Најбоље ТруеЦрипт алтернативе: 5 провајдера који обављају посао

ТруеЦрипт је био бесплатни софтвер за шифровање отвореног кода током многих година. Међутим, након прекида пре неколико година, многи корисници и даље траже замену. У овом водичу о најбољим ТруеЦрипт алтернативама, покренућемо пет својих фаворита, повлачећи се из нашег ужи избор из најбољег софтвера за шифровање.


Од вилица ТруеЦрипт-а до власничких дизајна, саставили смо списак софтвера за шифровање датотека који ће вас чувати. Иако су неке од опција испод плаћене, постоји и много бесплатних алата. Више од тога ће, међутим, сви наши снимци осигурати ваше датотеке најновијим алгоритамима за шифровање. 

Најбоља директна замена за ТруеЦрипт је ВераЦрипт, који је вилица оригиналног софтвера. Развијен је из онога што је преостало од ТруеЦрипт-а, пружајући врло слично корисничко искуство уз ажурирање безбедности ради заштите од модерног кибернетичког криминала. 

Ако тражите алат који је лакши за употребу, Бокцриптор је солидна алтернатива. Иако ћете морати да купите претплату за приступ свему што Бокцриптор може да понуди, цена је вредна тога. Бокцриптор је алат за шифровање који препознаје облак, што значи да аутоматски проналази и шифрује мапе за складиштење у облаку на вашој машини.

Шта је ТруеЦрипт?

ТруеЦрипт је софтвер за шифровање отвореног кода који вам је омогућио да извршите он-тхе-фли шифровање. Деловало је креирањем виртуалног шифрованог диска у фасцикли датотеке. С тим подешавањем функционише као софтвер за шифровање мапа, као и пуни софтвер за шифровање диска. 

Пре неких пет година то је прекинуто. Иако и даље можете да преузмете ТруеЦрипт, веб локација која инсталира инсталацијски програм упозорава да више није безбедна, јер постоји мноштво безбедносних проблема који нису исправљени. Чак није ни службено подржан Виндовс 10, па могу постојати проблеми при покретању ТруеЦрипт-а на модерним системима. 

Будући да је био опен-соурце, многи програмери су узели ТруеЦрипт код и модификовали га или изградили на њему како би направили виљушке, о којима ћемо разговарати. 

Шта се догодило са ТруеЦриптом?

Историја ТруеЦрипт-а је каменита, па ћемо вам дати скраћену верзију. Објављен 2004. године, ТруеЦрипт је изградио анонимни тим на основу Е4М кода. Једна особа за коју се сумња да је у том тиму био је Паул Ле Роук, бивши програмер који је био шеф картела који је ухапшен 2012. године под оптужбом за прање новца, убиства, трговину дрогом и више. 

Ле Роук је наводно био човјек који стоји иза Е4М-а, и иако је током свог кривичног поступка негирао учешће у ТруеЦрипт-у, запослени су известили да им је наређено да користе ТруеЦрипт за шифрирање њихових чврстих дискова. 

Убрзо након првобитног издања, развојни тим ТруеЦрипт-а примио је писмо о прекиду десистуре бившег послодавца Ле Роук-а, СецурСтар, у којем се тврди да је крађа интелектуалног власништва. Тим је одмах престао са развојем. 

Није јасно да ли је Ле Роук био укључен у ТруеЦрипт или не, али без обзира на то, тим који стоји иза софтвера брзо је завршио развој. Срећом, постоји велики број ТруеЦрипт алтернатива, од којих су неке вилице оригиналног кода, а друге сопствене ствари. 

ТруеЦрипт алтернативе: избор најбољег софтвера за шифровање отвореног кода

 1. ВераЦрипт
 2. Бокцриптор
 3. Цриптоматор
 4. АкЦрипт
 5. НордЛоцкер

Када смо бирали наше ТруеЦрипт замене, бавили смо се углавном софтвером за шифровање погона, што значи софтвер који може да шифрира читав диск. Имајући то у виду, тешко је пронаћи алате за шифровање целог диска који користе савремене мере безбедности, па смо проширили наше критеријуме да размотримо друге аспекте. 

Сигурност

Најважнија област приликом оцењивања услуге шифрирања је сигурност. Овде тражимо ништа мање од АЕС-256 енкрипције за локалну меморију и РСА-4096 за дељење (прочитајте наш опис шифровања да бисте сазнали више о њима). Поред тога, важно је да сервис има нула знања ваше главне лозинке, посебно ако им је потребан налог. 

Употребљивост

Већина софтвера за шифровање отвореног кода је тешко користити, укључујући ТруеЦрипт. Уз додатак Битлоцкер-а у Виндовс 10, важно је да је софтвер за шифровање других произвођача безбедан и доступан. Избори у наставку служе као ТруеЦрипт замене, али и као Битлоцкер алтернативе, када је у питању употребљивост. 

Цена

ТруеЦрипт је био бесплатан, па цена игра велику улогу. Наше опције испод укључују најбољи бесплатни софтвер за шифровање, што значи да можете да креирате шифроване датотеке и мапе без трошења новца. Постоји неколико опција које се наплаћују, али постоје или бесплатне алтернативе или надоплата вреди. 

Синхронизација складиштења у облаку

И на крају, размотрили смо интеграцију складишта облака. Иако то није аспект ТруеЦрипта, он је важан за модеран софтвер за шифровање. Више него што вам је једноставно омогућило да избаците шифроване датотеке у директоријум за складиштење у облаку, тражили смо свест о складишту у облаку. То значи да софтвер за шифровање аутоматски открива и додаје, рецимо, додавање фасцикли из услуга попут Дропбок-а (прочитајте нашу Дропбок рецензију). 

1. ВераЦрипт

ВераЦрипт је бесплатни софтвер за шифровање датотека који је лако најбоља ТруеЦрипт алтернатива. То је зато што је у основи ТруеЦрипт. То је виљушка заустављеног софтвера, нуди сличне функције и познати кориснички интерфејс, али са модерним подешавањима сигурности. Поред енкрипције на целом диску, ВераЦрипт такође може да потврди идентитет датотека и партиција пре него што се Виндовс учита. 

верацрипт-ревиев-погон-монтиран

Осигурање је одлично. ВераЦрипт користи другачију лозинку за сваку шифровану партицију коју имате, чувајући главну лозинку поред шифрованог софтвера у псуедо-случајном облику. Никада се не морате повезивати ни на један сервер да бисте проверили аутентичност, што значи да можете ВераЦрипт користити ван мреже и даље дешифровати датотеке. 

ВераЦрипт скривени волумен и скривени ОС

Више од тога, међутим, ВераЦрипт пружа могућност веродостојности забране свог скривеног волумена. Скривене количине волумена су сложене, тако да за детаље препоручујемо читање нашег целокупног прегледа ВераЦрипт. Укратко, можете сакрити јачину унутар волумена. То значи да ако вас неко натера да предате своју главну лозинку, још увек можете да сакријете своје осетљиве податке. 

Волимо карактеристике и сигурност ВераЦрипт-а, као и познати поступак шифрирања. Међутим, он нема савремене погодности, попут интеграције складишта у облаку. На пример, и даље можете да испустите датотеке у директоријум ОнеДриве, али ВераЦрипт неће сам открити фасциклу (прочитајте нашу рецензију ОнеДриве). 

2. Бокцриптор

Бокцриптор је што је могуће даље од ТруеЦрипт-а, али је и даље одличан алат за шифровање. Уместо да буде отвореног кода и помало незграпан попут рецимо БестЦрипт-а, Бокцриптор је малопродајни алат изграђен за употребљивост. Не штеди ни на функцијама ни на обезбеђењу. 

бокцриптор-аццоунт-линк

Прво, хајде да разговарамо о цени. Бокцриптор је плаћени софтвер за шифровање, али доступан је бесплатан план. Бесплатни план нуди неограничено шифровање без ограничења величине датотека, мада за своје шифроване уређаје можете одабрати само једну локацију. Поред тога, бесплатни план је ограничен на подршку заједнице и може се инсталирати само на два уређаја. 

Као што можете видети у нашем Бокцриптор прегледу, надоградња плаћеног плана вреди. Поред шифрирања имена датотека, плаћена услуга долази са подршком за е-пошту, неограниченом интеграцијом складишта у облаку и неограниченим инсталацијама. 

Поред тога, он је свјестан складишта у облаку и аутоматски открива локације за Бок, Егните, СугарСинц и још много тога (прочитајте наш Егните преглед да бисте видјели зашто га оцјењујемо као најбољу ЕФСС услугу). 

Бокцриптор је више фокусиран на облак него локално шифровање, али ако вам не смета предавање неколико костију за веома флуидно сучеље, вреди трошка. 

3. Цриптоматор

Цриптоматор, попут ТруеЦрипт-а и ВераЦрипт-а, софтвер је шифровања отвореног кода, мада то можда не знате одмах. Врло је једноставан за употребу, омогућавајући вам да брзо креирате виртуелне погоне и смештате датотеке у њих. Поред тога, Цриптоматор је бесплатан и тражи само донације када преузмете инсталациони програм. 

цриптоматор-ревиев-енцриптед-фолдер

За разлику од других алата за шифровање, који ваше заштићене датотеке чувају у облику власничке датотеке, Цриптоматор има оно што назива “транспарентна енкрипција”. Можете видети хијерархију начина шифрирања ваших датотека, укључујући датотеку главног кључа. 

Наравно, подаци у датотекама и мапама су блесави, али још увек можете видети шта се дешава. Важно је напоменути да Цриптоматор креира хијерархију мапа. Структура вашег оригиналног директорија је сакривена. 

Што се тиче заштите заштићене, Цриптоматор користи АЕС-256 са скрипту заштитом за покушаје бруталне силе. Такође не треба бринути да ћете изгубити приступ шифрованим датотекама. Цриптоматор не захтева регистрацију и изворни код је небројено пута копиран. Чак и ако развојни тим постане дух, и даље можете да дешифрујете датотеке.  

Цриптоматор је можда најбољи софтвер за шифровање отвореног кода када је у питању употребљивост. Наше читаве мисли о услузи можете прочитати у нашем прегледу Цриптоматора. 

4. АкЦрипт

АкЦрипт може да обрађује шифровање другачије од другог софтвера, али његова сигурност и даље звучи. Као и Бокцриптор, АкЦрипт је плаћени алат за шифровање са доступним бесплатним планом, иако је нижи од Бокцриптор-а. Иако можете да користите бесплатни план без бриге, он има АЕС-128 за разлику од АЕС-256, па препоручујемо плаћену варијанту. 

акцрипт-ревиев-виндовс

Као и Бокцриптор, АкЦрипт је упознат са мапама за складиштење у облаку које већ имате на вашој машини. Када први пут инсталирате апликацију, наћи ће све мапе и додати их као пречице у апликацији АкЦрипт. 

Подршка за платформу је такође одлична. АкЦрипт је доступан на Виндовс-у, мацОС-у, Гоогле Плаи-у и Апп Сторе-у, што га чини одличном алтернативом ЦипхерСхед-у за Аппле фанове. 

У Виндовс-у АкЦрипт служи као алтернатива Битлоцкер-у. Иако можете да користите Виндовс апликацију за управљање шифрованим мапама и датотекама, много је једноставније користити Виндовс Екплорер. АкЦрипт се директно интегрише, омогућавајући вам да десним тастером миша кликнете било коју датотеку или мапу како бисте започели процес шифровања. 

АкЦрипт има неколико проблема, као што можете видети у нашој рецензији АкЦрипт. То је речено, то је једноставан алат за шифрирање који се једноставно користи када научите његове ствари, и прилично је јефтино за покретање система. 

5. НордЛоцкер

НордЛоцкер је рангиран на последњем месту јер је отприлике толико далеко од ТруеЦрипта. Ипак, услугу је вредно поменути. Развио га је тим који стоји иза НордВПН-а – који је, као што можете видети у нашој НордВПН рецензији, један од најбољих ВПН-а – НордЛоцкер пружа шифрирање датотека и мапа које су у облаку. 

нордлоцкер-ревиев-виндовс

Међутим, пружа то по цени. НордЛоцкер је један од скупљих сервиса за шифровање вани, огледало Норд-овог менаџера лозинки, НордПасс (прочитајте наш НордПасс преглед). Бесплатни план је, на срећу, доступан, мада вам омогућава само шифрирање до 5 ГБ података. 

Ипак, НордЛоцкер је вредан ваше пажње због изузетно једноставног интерфејса и могућности дељења. Иако је ТруеЦрипт и његове вилице бољи за локално шифровање, НордЛоцкер је бољи за дељење шифрованих датотека. Његов поједностављени ток рада омогућава вам лако слање и примање датотека са сарадницима, а истовремено их чувате. 

Неколико напомена о софтверу за шифровање

Софтвер за шифровање одличан је за локалну заштиту датотека. У случају да неко икада добије приступ вашем рачунару, неће моћи видети ваше осетљиве податке уколико немају кључ за дешифровање ваших датотека. Уз то, модерна апликација за већину софтвера за шифровање је са облаком складиштења. 

Услуге складиштења у облаку смештају ваше датотеке на сервере које поседују, што изазива одређене проблеме. Наиме, провајдер складиштења у облаку би могао, ако то желе, прегледати ваше датотеке. Софтвер за шифровање омогућава решење где су ваше датотеке локално шифроване пре него што су синхронизоване са услугом складишта у облаку по избору. 

Међутим, једним каменом можете убити и две дигиталне птице. Коришћењем наше најбоље услуге чувања облака са нултим знањем, Синц.цом, постићи ћете исту ствар. Као што можете видети у нашем прегледу Синц.цом, ваше датотеке се шифрирају локално пре него што се пошаљу серверима Синц.цом, који у једној претплати рјешава задатак алата за шифровање и несигурну услугу складиштења у облаку. 

Последње мисли

ТруеЦрипт можда није у употреби, али постоји доста замјена како би ваше датотеке биле безбедне. ВераЦрипт је најдиректнија алтернатива, која се развија из остатака ТруеЦрипт кода. Речено је да је Бокцриптор модеран, за кориснике прихватљив посао који кошта мало новца, али долази са функцијама које оправдавају ту цену. 

За нас је Бокцриптор најбољи за већину корисника, иако је ВераЦрипт директнија замена. Део безбедности на мрежи је пружање алата који су једноставни за употребу тако да их сви, који су техничари или не, могу да користе. На тој предњој страни Бокцриптор се одликује. 

Која опција ТруеЦрипт вас највише занима? Постоје ли вилице које смо пропустили? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању. 

ТруеЦрипт ФАК

 • Зашто је Искључио ТруеЦрипт?

  ТруеЦрипт се искључио након што је од СецурСтар-а примио писмо о прекиду и изрицању права у којем је речено да је развојни тим ТруеЦрипт користио код који је имао. Уместо да се бори, ТруеЦрипт је одмах зауставио развој.

 • Колико је безбедно ТруеЦрипт?

  ТруеЦрипт је био сигуран када га је активно подржавала. Од 2014. године, међутим, није било никаквих ажурирања, што значи да потенцијални недостаци у софтверу нису закрпљени. Од 2019. године ТруеЦрипт није безбедан за употребу.

 • Чему служи ТруеЦрипт?

  ТруеЦрипт је коришћен за шифровање целог диска и партиција на диску када се активно подржавала. Међутим, софтвер је укинут од 2019. године, а посљедњи упдате је био 2014. године. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map