Како пратити ИП адресу у 2020. години: успављивање за ново доба

Многим људима праћење ИП адресе вероватно делује као оно што бисте видели у филму: елитни хакер који ради на лаптопу да би разоткрио нечију физичку адресу на пола света. Као и код већине холивудских ствари, реалност није тако славна или компликована. Иако је тачно да талентовани хакер може много тога учинити, свако може да научи да следи ИП адресу.


Додуше, методе праћења ИП адреса за које ћемо вам показати да су једноставне и приказиваће само информације о провајдеру Интернет услуга, граду и држави. Да бисте добили откривајуће информације, требало би да користите тактике сумњивих законитости или да се укључите у спровођење закона. Ипак, постоје разлози да се научи једноставан ИП траг.

Научите како да пратите ИП адресу је добар начин да пратите е-пошту или погледате где се налази компанија или УРЛ. Знајући како потражити ИП адресу, као и сакрити своју, такође је део сазнања како да заштитите своју приватност и себе.

Иако на интернету постоји пуно начина да будете сигурни, сви би требали научити како пратити ИП адресу баш као што би требали научити како промијенити гуму. У овом кратком водичу показаћемо вам да то урадите. Ако живите у САД-у, погледајте и наше објашњење како да добијете америчку ИП адресу.

Шта је ИП адреса

Ако још нисте проверили наш водич за ИПв4 вс ИПв6, сада је право време за то, јер овде пружа контекст. За нас ИП адреса изгледа као низ слова и бројева, али тај низ знакова је како се рачунари који користе ИП / ТЦП пакет – Интернет – идентификују на мрежи. Другим речима, ово је јединствена адреса која се повезује са вашом мрежном активношћу.

Многи се могу запитати колико ИП адреса може да се прати и да ли би то могло да им врати. Одговор је да и не. Ваша ИП адреса се може пратити до града, државе и ИСП-а. Међутим, сам неће открити вашу адресу или географску локацију. Талентирани хакер са црним шеширом могао би пратити крајњег корисника до њихове дневне собе, али користиће више од ИП адресе.

Пронађите сопствену ИП адресу

Пре него што покушате да уђете у туђу ИП адресу, стане да научите како да пронађете своју. Постоји неколико брзих и прљавих начина за то: мрежни алати и интерфејс командне линије вашег преферираног оперативног система. Које ћете користити сводиће се на предност или погодност.

Да бисте пронашли вашу ИП адресу на Виндовс-у

 • Притисните тастер Виндовс + Р
 • У прозору за покретање откуцајте „цмд“ и притисните ентер
 • У командни редак откуцајте „ипцонфиг / алл“ и притисните ентер

Виндовс-ЦМД-ипцонфиг

У Виндовс 10 који ће вам пружити више листа информација које детаљно наводе ваше везе и мрежне адаптере, као и ИПв4 и ИПв6 ИП адресе. Она коју тражите ће рећи нешто попут „ИПв4 ккк.ккк.к.кк (пожељно)“.

Да бисте пронашли вашу ИП адресу на мацОС-у

 • Притисните цмд + размак
 • Упишите “терминал” и притисните ентер
 • У наредбени прозор откуцајте „ипцонфиг“

Као што је то учињено горе, то ће вратити неколико редова мрежних информација. Адреса коју тражите је вероватно испод „ен0“ одељка поред „инет“.

Да бисте пронашли вашу ИП адресу на Линуку

 • Притисните цтрл + алт + Т
 • У прозору терминала откуцајте „име домаћина -И“ (то је велико слово „И“ као у „Индији“) и притисните ентер

Линук-ИП адреса

То би требало да врати вашу ИП адресу. Пошто је Линук отвореног кода и постоји много дистрибуција, метода приступа командној линији или вашој ИП адреси може бити другачија. Опћенито, горња метода би требала радити за Дебиан, Убунту и Минт.   

Ако се радије не бавите тајним вештинама текста командне линије, можете да користите веб алате, као што је вхатисмиипаддресс.цом.

Набавите ИП адресе из е-поште

Е-поруке садрже ИП адресу пошиљаоца у заглављу. Заглавља е-поште су попут дигиталних коверти које садрже важне информације о примаоцу и пошиљатељу. Обично не видимо заглавља јер их модерни клијенти е-поште подразумевано скривају. Међутим, они су тамо и сваки клијент е-поште би требао имати могућност да их прегледа.

Вреди напоменути да већина најпопуларнијих сервиса за е-пошту користи сервере поште, па ће ИП адреса у заглављу указати на одговарајући сервер поште, а не на корисника који је послао е-пошту. Ипак, процјена заглавља е-поште може вам помоћи у препознавању нежељене поште или покушаја крађе идентитета и помоћи у очувању пристигле поште.

У Гмаил-у

 • Отворите поруку е-поште
 • Изаберите „више“. Изгледа као три вертикалне тачке поред стрелице „одговори“
 • Кликните на „покажи оригинал“

Гмаил-заглавље

У мацОС-у

 • Идите на поруку у пристиглој пошти
 • Отворите мени „виев“ и одаберите „мессаге“
 • Одаберите „сва заглавља“ или „дуга заглавља“

Оутлоок 365 за Виндовс

 • Двапут кликните поруку да бисте је отворили у засебном прозору
 • Кликните на „филе“, а затим изаберите „Пропертиес“
 • Подаци о заглављу налазе се у пољу “Интернет хеадерс”

Заглавља е-поште садрже сложене блокове информација који су обично дужи од саме е-поште. Да бисте добили ИП адресу, тражите линије “примљено:”. Алтернативно, можете да копирате заглавље и залепите га у анализатор заглавља е-поште, као што је овај од Гоогле-а. Још један се може наћи на вхатисмиипаддресс.цом.

Преузмите ИП адресе помоћу командног реда

Постоји неколико начина за добијање ИП адресе помоћу алата наредбеног ретка. Најједноставнија је наредба „пинг“. Омогућује вашем рачунару да пингира хостове и добије одговор. На тај начин добићете ИП адресу тог домаћина.

Виндовс

 • Притисните тастер Виндовс + Р
 • У прозору за покретање откуцајте „цмд“ и притисните ентер
 • У командни редак откуцајте „пинг хост хаме“ (на пример: „пинг ввв.цлоудвардс.нет“)
 • Ако је веза успешна, вратит ће ИП адресу хосту

Виндовс-ЦМД-пинг

мацОС

 • Притисните цмд + размак
 • Упишите “терминал” и притисните ентер
 • У прозору терминала откуцајте „пинг име хоста“

Још једна моћна наредба је „нетстат“, која је доступна за мацОС и Виндовс. Омогућиће вам да видите активне везе у свим апликацијама и портовима. Нетстат се може користити са неколико опција синтаксе за филтрирање информација које враћа, али ми ћемо вас сачувати те детаље. Уместо тога, покренућемо само „нетстат -ан“. То ће показати све отворене портове и адресе листа.

Пре него што то учините, препоручујемо затварање апликација и процеса који вам нису потребни. То ће вам помоћи да ограничите излаз на конекције које желите да видите.

Виндовс

 • Притисните тастер Виндовс + Р
 • У прозору за покретање откуцајте „цмд“ и притисните ентер
 • У командни редак откуцајте “нетстат -ан” и притисните ентер

Виндовс-ЦМД-нетстат

мацОС

 • Притисните цмд + размак
 • Упишите “терминал” и притисните ентер
 • У прозору терминала откуцајте „нетстат -ан“ и притисните ентер

Ово ће вратити неколико редака текста, детаљно о ​​отвореним портовима, ИП адресама и статусима везе. Требаће их исећи да бисте пронашли адресу коју тражите.

Праћење ИП адресе

Иако не можете да пратите ИП адресу на физичкој локацији или је користите за откривање личних података о некоме који стоји иза рачунара, можете га користити за бољи увид у компанију, УРЛ адресу или е-пошту. У наставку ћемо описати неколико начина за добијање више информација након што добијете ИП адресу.

Прво ћемо користити другу наредбу преко вашег интерфејса командне линије. Зове се “трацерт” или “трацероуте.” Праћење руте се обично користи за проналажење стварних ИП адреса путем проки-ја (прочитајте наш најбољи бесплатни водич за прокси за више информација). Доступна је на Виндовс-у и мацОС-у и омогућава вам да добијете детаљне информације о мрежним путевима. Као и горе поменути „нетстат“, долази с неколико могућности синтаксе за повећање резултата, али ми ћемо то наставити једноставно.

У доњим упутствима „ИП адреса“ означава бројчану ИП адресу коју желите да пронађете. Такође можете да убаците УРЛ адресу.

Виндовс

 • Притисните тастер Виндовс + Р
 • У прозору за покретање откуцајте „цмд“ и притисните ентер
 • У командни редак упишите “трацерт ИП адресу”

Виндовс-ЦМД-трацкер

мацОС

 • Притисните цмд + размак
 • Упишите “терминал” и притисните ентер
 • У прозору терминала откуцајте „трацероуте ИП адресу“

Други начин је преузимање ИП адресе и коришћење интернетског алата за претрагу, попут оног на ввв.вхатисмиипаддресс.цом, и кликом на „ИП лоокуп“. Залепите ИП адресу у траку за претрагу, а затим кликните на „прибави ИП детаље“.

ВХОИС претраживање по алатима домена такође је одличан ресурс. Тамо можете да убаците ИП адресу или име домена и добијете детаљне информације – чак и адресу е-поште на коју можете пријавити злоупотребу.

Последње мисли

Ако све то звучи нервозно, не брините. Мало личних података треба имати само са ИП адресом. Ипак, постоји пуно других разлога због којих можда не желите вашу ИП адресу вани. Они укључују преслушавање ИСП-а, праћење веба, блокирање садржаја и циљане огласе, само неколико имена. Покривање дигиталног отиска никада није лоша идеја.

Најбољи начин да сакријете своју ИП адресу је коришћење виртуелне приватне мреже. Ми рутински тестирамо и ажурирамо нашу листу најбољих ВПН провајдера, тако да ћете желети да започнете тамо или ћемо вас можда послати на наш ЕкпрессВПН преглед јер је то наш најдражи све.

Можете користити и прегледач попут Тор-а, који ће такође у великој мери закрити вашу ИП адресу, али то није савршено решење. Да бисте сазнали више о Тор претраживачу и анонимном прегледавању, прочитајте наш анонимни водич за прегледавање и наш ВПН вс.проки вс.Тор водич.

Надамо се да ће вам овај водич дати боље разумевање како да пронађете ИП адресу и потражите је. Ако имате савете или трикове који смо нам пропустили, јавите нам се у коментарима или нам твитерајте. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me