Како поставити јаку лозинку у 2020. години

Јака лозинка је ваша прва линија одбране од кибернетичког криминала. Напокон, неке од ваших најважнијих информација налазе се иза прегршт ликова, а нема недостатка људи који желе да користе било која средства како би сазнали те ликове. Међутим, не брините, показаћемо вам како да поставите јаку лозинку. 


За кратак одговор потребан вам је генератор лозинки да бисте створили јаку лозинку која користи комбинацију слова, бројева и специјалних знакова за генерисање нечег јединственог. Такође ћете морати да користите управљач лозинкама, који узима случајно генерисане лозинке и смешта их у сигуран трезор.

Наша препорука је 1Пассворд, који обједињује низ функција, одличну сигурност и корисничко искуство без глупости под прилично јефтином ценом. Можете прочитати нашу рецензију 1Пассворд да бисте видели зашто га оцењујемо као најбољег менаџера лозинки у окружењу или га сами уверите уз 30-дневно бесплатно пробно време.

Шта неке лозинке чине слабијима?

слаба лозинка

Уз минималне захтеве за лозинком на готово свим веб локацијама, већина људи има разумевања шта чини лозинку сигурном. Требали бисте користити неке велике слова, неколико бројева и, ако се стварно осећате, посебан знак или два. Иако је лако разумети шта лозинку чини сигурном, није лако разумети шта чини једну слабу. 

Када је у питању сигурност ваших лозинки, сви су изгледи, које ћемо истражити у овом водичу. Нападачи који желе приступити вашим лозинкама обично то раде тако што покрећу програм који може погодити могуће комбинације. С обзиром на скуп критеријума, машина може схватити вашу лозинку једноставним форсирањем сваке могуће комбинације знакова. 

Као пример, замислите да сте знали да је лозинка за нечији рачун угрожена са три једноцифрена броја, укључујући нулу до девет. Постоји само 1.000 могућих комбинација та три броја, тако да ако испробате сваку могућу комбинацију, сигурно ћете пронаћи исправну лозинку. 

То је логика која чини лозинку јаком наспрам слабом. Што је више могућих комбинација ваше лозинке, то је теже нападом грубим нападима. То је основни принцип када је у питању постављање јаких лозинки. Циљ је учинити вашу лозинку дугом, јединственом и случајном, чинећи је рачунаром немогуће погодити.

Лозинке у односу на лозинке

јака лозинка

Многи користе „лозинку“ и „лозинку“ наизменично, позивајући се на кључ који користите да бисте осигурали своје налоге на мрежи. Међутим, у свету безбедности на мрежи, две фразе имају врло различита значења.

Брза претрага Гоогле-а о томе како да поставите јаку лозинку резултираће списком чланака са детаљима о томе како је лозинка корисна за обезбеђење ваших онлајн налога. То је тачно, мада то није најбоље решење. Пасивна фраза је низ речи – обично три или четири – написане у редоследу по којем је лако упамтити. 

Примјер пропуснице може бити “иелловдогбаллоон.” Оваква лозинка има бројне предности над нечим попут “дог805.” Дуго је, речи заиста немају међусобне односе, а машини је тешко погодити не само речи, већ и редослед у којем се налазе. 

Штавише, лозинку је лако запамтити, због чега је замишљено као идеално решење за осигурање онлајн налога. Много је боље решење дуга, случајна лозинка коју чувате са управљачем лозинки. Наравно, сноп гипкости није лако, или чак могуће, упамтити, али је сигурније. 

Разбијање математике

енкрипција

Менаџери лозинки обично долазе са генератором лозинки (ако не, можете користити наш властити генератор лозинки). Ови алати користе генератор случајних бројева са списком критеријума, као што су број знакова и одређена слова, како би креирали нову лозинку. Ово решење је много теже пробити него запорка. 

Пре него што дођете до математике, разговарајмо о томе како се догађају напади лозинком. Када хакер украде лозинке, оне се налазе у брзом облику и чине их нечитљивим. Да би открио лозинке, нападач користи програм који може погодити могуће лозинке и комбинације, често називане нападом из речника.. 

Користећи горњи пример „иелловдогбаллоон“ и речи од 470 000 или око речи у Окфорд енглеском речнику, постоји 1.03823е + 17 могућих комбинација тространих фраза (више од 103 квадратних хиљада, за оне који нису познати са научном нотацијом). 

Можемо применити исту математику на лозинку са истим бројем знакова, мада је сваки знак јединствен. На америчкој тастатури је 94 могућа карактера, без размака. Примјењујући исти израчун пермутације са 16 варијабли умјесто три, добили смо 3.7157429083е + 31 – или 37,16 оцтиллион – могуће комбинације. 

Систем лозинки је и даље боље решење од употребе исте, лако памтљиве лозинке за све ваше налоге. 

Уважавајући чињеницу да менаџери лозинки постоје, међутим, употреба лозинки покушава да реши проблем који не мора постојати. По бројевима, насумично генериране лозинке су сигурније, што чини управитеља лозинки кључним у борби против цибер криминала.

Савети за постављање јаке лозинке

јака лозинка

Дајући неко знање о томе шта неке лозинке чини сигурнијим од других, време је да пређемо кроз наша четири савета за подешавање снажне лозинке. 

Ово су водећи принципи приликом пријављивања за налог, али хоопла можете прескочити тако што ћете помоћу генератора лозинки користити било који управитељ лозинки. Пуно је бесплатних опција, као што можете прочитати у нашем најбољем водичу за бесплатно управљање лозинкама. 

Нека буде случајно

Случајност је назив игре када је у питању постављање јаке лозинке. Иако је истинска случајност помало сан о сну, можете се прилично приближити генератором лозинки. У идеалном случају, када се пријавите за нови налог на мрежи, генерисаћете лозинку са својим управљачем лозинком. 

ЛастПасс, на пример, може брзо да генерише и попуни јединствену лозинку сваки пут када се пријавите за нови налог (прочитајте нашу ЛастПасс рецензију за више о томе). Важна ствар је да лозинка не би могла бити препознатљива ни по једном обрасцу.

Учините то јединственим

Изолирано, случајност би требала учинити вашу лозинку јединственом, али то није савет овог савета. Сваки ваш налог на мрежи требао би да има другачију лозинку генерисану помоћу менаџера лозинки. На тај начин број могућих комбинација лозинки на вашим рачунима знатно расте. 

Логику која стоји иза ове праксе није тешко разабрати; ако нападач схвати лозинку за један од ваших налога, имаће лозинку за све њих. Поред тога, јединствене лозинке на вашим рачунима омогућавају одређену контролу штете. 

Много мрежних сервиса има неефикасне сигурносне праксе, што спретном нападачу омогућава да схвати вашу лозинку. Ако му приступе, разбити ће само једну лозинку. Због тога је и то само једна лозинка коју морате да промените.  

Дуго је боље

Као што је претходно описано, што више знакова има ваша лозинка, то је теже испуцати. У горњем примеру смо користили 16 случајних знакова, што доводи до 37 октилних могућих комбинација. Помичући се до 10 случајних знакова, могуће комбинације су око 53 квинтилија (18 нула после 53). 

То је огроман број по било којој метрици, али није масиван као 16 знакова. Сваки додатни знак који додате у своју лозинку експоненцијално повећава број могућих комбинација које би ваша лозинка могла имати, чинећи то тако много тежим за пробијање. Препоручујемо било где изнад 12 знакова, али већи је очигледно бољи.

Мењајте га често

Мијењање лозинки често је добра сигурносна пракса, иако заморна. Срећом, модерни управитељи лозинки омогућавају да будете у току колико су старе лозинке у току. На пример, Дасхлане нуди надзорну таблу идентитета која приказује све ваше старе лозинке, као и ако се ваше лозинке појављују на тамном вебу (прочитајте нашу Дасхлане рецензију). 

Дасхлане такође укључује аутоматску промену лозинки, која може да ажурира ваше пријаве помоћу јаке лозинке једним кликом. Листа подржаних веб локација не покрива све, али неке главне платформе, попут Реддита, и даље се појављују. 

Наравно, ажурирање слабе лозинке на другу слабу лозинку заиста не решава проблем. Циљ са често променом лозинки је прелазак са сигурне лозинке на другу, што отежава прецизно пријављивање једног налога.

Унесите лозинку

Срећом, ниједан од ових савета не треба да се бринете док користите лозинку. Ови алати вам омогућавају да сместите своје податке у шифровани трезор и да их аутоматски испуните у прегледачу. Осим што сигурније постављају лозинке, управитељи лозинки олакшавају искуство прегледавања. 

Доступно је безброј опција, а алат попут Дасхлане, 1Пассворд, Кеепер и Битварден је на врху листе (прочитајте наш Кеепер преглед и Битварден преглед). 

Иако је већина менаџера лозинки намењена појединцима, постоји мноштво вишекорисничких опција, као што можете видети у нашем најбољем менаџеру лозинки за породице и најбољем менаџеру лозинки за мале пословне водиче. 

чувар-клизач1

Дјелује као централно средиште за све ваше пријаве, управитељ лозинки је суштинско средство сваког модерног прегледача. Са једним можете престати да се борите у узалудној борби покушаја да се сјетите лозинке за све своје налоге, истовремено додајући своју интернетску сигурност дугим, насумично генерисаним лозинкама за сваки од налога.

Последње мисли

Иако је важно упамтити наше савете за постављање јаке лозинке, не бисте требали да бринете о њима ако користите менаџер лозинки. Омогућују вам да креирате дуге, насумичне, јединствене лозинке за сваки од ваших налога на мрежи, помажући у сигурности и употребљивости у прегледачу. 

Постоји пуно других критичних алата када је у питању осигурање интернета, укључујући антивирус и виртуелну приватну мрежу. Међутим, ниједан од њих није тако јефтин и једноставан за имплементацију као менаџер лозинки. 

Како осигуравате лозинке? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me