Од почетка времена – у нашем случају почетка Интернета – људи се свађају око отвореног кода и комерцијалног софтвера. Комерцијални производи имају предност што су обично приступачнији, док софтвер отвореног кода може имати осећај као да вам је потребна диплома из рачунарске науке. Упоредити ћемо два таква производа у овом мечу КееПасс и ЛастПасс. 


Ова два алата су међу најбољим управитељима лозинки около, у могућности да лозинке чувају на више уређаја. Међутим, они задовољавају далеко различиту публику, при чему се ЛастПасс фокусира на употребљивост, а КееПасс на функционалност. 

Упоредити ћемо њих у низу рунди, покривајући њихову сигурност, цене, једноставност употребе, подршку и још много тога. У складу са тим, препоручујемо вам да прочитате нашу ЛастПасс рецензију и КееПасс преглед да бисте боље разумели како се ови алати раде на већем тржишту менаџера лозинки.

Постављање борбе: КееПасс против ЛастПасс

Током наредних седам рунди успоредићемо КееПасс и ЛастПасс поен за поен, улазећи у детаље о томе где успевају и где заостају. Свако коло вреди бод, а на крају поређења, збројићемо бодове да бисмо прогласили победника. Због тога наша рангирање није све што би требало да узмете у обзир. 

КееПасс и ЛастПасс су два управитеља лозинки на супротним странама спектра. ЛастПасс је фокусирано, поједностављено искуство које омогућава безбедност да живи у позадини. С друге стране, КееПасс вам даје контролу, жртвујући употребљивост у корист веће функционалности. 

Они привлаче веома различите кориснике, тако да је тешко прогласити једног као дефинитивно бољим. Срећом, обојица нуде одличну сигурност, што је најважнији аспект на крају дана. Због тога колико су различити ови алати, препоручујемо вам да прочитате сваки одељак да бисте добили осећај за функције и функције које су вам најважније.

1

Сигурност

КееПасс и ЛастПасс су обојица изврсни менаџери лозинки када је у питању безбедност, иако имају неке различите препреке које треба савладати. ЛастПасс је алат који се заснива на прегледачу, а омогућава вам да похраните онолико лозинки колико год желите и синхронизујете их на својим уређајима. КееПасс је, с друге стране, управљач лозинком само за локалну употребу. 

Као и Стеганос Менаџер лозинки, КееПасс не нуди самосталну синхронизацију са више уређаја. Једини начин на који можете да синхронизујете лозинке је употреба додатка треће стране који се интегрише у услуге складиштења у облаку, попут Гоогле диска (прочитајте нашу рецензију на Гоогле диску). Сходно томе, то такође значи да је синхронизацију тешко регулисати. 

КееПасс је менаџер лозинки отвореног кода, али за разлику од Битвардена, он има веома практичан приступ (прочитајте наш Битварден преглед и погледајте како се он упоређује са ЛастПасс). Због тога је тешко рећи јесу ли неслужбени додаци или портови сигурни колико и изворни код. Ако се са њима не поступа правилно, неки додаци могу убризгати злонамерни код у ваш КееПасс директориј и инфицирати ваш рачунар. 

ЛастПасс има појачану контролу над синхронизацијом, али то долази са сопственим проблемима. На пример, ЛастПасс је претрпео кршење података у 2015. години, нападач је украо тоне шифрованих лозинки. Срећом, због модела нула знања ЛастПасс-а, подаци о корисничким налозима нису угрожени. 

Талкинг Енцриптион

Ако складиште није у реду, разговарајмо са енкрипцијом. Као реч упозорења, овде ћемо ући у коров, зато будите сигурни да прочитате наш опис шифровања ако не разумете концепте. 

Обојица наших конкурената штите ваше податке користећи шифрирање АЕС-256. Међутим, КееПасс иде корак даље, уз подршку за ЦхаЦха20 у основној инсталацији, плус Твофисх, Змију и ГОСТ кроз неслужбене додатке. АЕС-256 је најбоља опција за већину људи, зато препоручујемо да се држите тога. 

Да би откључали своје податке, оба алата користе кључну функцију извода, а ЛастПасс користи 100.000 кругова ПБКДФ2. КееПасс подржава АЕС-КДФ и Аргон2 у последњем издању, од којих је последња модернија КДФ. 

Иако КееПасс користи модерније алгоритме за шифровање, ЛастПасс-ова сигурност је више него довољна да вас заштити. За нас су забринутости око употребе додатака треће стране превелике да би их се игнорисале. Због тога ћемо ЛастПасс-у победити, мада је КееПасс још увек добра опција док темељно прегледате додатке које користите. 

Рунда: Безбедносна тачка за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

2

Цене

Иако у поређењу са нашим управитељем лозинки обично имамо „слободан план“, комбинујемо га у кругу цена за овај меч. То је зато што КееПасс заправо нема цене. Потпуно је бесплатно; једини начин за подршку развојном тиму је преко дугмета за донацију на веб локацији. 

Међутим, то не значи да је КееПасс аутоматски победник. ЛастПасс је заправо победио КееПасс у нашем најбољем водичу за бесплатно управљање лозинкама. То је зато што ЛастПасс нуди бесплатну синхронизацију на више уређаја на свом бесплатном плану, као и мобилне апликације. КееПасс такође има ове карактеристике, али само путем додатака трећих страна и неслужбених портова. 

ЛастПасс нуди више онима који одлуче да плаћају, омогућавајући вам дељење лозинки и аутоматски попуњавање лозинки на радној површини. Поред тога, претплатници ЛастПасс Премиум добијају приоритетну подршку. Са КееПасс-ом ваше могућности подршке ограничене су на форуме заједнице. 

Ако би КееПасс ишао против било ког другог менаџера лозинки, то би била лака одлука, јер, добро је. С обзиром на то колико ЛастПасс нуди на свом бесплатном плану, ми ипак гурамо победу у свој угао за овај круг. 

Рунда: Точка цена за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

3

Лакоћа коришћења

Нажалост, ово коло је прилично резано и суво. КееПасс је бесплатан алат отвореног кода, а ЛастПасс је комерцијални производ. То што је „опен соурце“ сам по себи не значи да је део софтвера тежи за употребу, али то је обично случај, посебно у поређењу са комерцијалним производима. У овој борби за КееПасс против ЛастПасс стереотип влада истина. 

КееПасс је локални менаџер лозинки, што значи да ћете морати да преузмете апликацију и све додатке које желите да бисте приступили својим лозинкама. Иако још није крај свијета, процес се не осјећа вриједним ако нисте техничар. Гуе препун опција, КееПасс има сажет интерфејс који се не игра са технофобима. 

Кеепасс-нев-ентри

То не значи да је КееПасс нужно тешко користити, само да није јако доступан. Без ичега у руци, присиљени сте да копате кроз разне опције да бисте открили шта раде. 

Менаџери лозинки су у томе да олакшавају и прегледају искуство прегледавања, тако да иако можемо да ценимо различита подешавања КееПасс-а, приморани смо да укажемо на његов регресивни дизајн. 

Кеепасс-цреате-датабасе

ЛастПасс је управо супротно. Ексклузивно се налази у вашем прегледачу и омогућава вам приступ лозинкама без обзира на којој машини сте или на којем оперативном систему је покренут. Интерфејс прегледача је радо користити и са вишеструким опцијама филтрирања и организације, као и подршка увоза за низ других менаџера лозинки. 

ластпасс-преглед-трезор

Поред тога, ЛастПасс има подршку за више различитих типова уноса. Уз своје лозинке, моћи ћете да чувате податке о банковним рачунима, број возачке дозволе, податке о здравственом осигурању и још много тога. ЛастПасс чак подржава и прилагођене типове уноса, што вам омогућава да креирате сопствене предлошке. 

категорије за задњи преглед

Овде заиста нема такмичења. КееПасс има датумски и густ интерфејс који за већину људи није вредан гњаваже. ЛастПасс-у можда недостају неки тастери и тастери свог конкурента, али то надокнађује једноставним и једноставним интерфејсом прегледача. 

Коло: Лакоћа употребе за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

4

Карактеристике

КееПасс је можда мало тешко користити, али то је зато што је до врха препун функционалности. Даје вам се детаљна контрола над начином креирања, шифровања и складиштења база података, до поступка аутентификације који желите да користите и облика шифровања. Можете чак да подесите број итерација за кључну функцију извода. 

поставке поставки базе података

Наша омиљена функција је, међутим, КееПасс Портабле. Као што ћемо ући у следећи одељак, КееПасс само званично подржава Виндовс, мада постоје портови за скоро сваку платформу из заједнице. Поред Виндовс апликације, КееПасс има и преносну верзију за Виндовс. 

Ако нисте свесни, „преносиве“ верзије софтвера не захтевају локалну инсталацију. Уместо тога, можете их учитати на УСБ уређај или нешто слично и покренути софтвер са било које машине. Са КееПассом, то значи да искачете своје базе података на флеш диск и носите лозинке где год да кренете. 

Могло би се тврдити да је синхронизација са више уређаја елегантније решење за то, а са те стране КееПасс пада равно. Изван оквира, не подржава ниједан облик синхронизације са више уређаја. 

Уз то можете да га интегришете са својим сервисима за складиштење у облаку ако користите додатке. На пример, КееАнивхере вам омогућава да синхронизујете користећи Амазон Веб Сервицес (АВС), Дропбок, Гоогле Дриве, ОнеДриве и још много тога. 

Поређење карактеристика ЛастПасс-а

За разлику од тога, ЛастПасс нуди традиционалнију листу функција које се виђају код других управитеља лозинки. То укључује безбедносни изазов где можете да видите слабе, поново коришћене и старе лозинке, као и бешавно аутоматско попуњавање преко прегледача. Јасне су карактеристике ЛастПасс-а више усмерене на корисничко искуство, а мање на функционалност. 

ластпасс-ревиев-сецурити-цхалленге

Поред сигурносног изазова, ЛастПасс укључује и аутоматску промену лозинки сличну оној коју има Дасхлане. Међутим, на основу нашег тестирања то заиста не функционира. 

На папиру, ЛастПасс подржава еБаи, Фацебоок, Твиттер и још много тога, али нисмо могли да ажурирамо своје лозинке на ниједној од ових веб локација. Постоје сигурносна питања и са аутоматским мењачима лозинки. 

Поред тога, ЛастПасс нуди Аутхентицатор, двофакторни алат за потврду идентитета који је био наш најбољи водич за 2ФА апликације. Иако је ЛастПасс Аутхентицатор одличан, он сам по себи није функција за управљање лозинком. Можете користити Аутентификатор независно од ЛастПасс-а. 

Овај круг је тежак, јер оба наша конкурента имају мноштво функција, али они су карактеристични за далеко различиту публику. Већ смо дали употребљивости ЛастПасс времена да засја, тако да ћемо ићи са функционалношћу за овај круг. 

Рунда: Карактеристична тачка за КееПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

5

Мобиле Аппс

Као што је споменуто, КееПасс је локални лозинка, што значи да не постоји интерфејс прегледача. То такође значи да не постоје службене мобилне апликације. Подразумевано подржава Виндовс Виста до 10, али ниједна друга платформа. Срећом, постоји низ незваничних портова за Андроид, иПхоне, мацОС, Виндовс Пхоне, БлацкБерри и још много тога. 

ЛастПасс нема ширину подршке за платформу, али надокнађује је модерним иОС и Андроид искуствима. У ствари, ЛастПасс је зарадио место у нашем најбољем менаџеру лозинки за иОС водич. То је такође и службени порт, што значи да ако наиђете на било какве проблеме, можете да се обратите ЛастПасс-у око њиховог решавања. 

То је највећи разлог коришћења ЛастПасс-а у покрету. КееПасс има више подршке за платформу, али морате испробати више портова пре него што пронађете онај који је прави за вас. Многе од ових портова такође имају претплату. На пример, КееПассиум, порт за иОС, кошта око 15 долара годишње ако желите неограничене базе података и подешавања. 

А ла царте природа софтвера отвореног кода је јака са КееПасс-ом, и иако постоји много производа и услуга доступних из изворног кода, мораћете да их потражите сами. Уз ЛастПасс, ваше лозинке се аутоматски налазе на вашем мобилном уређају; све што требате учинити је преузети апликацију. 

Коло: Поени за мобилне апликације за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

6

Пословни планови

Службено, КееПасс не нуди пословни план, мада више корисника може приступити истој бази података, што би могло бити корисно у пословном окружењу. ЛастПасс, с друге стране, нуди више планова за групе корисника, који покривају све, од тимова мање од 50 корисника до великих предузећа. 

Кренимо од КееПасс-а. Можете да одобрите више корисника да приступе истој бази података смештеној на некој врсти уређаја прикљученог на мрежу. Међутим, КееПасс не третира кориснике појединачно. Свака особа која приступа бази података мора користити исту главну лозинку или датотеку с кључевима за откључавање садржаја трезора. 

Надаље, не постоји контрола корисника, појединачно или по групама. То је ипак ван оквира. Пошто је КееПасс отвореног кода, можете га модификовати да функционише више као ЛастПасс. То, наравно, претпоставља да имате техничко знање и време за то. 

ЛастПасс нуди низ планова намењених више корисника, иако су они плаћени, за разлику од КееПасс-а. У најновијем делу је Теамс план који обухвата између пет и 50 корисника и испоручује се са основним алатима за управљање лозинкама за више корисника. Они укључују централизовано управљање корисницима и контролу приступа. 

ластпасс-преглед-пословне цијене

Опсег је Ентерприсе план који покрива било који посао са више од пет корисника. Међутим, препоручујемо план идентитета. То је исто као и Ентерприсе, али долази са ЛастПасс-овом контекстуалном мултифакторном аутентификацијом (прочитајте наш преглед ОнеЛогин да бисте сазнали више о томе). Поред тога, интегрише се са Ацтиве Дирецтори-ом, као што је Зохо Ваулт (прочитајте нашу рецензију Зохо Ваулт-а). 

С обзиром да је КееПасс отвореног кода, можете га покренути за своје пословање, са карактеристикама које су парне или веће од ЛастПасс. Међутим, у том тренутку градите нове алате на чврстом темељу. Ако желите да прескочите гужву, ЛастПасс нуди потпуно представљене планове од почетка вожње, а такође долази са веома сигурном мултифакторном аутентификацијом (МФА). 

Коло: Бизнис планови бод за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

7

Подршка

Попут одјељка „једноставност употребе“, овај круг је прилично резан и сув. Иако КееПасс има изненађујући број ресурса за подршку због отвореног кода, они су и даље смештени на датираном веб месту. Штавише, зато што је бесплатна, нема директне подршке. Ако треба да пронађете одговор, или требате да копате по центру за помоћ или питате на форумима. 

хелпасс-хелп-центер

Као што смо истакли у нашој рецензији, тешко је да погрешимо КееПасс, сматрајући да је бесплатан. С обзиром на то, ресурси за подршку су врло импресивни, с тим што ће управитељ лозинки детаљно описати његове тренутне и наслијеђене верзије. Форуми су такође врло активни, са више постова дневно и брзим одговорима на упите. 

форуми

Међутим, не поричемо да ЛастПасс нуди више ресурса подршке, чак и ако нису на нивоу Дасхлане-а или 1Пассворд-а (прочитајте наш преглед Дасхлане-а и 1Пассворд преглед). Постоји само толико тема у бази знања, иако је ЛастПассом далеко лакше за навигацију него КееПасс-ом ‘. 

ластпасс-преглед-база података

Поред тога, ЛастПасс има опције контакта. Свакако, контакт образац је сахрањен под више чланака о бази знања, али опција је и даље ту ако вам треба. ЛастПасс такође има форуме и они су још активнији од КееПасс-а, јер неке теме добијају хиљаде прегледа и десетине одговора.. 

форуми за задњи преглед

Ни ЛастПасс ни КееПасс не нуде одличну подршку, а ЛастПасс вас форсира да прођете кроз базу знања, а КееПасс нема никакву директну подршку. Међутим, када се стави у контекст борбе између КееПасс-а и ЛастПасс-а, јасно је да је ЛастПасс победник. Има лакше разумљиву подршку за самопомоћ и више опција за контакт. 

Коло: Тачка подршке за ЛастПасс

КееПасс Лого
ЛастПасс Лого

8

Последње мисли

Од седам рунди, ЛастПасс има шест победа, а КееПасс само једну. Иако је ЛастПасс јасан победник на основу бодова, то није цела прича. Стално смо морали да судимо о уобичајеном случају употребе за некога ко тражи менаџера за лозинку. У том контексту, употребљивост је кључни фактор, а ЛастПасс на тој предњој страни лако победи КееПасс.

Победник: ЛастПасс

Међутим, то не значи да је ЛастПасс боље средство за све. Они који сматрају да су технолози вјероватно ће уживати у а ла царте природи КееПасс-а, а да не спомињемо чињеницу да је опен соурце. Штавише, КееПасс има безбедносна подешавања која ЛастПасс не нуди, што олакшава продају онима који су забринути због свог сајбер отиска. 

Шта мислиш, додуше? Више вам се свиђа ЛастПасс или су опције КееПасс-а више привлачне? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me