи заштиту засновану на облаку за ваш уређај. Нови злонамерни софтвер с којим се сусреће пребачен је у базу података у облаку, на коју Виндовс наводи своје скенирање. База података се ажурира скоро сваки дан.

Заштита у реалном времену прати ваше активне процесе и користи праћење понашања како би утврдио је ли нешто злонамјерно. Можете искључити заштиту у реалном времену, али Дефендер ће је поново укључити након кратког временског периода.

Ако наиђете на злонамјерни софтвер, можете поставити Дефендер да га пријављује Мицрософту. Поставка се, на срећу, може искључити и узорке можете предати ручно. Неки узорци садрже личне податке о којима ће вас Дефендер питати пре слања.

То укључује и рансомваре заштиту. Поставка се назива „контролирани приступ фасцикли“. Уместо да дода мапе за заштиту од вируса, Дефендер аутоматски блокира све што делује сумњиво од измене датотека. Међутим, можете да додате изузетака.

Такође изгледа добра заштита од рачунара. Дефендер је блокирао свих 29 узорака МРГ Еффитаса током његове анализе комплетног спектра за К2 2018. Свеукупно, добио је сертификат нивоа 2, што значи да је блокирао најмање 98 процената свих узорака.

Имао је проблема са потенцијално нежељеним апликацијама и адваре-ом, али недостаје један од 20 тестираних узорака. Касперски је, са друге стране, током истог теста пропустио шокантних девет узорака. Међутим, у прошлости су имали боље резултате.

За разлику од многих Мицрософтових сервиса, нисте приморани да користите Дефендер. Ако инсталирате други антивирус, он ће преузети и неке функције Дефендера неће бити доступне. То укључује Мицрософт заштитни зид ако ваш антивирус долази са једним.

Подешавања у којима желите да користите други антивирус, али и даље желите да користите заштитни зид Виндовс могу бити тешко конфигурисати.

Пошто је антивирус укључен у Виндовс, Дефендер је тешко куцати. Изненађујуће је добро у блокирању злонамјерног софтвера у стварном времену и долази са пристојним функцијама за покретање. Иако није на скали других антивируса, то је лепо средство ако немате ништа друго.

5. Аваст Фрее Антивирус

Аваст је АВГ набавио 2016. године у износу од 1,3 милијарде долара. Дијеле исту сигурносну инфраструктуру, али одржавају различите интерфејсе и функције. Више нам се свиђа АВГ-ов интерфејс, али и Аваст добија доста тога. Његов бесплатан пакет има одличне резултате заштите и добру листу карактеристика за подизање система.

Постоје четири начина скенирања, са прилагођеним пољем за скенирање за подешавање сопствених поставки. Добијате пуну скенирање, циљано скенирање, скенирање током дизања и, наше омиљене, паметне. Паметно скенирање преиспитаће ваш рачунар због злонамјерног софтвера, проблема са перформансама, бежичних претњи и још више. То је све на мрежи за подешавање рачунара.

Без аваста

Свако од скенирања такође има своја подешавања, укључујући хеуристику и подручја скенирања. Можете поставити приоритет скенирања, тако да Аваст такође неће успорити вашу машину. Укључује упорни кеш меморију који може убрзати времена скенирања након почетног скенирања, тако да бисте требали видети повећање перформанси већ након прве употребе.

Ако користите укључени претраживач Аваст, можете да користите и бесплатни управитељ лозинки. Није добар као Дасхлане (прочитајте нашу Дасхлане рецензију), али је изненађујуће робустан менаџер лозинки с обзиром да је бесплатан. Може да чува лозинке, белешке и кредитне картице, али морат ћете надоградити на плаћену верзију да бисте откључали надзор лозинке.

Аваст садржи одељак о перформансама који ће скенирати ваш рачунар у потрази за датотекама које му нису потребне. Није добар као АВГ ТунеУп, али ова услуга кошта велику премију. Опет, као бесплатна инклузија, лепо је видети.

Све те карактеристике показују вредност Аваста. Има много опција за чишћење рачунара, откривање злонамјерног софтвера и чување вас током безбедности током веба. Из тог разлога нам се свиђа Сигурни прегледач. То је прегледач на бази Цхромиум-а који подразумевано укључује менаџер лозинки, блокатор огласа и друго.

Међутим, има камене резултате у лабораторији. АВ-Тест показао га је са само 98,9 процената ефективним против нула дневног софтвера, испод нивоа од 99,5 процената у индустрији, али је 99,9 процената ефикасно у односу на референтни сет за АВ-тест.

МРГ Еффитас је изненађујуће доделио сертификат нивоа 1 током своје анализе комплетног спектра К2. Блокирао је све узорке злонамјерног софтвера, али је дозволио осам од 20 ПУА-ова и узорака адваре-а које је МРГ Еффитас тестирао. Изгледа да неуспех није утицао на коначну потврду.

Резултати лабораторија ипак нису ужасни. Аваст има дугу листу карактеристика које га чине вредним разматрања. Можете сазнати више о плаћеној верзији у нашем прегледу Аваст Про или се пријавите бесплатним рачуном.

Последње мисли

Бесплатни антивируси имају занимљиву позицију на тржишту. Они су добро средство да се заштите од опћих претњи, али немају моћ да штите од свега. Док опције попут Аваст и АВГ имају одличне карактеристике, друге попут Касперског и Битдефендера нуде бољу заштиту.

Срећом, све су опције бесплатне, тако да можете преузети сваку и пронаћи ону која вам се највише свиђа. Међутим, будите сигурни да ћете инсталирати само једну по једну, јер више антивирусних програма може представљати озбиљне проблеме са компатибилношћу.

Који бесплатни антивирус користите? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map